BACKSTORY

Η... μακροχρόνια εκκρεμότητα – Έρχονται οι υπογραφές για την Εγνατία – Τα ιδιωτικά έργα της ΜΕΤΚΑ

27-03-2024 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η... μακροχρόνια εκκρεμότητα – Έρχονται οι υπογραφές για την Εγνατία – Τα ιδιωτικά έργα της ΜΕΤΚΑ

Επιλεκτικές τοποθετήσεις

Σε μια «κουτσουρεμένη» εβδομάδα λόγω του Πάσχα των Καθολικών και στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι επενδυτές προχωρούν σε επιλεκτικές τοποθετήσεις. Η πτώση στο Χρηματιστήριο θα πρέπει να αποδοθεί στην υπεραπόδοση των προηγούμενων ημερών καθώς, όπως αναφέρουν οι αναλυτές, τα ισχυρά μακρό της ελληνικής οικονομίας αλλά και τα χαμηλά ακόμη επίπεδα αποτιμήσεων διατηρούν ελκυστικές πολλές ελληνικές μετοχές και ειδικά τις τραπεζικές.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, ο αμερικανικός οίκος BofA διατηρεί μια άποψη μάλλον ισορροπιστική. Βλέπει μεγαλύτερες προοπτικές στη Eurobank λόγω κερδοφορίας και στην Τράπεζα Πειραιώς καθώς η μετοχή είναι φθηνότερη. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται σε 5,3 με 6,9 φορές τον δείκτη P/E, κοντά στο ευρωπαϊκό Ρ/Ε του κλάδου.

Η... μακροχρόνια εκκρεμότητα

Μιας και μιλάμε για Χρηματιστήριο θα έχει ενδιαφέρον η συνέντευξη Τύπου Κοντόπουλου στις 8 Απριλίου καθώς υπάρχει σε εκκρεμότητα ένας Κανονισμός του ΧΑ από τον περασμένο Οκτώβριο αλλά και πολλές αντιρρήσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στο περιεχόμενό του. Να δούμε πως θα χρυσωθεί το χάπι, αν θα χρυσωθεί, γιατί μπορεί να υπάρξουν και άλλου είδους εκπλήξεις.

Καναδική όρεξη για επενδύσεις

Στα θετικά των ημερών μπορεί να συμπεριληφθεί και η πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Καναδά, στο πλαίσιο της οποίας παραβρέθηκε σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του ο ισχυρός άνδρας της Fairfax, Prem Watsa. Στο δείπνο έδωσαν το παρών περίπου 20 υψηλόβαθμα μεγαλοστελέχη του καναδικού επιχειρείν ενώ από ελληνικής πλευράς συνόδευαν τον πρωθυπουργό, ο Νίκος Παπαθανάσης και η Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου καθώς και ο Έλληνας επιχειρηματίας Ευάγγελος Μυτιληναίος. Όσο για το μενού των συζητήσεων περιλάμβανε την ανάπτυξη της χώρας, την βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και της ελληνικής οικονομίας, την πορεία της ενεργειακής μετάβασης και άλλα. Αυτό που δεν έγινε γνωστό είναι το γεύμα περιλάμβανε και κάποιο ορεκτικό που άνοιξε την καναδική όρεξη για επενδύσεις. Κάτι που αναμένεται να διαφανεί προσεχώς.

Εγνατία Οδός: Έρχονται οι υπογραφές

Όπως ανέφερε χτες το insider.gr σε ευρύτερο θέμα του για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είναι προ των πυλών οι υπογραφές ανάμεσα σε ΤΑΙΠΕΔ και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – Egis για τη σύμβαση παραχώρησης της Εγνατίας Οδού. Και από το Ταμείο αναφέρουν ότι η σημαντική μέρα έχει οριστεί για αύριο Πέμπτη 28 Μαρτίου. Βέβαια, αναμένονταν και η ΚΥΑ για την ανατίμηση των διοδίων (από 0,03 ευρώ σε 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο, στη συνέχεια, με την έναρξη της παραχώρησης, τα τέλη διέλευσης προβλέπονταν να πάνε στα 5 λεπτά ανά χιλιόμετρο), η οποία υπεγράφη χτες από τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών και Υποδομών & Μεταφορών (αναμένονταν το σχετικό ΦΕΚ), ενώ θα χρειαστούν και άλλα βήματα έως το οικονομικό κλείσιμο της συναλλαγής (προς τα 1,35 με 1,5 δισ. ευρώ, αλλά θα φανεί όταν έρθει η ώρα το «ποσό»), που σημαίνει ότι ο νέος παραχωρησιούχος θα αναλάβει το asset προς τα τέλη του έτους ή κάπου εκεί. Ετσι, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ βάζει επισήμως άλλη μια μεγάλη σύμβαση παραχώρησης 35ετούς διάρκειας.

Τα ιδιωτικά έργα της ΜΕΤΚΑ

Επειδή για σήμερα έχει οριστεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση της εταιρείας Mytilineos, με θέμα την ανανέωση έγκρισης και όρων απόκτησης ιδίων μετοχών, η στήλη να επαναλάβει αυτό που από καιρό, ή μάλλον πολύ καιρό, έχει αναδείξει το insider.gr. Ο όμιλος, μέσω της ΜΕΤΚΑ, έχει «απλώσει αποτύπωμα» στον τομέα υποδομών – κατασκευών, τόσο κερδίζοντας (και ολοκληρώνοντας ή διεκδικώντας) δημόσιες συμβάσεις ή ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις (π.χ. FlyOver, σχολικές μονάδες κ.α.), όσο και στον ιδιωτικό χώρο. Και μιλάμε για εντός της Ελλάδας. Όπως έχουμε παλιότερα αποκαλύψει έχει αναλάβει τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό αλλά και τον εμπορικό πόλο Riviera Galleria, «χτυπάει» τον 6ο προβλήτα του ΟΛΘ, συμμετέχει στην «τριάδα» για τον νέο γήπεδο του ΠΑΟ και πάει λέγοντας, καθώς, μην ξεχνάμε, υπάρχουν και άλλα projects, κτηριακά, Πύργοι, ξενοδοχεία κ.λπ. που αναζητούν κατασκευαστή. Λογικά, θα πρέπει να περιμένουμε νεότερα από τον όμιλο.

Η κατανάλωση έχει το σχήμα της μπάλας

Η Εθνική Τράπεζα και η Mastercard σου δίνουν τώρα την ευκαιρία να ζήσεις από κοντά μία ανεκτίμητη εμπειρία! Αυτό είναι το μήνυμα της ΕΤΕ προς τους πελάτες της που τους προτρέπουν στη χρήση της πιστωτικής τους Mastercard ή της Dual μέχρι τις 21/04 προκειμένου να κερδίσουν διπλά εισιτήρια για τον μεγάλο τελικό του UEFA Champions League, με τα έξοδα διαμονής και αεροπορικής μετακίνησης, πληρωμένα!

Η ανισοκατανομή πλούτου στην Ευρώπη

Το 41% των αποταμιεύσεων ανήκει στο 10% του πληθυσμού στην Ευρώπη ενώ το 90% του χρηματοοικονομικού επιχειρηματικού πλούτου ανήκει επίσης στο 10% του Ευρωπαϊκού πληθυσμού σύμφωνα με άρθρο του Reuters. Στην Ευρώπη αντιστοίχως ψάχνονται για κοινό αποταμιευτικό προϊόν και για μεθόδους ενεργοποίησης του πλούτου που βρίσκεται σε ύπνωση και που μπορεί να χρηματοδοτήσεις τα πράσινα σχέδια και να διαμορφώσει νέο γύρο ανάπτυξης στη γηραιά ήπειρο.

Θα το βρει μπροστά της

Διέψευσε η Μοτοδυναμική δημοσιεύματα και φήμες που έκαναν λόγο για συζητήσεις με την Πετρόπουλος. Και λογικό ήταν καθώς παρά τα κέρδη η εταιρεία έχει ένα μείζον ζήτημα. Το αρνητικό κεφάλαιο κίνησης που αν δεν διορθωθεί σύντομα θα το βρει μπροστά της και μάλιστα όχι με ευχάριστο τρόπο. Πάντως το να έχεις αρνητικό κεφάλαιο κίνησης και την ίδια στιγμή να γίνονται αγορές ιδίων μετοχών ξεπερνά την... οικονομική επιστήμη.

Ο «περιστρεφόμενος» και η επίσπευση

Σας τα είχαμε πει εδώ και καιρό για την Εβροφάρμα η οποία επισπεύδει την ανακοίνωση των οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2023 οι οποίες θα παρουσιάσουν αισθητή βελτίωση αποτελεσμάτων. Άλλωστε επειδή έκλεισαν τα deal με «χρηματιστές» για ανακάτεμα της μετοχής από το γνωστό «περιστρεφόμενο» γύρω από το ΔΣ της εταιρίας θα πρέπει να υπάρχει και το υπόβαθρο για να μην υπάρχουν και περιπέτειες με τίποτα ελέγχους για εσωτερική πληροφόρηση. Επισημαίνω δε ότι οι βασικοί μέτοχοι θέλουν να ελαφρώσουν λίγο τη θέση τους. Το πως θα γίνει αυτό θα επηρεάσει και τη μακροχρόνια συμπεριφορά της μετοχής καθώς οι άγαρμπες κινήσεις δεν έχουν καλά αποτελέσματα.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:18

Φορολογικές δηλώσεις: Στο «σκάνερ» της εφορίας τα εισοδήματα από ακίνητα – 10+1 γρίφοι και παγίδες του Ε2

08:00

Τράπεζες: Ισχυρά έσοδα, περαιτέρω μείωση NPEs και άλμα στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων το α΄ τρίμηνο 2024 

00:01

Σολτς: Προσφέρθηκε ως διαμεσολαβητής μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας

23:51

Ερντογάν κατά Νετανιάχου και ΗΠΑ: Κανείς δεν μπορεί να απαιτεί από εμάς να μην μιλάμε για την Παλαιστίνη

23:32

Τριαντόπουλος: Τροποποίηση σχήματος στεγαστικής συνδρομής για το σεισμό στο Αρκαλοχώρι

23:30

Λιθουανία: Υποστηρίζει την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στην Πολωνία

23:29

Επιβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος την αναβολή της επίσκεψης Ερντογάν

23:22

Wall Street: Ράλι Νasdaq άνω του 2% λόγω Big Tech

22:52

Δένδιας: Δεσμεύτηκαν 2 δισ. ευρώ για αντιαεροπορικό και anti-drone θόλο

22:46

Πετρέλαιο: Τέλος στο πτωτικό σερί δύο εβδομάδων

22:30

Χρυσός: Διατήρησε τα κέρδη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

22:14

Σεισμός 6,1 Ρίχτερ στην ανατολική Ταϊβάν

22:02

Ανδρουλάκης: Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι η πρώτη επιλογή του ελληνικού λαού στις επόμενες εθνικές εκλογές

21:36

Πρωταθλητής Ευρώπης για 7η φορά στους κρίκους o Λευτέρης Πετρούνιας

21:21

Παρουσίαση του Εθνικού Προγράμματος Προσυμπτωματικού Ελέγχου «ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ»

21:11

Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 10 εκατ. ευρώ

21:06

Στυλιανίδης για Βόρειες Σποράδες: Ίσως να έχουν και καλύτερες ακτοπλοϊκές συνδέσεις από πέρυσι

20:56

ΕΛΑΣ: Τι αναφέρει για τον τετράωρο αποκλεισμό του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών στο γραφείο του

20:46

Το Βέλγιο θα παραδώσει F-16 στην Ουκρανία

20:37

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Εγκρίθηκε η διανομή μερίσματος 0,33 ευρώ ανά μετοχή

20:27

Τροχαία: Αυξημένα μέτρα ενόψει Πάσχα και Πρωτομαγιάς

20:18

Δένδιας: Δεν θα δοθούν S-300 στην Ουκρανία

20:09

Μιχαηλίδου: Οι πράσινες θέσεις εργασίας αποτελούν σήμερα τη μεγαλύτερη ευκαιρία

20:00

Διεθνείς αγορές: Το ακριβό δολάριο προκαλεί αναταράξεις σε εμπορεύματα, νομίσματα

19:49

Μητσοτάκης: Η πρόληψη σώζει ζωές – Να φροντίσουμε να επενδύσουμε στην υγεία μας

19:40

Ευρωαγορές: Τα εταιρικά αποτελέσματα έφεραν κέρδη - Σε υψηλό εννέα ετών οι τραπεζικές μετοχές

19:33

ΑΑΔΕ: Νέo app για καταχώρηση ραντεβού διασύνδεσης ERP – POS

19:28

Στο σκαμνί «Σπαρτιάτες» και Ηλίας Κασιδιάρης στις 19 Ιουνίου

19:12

Καρέλιας: 86,8 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη το 2023 - Μέρισμα 12,4 ευρώ ανά μετοχή

19:02

Trastor: Εισήγηση για διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή