BACKSTORY

Από το ένα άκρο στο άλλο – Το παιχνίδι με τους ορκωτούς – Τα χρέη στους προμηθευτές

01-02-2024 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από το ένα άκρο στο άλλο – Το παιχνίδι με τους ορκωτούς – Τα χρέη στους προμηθευτές

Από το ένα άκρο στο άλλο

Τα λομπάκια έχουν αρχίσει πάλι να τριγυρίζουν στο Χρηματιστήριο. Και έχουν πιάσει τις μετοχές Mezz που είναι αμφίβολο αν κάποιοι που το αγοράζουν, ξέρουν και τι παίρνουν. Οι συγκεκριμένες μετοχές, είναι αλήθεια ότι είχαν μείνει πίσω, και ειδικά αυτές που έδωσαν καλές αποδόσεις. Αλλά εδώ, έχουμε περάσει στο άλλο άκρο της υπερβολής και της κερδοσκοπίας.

Το παιγνίδι με τους ορκωτούς

Πολύ μεγάλο παιxνίδι γίνεται το τελευταίο διάστημα με την επιλογή ορκωτών από τις εισηγμένες εταιρείες. Και αυτό γιατί, πλέον έχει σε πολλές εταιρίες εξαντληθεί ο χρόνος που μπορεί να έχουν μια ελεγκτική εταιρία και η αλλαγή είναι υποχρεωτική από το νόμο. Και φαίνεται ότι αυτό ζορίζει και εταιρία που κουβαλά πολλές εταιρίες από το όχι κοντινό παρελθόν όταν κάποια καλόπαιδα της Κεφαλαιαγοράς έκαναν έμμεσο promotion (γιατί άραγε;). Σήμερα φυσικά υπάρχουν τα… κονέ αλλά οι τεχνικοί λόγοι είναι ισχυρότεροι.

Ο ΤΙΤΑΝ, οι επενδύσεις και το buyback

Η στήλη δεν έχει πρόχειρα στοιχεία για να σας πει πόσων… ετών υψηλά, αν όχι ιστορικά, είναι αυτά που έγραψε χτες ο τίτλος του ΤΙΤΑΝ, μια φορά πάντως, η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας αναρριχήθηκε στα 23,85 ευρώ και αναμφίβολα δικαίωσε όσους είχαν ποντάρει σε αυτήν όταν έπεφτε σε χαμηλά μηνών, κάτω των 16 ευρώ (αρχές Οκτωβρίου 2023). Για τη συνέχεια, αναζητήστε τους «χάρακες» και τα τεχνικά σημεία. Φαίνεται ότι οι τελευταίες κινήσεις – επενδύσεις που στοχεύουν στο «πρασίνισμα» των προϊόντων της, μαζί με τα μεγέθη και τις προοπτικές στις υποδομές, έχουν παίξει τον ρόλο τους. Βάλτε στην εξίσωση και την αγορά ιδίων μετοχών οι οποίες αντιστοιχούν σε πάνω από 5%.

Δέος;

Τρενάκι του τρόμου θυμίζει η μετοχή της Frigoglass με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Η μετοχή όπως και η εταιρία έχουν παρελθόν ανεπαρκούς ενημέρωσης των επενδυτών (η διατύπωση είναι κομψή) και είναι απορίας άξιον αν οι αρχές θα αποφασίσουν ποτέ να ελέγξουν και να επιβάλλουν τα δέοντα. Μήπως του προκαλεί δέος το όνομα του μεγαλομετόχου και δυσκολεύονται;

Η αντίδραση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Νομίζω πρόσφατα τα έγραφε η στήλη για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η μετοχή της έδειχνε να κρατάει δυνάμεις κάπου στα 13 – 13,2 ευρώ, ενώ πλέον, με όχημα, δε, τις συνεχείς επικρατήσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς, τις επενδύσεις που προωθεί αλλά και τις θετικές εκθέσεις από αναλυτές (π.χ., η Euroxx έδωσε τιμή-στόχο στα 20 ευρώ), άρχισε πάλι την ανηφόρα. Ο τομέας παραχωρήσεων, η ενέργεια και το μεγάλο ανεκτέλεστο παίζουν τον ρόλο τους. Βέβαια, απέχει από τα πρόσφατα υψηλά των 14,2-14,4 ευρώ όπου κάποιοι traders βάζουν την επόμενη αντίσταση. Αλλά, αυτά είναι για τους αναλυτές. Εμείς, μεταφέρουμε απλώς την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Ένας κύκλος έκλεισε

Ένας κύκλος έκλεισε! Μιλάω για την Αναστασία Σακελλαρίου που χθες έφυγε από τη θέση του επικεφαλής μετασχηματισμού της Alpha Bank. Tα ενδιαφέροντα είναι δύο: Αν κάποιος θα την αντικαταστήσει εκεί αν και ο μετασχηματισμός έχει ολοκληρωθεί και βέβαια, αν η ίδια θα πάει κάπου. Οι ανάγκες σε θέσεις διοικητικών συμβουλίων τραπεζών και μεγάλων εταιριών είναι αρκετές και επομένως, φαντάζομαι πως σχετικά σύντομα κάτι θα ακούσουμε (σ.σ. εντός και εκτός τραπεζικού τομέα).

Το νέο κτίριο της Eurobank

Πολύ περήφανη εμφανίστηκε η Eurobank για το καινούριο της κτίριο. Λιτό και λειτουργικό που πάει να πει αποτελεσματικό. Πέρα όμως από το κτίριο, πιο εντυπωσιακοί φαντάζουν οι σχεδιασμοί της τράπεζας κυρίως στο εξωτερικό γιατί εκεί το πιστωτικό ίδρυμα φαίνεται να βλέπει την επόμενη ημέρα με την Κύπρο κόμβο εισόδου....

H Eθνική

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, ναι, αυτή θέλει να επαναγοράσει το 8% του ΤΧΣ. Το αναφέραμε από τους πρώτους στη στήλη. Το ΤΧΣ το θέλει; Δεν τρέφω ιδιαίτερη σιγουριά επ' αυτού.

Γιαβάς γιαβάς

Oποιος περίμενε πως η Fed θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια περίμενε λάθος μιας και δεν κρίνεται αυτό προς το παρόν τόσο σκόπιμο. Έχουμε πει πολλές φορές: Οι κεντρικές τράπεζες θέλουν τους χρόνους τους. Η Fed είναι πάντα ένας προπομπός για όσα θα πράξει λίγο αργότερα η ΕΚΤ.

Οφειλές 252 εκατ. στους προμηθευτές για τις ΥΚΩ

Στα 252 εκατ. ευρώ είχαν φτάσει μέχρι τον Νοέμβριο του 2023 οι οφειλές προς τους παρόχους, για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες τους στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως σημειώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) σε επιστολή του στο ΥΠΕΝ. Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, καθώς ο Ειδικός Λογαριασμός από τον οποίο αποζημιώνονται έχει «γυρίσει» σε έλλειμμα από τον Απρίλιο του 2023, από τότε οι εταιρείες λαμβάνουν σε μηνιαία βάση μέρος μόνο των αποζημιώσεων – ενδεικτικά από τον Ιούνιο δεν έχουν εισπράξει πάνω από το 60%.

Υπενθυμίζεται ότι οι προμηθευτές παρέχουν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), στο πλαίσιο των οποίων τιμολογούν τους πελάτες τους με τις ίδιες χρεώσεις που ισχύουν και στο ηπειρωτικό δίκτυο. Για τη διαφορά που προκύπτει (καθώς το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά είναι μεγαλύτερο), οι εταιρείες αποζημιώνονται από τον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ. Οι πάροχοι επισημαίνουν πως έχουν επί της ουσίας κληθεί να αναλάβουν το κόστος χρηματοδότησης του Ειδικού Λογαριασμού, ζητώντας είτε να επισπευσθεί η ενίσχυσή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε εναλλακτικά να αναπροσαρμοστούν οι μοναδιαίες χρεώσεις ΥΚΩ εάν αυτό απαιτείται.

«Ηλιακό ρεύμα» για αγρότες

Η μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος για στοχευμένες κατηγορίες αγροτών, μέσω της παραγωγής φωτοβολταϊκών, φαίνεται πως θα είναι το ένα εργαλείο που θα επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα και να «απαντήσει» τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Η συνταγή που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ίδια με το πρόγραμμα «Απόλλων» -το οποίο βρίσκεται στα σκαριά από το ΥΠΕΝ- δηλαδή ο συμψηφισμός σημαντικού μέρους της κατανάλωσης με την παραγωγή φωτοβολταϊκών με μπαταρίες, τα οποία ανήκουν σε επενδυτές οι οποίοι θα «κλειδώσουν» λειτουργική ενίσχυση για να τα υλοποιήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του «Απόλλων» είναι οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, τα νοικοκυριά που υπάγονται στο ΚΟΤ Α, αλλά και οι ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ. Μία σκέψη είναι οι αγρότες να ενταχθούν στο πρόγραμμα, διευρύνοντας επομένως τους δικαιούχους, ή να δημιουργηθεί ένα νέο και εντελώς «Απόλλων για αγρότες». Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν δεδομένο πως στους ωφελούμενους θα συμπεριληφθούν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών. Το μέτρο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, στο πλαίσιο της Agrotica.

Ξεκινούν οδικές εργασίες από ΜΕΤΚΑ και στην Εύβοια

Ο αυτοκινητόδρομος «Άκτιο – Αμβρακία» δεν είναι ο μοναδικός που υλοποιεί από μόνος του ο όμιλος Μυτιληναίος – ΜΕΤΚΑ (γιατί π.χ. συμμετέχει με 50% και στο FlyOver Θεσσαλονίκης), καθώς, ως γνωστόν, έχει αναλάβει και την κατασκευή του οδικού έργου «Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών», περί τα 200 εκατ. ευρώ, στην Εύβοια. Σε αυτό το μέτωπο, οι μελέτες ολοκληρώνονται και σε λίγο χρονικό διάστημα θα μπούμε και στο καθαρά τεχνικό αντικείμενο, κάπου προς το Πάσχα.

Η αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης

Για χθες ήταν προγραμματισμένη η υποβολή προσφορών από τυχόν ενδιαφερόμενους για το έργο «Αναβάθμιση Υποδομών Λιμένος Αλεξανδρούπολης: Αποκατάσταση Βαθών στη Λιμενολεκάνη και στον Δίαυλο Ναυσιπλοΐας – Οδική Σύνδεση με Νέα Περιφερειακή Οδό Τμήμα Α: Αποκατάσταση Βαθών στη Λιμενολεκάνη και στον Δίαυλο Ναυσιπλοΐας Τμήμα Β: Οδική Σύνδεση με Νέα Περιφερειακή Οδό». Όπως καταλάβατε, είναι τα έργα αναβάθμισης του λιμένα Αλεξανδρούπολης (23,65 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει αναλάβει αν φέρεις εις πέρας τη διαγωνιστική διαδικασία, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ενδιαφέρον υπήρχε αν και τρέχουν δεκάδες έργα και διαγωνισμοί ανά την χώρα, αλλά αναμένονται επίσημες ενημερώσεις από το Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:24

Σε τροχιά υλοποίησης το έργο για το Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Μακρύ Γιαλού

17:22

Νηνεμία στο Χρηματιστήριο - Stock picking με την ΕΤΕ σε θέση οδηγού

17:09

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τελικό μέρισμα 0,315 ευρώ ανά μετοχή

16:59

Wall Street: Θετικά πρόσημα στον απόηχο της Fed

16:51

Συνάντηση Πιτσιλή – Κόλλια για την πορεία των φορολογικών δηλώσεων

16:44

Μαρινάκης: Αποφάσεις εκδίδουν οι δικαστές, όχι κυβερνήσεις και κόμματα

16:35

ΕΟΔΥ: Ένας θάνατος από COVID - 9 διασωληνωμένοι

16:34

Υπ. Υγείας: Σε εφαρμογή τα ηλεκτρονικά ραντεβού για αιματολογικές εξετάσεις στις δημόσιες δομές ΠΦΥ

16:29

Τριαντόπουλος: Επέκταση της προσωρινής στέγασης για ένα έτος στη Θεσσαλία

16:11

Ο Μιχαλολιάκος ήταν εκτός φυλακής από το 2022 - Γιατί αφήνεται ελεύθερος τώρα;

16:10

Μακρόν: Αν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία δεν θα έχουμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη

16:09

ΗΠΑ: Το εμπορικό έλλειμμα παρέμεινε σε υψηλό ενός έτους

15:53

Πατέλης: Η πραγματικά χαμένη 4ετία ήταν το 2015-2019

15:47

Άνοιξε χθες η πλατφόρμα «mybusinesssupport» για ενίσχυση επιχειρήσεων σε πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας και του Έβρου

15:45

Πάουελ της Fed: Δεν βλέπω ούτε το stag ούτε το flation

15:30

ΟΛΘ: Παραιτήθηκε από το δ.σ. η κ. Ειρήνη Χάδιαρη

15:28

Κασσελάκης: Ο Κ. Μητσοτάκης είναι ο πρωθυπουργός που επί των ημερών του αποφυλακίζεται ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής

15:22

Κλείνει προσωρινά στις 10 Μαΐου η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το Επίδομα Παιδιού

15:05

Ισραήλ: Συνεδριάζει σήμερα το πολεμικό συμβούλιο- Τα θέματα που θα συζητηθούν

14:53

Διορίστηκε αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ ο Γιάννης Τσακίρης

14:53

ΟΠΕΚΕΠΕ: Έως 31/5 η καταχώριση ποσοτήτων για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις

14:48

Bloomberg: Η Huawei χρηματοδοτεί κρυφά αμερικανικές έρευνες

14:43

ΟΗΕ: Η ανοικοδόμηση των σπιτιών στη Γάζα μπορεί να χρειαστεί 80 χρόνια

14:34

Σταϊκούρας: Συνεχίζουμε να επενδύουμε σε βιώσιμα, μεγάλα, αλλά και μικρότερα έργα

14:24

Σε εξέλιξη η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα-Αυξημένη η κίνηση στις εξόδους της Αττικής

14:20

H SKY express μεταφέρει και φέτος το Άγιο Φως σε επτά προορισμούς της Ελλάδας

14:15

Ρωσία: Αρνείται τις κατηγορίες των ΗΠΑ ότι παραβίασε τη συνθήκη για την απαγόρευση χημικών όπλων στην Ουκρανία

14:09

Ιταλία: Ο όμιλος Campari εξαγόρασε το κονιάκ Courvoisier για ένα δισ. ευρώ

14:06

Καλή ανάσταση και στην πραγματική οικονομία

14:03

Tην κεντρική αγορά στο Μαρούσι επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός