BACKSTORY

Από το ένα άκρο στο άλλο – Το παιχνίδι με τους ορκωτούς – Τα χρέη στους προμηθευτές

01-02-2024 | 07:11
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από το ένα άκρο στο άλλο – Το παιχνίδι με τους ορκωτούς – Τα χρέη στους προμηθευτές

Από το ένα άκρο στο άλλο

Τα λομπάκια έχουν αρχίσει πάλι να τριγυρίζουν στο Χρηματιστήριο. Και έχουν πιάσει τις μετοχές Mezz που είναι αμφίβολο αν κάποιοι που το αγοράζουν, ξέρουν και τι παίρνουν. Οι συγκεκριμένες μετοχές, είναι αλήθεια ότι είχαν μείνει πίσω, και ειδικά αυτές που έδωσαν καλές αποδόσεις. Αλλά εδώ, έχουμε περάσει στο άλλο άκρο της υπερβολής και της κερδοσκοπίας.

Το παιγνίδι με τους ορκωτούς

Πολύ μεγάλο παιxνίδι γίνεται το τελευταίο διάστημα με την επιλογή ορκωτών από τις εισηγμένες εταιρείες. Και αυτό γιατί, πλέον έχει σε πολλές εταιρίες εξαντληθεί ο χρόνος που μπορεί να έχουν μια ελεγκτική εταιρία και η αλλαγή είναι υποχρεωτική από το νόμο. Και φαίνεται ότι αυτό ζορίζει και εταιρία που κουβαλά πολλές εταιρίες από το όχι κοντινό παρελθόν όταν κάποια καλόπαιδα της Κεφαλαιαγοράς έκαναν έμμεσο promotion (γιατί άραγε;). Σήμερα φυσικά υπάρχουν τα… κονέ αλλά οι τεχνικοί λόγοι είναι ισχυρότεροι.

Ο ΤΙΤΑΝ, οι επενδύσεις και το buyback

Η στήλη δεν έχει πρόχειρα στοιχεία για να σας πει πόσων… ετών υψηλά, αν όχι ιστορικά, είναι αυτά που έγραψε χτες ο τίτλος του ΤΙΤΑΝ, μια φορά πάντως, η μετοχή της τσιμεντοβιομηχανίας αναρριχήθηκε στα 23,85 ευρώ και αναμφίβολα δικαίωσε όσους είχαν ποντάρει σε αυτήν όταν έπεφτε σε χαμηλά μηνών, κάτω των 16 ευρώ (αρχές Οκτωβρίου 2023). Για τη συνέχεια, αναζητήστε τους «χάρακες» και τα τεχνικά σημεία. Φαίνεται ότι οι τελευταίες κινήσεις – επενδύσεις που στοχεύουν στο «πρασίνισμα» των προϊόντων της, μαζί με τα μεγέθη και τις προοπτικές στις υποδομές, έχουν παίξει τον ρόλο τους. Βάλτε στην εξίσωση και την αγορά ιδίων μετοχών οι οποίες αντιστοιχούν σε πάνω από 5%.

Δέος;

Τρενάκι του τρόμου θυμίζει η μετοχή της Frigoglass με μεγάλο όγκο συναλλαγών. Η μετοχή όπως και η εταιρία έχουν παρελθόν ανεπαρκούς ενημέρωσης των επενδυτών (η διατύπωση είναι κομψή) και είναι απορίας άξιον αν οι αρχές θα αποφασίσουν ποτέ να ελέγξουν και να επιβάλλουν τα δέοντα. Μήπως του προκαλεί δέος το όνομα του μεγαλομετόχου και δυσκολεύονται;

Η αντίδραση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Νομίζω πρόσφατα τα έγραφε η στήλη για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Η μετοχή της έδειχνε να κρατάει δυνάμεις κάπου στα 13 – 13,2 ευρώ, ενώ πλέον, με όχημα, δε, τις συνεχείς επικρατήσεις σε μεγάλους διαγωνισμούς, τις επενδύσεις που προωθεί αλλά και τις θετικές εκθέσεις από αναλυτές (π.χ., η Euroxx έδωσε τιμή-στόχο στα 20 ευρώ), άρχισε πάλι την ανηφόρα. Ο τομέας παραχωρήσεων, η ενέργεια και το μεγάλο ανεκτέλεστο παίζουν τον ρόλο τους. Βέβαια, απέχει από τα πρόσφατα υψηλά των 14,2-14,4 ευρώ όπου κάποιοι traders βάζουν την επόμενη αντίσταση. Αλλά, αυτά είναι για τους αναλυτές. Εμείς, μεταφέρουμε απλώς την περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

Ένας κύκλος έκλεισε

Ένας κύκλος έκλεισε! Μιλάω για την Αναστασία Σακελλαρίου που χθες έφυγε από τη θέση του επικεφαλής μετασχηματισμού της Alpha Bank. Tα ενδιαφέροντα είναι δύο: Αν κάποιος θα την αντικαταστήσει εκεί αν και ο μετασχηματισμός έχει ολοκληρωθεί και βέβαια, αν η ίδια θα πάει κάπου. Οι ανάγκες σε θέσεις διοικητικών συμβουλίων τραπεζών και μεγάλων εταιριών είναι αρκετές και επομένως, φαντάζομαι πως σχετικά σύντομα κάτι θα ακούσουμε (σ.σ. εντός και εκτός τραπεζικού τομέα).

Το νέο κτίριο της Eurobank

Πολύ περήφανη εμφανίστηκε η Eurobank για το καινούριο της κτίριο. Λιτό και λειτουργικό που πάει να πει αποτελεσματικό. Πέρα όμως από το κτίριο, πιο εντυπωσιακοί φαντάζουν οι σχεδιασμοί της τράπεζας κυρίως στο εξωτερικό γιατί εκεί το πιστωτικό ίδρυμα φαίνεται να βλέπει την επόμενη ημέρα με την Κύπρο κόμβο εισόδου....

H Eθνική

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, ναι, αυτή θέλει να επαναγοράσει το 8% του ΤΧΣ. Το αναφέραμε από τους πρώτους στη στήλη. Το ΤΧΣ το θέλει; Δεν τρέφω ιδιαίτερη σιγουριά επ' αυτού.

Γιαβάς γιαβάς

Oποιος περίμενε πως η Fed θα βιαστεί να μειώσει τα επιτόκια περίμενε λάθος μιας και δεν κρίνεται αυτό προς το παρόν τόσο σκόπιμο. Έχουμε πει πολλές φορές: Οι κεντρικές τράπεζες θέλουν τους χρόνους τους. Η Fed είναι πάντα ένας προπομπός για όσα θα πράξει λίγο αργότερα η ΕΚΤ.

Οφειλές 252 εκατ. στους προμηθευτές για τις ΥΚΩ

Στα 252 εκατ. ευρώ είχαν φτάσει μέχρι τον Νοέμβριο του 2023 οι οφειλές προς τους παρόχους, για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε πελάτες τους στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, όπως σημειώνει ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) σε επιστολή του στο ΥΠΕΝ. Όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, καθώς ο Ειδικός Λογαριασμός από τον οποίο αποζημιώνονται έχει «γυρίσει» σε έλλειμμα από τον Απρίλιο του 2023, από τότε οι εταιρείες λαμβάνουν σε μηνιαία βάση μέρος μόνο των αποζημιώσεων – ενδεικτικά από τον Ιούνιο δεν έχουν εισπράξει πάνω από το 60%.

Υπενθυμίζεται ότι οι προμηθευτές παρέχουν στα μη διασυνδεδεμένα νησιά τις λεγόμενες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), στο πλαίσιο των οποίων τιμολογούν τους πελάτες τους με τις ίδιες χρεώσεις που ισχύουν και στο ηπειρωτικό δίκτυο. Για τη διαφορά που προκύπτει (καθώς το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά είναι μεγαλύτερο), οι εταιρείες αποζημιώνονται από τον Ειδικό Λογαριασμό ΥΚΩ. Οι πάροχοι επισημαίνουν πως έχουν επί της ουσίας κληθεί να αναλάβουν το κόστος χρηματοδότησης του Ειδικού Λογαριασμού, ζητώντας είτε να επισπευσθεί η ενίσχυσή του από τον κρατικό προϋπολογισμό, είτε εναλλακτικά να αναπροσαρμοστούν οι μοναδιαίες χρεώσεις ΥΚΩ εάν αυτό απαιτείται.

«Ηλιακό ρεύμα» για αγρότες

Η μείωση του κόστους ηλεκτρικού ρεύματος για στοχευμένες κατηγορίες αγροτών, μέσω της παραγωγής φωτοβολταϊκών, φαίνεται πως θα είναι το ένα εργαλείο που θα επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα και να «απαντήσει» τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Η συνταγή που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ίδια με το πρόγραμμα «Απόλλων» -το οποίο βρίσκεται στα σκαριά από το ΥΠΕΝ- δηλαδή ο συμψηφισμός σημαντικού μέρους της κατανάλωσης με την παραγωγή φωτοβολταϊκών με μπαταρίες, τα οποία ανήκουν σε επενδυτές οι οποίοι θα «κλειδώσουν» λειτουργική ενίσχυση για να τα υλοποιήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι του «Απόλλων» είναι οι ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού, τα νοικοκυριά που υπάγονται στο ΚΟΤ Α, αλλά και οι ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ. Μία σκέψη είναι οι αγρότες να ενταχθούν στο πρόγραμμα, διευρύνοντας επομένως τους δικαιούχους, ή να δημιουργηθεί ένα νέο και εντελώς «Απόλλων για αγρότες». Σε κάθε περίπτωση, είναι σχεδόν δεδομένο πως στους ωφελούμενους θα συμπεριληφθούν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και οι Ομάδες Παραγωγών. Το μέτρο αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο Παρασκευή από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, στο πλαίσιο της Agrotica.

Ξεκινούν οδικές εργασίες από ΜΕΤΚΑ και στην Εύβοια

Ο αυτοκινητόδρομος «Άκτιο – Αμβρακία» δεν είναι ο μοναδικός που υλοποιεί από μόνος του ο όμιλος Μυτιληναίος – ΜΕΤΚΑ (γιατί π.χ. συμμετέχει με 50% και στο FlyOver Θεσσαλονίκης), καθώς, ως γνωστόν, έχει αναλάβει και την κατασκευή του οδικού έργου «Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών», περί τα 200 εκατ. ευρώ, στην Εύβοια. Σε αυτό το μέτωπο, οι μελέτες ολοκληρώνονται και σε λίγο χρονικό διάστημα θα μπούμε και στο καθαρά τεχνικό αντικείμενο, κάπου προς το Πάσχα.

Η αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης

Για χθες ήταν προγραμματισμένη η υποβολή προσφορών από τυχόν ενδιαφερόμενους για το έργο «Αναβάθμιση Υποδομών Λιμένος Αλεξανδρούπολης: Αποκατάσταση Βαθών στη Λιμενολεκάνη και στον Δίαυλο Ναυσιπλοΐας – Οδική Σύνδεση με Νέα Περιφερειακή Οδό Τμήμα Α: Αποκατάσταση Βαθών στη Λιμενολεκάνη και στον Δίαυλο Ναυσιπλοΐας Τμήμα Β: Οδική Σύνδεση με Νέα Περιφερειακή Οδό». Όπως καταλάβατε, είναι τα έργα αναβάθμισης του λιμένα Αλεξανδρούπολης (23,65 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ), με το ΤΑΙΠΕΔ να έχει αναλάβει αν φέρεις εις πέρας τη διαγωνιστική διαδικασία, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Ενδιαφέρον υπήρχε αν και τρέχουν δεκάδες έργα και διαγωνισμοί ανά την χώρα, αλλά αναμένονται επίσημες ενημερώσεις από το Ταμείο

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:58

Ακρίβεια: Μειώσεις τιμών έως και 15% σε σημαντικές κατηγορίες αγαθών από 1η Μαρτίου

10:39

Εξάρχεια: Μπαράζ εμπρησμών σε αυτοκίνητα - Ζημιές σε τέσσερα ΙΧ

10:27

Ρωσία: Η εμπλοκή στη σύρραξη Ισραήλ - Χαμάς που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή

10:26

ΔΥΠΑ: Εκδήλωση στις 4 Μαρτίου για το Ευρωπαϊκό Έτος Δεξιοτήτων

10:24

Αυγενάκης: Υιοθετήθηκε από τις χώρες μέλη του ΕΛΚ η ελληνική πρόταση για βελτιώσεις στη νέα ΚΑΠ

10:20

ΕΕ: Η Meta στόχος προσφυγών από ενώσεις καταναλωτών 8 χωρών

10:08

Σε παραγωγή από την Energean και το κοίτασμα φυσικού αερίου Karish North στο Ισραήλ

10:04

Entersoft: Χρονιά έντονης ανάπτυξης το 2023 με +28% στα έσοδα και +33% στα EBITDA

09:56

Διασύνδεση ταμειακών μηχανών - POS: Προς μικρή παράταση, δεν θα επιβληθούν πρόστιμα αν δεν υπάρχει υπαιτιότητα

09:52

ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο θα εξετάσει το ζήτημα της ποινικής ασυλίας του Ντόναλντ Τραμπ

09:45

ΧΑ: Συνεδρίαση με το βλέμμα στραμμένο σε MSCI, Πειραιώς και πληθωρισμό

09:32

Δικαστική απόφαση θέτει τον Τραμπ εκτός των ψηφοδελτίων των Ρεπουμπλικάνων στο Ιλινόι

09:21

ΗΠΑ: «Υγιής και ακμαίος» ο πρόεδρος Μπάιντεν

09:15

Eurobank: Συμφωνία με NPCI International για απλοποίηση των εμβασμάτων από Ελλάδα προς Ινδία

09:02

Γάζα: Πάνω από 30.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι - Συνεχίζονται τα ισραηλινά πλήγματα

08:50

Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό συμβούλιο - Ποια νομοσχέδια θα συζητήσει

08:40

Ενστάσεις της Κομισιόν για το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες»

08:39

Συνεχίζει το μπαράζ επενδύσεων ο Γ. Προκοπίου – Πάνω από 70 πλοία στο ναυπηγικό πρόγραμμα

08:25

ESG: Οι προκλήσεις για την τουριστική βιομηχανία

08:20

Πώς ερμηνεύουν τις αγροτικές κινητοποιήσεις αλλά και... παραδοσιακά προϊόντα οι Ιστορικοί μας

08:16

Πώς θα είναι το νέο «στρατηγείο» της ΔΕΗ στη Λ. Μεσογείων ύψους 110 εκατ. ευρώ 

08:10

Τρ. Πειραιώς: Το Σαββατοκύριακο οι αποφάσεις του ΤΧΣ για την αποεπένδυση

08:00

Ideal Holdings: Focus στην πληροφορική, πιθανή νέα επενδυτική κίνηση

07:57

Ασφαλιστική ικανότητα: Οι 6 κατηγορίες οφειλετών του ΕΦΚΑ που απολαμβάνουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη

07:44

Τράπεζες: Κόκκινα δάνεια, ρευστότητα, ψηφιοποίηση – Πώς άλλαξε η εικόνα από τα χρόνια της κρίσης

07:38

Η «βαριά» ατζέντα για Λιμάνια, Ακίνητα - «φιλέτα» και Αναπλάσεις – Πού έρχονται προσφορές, ανάδοχοι και διαγωνισμοί

07:35

Με AI γράφονται τα επόμενα βήματα του Δημοσίου - Τι αλλάζει σε κτηματολόγιο και mAIgov

07:30

Από τέσσερα νοσοκομεία ξεκινούν τα απογευματινά χειρουργεία

07:27

Πόσο χάνει στην καταλληλότητα ο Κυριάκος - Οι τρίχες του Κασσελάκη - Ποιος ξύπνησε νυχτιάτικα τους πασόκους;

07:20

Νέες τάσεις στην αγορά πολυτελών ακινήτων: Οι νικητές του 2023 - Τα φετινά φαβορί