BACKSTORY

Το ΤΧΣ πήρε φόρα – Μια ενδιαφέρουσα στατιστική - Ο ξένος επενδυτής των 1,5 δισ. ευρώ

07-12-2023 | 07:10
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το ΤΧΣ πήρε φόρα – Μια ενδιαφέρουσα στατιστική - Ο ξένος επενδυτής των 1,5 δισ. ευρώ

Το ΤΧΣ πήρε φόρα

Σιγά σιγά ξεκινάει η διαδικασία για την αποκρατικοποίηση της Τράπεζας Πειραιώς. Το πιθανότερο σενάριο θέλει τη διάθεση κατ' αρχήν του 12% από το 27% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η τράπεζα τρέχει το ενημερωτικό της προς κατάθεση στην Κεφαλαιαγορά, το δε Ταμείο προκήρυξε διαγωνισμό προκειμένου να επιλέξει το νομικό σύμβουλο της διαδικασίας. Οι προσφορές θα κατατεθούν μέχρι την επόμενη Δευτέρα.

Νο Μastercard

Και μιας και ο λόγος για την Τράπεζα Πειραιώς, ας σημειωθεί πως οι κάρτες Μastercard για την τράπεζα αποτελούν παρελθόν μιας και η τράπεζα συνάπτει αποκλειστική συνεργασία με τη Visa. Έτσι, σιγά σιγά, οι κάρτες της τράπεζας που είναι Mastercard σταδιακά θα αλλάζουν με αντίστοιχες Visa.

Μια ενδιαφέρουσα στατιστική

Mια ενδιαφέρουσα στατιστική: Κάθε μήνα, αξιολογούνται 14 εκατομμύρια στοιχεία από ένα επιτελείο της «Τειρεσίας ΑΕ». Έτσι διαμορφώνεται η λεγόμενη «λευκή», για τους συνεπείς και «μαύρη», για τους ασυνεπείς δανειολήπτες, λίστα. Ο Τειρεσίας μπορεί πλέον και παρέχει στοιχεία σε οποιονδήποτε επιθυμεί να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία αυτά και τον αφορούν και γίνεται το μέσον εκείνο που διευκολύνει το δανεισμό. Η παραπάνω χρήσιμη στατιστική δείχνει και τις δυνατότητες της πλατφόρμας της εταιρείας. Σημειωτέων ότι ο κάθε πολίτης μπορεί να ζητήσει το σκορ πιστοληπτικής ικανότητας που έχει ώστε να κατανοήσει και τι δυνατότητες δανεισμού του δίνονται.

Μέσος όρος... αλλά δεν φθάνει

Πιο ενδιαφέρουσα στατιστική όμως είναι αυτή που περιέγραψε η UBS για το ελληνικό χρέος. Σε πιάνει ένα δέος όταν ακούς πως δημόσιος και ιδιωτικός τομέας χρωστούν 657 δισ. ευρώ και πως αυτό είναι τρεις φορές και κάτι το ΑΕΠ της χώρας. Κι όμως... Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο μέσο ευρωπαϊκό όρο μιας και η έλλειψη χορηγήσεων την περίοδο της κρίσης μείωσε το ιδιωτικό χρέος. Ας σημειωθεί πως το δημόσιο χρέος είναι 422 δισ. ευρώ, και το υπόλοιπο 235 δισ. ευρώ είναι το ιδιωτικό χρέος. Εκτός βέβαια της ενδιαφέρουσας στατιστικής ας σημειώσουμε πως με τέτοια ύψη χρέους η χώρα εύκολα μπορεί να φύγει από την πορεία της.

Η πενταετία και η παραγραφή

Την εκκαθάριση υποθέσεων πέραν της πενταετίας ανακοίνωσε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και αποτελεί ερώτημα αν αυτό είναι κατόρθωμα. Δεν ξέρουμε αν περιλαμβάνονται και αυτές που έχουν βουλιάξει στα συρτάρια και μπορεί την επόμενη εβδομάδα ή στις αρχές του χρόνου να υπερβούν τη πενταετία με ότι αυτό συνεπάγεται τη νέα νομοθεσία περί παραγραφής. Έτσι κι αλλιώς όμως το να λες ότι δεν έχεις υποθέσεις πέραν της πενταετίας μπορεί να σε απαλλάξει από περιπέτειες και απρόοπτα εκτός απροόπτου.

Εκπτωτικό χωριό στη Διώρυγα Κορίνθου;

Σημαντικά σχέδια φαίνεται πως έχει το Υπερταμείο για το asset στη Διώρυγα της Κορίνθου. Όπως ανέφερε προχτές, στο πλαίσιο του πρώτου συνεδρίου του fund, ο επικεφαλής του Γρ. Δ. Δημητριάδης, υπάρχουν βλέψεις για την υλοποίηση ενός αναπτυξιακού project στη Διώρυγα Κορίνθου, με το οποίο θα δημιουργηθεί ένας υπερσύγχρονος ψυχαγωγικός κι εμπορικός προορισμός, με την λειτουργία καταστημάτων, εστιατορίων κ.λπ.. Ώστε, να μην περιοριστεί σε ένα απλό αξιοθέατο με τα διερχόμενα καράβια να πληρώνουν ένα τέλος διέλευσης, αλλά να γίνει προορισμός, με άλλο μοντέλο. Αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα προσέγγιση, ιδίως τα όσα είπε περί εκπτωτικού χωριού.

Ο ξένος επενδυτής των… 1,5 δισ. ευρώ

Στο επενδυτικό πλάνο αναβάθμισης 14 βιομηχανικών πάρκων, ύψους 55 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης αναφέρθηκε προ ημερών ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., κ. Θανάσης Ψαθάς εκτιμώντας πως σύντομα θα υποβληθούν και άλλες προτάσεις είτε για νέα επιχειρηματικά πάρκα, είτε για επέκταση υφιστάμενων με στόχο το επενδυτικό πρόγραμμα να φτάσει τα 100 εκατ. ευρώ. «Οι βιομηχανικές περιοχές μετρούν τα χρόνια τους και οι υποδομές του είναι γερασμένες, για αυτό χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις, ανέφερε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, είπε και κάτι ακόμα με μεγάλο ενδιαφέρον επίσης. Ότι η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. έχει δεχτεί κρούση από ξένο επενδυτή ο οποίο αναζητά μεγάλη έκταση στη Βόρεια Ελλάδα, κάπου 800 στρέμματα, για να προχωρήσει επένδυση σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ. Προφανώς, αναζητούν και χώρους που να έχουν πρόσβαση ή σύνδεση με λιμάνια, οδικούς άξονες, σιδηρόδρομο.

Ο ορίζοντας για τα 22+1 αεροδρόμια

Σας τα έχουμε ξαναπεί, και προ μηνός περίπου πάλι, αλλά μια και έγινε αναφορά ας τα επαναλάβουμε. Ο διαγωνισμός για το αεροδρόμιο Καλαμάτας, προχωρά στη β΄ φάση, φτιάχνονται τα τελικά τεύχη, έτσι ώστε μέχρι το Μάρτιο του 2024 να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να βγει προσεχώς ο ανάδοχος. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται ο σχεδιασμός και για τα υπόλοιπα 22 αεροδρόμια, όπου κι εκεί θα έχουμε εξελίξεις, αν και πάντα υπάρχουν ζητηματάκια με φορείς και υπηρεσίες. Και όπως σας έχουμε πει, θα βγούνε σε ένα cluster και με υβριδικό μοντέλο μεταξύ ΣΔΙΤ και παραχώρησης.

Στρατηγικός στις Ελληνικές Αλυκές

Μια πιθανή ΑΜΚ, επενδύσεις και στο… βάθος προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή φαίνεται να περιλαμβάνει το πλάνο του Υπερταμείου για τις Ελληνικές Αλυκές, όπου ήδη είχαμε μια μίνι… κρατικοποίηση, με το fund να έχει ανεβάσει το ποσοστό του σε 80% στην θυγατρική. Ήδη, η επενδυτική πολιτική έχει λάβει το «πράσινο φως» και αναμένονται εξελίξεις.

Τρεις «καυτές» θυγατρικές

Ξέρετε ποιες φαίνεται να είναι κάποιες από τις «καυτές» θυγατρικές για το Υπερταμείο, υπό την έννοια, μάλλον, ότι χρειάζεται δουλειά και εκσυγχρονισμός; Εξ όσων αντιλαμβάνεται η στήλη, σε αυτές συμπεριλαμβάνονται η ΕΤΑΔ (ακίνητα), ο ΟΑΣΑ (συγκοινωνίες) και τα ΕΛΤΑ. Και όπως και να το κάνουμε, για κάποια από αυτές η στήλη ιντριγκαρίστηκε όταν άκουσε τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών να μιλάει για νομοθετικές ρυθμίσεις με σκοπό την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό εταιρειών του δημοσίου.

Στο πάνω εύρος η Orilina

Στο πάνω εύρος της τιμής έκλεισε τελικά, όπως ανακοινώθηκε χτες, η δημόσια προσφορά της Orilina Properties, ήτοι στα 0,95 ευρώ, που σημαίνει ότι θα αντληθούν, βάσει του ενημερωτικού δελτίου, κάτι λιγότερο από 30 εκατ. ευρώ. Το δε discount είναι πέριξ του 14% βάσει της εσωτερικής αξίας. Η συνολική έγκυρη ζήτηση που εκδηλώθηκε από επενδυτές οι οποίοι συμμετείχαν στη Δημόσια Προσφορά ανήλθε σε 40.547.728 μετοχές στα 0,95 ανά μετοχή, ήτοι ποσό 385 εκατ. ευρώ. Αν δεν αλλάξει κάτι, «ντεμπούτο» στο ΧΑ θα κάνει την προσεχή Δευτέρα και προφανώς η αγορά αναρωτιέται πώς θα τα πάει η μετοχή της εν λόγω ΑΕΕΑΠ.

Η Γ.Σ. της ICI εν όψει BriQ

Μέσα στις γιορτές, στις 27 Δεκεμβρίου, προγραμματίζει έκτακτη γενική συνέλευση η «INTERCONTINENTAL INTERNATIONAL» (ICI) ΑΕΕΑΠ, με βασικό θέμα τη χορήγηση άδειας για τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, η αξία των οποίων αντιπροσωπεύει άνω του πενήντα ένα τοις εκατό (51%) της συνολικής αξίας των περιουσιακών στοιχείων της. Υποθέτουμε ότι σχετίζεται με το deal με την BriQ Properties, την ΑΕΕΑΠ του ομίλου Φέσσα, που γίνεται σταδιακά, σε φάσεις.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Γάζα: 13 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινές δυνάμεις

23:55

Μπάιντεν: Η Γερουσία να ψηφίσει γρήγορα τη βοήθεια προς Ουκρανία και Ισραήλ

23:45

Ιράν: Θα παραλάβει την πρώτη παρτίδα ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών Su-35

23:30

Κρήτη: Έρχονται» μηνύματα του 112 για άσκηση σεισμού

23:10

Κρεμλίνο: Η ψήφιση της βοήθειας των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα την «καταστρέψει περαιτέρω»

23:00

«Άνθρωποι ζουν εδώ!»: Χιλιάδες διαδηλώνουν κατά του μαζικού τουρισμού στα Κανάρια Νησιά

22:36

Το θηριώδες C-130J των ΗΠΑ στην Ελευσίνα για την άσκηση «Stolen Cerberus»

22:15

Κασσελάκης από Σύρο: Δεν υπάρχουν για μας ξεχασμένοι, παραγκωνισμένοι Έλληνες

21:57

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι εκφράζει την ευγνωμοσύνη του στην αμερικανική Βουλή

21:45

Μητσοτάκης: Κρατική στήριξη για εννιά μήνες σε όλες τις μανάδες, ανεξαρτήτως το πού εργάζονται

21:30

«Game changer» στη Μέση Ανατολή - Το διακύβευμα για την παγκόσμια οικονομία και τις αγορές

21:08

Προς καθολική αποχή μίας εβδομάδας οι δικηγόροι για τον δικαστικό χάρτη

20:49

Συνελήφθη 20χρονος οδηγός μετά από επεισοδιακή καταδίωξη στην Αθήνα - Επιχείρησε να παρασύρει αστυνομικούς

20:31

ΗΠΑ: H Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το πακέτο των 60,8 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία

20:19

Ο πολωνικός αερομεταφορέας LOT επαναφέρει τις αεροπορικές συνδέσεις με το Τελ Αβίβ και τη Βηρυτό

19:52

ΝΔ: Ζητά τον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές με υπόμνημα στον Άρειο Πάγο

19:46

Eρντογάν σε ηγέτη της Χαμάς: Το Ισραήλ θα πληρώσει σίγουρα μια μέρα το τίμημα

19:31

Ισραήλ-Ιράν: Αποκωδικοποιώντας την επίθεση - Τα τρία μηνύματα και οι τρεις λόγοι ανησυχίας

19:10

Οι Παλαιστίνιοι θα επανεξετάσουν τις σχέσεις με τις ΗΠΑ μετά το βέτο στον ΟΗΕ

18:49

ΥΠΕΞ Κίνας: Η ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ θα διορθώσει μια αδικία

18:40

Δανία: Ένας άνδρας συνελήφθη μετά την εκκένωση αεροδρομίου λόγω απειλής για βόμβα

18:16

Σκρέκας: Στόχος το αρνί στο Καλάθι του Πάσχα να πωλείται 10 ευρώ το κιλό ή και χαμηλότερα

17:59

Ιράκ: Σε επίθεση αποδίδεται η έκρηξη σε στρατιωτική βάση

17:43

Αναζητείται γνωστός μπασκετμπολίστας για ενδοοικογενειακή βία

17:28

Σούπερ μάρκετ: Οι 4+1 κινητήριες δυνάμεις για την τρέχουσα χρονιά

17:16

Η Ουκρανία επιτίθεται σε υποσταθμούς ενέργειας στη Ρωσία - Μόσχα: Καταρρίψαμε 50 drones

16:55

Σκέρτσος: Η S&P επιβεβαιώνει ότι οι συλλογικές μας προσπάθειες αποδίδουν

16:42

Blackstone: Eξετάζει προσφορά 1,5 δισ. δολαρίων για το fund που επενδύει στα τραγούδια των Μπιγιονσέ και Σακίρα

16:12

Πρόγραμμα Leader: Περισσότερα από 600 εκατ. για επενδύσεις σε θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό

16:01

Προφυλακιστέος ο εργολάβος του κτιρίου που κατέρρευσε στο Πασαλιμάνι