BACKSTORY

Τα... μυστικά του ΟΤΕ - Fast track διαδικασίες για τις εκκρεμότητες; - Αναζητούνται -μάταια- εργάτες/εργάτριες

10-11-2023 | 07:28
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα... μυστικά του ΟΤΕ - Fast track διαδικασίες για τις εκκρεμότητες; - Αναζητούνται -μάταια- εργάτες/εργάτριες

Τα... μυστικά του ΟΤΕ

Η αγορά δεν ικανοποιήθηκε από τα αποτελέσματα του ΟΤΕ στο τρίτο τρίμηνο. Βεβαίως το ζήτημα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη Ρουμανία, όπου η κατάσταση είναι δύσκολη και ο ΟΤΕ δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί από τη θυγατρική του. Στην Ελλάδα είναι εμφανές ότι ο ΟΤΕ έχει απαντήσει στον ανταγωνισμό και ειδικά στην κινητή τηλεφωνία, όπου οι 35.000 καθαρές νέες συνδέσεις αποτελούν εντυπωσιακό μέγεθος. Για να το πετύχει αυτό απάντησε με πόλεμο τιμών γιατί μπορεί. Το έχει ξανακάνει στο παρελθόν και στο τέλος της ημέρας έδρεψε καρπούς. Και αυτό δείχνει ότι θα το επαναλάβει και τώρα με τη Nova που ξεκίνησε τον πόλεμο και κέρδισε στη μάχη της προσέλκυσης νέων συνδρομητών στο πρώτο εξάμηνο, αλλά τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως μπορεί να αντιδράσει ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς.

Ό,τι θέλει ο καθένας στέλνει

Πραγματικά δεν γνωρίζω πόσες ορθές επαναλήψεις μπορεί να στείλει προς δημοσίευση στο Χρηματιστήριο μια εισηγμένη. Αλλά το να στέλνεις ορθή επανάληψη σε πρακτικό ΔΣ με ξεπερνά. Και δεν είναι μόνο η Ίλυδα που το έκανε χθες, αλλά το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις και δείχνει πως ο καθένας στέλνει ό,τι θέλει όπως το θέλει και μετά το διορθώνει, υποθέτω όχι αυτοβούλως.

Το θαύμα των Πλαστικών Κρήτης

Μερικές φορές παρατηρείς περίεργα πράγματα στο Χρηματιστήριο. Για παράδειγμα, στα Πλαστικά Κρήτης θεωρητικά η ελεύθερη διασπορά της μετοχής ανέρχεται σε πάνω από 40% αλλά οι καθημερινές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο είναι πολύ χαμηλές έως ανύπαρκτες. Και προκύπτει το εύλογο ερώτημα αν αυτοί που έχουν τις μετοχές στα χέρια τους τις έχουν ξεχάσει ή απλά κάτι άλλο συμβαίνει γιατί με διασπορά 40% δεν συνηθίζεται τέτοια χρηματιστηριακή συμπεριφορά. Υποθέτω δε ότι αυτό έχει απασχολήσει τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές που θα έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για... θαύμα. Κατά τα λοιπά ο Γιάννος Κοντόπουλος φτιάχνει κανόνες για τη διασπορά ξεχνώντας να πακετάρει και υποχρεωτική ελάχιστη ρευστότητα.

Το θέμα με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

Προχτές, ο υφυπουργός Υποδομών, Ν. Ταχιάος, σημείωνε σε γενικές γραμμές στη Βουλή ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η 35ετούς διάρκειας παραχώρηση της Εγνατίας Οδού (σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis), ενώ επικαλέστηκε πρόσφατη ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ ότι η μεγάλη εκκρεμότητα θα κλείσει μέχρι τα τέλη του έτους. Χτες, επανήλθε σε συνέντευξή του αναφέροντας εκ νέου ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκοντας την επίσπευση της παραχώρησής της, προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να υπογραφεί η σύμβαση και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους να έχει πραγματοποιηθεί. Βέβαια, από το ΤΑΙΠΕΔ έχουν επισημάνει ότι έχουν κάνει αυτά που τους αναλογούν, ενώ θυμίζουμε ότι με τις μέχρι πρότινος εκτιμήσεις, εξελίξεις αναμέναμε εντός του πρώτου 3μήνου του 2024, κι ενώ ήδη έχει κατευθυνθεί η σύμβαση προς το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πάντως, σημείωνε ότι μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις του επόμενου παραχωρησιούχου είναι η κατασκευή δεύτερου κλάδου του ίδιου δρόμου, προκειμένου η υπό συζήτηση οδός να λειτουργήσει ως κλάδος καθόδου από το Πολύκαστρο, προς τη Χαλάστρα και την Θεσσαλονίκη.

Fast track διαδικασίες για τις εκκρεμότητες;

«Αυτό που μας απασχολεί είναι πώς το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει πολύ γρήγορα στην παραχώρηση και να μην επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο με μια δαπάνη η οποία είναι του παραχωρησιούχου», υπογράμμιζε ο κ. Ταχιάος, δηλαδή, να μην επωμιστεί το δημόσιο τα έξοδα. Το οποίο, όμως, δημόσιο, όφειλε να έχει κλείσει κάποιες βασικές εκκρεμότητες για την Εγνατία Οδό, όπως να εκδοθεί ΚΥΑ για αύξηση των διοδίων από 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο σε 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο, να γίνει αδειοδότηση των σηράγγων, να επιλυθούν κάποια θέματα με περιβαλλοντικές άδειες. Και μαζί να προωθήσει και κάποια θέματα ο φορέας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ώστε να μπούνε οι νέοι σταθμοί κ.α.. Αρα, να υποθέσουμε πως θα έχουμε επίσπευση διαδικασιών και κινήσεις fast track; Για να δούμε.

Η κίνηση της Ελλάκτωρ και τα κεφάλαια στους μετόχους

Σε μια μάλλον «στεγνή» από πλευράς τζίρου και εικόνας χρηματιστηριακή αγορά χτες, ο τίτλος της Ελλάκτωρ αναμφίβολα ξεχώρισε. Βλέπετε, ολοκληρώθηκε το deal για την πώληση της ΑΚΤΩΡ, τα 110,8 εκατ. ευρώ στα «ταμεία» δεν είναι και λίγα, ενώ έχει λαμβάνειν ο όμιλος και άλλα τόσα από το Smart Park. Βάλτε και ότι παρατηρείται η αγορά ιδίων μετοχών σχεδόν καθημερινά και ίσως αυτά να παίζουν τον ρόλο τους. Πόσω μάλλον, η προχτεσινή αναφορά της εισηγμένης, λόγω της πώλησης της ΑΚΤΩΡ, ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής, ισχυροποιεί περαιτέρω τη χρηματοοικονομική θέση, αλλά και τη ρευστότητά. Και μαζί με αυτά, τη δυνατότητα του γκρουπ, αφενός να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους. Απλώς το αναφέρουμε.

Για ποιες συμβάσεις 9,3 εκατ. ψάχνει αναδόχους το ΤΕΕ

Αναδόχους ψάχνει το ΤΕΕ για να εξασφαλίσει υπηρεσίες «Διαχειριστικής, Επιχειρησιακής και Τεχνολογικής Υποστήριξης για τα Έργα Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης – Ψηφιοποίηση αρχείων πολεοδομικής πληροφορίας – Έξυπνες Γέφυρες», όπως είναι και ο τίτλος του διαγωνισμού. Η δε συνολική σύμβαση ξεπερνά τα 9,3 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ και προαιρέσεις), δεν τας λες και λίγα. To έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και προσφορές θα δοθούν σε έως έναν μήνα από τώρα, στις 11 Δεκεμβρίου. Επί της ουσίας, οι παραπάνω δράσεις θα υποστηριχτούν από αυτούς που θα αναλάβουν τις συμβάσεις.

Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για το «χακί» ακίνητο στην Αίγινα

Να σας πω την αμαρτία μου δεν ξέρω τον λόγο, μια φορά πάντως, ο διαγωνισμός για αυτό το ακίνητο του Στρατού στην Αίγινα για την ώρα δεν «στέριωσε», καθώς, δεν θα δοθούν σήμερα οι προσφορές. Μάλιστα, η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ανακοίνωσε όχι απλά την μετάθεση, αλλά τη ματαίωση του δημόσιου ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του ακινήτου «Πέρδικα», στη νήσο Αίγινα, άνω των 318 χιλ. τ.μ.

Αναζητούνται -μάταια- εργάτες/εργάτριες

Αναζητούνται εργάτες/εργάτριες. Αυτή η πινακίδα σε είσοδο εργοστασίου στο Κορωπί αρκεί για να δείξει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις στο να βρουν προσωπικό. Αυτό είναι και το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και με διαφορά από τα υπόλοιπα όπως το ενεργειακό ή το υψηλό κόστος πρώτων υλών. Μήπως δεν δίνουν αρκετά χρήματα; «Μα δεν παίρνουμε καν αιτήσεις ή βιογραφικά για να φτάσουμε στο θέμα του μισθού», απάντησε στέλεχος της επιχείρησης. Έμαθα όμως και πόσο πληρώνουν. Κοντά στα 950 ευρώ τον μήνα καθαρά τα οποία με μια εβδομάδα βραδινή βάρδια ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Και αυτό για τους ανειδίκευτους. Για τους τεχνίτες, για τους οποίους επίσης παρατηρείται μεγάλη έλλειψη, τα ποσά είναι αρκετά υψηλότερα.

Νέο deal για την Παπουτσάνης

Συμφωνία της Παπουτσάνης με μεγάλη πολυεθνική εταιρεία είναι σε τελικό στάδιο υλοποίησης, με την έναρξη της συνεργασίας να τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και πλήρη υλοποίηση μέχρι το τρίτο τρίμηνο. Αυτή η συμφωνία σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει επιπλέον πωλήσεις περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπάρχουν και σημαντικές προοπτικές περαιτέρω επέκτασης, αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, η οποία εκτιμά ότι η κερδοφορία του 2023 θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με το 2022 παρά την μειωμένη κερδοφορία στο εννεάμηνο του 2023.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:10

Μητσοτάκης: Σε έναν κόσμο που αλλάζει η Ελλάδα πρέπει να είναι πρωταγωνίστρια - Ποτέ δεν θα γυρίσουμε στο 2015

14:01

Μακρόν: Να ξυπνήσουν οι Ευρωπαίοι απέναντι στην άνοδο της άκρας δεξιάς

14:00

Το πρόγραμμα που αύξησε έως 100% τις γεννήσεις σε ακριτικές περιοχές της χώρας

14:00

ΕΣΠΑ: Στο κυνήγι της πατέντας στρέφονται οι επιδοτήσεις – Ο φιλόδοξος στόχος του «Ερευνώ – Καινοτομώ» και το νέο Ταμείο

13:57

ΠΟΥ: Ραγδαία άνοδος των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη

13:53

Κασσελάκης: Δεν είναι δυνατόν, πλέον, να κλείνονται στον γυάλινο πύργο και απλά να ψεύδονται

13:48

Γάζα: Στο κέντρο της Ράφα έφτασαν τα ισραηλινά άρματα - Συνεχίζεται το σφυροκόπημα

13:47

Κλιματική Αλλαγή: Επιπλέον 26 ημέρες καύσωνα παγκοσμίως τους προηγούμενους 12 μήνες

13:45

Ισπανία: Αναγνώρισε επισήμως το κράτος της Παλαιστίνης

13:42

Μαρινάκης: Ακολουθούμε μία πολιτική μόνιμων μέτρων με πυρήνα της την αύξηση των εισοδημάτων

13:38

Βασιλάκης (Aegean): 25 χρόνια από την πρώτη μας πτήση, ο στόχος παραμένει σταθερός

13:34

Νέο ράλι 10,4% στις τιμές των διαμερισμάτων το 1ο τρίμηνο

13:25

Κλειστό το ΟΣΔΕ του 2024 – Διορθώσεις για το 2023

13:24

Παπαστεργίου: Την ερχόμενη Δευτέρα ανακοινώνεται ο ψηφιακός βοηθός για τους τουρίστες

13:22

Οι «τόσο-όσο» συμμαχίες με την Τζόρτζια Μελόνι

13:18

Το Βέλγιο θα παραδώσει τριάντα μαχητικά F-16 στην Ουκρανία μέχρι το 2028

13:14

Βόρεια Μακεδονία: Η Σιλιάνοφσκα ισχυρίζεται ότι δεν παραβίασε τη Συμφωνία των Πρεσπών

13:03

ΕΚΤ: Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβιο του 2021 οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό

12:57

DoValue: Κοντά σε συμφωνία για χρηματοδότηση 450 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της Gardant

12:39

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Π. Μαρινάκης έπεσε για μία ακόμη φορά πολύ χαμηλά σχολιάζοντας την επίσκεψη Κασσελάκη στην Παλαιστίνη

12:34

Το Ισραήλ κατηγορεί την Ισπανία ότι είναι «συνεργός στις εκκλήσεις για γενοκτονία των Εβραίων»

12:20

«Γαλάζια Νύχτα» στον Πειραιά στις 31/5 - Ανοιχτά τα καταστήματα έως τις 11:00 το βράδυ

12:20

Γιατί το Telegram διχάζει την Ευρώπη: «Ανεξέλεγκτο φιλορωσικό app με κρεμλινική προπαγάνδα»

12:15

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 77,8% στον αριθμό των οικοδομικών αδειών τον Φεβρουάριο

12:11

ΔΕΗ blue – Visa: Νέα συνεργασία για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων

12:00

Ρόκο Κομίσο: Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της Φιορεντίνα - Από τις Pfizer και JP Morgan στους «Βιόλα»

11:55

ΓΣΕΒΕΕ: Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Επιχειρηματικότητας

11:40

Συνεργασία Alpha Bank και Skroutz για το Πρόγραμμα «Δόσεις για όλους»

11:38

Συνάντηση Ουκρανού πρωθυπουργού με ηγέτες της ΕΕ σήμερα στην Πράγα

11:17

Σκυλακάκης: Μέχρι αρχές 2026 οι πρώτες ερευνητικές γεωτρήσεις για αέριο