BACKSTORY

Τα... μυστικά του ΟΤΕ - Fast track διαδικασίες για τις εκκρεμότητες; - Αναζητούνται -μάταια- εργάτες/εργάτριες

10-11-2023 | 07:28
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα... μυστικά του ΟΤΕ - Fast track διαδικασίες για τις εκκρεμότητες; - Αναζητούνται -μάταια- εργάτες/εργάτριες

Τα... μυστικά του ΟΤΕ

Η αγορά δεν ικανοποιήθηκε από τα αποτελέσματα του ΟΤΕ στο τρίτο τρίμηνο. Βεβαίως το ζήτημα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη Ρουμανία, όπου η κατάσταση είναι δύσκολη και ο ΟΤΕ δεν έχει καταφέρει να απαλλαγεί από τη θυγατρική του. Στην Ελλάδα είναι εμφανές ότι ο ΟΤΕ έχει απαντήσει στον ανταγωνισμό και ειδικά στην κινητή τηλεφωνία, όπου οι 35.000 καθαρές νέες συνδέσεις αποτελούν εντυπωσιακό μέγεθος. Για να το πετύχει αυτό απάντησε με πόλεμο τιμών γιατί μπορεί. Το έχει ξανακάνει στο παρελθόν και στο τέλος της ημέρας έδρεψε καρπούς. Και αυτό δείχνει ότι θα το επαναλάβει και τώρα με τη Nova που ξεκίνησε τον πόλεμο και κέρδισε στη μάχη της προσέλκυσης νέων συνδρομητών στο πρώτο εξάμηνο, αλλά τώρα αρχίζει να αντιλαμβάνεται πως μπορεί να αντιδράσει ο μεγαλύτερος παίκτης της αγοράς.

Ό,τι θέλει ο καθένας στέλνει

Πραγματικά δεν γνωρίζω πόσες ορθές επαναλήψεις μπορεί να στείλει προς δημοσίευση στο Χρηματιστήριο μια εισηγμένη. Αλλά το να στέλνεις ορθή επανάληψη σε πρακτικό ΔΣ με ξεπερνά. Και δεν είναι μόνο η Ίλυδα που το έκανε χθες, αλλά το φαινόμενο έχει λάβει διαστάσεις και δείχνει πως ο καθένας στέλνει ό,τι θέλει όπως το θέλει και μετά το διορθώνει, υποθέτω όχι αυτοβούλως.

Το θαύμα των Πλαστικών Κρήτης

Μερικές φορές παρατηρείς περίεργα πράγματα στο Χρηματιστήριο. Για παράδειγμα, στα Πλαστικά Κρήτης θεωρητικά η ελεύθερη διασπορά της μετοχής ανέρχεται σε πάνω από 40% αλλά οι καθημερινές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο είναι πολύ χαμηλές έως ανύπαρκτες. Και προκύπτει το εύλογο ερώτημα αν αυτοί που έχουν τις μετοχές στα χέρια τους τις έχουν ξεχάσει ή απλά κάτι άλλο συμβαίνει γιατί με διασπορά 40% δεν συνηθίζεται τέτοια χρηματιστηριακή συμπεριφορά. Υποθέτω δε ότι αυτό έχει απασχολήσει τις αρμόδιες χρηματιστηριακές αρχές που θα έχουν φτάσει στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για... θαύμα. Κατά τα λοιπά ο Γιάννος Κοντόπουλος φτιάχνει κανόνες για τη διασπορά ξεχνώντας να πακετάρει και υποχρεωτική ελάχιστη ρευστότητα.

Το θέμα με την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού

Προχτές, ο υφυπουργός Υποδομών, Ν. Ταχιάος, σημείωνε σε γενικές γραμμές στη Βουλή ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η 35ετούς διάρκειας παραχώρηση της Εγνατίας Οδού (σε ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Egis), ενώ επικαλέστηκε πρόσφατη ενημέρωση από το ΤΑΙΠΕΔ ότι η μεγάλη εκκρεμότητα θα κλείσει μέχρι τα τέλη του έτους. Χτες, επανήλθε σε συνέντευξή του αναφέροντας εκ νέου ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με το ΤΑΙΠΕΔ επιδιώκοντας την επίσπευση της παραχώρησής της, προκειμένου μέχρι το τέλος του έτους να υπογραφεί η σύμβαση και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους να έχει πραγματοποιηθεί. Βέβαια, από το ΤΑΙΠΕΔ έχουν επισημάνει ότι έχουν κάνει αυτά που τους αναλογούν, ενώ θυμίζουμε ότι με τις μέχρι πρότινος εκτιμήσεις, εξελίξεις αναμέναμε εντός του πρώτου 3μήνου του 2024, κι ενώ ήδη έχει κατευθυνθεί η σύμβαση προς το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πάντως, σημείωνε ότι μέσα στις συμβατικές υποχρεώσεις του επόμενου παραχωρησιούχου είναι η κατασκευή δεύτερου κλάδου του ίδιου δρόμου, προκειμένου η υπό συζήτηση οδός να λειτουργήσει ως κλάδος καθόδου από το Πολύκαστρο, προς τη Χαλάστρα και την Θεσσαλονίκη.

Fast track διαδικασίες για τις εκκρεμότητες;

«Αυτό που μας απασχολεί είναι πώς το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει πολύ γρήγορα στην παραχώρηση και να μην επιβαρυνθεί το ελληνικό δημόσιο με μια δαπάνη η οποία είναι του παραχωρησιούχου», υπογράμμιζε ο κ. Ταχιάος, δηλαδή, να μην επωμιστεί το δημόσιο τα έξοδα. Το οποίο, όμως, δημόσιο, όφειλε να έχει κλείσει κάποιες βασικές εκκρεμότητες για την Εγνατία Οδό, όπως να εκδοθεί ΚΥΑ για αύξηση των διοδίων από 0,03 ευρώ ανά χιλιόμετρο σε 0,04 ευρώ ανά χιλιόμετρο, να γίνει αδειοδότηση των σηράγγων, να επιλυθούν κάποια θέματα με περιβαλλοντικές άδειες. Και μαζί να προωθήσει και κάποια θέματα ο φορέας «Εγνατία Οδός Α.Ε.» ώστε να μπούνε οι νέοι σταθμοί κ.α.. Αρα, να υποθέσουμε πως θα έχουμε επίσπευση διαδικασιών και κινήσεις fast track; Για να δούμε.

Η κίνηση της Ελλάκτωρ και τα κεφάλαια στους μετόχους

Σε μια μάλλον «στεγνή» από πλευράς τζίρου και εικόνας χρηματιστηριακή αγορά χτες, ο τίτλος της Ελλάκτωρ αναμφίβολα ξεχώρισε. Βλέπετε, ολοκληρώθηκε το deal για την πώληση της ΑΚΤΩΡ, τα 110,8 εκατ. ευρώ στα «ταμεία» δεν είναι και λίγα, ενώ έχει λαμβάνειν ο όμιλος και άλλα τόσα από το Smart Park. Βάλτε και ότι παρατηρείται η αγορά ιδίων μετοχών σχεδόν καθημερινά και ίσως αυτά να παίζουν τον ρόλο τους. Πόσω μάλλον, η προχτεσινή αναφορά της εισηγμένης, λόγω της πώλησης της ΑΚΤΩΡ, ότι η ολοκλήρωση της συναλλαγής, ισχυροποιεί περαιτέρω τη χρηματοοικονομική θέση, αλλά και τη ρευστότητά. Και μαζί με αυτά, τη δυνατότητα του γκρουπ, αφενός να χρηματοδοτήσει απρόσκοπτα το επενδυτικό του σχέδιο και αφετέρου να επιστρέψει κεφάλαια στους μετόχους. Απλώς το αναφέρουμε.

Για ποιες συμβάσεις 9,3 εκατ. ψάχνει αναδόχους το ΤΕΕ

Αναδόχους ψάχνει το ΤΕΕ για να εξασφαλίσει υπηρεσίες «Διαχειριστικής, Επιχειρησιακής και Τεχνολογικής Υποστήριξης για τα Έργα Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης – Ψηφιοποίηση αρχείων πολεοδομικής πληροφορίας – Έξυπνες Γέφυρες», όπως είναι και ο τίτλος του διαγωνισμού. Η δε συνολική σύμβαση ξεπερνά τα 9,3 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ και προαιρέσεις), δεν τας λες και λίγα. To έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» και προσφορές θα δοθούν σε έως έναν μήνα από τώρα, στις 11 Δεκεμβρίου. Επί της ουσίας, οι παραπάνω δράσεις θα υποστηριχτούν από αυτούς που θα αναλάβουν τις συμβάσεις.

Ματαιώθηκε ο διαγωνισμός για το «χακί» ακίνητο στην Αίγινα

Να σας πω την αμαρτία μου δεν ξέρω τον λόγο, μια φορά πάντως, ο διαγωνισμός για αυτό το ακίνητο του Στρατού στην Αίγινα για την ώρα δεν «στέριωσε», καθώς, δεν θα δοθούν σήμερα οι προσφορές. Μάλιστα, η Υπηρεσία Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων (ανακοίνωσε όχι απλά την μετάθεση, αλλά τη ματαίωση του δημόσιου ηλεκτρονικού πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του ακινήτου «Πέρδικα», στη νήσο Αίγινα, άνω των 318 χιλ. τ.μ.

Αναζητούνται -μάταια- εργάτες/εργάτριες

Αναζητούνται εργάτες/εργάτριες. Αυτή η πινακίδα σε είσοδο εργοστασίου στο Κορωπί αρκεί για να δείξει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγικές επιχειρήσεις στο να βρουν προσωπικό. Αυτό είναι και το νούμερο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και με διαφορά από τα υπόλοιπα όπως το ενεργειακό ή το υψηλό κόστος πρώτων υλών. Μήπως δεν δίνουν αρκετά χρήματα; «Μα δεν παίρνουμε καν αιτήσεις ή βιογραφικά για να φτάσουμε στο θέμα του μισθού», απάντησε στέλεχος της επιχείρησης. Έμαθα όμως και πόσο πληρώνουν. Κοντά στα 950 ευρώ τον μήνα καθαρά τα οποία με μια εβδομάδα βραδινή βάρδια ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ. Και αυτό για τους ανειδίκευτους. Για τους τεχνίτες, για τους οποίους επίσης παρατηρείται μεγάλη έλλειψη, τα ποσά είναι αρκετά υψηλότερα.

Νέο deal για την Παπουτσάνης

Συμφωνία της Παπουτσάνης με μεγάλη πολυεθνική εταιρεία είναι σε τελικό στάδιο υλοποίησης, με την έναρξη της συνεργασίας να τοποθετείται στο πρώτο τρίμηνο του 2024 και πλήρη υλοποίηση μέχρι το τρίτο τρίμηνο. Αυτή η συμφωνία σε ετήσια βάση εκτιμάται ότι θα συνεισφέρει επιπλέον πωλήσεις περίπου έξι εκατομμυρίων ευρώ, ενώ υπάρχουν και σημαντικές προοπτικές περαιτέρω επέκτασης, αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, η οποία εκτιμά ότι η κερδοφορία του 2023 θα είναι βελτιωμένη σε σχέση με το 2022 παρά την μειωμένη κερδοφορία στο εννεάμηνο του 2023.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:13

Χαρδαλιάς: 76,8 εκατ. ευρώ από την Περιφέρεια Αττικής για έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα

17:12

Interwood: Από 2/5 στο ταμπλό οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

17:03

Κομισιόν: Ξεκινά διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους σχετικά με τη δίκαιη τηλεργασία και το δικαίωμα στην αποσύνδεση

17:00

Οι χώρες της G7 θα κλείσουν θερμοηλεκτρικούς σταθμούς χωρίς εξοπλισμό δέσμευσης άνθρακα έως το 2035

16:59

Η Κομισιόν πωλεί 23 κτίριά της στο Βέλγιο ώστε η ευρωπαϊκή συνοικία να καταστεί πιο πράσινη

16:55

Wall Street: Σε κόκκινο έδαφος οι δείκτες εν αναμονή της Fed

16:53

ΕΟΔΥ: Αυξημένος κίνδυνος Δάγκειου πυρετού σε ταξιδιώτες σε ενδημικές χώρες του εξωτερικού – Μέτρα πρόληψης

16:45

Σε πέντε ακόμη νησιά του Αιγαίου επεκτείνεται η βίζα express για Τούρκους τουρίστες

16:33

Austriacard Holdings: Διατέθηκε το 15% μέσω placement

16:33

Το Ισραήλ θα περιμένει μέχρι την Τετάρτη το βράδυ για να απαντήσει στην πρόταση εκεχειρίας

16:33

Μεγάλου: Στόχος για μέρισμα 25% των φετινών κερδών το 2025 – Ορόσημο το α' τρίμηνο 2024 με επιδόσεις ρεκόρ

16:31

ΤΑΙΠΕΔ: Τον Ιούνιο ο διαγωνισμός για τις ζημιές στον Λιμένα Βόλου

16:27

Στα 18,16 δισ. ευρώ το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου το 2023

16:25

Fieratex: Δεν δημοσιεύει την οικονομική κατάσταση 2023 για τεχνικούς λόγους

16:23

Κλειστός αύριο 1/5 από τις 9:30 πμ ο σταθμός Μετρό Σύνταγμα με εντολή της ΕΛΑΣ

16:20

Στάσεις εργασίας στα ΜΜΜ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

16:18

Medicon: Νέα Διευθύντρια Διασφάλισης Ποιότητας η Νίκη Ηλιάδη

16:14

ΔΕΗ: Εκλογή δύο νέων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο

16:09

Εισαγγελείς του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου πήραν καταθέσεις από προσωπικό νοσοκομείων της Γάζας

16:08

Εμβολιασμός: Ισχυρή «ασπίδα» πρόληψης έναντι των λοιμωδών νοσημάτων – Ελληνική «συμμαχία»

15:57

Δημοσιονομικό Συμβούλιο: Εφικτοί οι στόχοι για ανάπτυξη, πληθωρισμό – Πού εφιστά την προσοχή

15:57

ΥΠΕΘΟ: Προς σταδιακή αποδέσμευση του «μαξιλαριού» διαθεσίμων

15:51

Ρωσία: Καταρρίφθηκαν έξι αμερικανικοί πύραυλοι που εκτόξευσε η Ουκρανία

15:39

Αurora Energy Research: Αβεβαιότητα για τις τρέχουσες χαμηλές τιμές σε βάθος χρόνου

15:37

Γερμανία: Tο SPD επιστρέφει στη δεύτερη θέση - Συνεχίζονται οι απώλειες για την AfD

15:30

Ειδική ρύθμιση για την έκδοση στοιχείων κυκλοφορίας για ρυμουλκούμενα-τρέιλερ

15:30

ΕΒΕΠ: Το εαρινό ευρωβαρόμετρο δείχνει τις ΜμΕ σε επίπεδα ύφεσης

15:23

Γάζα: Οι προμήθειες που παρέχονται δεν επαρκούν για να ανατραπεί η τάση προς τον λιμό

15:20

Μάτι: Στόχος των δικαστικών αρχών να προσδιοριστεί η δευτεροβάθμια δίκη ακόμη και τον Ιούνιο

15:15

Πρόγραμμα Σταθερότητας 2024-2025: Ανοδος ΑΕΠ 2,5% φέτος και 2,6% το 2025 –  Πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% του  ΑΕΠ