BACKSTORY

«Αρχαιρεσίες» και πλειστηριασμοί - Περί bonus και άλλων τινών - Καθαρός στην κοινωνία

03-07-2023 | 07:21
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Αρχαιρεσίες» και πλειστηριασμοί - Περί bonus και άλλων τινών - Καθαρός στην κοινωνία

Τα κόκκινα δάνεια και ο Ηρακλής τους

Πολύ ψηλά στην ατζέντα του Οικονομικού Επιτελείου μπαίνει το θέμα του Ηρακλή ΙΙΙ, ο οποίος θα δημιουργηθεί για να εξυπηρετήσει τόσο τις μικρότερες τράπεζες όσο και τα πακέτα κόκκινων δανείων που έχουν μείνει ή σωστότερα ξεμείνει από τις μεγάλες, δηλαδή το Frontier 2, το Sunrise 3 και το Sollar. Kαι είναι αλήθεια πως οι μεγάλες τράπεζες είναι αυτές που πιέζουν περισσότερο να ολοκληρωθεί το project μιας και τα πακέτα αυτά έχουν μείνει στον αέρα εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα. Αν με ρωτάτε πόσο εύκολα ή δύσκολα θα έχουμε Ηρακλή ΙΙΙ θα ψήφιζα το ενδιάμεσο.

«Αρχαιρεσίες» και πλειστηριασμοί

Αυτήν την εβδομάδα λέει, θα έχουμε τις υποψηφιότητες -και την επιλογή;- των γενικών γραμματέων, τα ονόματα των οποίων εξετάζονται εξονυχιστικά από το Μαξίμου. Ειδικό ενδιαφέρον έχει στο οικονομικό πεδίο το όνομα του ή της γενικού γραμματέως που θα ασχοληθεί με το πιστωτικό σύστημα. Για την αναβαθμισμένη νέα θέση (από ειδική γραμματεία) έχουν θέσει υποψηφιότητα κάτι γνώριμοι παλιοί από το τραπεζικό σύστημα αλλά και πρόσωπα που ασχολούνται ενεργά με αυτά τα ζητήματα. Το πρόσωπο πάντως που θα επιλεγεί θα είναι το κλειδί που θα κληθεί να διαπραγματευτεί με τους θεσμούς και να ξεκλειδώσει τον Ηρακλή το συντομότερο δυνατόν. Αλλά και να διαχειριστεί το ζήτημα των πλειστηριασμών...

Περί bonus και άλλων τινών

Εγώ λέω πως στα bonus απαιτείται διαφάνεια και πρέπει η λέξη να πάψει να είναι πια απαγορευμένη - ασφαλώς και για τις τράπεζες- γιατί δεν ζούμε πια σε εποχή μνημονίων. Επομένως οι τράπεζες έχουν συνελεύσεις, έχουν διοίκηση, εταιρική διακυβέρνηση αυστηρότερη από κάθε άλλη εταιρεία, και τα έχουν πάει καλά έως και πολύ καλά.

Ακόμη, για να τα πάνε καλύτερα χρειάζονται τα υψηλού επιπέδου στελέχη τους, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ακριβοπληρωμένα και σε άλλες θέσεις και δέχονται επίμονες προτάσεις από άλλους κλάδους σε ανάπτυξη. Και είναι περιζήτητα απ' ότι φάνηκε και στις πρόσφατες μεταγραφές τραπεζικών στελεχών σε άλλους τομείς. Ετσι λοιπόν τα bonus αποτελούν μια αναγκαία πραγματικότητα, πάντοτε υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν και καλώς! Οι δε γενικές συνελεύσεις των τραπεζών τα θέτουν στην ατζέντα τους κατά προτεραιότητα.

Αναβαθμίσεις

Οι χρησμοί του Διοικητή για γρήγορη απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη χώρα μας να αφορούν άραγε έκτακτη αξιολόγηση ή τακτική; Στη δεύτερη περίπτωση οι μεγάλοι οίκοι είναι προγραμματισμένοι για Σεπτέμβριο. Υπάρχει βεβαίως τον Αύγουστο και η ώρα της γερμανικής Scope που έχει ήδη κλείσει το «μάτι».

Αντιφάσεις

Εγώ ειλικρινά έχω μπερδευτεί με την Austriacard τη συνέχεια της γνωστής κατά το παρελθόν Inform Λύκος. Γιατί δεν μπορώ ειλικρινά να κατανοήσω πως από τη μια θέλεις να αυξήσεις τη διασπορά της μετοχής και από την άλλη να την μειώνεις δια της αγοράς ιδίων μετοχών. Κάτι δεν μου κολλά, όπως και να το κάνουμε, και επειδή υπάρχει και ένα παρελθόν όχι ιδιαίτερου σεβασμού προς τους μετόχους μειοψηφίας θα περίμενα η απόφαση αγοράς ιδίων να μην περιλαμβάνει τα πάντα όλα που κοινώς σημαίνει πήραμε εξουσιοδότηση από τη Γενική Συνέλευση και κάνουμε ότι θέλουμε.

Η ερμηνεία του αξιόχρεου

Κατά τα λοιπά πληροφορούμαι ότι υπάρχει μια απόφαση που αφορά στα ξενοδοχεία του Κυπριώτη που δεν θα ικανοποιήσει καθόλου τη HIG που έχει αγοράσει τον δανεισμό και πασχίζει ματαίως επί αρκετό καιρό να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας. Η απόφαση σχετίζεται με το αξιόχρεο της εταιρείας. Και δεν μπορεί από τη μια η HIG να θεωρεί ότι η εταιρεία δεν είναι αξιόχρεη και από την άλλη επίσημος φορέας να τη θεωρεί αξιόχρεη και να ρυθμίζει το χρέος της. Το πρόβλημα δεν αφορά μόνο την HIG ή την Inventio (έχουμε μπερδευτεί ποιος είναι ποιος) αλλά και εκείνους που της μεταβίβασαν τα δάνεια βάζοντας και ρήτρες earn out.

Καθαρός στην κοινωνία

Δεν ξέρω αν θυμάστε έναν επιχειρηματία που είχε απασχολήσει το Χρηματιστήριο με τα καμώματά του και είχε στο παρελθόν προφυλακιστεί (δεν μιλάμε για τον Κουτσολιούτσο). Οι παλιότεροι σίγουρα θα τον θυμούνται και θα γνωρίζουν ότι υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες με τη δικαιοσύνη. Οι εκκρεμότητες αυτές εξ όσων πληροφορούμαι έκλεισαν με θετικό τρόπο για τον επιχειρηματία και αυτός παραδίδεται ξανά καθαρός στην κοινωνία. Το γεγονός ότι μεσολάβησαν κάποια νομοθετήματα στο πέρασμα του χρόνου για να μετατραπούν κατηγορίες και να παραγραφούν μάλλον... τυχαίο θα είναι.

Ο Μυτιληναίος και οι Παραχωρήσεις

Ότι ο όμιλος Μυτιληναίου έχει κάνει στροφή και προς τον χώρο των υποδομών – κατασκευών, είναι γνωστό σε όλους στην αγορά. Όπως, βέβαια, και ότι έχει αρχίσει να εστιάζει στον τομέα ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεων, που απαιτούν ισχυρή χρηματοοικονομική θέση αλλά και προσφέρουν έσοδα επί πολλά χρόνια. Αν τύχει και έχουν και τεχνικό αντικείμενο, μόνο κακό δεν είναι. Και ότι ο όμιλος θέλει να ενισχύσει το εν λόγω χαρτοφυλάκιο, δεν είναι μυστικό στην αγορά. Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Στην αγορά λένε υπάρχουν διάφοροι τρόποι. Να διεκδικήσει δυνατά και να κερδίσει διαγωνισμούς σχετικού είδους (ΒΟΑΚ, Αττική Οδός, ΣΔΙΤ κ.α.), όπου βέβαια υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός. Θα μπορούσε βέβαια να «κοιτάξει» προς μια εταιρεία ώστε να πάρει... μαζί με αυτήν όλο το πακέτο, να ενδιαφερθεί να αγοράσει συμμετοχές σε ΣΔΙΤ/Παραχωρήσεις άλλων ομίλων οπότε να αποκτήσει και άλλα μερίδια κοντά σε αυτά τα λίγα πλην ενδιαφέροντα που έχει, ή ακόμα καλύτερα να ενδιαφερθεί για συγκεκριμένο τομέα Παραχωρήσεων συνολικά. Που δεν είναι και φτηνός. Μπορεί να υπάρχουν και άλλα μοντέλα επιχειρηματικών/μετοχικών συνεργειών, αλλά η στήλη δεν έχει σκοπό να πετάει «φωτοβολίδες». Αν είναι να γίνει κάτι, όταν συμβεί, θα τα δούμε τότε.

ΧΑ: Από καλή αφετηρία στο β’ εξάμηνο

Με κέρδη πάνω από 37% έκλεισε στο πρώτο εξάμηνο ο Γενικός Δείκτης, και η παρακαταθήκη που… αφήνει για το β’ «μισό» του 2023 μόνο μικρή δεν τη λες. Βέβαια, υπάρχουν στον διεθνή χώρο ουκ ολίγες αβεβαιότητες, οικονομικές (π.χ. επιτόκια κ.α.) και γεωπολιτικές, ωστόσο, εσχάτως τα ξένα funds και οι οίκοι τιμολογούν την Ελλάδα και τα εγχώρια assets σαν να «βλέπει» το investment grade από καλύτερη οπτική. Αυτά βέβαια, θα τα επιβεβαιώσουν ή όχι οι οίκοι αξιολόγησης. Με την αγορά να αναμένει και τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, κάποιες κινήσεις στην αγορά εταιρικών ομολόγων (ανοίγει δρόμο η Μυτιληναίος, κάποια deals που είναι σε αναμονή, επενδυτικές ημερίδες και άλλα ενδιαφέροντα που τσεκάρουν οι traders. Αλλά για να δούμε πως θα μπει χρηματιστηριακά το β’ εξάμηνο 2023.

ΤΑΙΠΕΔ: Βάζει μπρος την αξιοποίηση του κεντρικού λιμένα Καβάλας

Την περαιτέρω αξιοποίηση ενός ακόμα λιμενικού asset που έχει υπό την «ομπρέλα» του σχεδιάζει το ΤΑΙΠΕΔ. Ειδικότερα, το Ταμείο, υπό την ιδιότητα της Αρχής Σχεδιασμού Λιμένων, προτίθεται να εκκινήσει την διαδικασία για την έκδοση προεδρικού διατάγματος περί έγκρισης του αναπτυξιακού προγράμματος και μελέτης διαχείρισης του κεντρικού λιμένας Καβάλας, με την επωνυμία «Απόστολος Παύλος», που βρίσκεται υπό την διαχείριση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε., καθώς και των σχετικών περιβαλλοντικών όρων και σχετικών μελετών. Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΑΙΠΕΔ επιθυμεί να συνεργαστεί και να λάβει υπηρεσίες από εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο. Μάλιστα, έχει ήδη απευθύνει σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που λήγει στις 17 Ιουλίου 2023.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της σύμβασης, ο Σύμβουλος θα κληθεί να εκπονήσει και παραδώσει στο ΤΑΙΠΕΔ μελέτες έργα όπως η αναθεώρηση χρήσεων στον ανατολικό χερσαίο χώρου του κεντρικού λιμένα, η εκπόνηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος & Μελέτης Διαχείρισης και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που θα συνοδεύεται από Κυκλοφοριακή Θεώρηση, η διαπλάτυνση/επέκταση υπήνεμου μώλου, η επέκταση κρηπιδωμάτων και προσήνεμου μώλου, για δίκτυα Ξ/Μ στη χερσαία ζώνη της ιχθυόσκαλας κ.α.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:21

Προστατευθείτε από τη χειραγώγηση - Η νέα εκστρατεία της Κομισιόν

16:20

Κασσελάκης: Δεν λέγεται «λεφτόδεντρα» - Λέγεται πλήρως κοστολογημένο πρόγραμμα

16:14

Το δολάριο τροφοδοτεί και φέτος τον ελληνικό τουρισμό

16:07

Θεοχάρης: Οι ιδέες της ΝΔ πρωτοπορούν και ανοίγουν το δρόμο και για την υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικογένεια

15:57

Σολτς: Δεν υπάρχει ένταλμα σε βάρος του Μπενιαμίν Νετανιάχου

15:43

ΕΛΣΤΑΤ: Ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο με Ρωσία τον Μάρτιο - Άλμα στο εμπόριο με την Ουκρανία

15:32

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Ο κ. Μητσοτάκης εννοούσε πως η λύση για πιο φθηνή φέτα είναι λιγότερη φέτα

15:31

Έβδομος νεκρός από τις ταραχές στη Νέα Καληδονία - Αβεβαιότητα μετά την επίσκεψη Μακρόν

15:24

Ανησυχία για την ακούσια κατανάλωση αντιβιοτικών μέσω της διατροφής

15:12

Ανάκληση προϊόντος σαντιγί από τον ΕΦΕΤ

15:07

Ισραήλ: Ο στρατός ανέκτησε τα πτώματα τριών ομήρων της Χαμάς

15:06

Ποια είναι η πιο πλούσια ομάδα του Final Four - Πού βρίσκονται Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός

15:03

Β. Μακεδονία: Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός αποκάλεσε τη χώρα «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

14:49

Τα HBM chip της Samsung απέτυχαν στις δοκιμές της Nvidia

14:48

Ανδρουλάκης: Επικοινωνιακό τέχνασμα η επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν

14:47

Η βιομηχανία γενοσήμων ενθαρρύνει και προωθεί την καινοτομία

14:39

Reuters: Ο Πούτιν θέλει κατάπαυση πυρός στην Ουκρανία - Ποιους όρους βάζει

14:24

Μαρινάκης: Στην καλύτερη θέση από άποψη απασχόλησης τα τελευταία 15 χρόνια η Ελλάδα

14:20

ΟΔΔΗΧ: Νέα δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων την Τετάρτη 29 Μαΐου

14:15

Κασσελάκης για οικονομία: Δεν θα είναι εύκολο για μας όταν αναλάβουμε

14:06

ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση 5,6% στα οικοδομικά υλικά εφέτος τον Απρίλιο

14:03

AXIA: Μεγαλύτερη ορατότητα και ισχυρότερη κερδοφορία για τη Mytilineos - Αυξάνει στα 48,60 ευρώ την τιμή στόχο

13:54

Ισραήλ: Διέκοψε τη σύνδεση του ισπανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ με τους Παλαιστίνιους

13:48

Τηλεμαχία Κομισιόν: Ο πρώτος απολογισμός - Η θέση των υποψηφίων

13:48

Αζερμπαϊτζάν: Πήρε υπό τον έλεγχό του τέσσερα χωριά στα σύνορα με την Αρμενία

13:42

Lenovo: Επιταχύνεται η ανάπτυξη της το 4ο τρίμηνο του 23/24 με ευκαιρίες υβριδικής τεχνητής νοημοσύνης

13:41

TotalEnergies: 300 επιστήμονες καταγγέλλουν ως «κλιματοκτόνα» την στρατηγική του πετρελαϊκού κολοσσού

13:34

Σκυλακάκης: Στόχος μας η αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων για την ενεργειακή μετάβαση με τη μέγιστη αποτελεσματικότητα

13:29

Κακάο: Η μεγάλη μεταβλητότητα της χρηματιστηριακής τιμής

13:23

Danske Bank: Μόνο δύο μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ το 2024