BACKSTORY

ΧΑ: Η ζώνη «αναφοράς» και τα σημάδια στο ταμπλό - «Με το δεξί» οι συμφωνίες το 2023 - Το «δίπολο» MIG–Attica

06-02-2023 | 07:00
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Η ζώνη «αναφοράς» και τα σημάδια στο ταμπλό - «Με το δεξί» οι συμφωνίες το 2023 - Το «δίπολο» MIG–Attica

ΧΑ: Η ζώνη «αναφοράς» και τα σημάδια στο ταμπλό

Από τεχνικής οπτικής, αλλά και σε σχέση με όσα πηγάζουν από εκτιμήσεις (ή προσδοκίες) ανθρώπων της αγοράς, η επόμενη αναμέτρηση του Γενικού Δείκτη βρίσκεται με τη ζώνη των 1.040 – 1.050 μονάδων, επίπεδα από τα οποία προ 8ετίας εκκίνησε η υποχώρηση και η περιπλάνησή του σε χαμηλότερα επίπεδα. Αν οι τελευταίες εξελίξεις στο ταμπλό (αυξημένες συναλλαγές σε κάποιες μετοχές, αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων, εμφάνιση ξένων κωδικών – χαρτοφυλακίων, καλές αναλύσεις από πλευράς διεθνών οίκων, trading σε χαρτιά, αφύπνιση μετοχών που είχαν μείνει πίσω όπως π.χ. ο ΟΠΑΠ κ.α., ΑΜΚ, deals και επιχειρηματικές ζυμώσεις, «παιχνίδι» σε mid/small cap κ.α.) συνηγορούν προς αυτή την… κατεύθυνση, θα φανεί προσεχώς.

Μια φορά πάντως, στο ΧΑ συντηρείται μια long τάση κόντρα σε εκθέσει – «φωνές» περί επικείμενης διόρθωσης. Αλλά και αυτή όταν έρθει (γιατί κάποια στιγμή θα γίνει και αυτό), είναι άλλο πράγματα να οδηγήσει σε sell off διαρκείας και άλλο να έχουμε μια πιο… ήπια και πλάγια κίνηση αποθέρμανσης, ιδίως αφού θα έχουν προηγηθεί και επίπεδα τιμών σε μετοχές κατά πολύ υψηλότερα του στόχου για τους δείκτες. Και βέβαια, άλλο να έχουμε «ξεπούλημα» και άλλο ελεγχόμενες πωλήσεις με μέτριο τζίρο. Όλα παίζουν τον ρόλο τους. Να δούμε και πότε θα «μπούνε στο παιχνίδι» ΟΤΕ και Coca Cola.

«Με το δεξί» οι συμφωνίες το 2023, τι «βλέπουν» οι deal makers

Θα θυμάστε, πιθανότατα, αυτά που έγραφε η στήλη στις πρώτες μόλις ημέρες του 2023 περί επικείμενων επιχειρηματικών συμφωνιών φέτος και μάλιστα σε… άμεσο χρονικό ορίζοντα και σε διάφορους κλάδους. Το αναφέρουμε εκ νέου επειδή είτε ήδη έχουν γίνει deals στις πρώτες εβδομάδες του έτους είτε κάποιες συμφωνίες είναι σε φάση διεργασιών (σε εταιρείες μαρμάρων, στις τράπεζες, σε κατασκευές, ενέργεια, εμπόριο με την αποχώρηση της Fourlis από Τουρκία, τρόφιμα – super markets, ακτοπλοΐα, τεχνολογία – πληροφορική, real estate κ.α.). Αν ,μη τι άλλο, η χρονιά ξεκίνησε δυναμικά. Βλέπουν οι αγοραστές, εγχώριοι ή ξένοι, ευκαιρίες και προοπτικές; Θεωρούν ότι οι τιμές είναι καλές; Για να δούμε και τη συνέχεια, γιατί κάποιοι deal makers εκτιμούν ότι έχουμε να δούμε και άλλα επεισόδια στο μέτωπο εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Οι κουβέντες περί «οχημάτων»

Για να το έχετε απλώς υπόψη σας, με αφορμή κάποιες εξελίξεις ή διεργασίες, όπως το deal Intracom – Κλουκίνας Λάππας που θα οδηγηθεί σε συγχώνευση, άρα και είσοδο της Intracom Properties στο ταμπλό (σας τα λέγαμε πριν μέρες αυτά), αλλά και των όσων ανέφερε η διοίκηση της ΒΙΣ για επαφές της με ξένο ενδιαφερόμενο όμιλο – αγοραστή, έχει επανέλθει στην αγορά η κουβέντα περί… «οχημάτων». Και θυμάστε ότι και άλλες περιπτώσεις εισηγμένων είχαν εμπλακεί σε τέτοιες συζητήσεις. Στη δε πιάτσα λένε ότι υπάρχουν 2-3 τέτοιες στην παρούσα φάση. Εμείς θα πούμε ότι όλο αυτό δίνει τόνο στη μικρή και μεσαία κεφαλαιοποίηση, αλλά χρειάζεται και προσοχή.

Γήπεδο ΠΑΟ: Η κατασκευαστική «ισχύς εν τη ενώσει»

Επειδή κάποιοι «τσίμπησαν» όταν προ ημερών το insider.gr αποκάλυψε ότι υπήρχε και δεύτερη προσφορά στον διαγωνισμό για το γήπεδο του ΠΑΟ στον Βοτανικό, να σας καθησυχάσουμε, καθώς, προφανώς αυτή η «Cosmos» δεν μπορεί να χτυπήσει την τριπλέτα «ΤΕΡΝΑ – ΑΚΤΩΡ – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» (την οποία επίσης αποκαλύψαμε και επισήμως θα βγει ανάδοχος της σύμβασης των 123 εκατ. ευρώ), καθώς, ούτε εγγυητική δεν είχε. Τώρα, γιατί κατέβηκε, ουδείς γνωρίζει, ίσως να ήθελε να φτιάξει το… γρασίδι. Και για να περάσουμε σε κάτι άλλο. Οι κατασκευαστές το τελευταίο ενάμιση έτος είναι αλήθεια ότι έχουν «χτίσει» συνεργασίες (κοινοπραξίες) που άλλοτε θα ξένιζαν ή θα προκαλούσαν εντύπωση λόγω ανταγωνισμού μεταξύ των ομίλων.

Ενίοτε, οι συνεργασίες αυτές γίνονται για να μειωθεί το ρίσκο, να μην υπάρχουν «χτυπήματα» σε προσφορές ή προσφυγές, ή και για άλλους λόγους, λένε οι φίλοι μας στην πιάτσα. Για το γήπεδο προσθέστε ότι αυτή η κοινοπραξία των «3» θεωρητικά διασφαλίζει την απρόσκοπτη προώθηση των διαδικασιών έως την ολοκλήρωση του έργου εντός των επόμενων 2-3 ετών, δίχως εντάσεις αλλά και ενστάσεις. Αφήστε που υπάρχει και μια μικρή χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αν ξαναδούμε την ίδια «σύνθεση» θα φανεί, άλλες πάλι, σίγουρα θα βλέπουμε.

Η «σύσφιξη σχέσεων» Intrakat – ΤΕΚΑΛ

Μπορεί να πέρασε λίγο στα «ψιλά», και λογικό είναι άλλωστε ότι τριγύρω «τρέχουν» πολλά και διάφορα, αλλά σε κάποιους διαγωνισμούς το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν δώσει το «παρών» από κοινού η Intrakat με την ΤΕΚΑΛ (στο ΣΔΙΤ του ΤΑΙΠΕΔ για την ανέγερση του Πρωτοδικείου και της Εισαγγελίας Αθηνών, αλλά και στη διαδικασία για τον λιμένα Βόλου). Το επισημαίνουμε επειδή εδώ και κάποιους μήνες κυκλοφορούσε το σενάριο περί εξαγοράς της δεύτερης, εξειδικευμένης κυρίως σε ναυτιλιακά (αν και εσχάτως έδωσε παρών σε οδικά κ.α.) από την πρώτη.

Το ταμπλό και το «δίπολο» MIG – Attica (βαπόρια)

Για τις εξελίξεις στο θέμα της MIG και την εμφάνιση της οικογένειας Ηλιόπουλου (Sea Jets) στο μετοχολόγιό της με πάνω του 5% ή για τους ελέγχους και τις διευκρινήσεις που ζητάει, τα γνωρίζετε από την περασμένη εβδομάδα (όπως και τον έτερο μέτοχο με 5%+). Και τα περί σημερινής Γ.Σ., όπου επρόκειτο να εγκριθεί το deal πώλησης της Attica Group, μάλλον για λίγο «δένουν κάβο» καθώς εκτιμάται ότι μπορεί να ζητηθεί αναβολή. Αλλά θα δούμε. Βέβαια, «ο καυγάς για το πάπλωμα» αφορά στην ακτοπλοϊκή. Και στο σίριαλ εμπλέκονται οι Πειραιώς – STRIX (στην οποία θα περνούσε με βάση το deal η Attica, μέσω ανταλλαγής ομολογιακών δανείων και ακτοπλοϊκής) αλλά και η ΑΝΕΚ (μέσω απορρόφησής της). Πάντως, έχει ενδιαφέρον να δούμε τι «είπε» το ταμπλό. Η μετοχή της MIG ξεκίνησε τελευταία νέο ράλι, με μεγάλες συναλλαγές (15, 20 ή 30 εκατ. τεμάχια), πηγαίνοντας από τα 0,045 ευρώ προς τα 0,076 ευρώ. Η δε Attica Group, από εκεί που είχε «έστεκε αρόδο» στα 2,3 – 2.4 ευρώ, υποχώρησε κάτω των 2 ευρώ (με όγκους 400-500 χιλ. μετοχών). Για τη μετοχή της ΑΝΕΚ, που είναι και σε επιτήρηση, δεν θα λέγαμε πολλά, αλλά μια και τις πιάσαμε όλες να σας πούμε ότι από τα 0,2 – 0,22 ευρώ των περασμένων εβδομάδων και αυτή έχασε έδαφος (κάτω των 18 σεντ), επίσης με «τσιμπημένους» όγκους σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Για να δούμε τι θα βγει από όλο αυτό.

Τα «χαρτιά» του real estate

Θυμάστε που σας έλεγε το insider.gr ότι πέραν κάποιων blue chips που «δεν τραβούσαν» αρχικά στο ταμπλό (π.χ. ΟΠΑΠ κ.α.) και τα οποία είχε «λοκάρει» η αγορά για τη συνέχεια, προβληματισμός υπήρχε και για τα «χαρτιά» του real estate. Όπως είναι η Dimand, η Premia κ.α., τα οποία, παρά τις προοπτικές, «δεν τραβούσαν». Λέτε τώρα που αποχώρησαν κάποια χαρτοφυλάκια να πάρουν περαιτέρω μπρος; Κάποιες ενδείξεις δόθηκαν, αλλά να δούμε τη συνέχεια. Γιατί υπάρχουν και άλλες μετοχές στον κλάδο (Κέκροψ, Lamda κ.α.).

Το 1,5 δισ. ευρώ για το Μετρό Θεσσαλονίκης και η μελέτη για την Αττική Οδό

Την εκτίμηση ότι το βασικό έργο της κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης (όχι επεκτάσεις) θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ έκανε ο υπουργός Υποδομών & Μεταφορών σε χτεσινή του συνέντευξη στην οποία έτυχε να «πέσει το μάτι της στήλης». Δεν τα λες και λίγα. Η σύμβαση υπεγράφη το 2006 με καταληκτική ημερομηνία το 2012 και με συμβατικό τίμημα 945 εκατ. ευρώ. Βάλτε, λόγω καθυστερήσεων, προσφυγών, διαιτησιών, απαιτήσεων της κοινοπραξίας, αποζημιώσεων κ.α., μερικές εκατοντάδες εκατ. ευρώ επιπλέον (ήδη ο λογαριασμός έχει πάει πάνω από 1,2 δισ.) συν κάποια υπόλοιπα που μένουν, και βγαίνει ο λογαριασμός. Να δούμε, τουλάχιστον, αν θα είναι έτοιμο (κατασκευαστικά) στο τέλος του 2023 για να δοθεί προς χρήση στο κοινό.

Κατά τα άλλα, ως γνωστόν, έρχεται και η γραμμή που θα ενώνει την Καλλιθέα με το Ιδρ. Στ. Νιάρχος (για να κατέβουμε στην Αθήνα, κόστους 450 εκατ. ευρώ, μέσω ΗΣΑΠ, προχωρούν μελέτες), ενώ, για να περάσουμε στα οδικά έργα, σε περίπου ενάμιση έτος θα είναι έτοιμη, όπως εκτιμάται, η μελέτη για τη σήραγγα Ηλιουπόλεως (επέκταση Αττικής Οδού), σε συνεργασία με τη Lamda καθώς «κουμπώνει» με το Ελληνικό. Πάντως, ούτε ωριμότητα υπήρχε, ούτε ακριβής προϋπολογισμός υπάρχει. Περί χρηματοδότησης, θα δούμε.

Μια δύσκολη γενική συνέλευση

Δύσκολα έως πολύ δύσκολα θα εγκριθεί σήμερα το deal της Attica Group με την ΑΝΕΚ, στο πλαίσιο της «σφήνας» της οικογένεια Ηλιόπουλου που φαίνεται αποφασισμένη να εξαντλήσει τις δυνατότητες του μετοχικού ακτιβισμού ώστε να προστατέψει τα συμφέροντά της.

Από την πλευρά τους στην Τράπεζα Πειραιώς αισθάνονται ανησυχία για την εξέλιξη ωστόσο και αυτοί προτίθενται να το παλέψουν σθεναρά.

Σήμερα λοιπόν στην γενική συνέλευση θα είναι μια κρίσιμη ημέρα και θα πρέπει να δούμε πόσα και ποια χαρτιά θα ανοίξουν. Μπορεί και να μην ανοίξει και τίποτα και να περιμένουμε την επαναληπτική λόγω έλλειψης απαρτίας καθώς το θέμα της Γενικής Συνέλευση απαιτεί αυξημένες πλειοψηφίες. Άσχετο αλλά οι κακές γλώσσες λένε ότι ο Μάριος Ηλιόπουλος τα «πήρε στο κρανίο» για τα επιτόκια που δίνει η Τράπεζα στις ελεγχόμενες εταιρίες και ζήτησε ίδια αντιμετώπιση για να λάβει αρνητική απάντηση. Βλέπω να ανοίγουν δουλειές και με την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Άλλη μια εκκαθάριση τράπεζας

Μια τράπεζα τέθηκε σε εκκαθάριση ευτυχώς χωρίς να επηρεαστεί το καταπίστευμα της τοπικής οικονομίας αφού οι καταθέσεις διεσώθησαν στο ακέραιο προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στην τοπική οικονομία.

Η Συνεταιριστική Όλυμπος δεν κατάφερε να κρατήσει και παρά τις ευκαιρίες που της δόθηκαν οδηγήθηκε σε εκκαθάριση. Η Εθνική Τράπεζα αναλαμβάνει τις καταθέσεις (ΤΕΚΕ και Δημόσιο δίπλα) όσο για τους εργαζόμενους θα ξεκινήσει συζήτηση γιατί και σε προεκλογική περίοδο είμαστε και ας μην το ξεχνάμε... Βέβαια έχει και την ατυχία ότι δεν εδρεύει στις Σέρρες των Καραμανλήδων…

Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές

Στο πλαίσιο αυτής της προεκλογική περιόδου προσδεθείτε και μην καπνίζετε που έλεγαν στο πολύ παλιό παρελθόν.

Το Υπουργείο Οικονομικών φοβούνται οι τράπεζες πως θα χτυπήσει και πάλι την πόρτα τους και προετοιμάζονται γι' αυτό. Άλλωστε ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δυο φορές. Τι θα ζητήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας αυτή τη φορά; Μα το αυτονόητο..... Να δώσουν αποδόσεις στις καταθέσεις (δεν δίνουν κακά τα ψέματα) και να μειώσουν περαιτέρω τις προμήθειες. Από την πλευρά τους οι τράπεζες θα υποστηρίξουν το αντίθετο. Πάντως καλού κακού με μια σύγκριση του κόστους δανείων στην Ελλάδα σε σχέση με άλλων ομοειδών χωρών της ΕΕ μπορεί να έδινε πολύ χρήσιμα συμπεράσματα.

Τα… κενά κρίνουν την αποτίμηση στην Κλουκίνας

Η ανακοίνωση της Ιντρακόμ την περασμένη Παρασκευή έδωσε αναλυτικά και πλήρως το σχεδιασμό για την υπό εξαγορά Κλουκίνας Λάππας. Ταυτόχρονα όμως μου άφησε και κάποια κενά. Πρώτον η οικογένεια Λάππα πως θα μπει στην Mothercare που αποτελεί ξεχωριστή εταιρία; Θα καταβάλει χρήματα και πόσα; Δεύτερον το υδροηλεκτρικό που θα μείνει στην οικογένεια Λάππα θα μείνει με τίμημα ή όλα περιλαμβάνονται στο 1 ευρώ που είναι το τίμημα εξαγοράς των μετοχών της εισηγμένης Κλουκίνας-Λάππας. Τα προαναφερθέντα κενά μπορεί να κρύβουν και ψηλότερη και χαμηλότερη αποτίμηση της εισηγμένης. Γιατί αν πληρωθούν οι μεταβιβάσεις από την οικογένεια Λάππα το καθαρό τίμημα είναι πολύ χαμηλότερο και κερδισμένοι είναι και οι μέτοχοι μειοψηφίας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Ανακήρυξη του Δημήτρη Κουτσούμπα σε επίτιμο μέλος του “Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας”

23:39

Ηράκλειο: Στη ΜΕΘ 17χρονη μαθήτρια που υπέστη ανακοπή μετά από αλλεργικό σοκ

23:18

Πρόταση για διεξαγωγή στο Αζερμπαϊτζάν της επόμενης διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα

22:49

Μπλίνκεν: Απολύτως απαραίτητο να ληφθεί υπόψη από το Ισραήλ, η προστασία των αμάχων στη Γάζα

22:21

Ρωσία: Οι επιθέσεις της Χαμάς δεν δικαιολογούν τη συνολική τιμωρία των Παλαιστινίων από τους Ισραηλινούς

21:50

Ελληνική Λύση: Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εγγυηθεί ούτε την ασφάλεια της πατρίδας ούτε της κοινωνίας

21:20

O Ποινικός Κώδικας και ο δικαστικός χάρτης κυρίαρχα θέματα στην γενική συνέλευση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος

21:04

Αργεντινή: Ο Χαβιέρ Μιλέι ορκίστηκε πρόεδρος υποσχόμενος ένα «σοκ» λιτότητας

20:59

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα 50μ. πεταλούδα η Ντουντουνάκη

20:53

Τη ΔΙΜΕΑ θα επισκεφθεί τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός

20:45

UEFA: Ενημέρωσε τους αντίπαλους των ελληνικών ομάδων για το ενδεχόμενο διεξαγωγής των αγώνων της Πέμπτης κεκλεισμένων των θυρών

20:40

Θεσσαλονίκη: Ένας νεκρός και πέντε τραυματίες σε σφοδρή σύγκρουση στο Κιλκίς

20:32

Ηράκλειο: Επιχείρηση της πυροσβεστικής στην περιοχή Κοκκίνη Χάνι

20:24

ΠΟΥ: Ζητά άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας

20:19

Ευρεία σύσκεψη αύριο υπό τον Β. Κικίλια για την αντιμετώπιση προβλημάτων στην Αττική σε περίπτωση χιονοπτώσεων

20:06

Ποια είναι η αλήθεια για το «οικονομικό θαύμα» του Μπάιντεν

19:44

UNRWA (ΟΗΕ): Κατηγορεί το Ισραήλ ότι θέλει να εκδιώξει τους Παλαιστίνιους από τη Γάζα

19:36

«Όχι» της Ελλάδας στην πρόταση του βασικού κανονισμού για τις αλιευτικές δυνατότητες και τις ποσοστώσεις για το χέλι

19:23

Λίβανος: Ισραηλινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν σε επίθεση της Χεζμπολάχ με drones

19:14

ΙΝΚΑ: Περίπου 20 %, ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι το τραπέζι των Χριστουγέννων

19:10

Ρέθυμνο: Με εγκαύματα στο νοσοκομείο Ρεθύμνου γυναίκα που προσπάθησε να σβήσει φωτιά που εκδηλώθηκε στο σπίτι της

19:00

Τα 2+1 mid caps με ισχυρές προοπτικές στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου

18:47

Χαμάς: Το Ισραήλ δεν θα μπορέσει να απελευθερώσει ομήρους χωρίς διαπραγματεύσεις

18:25

Ανδρουλάκης: Το σχέδιο μας για ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας στοχεύει να ξαναδώσει προοπτική στην καρδιά της ελληνικής παραγωγής

18:16

Θεσσαλονίκη: Μία 50χρονη έχασε τη ζωή της μετά από επίθεση σκυλιών

17:56

Γάζα: Περίπου 18.000 Παλαιστίνιοι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις

17:36

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε για τη Δευτέρα η εκτόξευση του στρατιωτικού διαστημόπλοιου X-37B

17:17

Επικοινωνία Πούτιν - Νετανιάχου με παράπονα απ' τον Ισραηλινό πρωθυπουργό

17:00

Τουρισμός: Ανεβάζουν ταχύτητα οι κρατήσεις για τα Χριστούγεννα - Οι προορισμοί που χτυπούν κόκκινο

16:46

Για σειρά αδικημάτων κατηγορούνται οι ακτιβιστές που «έβαψαν πράσινη» τη λιμνοθάλασσα της Βενετίας