BACKSTORY

Τράπεζες: Μην τα βάζεις με το γκουβέρνο - Τι έρχεται για Intracom - Η Ιντεάλ και ο…υαλοκαθαριστήρας - Πάνε καλά οι Οδοί 

05-12-2022 | 07:12
Μοιράσου το
Τράπεζες: Μην τα βάζεις με το γκουβέρνο - Τι έρχεται για Intracom - Η Ιντεάλ και ο…υαλοκαθαριστήρας - Πάνε καλά οι Οδοί 

Φως στο βάθος του τούνελ

Ένα πέρα δώθε τραπεζών κυβέρνησης θα το έχουμε. Και θα καταλήξουμε να είστε σίγουροι πως το κράτος είναι πιο δυνατό και εν προκειμένω και ένα κάποιο δίκιο το έχει. Όταν τα έσοδα από προμήθειες θα φθάσουν κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, ε, όπως και να το κάνουμε μια έκπτωση τη δικαιούνται και αυτοί οι δόλιοι οι πελάτες που πληρώνουν στις τράπεζες και για να πουν καλημέρα.

Και καλό θα ήταν εδώ που τα λέμε να ενημερωθούν, αν δεν το ξέρουν, οι σημερινοί μάνατζερ των τραπεζών αυτό που παρά πολλές δεκαετίες πριν είχε πει ο κορυφαίος Έλληνας βιομήχανος ο Μποδοσάκης Αθανασιάδης. «Εγώ είμαι με το γκουβέρνο». Μάλιστα κατά κάποιους τότε συνομιλητές του υπήρχε και άλλη παραλλαγή της φράσης πιο… off the record από αυτή που σώζεται. «Μην τα βάζεις ποτέ με το γκουβέρνο, έχει πολλούς τρόπους να σε χτυπήσει». Είτε έτσι είτε αλλιώς το νόημα είναι το ίδιο. Θυμηθείτε τι έπαθε ο Ανδρεάδης στην κόντρα του με τον Εθνάρχη… Βέβαια τώρα βασικό κουμάντο κάνουν άλλοι... Αλλά μην υποτιμά κανείς τον ρόλο μιας κυβέρνησης και τις ανάγκες της ειδικά σε… προεκλογική περίοδο… Και κυρίως όταν οι μισοί τραπεζίτες είναι… διορισμένοι.

Πάντως, έμαθα από πηγή καλή, πως το θέμα έγινε τόσο μεγάλο καθώς υπήρξε αντίδραση στις πιέσεις από τις τράπεζες που επιθυμούν να δώσουν μέρισμα, μιας και φοβούνται πως στο τέλος της ημέρας, ο SSM δεν το έχει σε τίποτα να σημειώσει πως δεν είναι αυτή η καλή η ώρα για κάτι τέτοιο.

Τελειώσαμε με τα MREL;

Από τα MREL θυμίζω πως υπολείπεται η έκδοση της Alpha Bank η οποία μπορεί να γίνει φέτος, ίσως όμως να λάβει χώρα και κατά τη νέα χρονιά. Θα είναι πάντως μικρή και συφερτική.

Χαμηλά ο πήχης στη Wood

Χαμηλά τον πήχη θα κρατήσουν σήμερα και αύριο σε ό,τι αφορά την Πράγα και το συνέδριο της Wood οι τράπεζες που άλλωστε θα εκπροσωπηθούν σε ανώτερο και όχι σε ανώτατο επίπεδο, μιας και ότι είχαν να πουν φαίνεται να το είπαν. Το road show αυτό πιο πολύ διαμορφώνει την εικόνα των σχεδίων της επόμενης χρονιάς, παρά είναι απολογιστικό, μιας και σε όλο το προηγούμενο διάστημα οι τράπεζες εξετέθησαν σε αρκετά συνέδρια δίνοντας το στίγμα τους.

Άνευ ουσίας η αναβαθμίσεις της οικονομίας

Άλλη μια αναβάθμιση όμως χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για την ελληνική οικονομία από το γερμανικό οίκο Scope που διαμόρφωσε από ουδέτερο σε θετικό το outlook της χώρας. Ωστόσο σημασία πια για μας έχει μόνον η επενδυτική βαθμίδα και αυτό δεν είναι κάτι που θα λάβει χώρα πριν τις εκλογές.

Οι επόμενες κινήσεις της Intracom

Στο real estate πλέον θα ρίξει το βάρος του ο όμιλος Intracom ο οποίος έχει υψηλά διαθέσιμα. Και κινείται -όπως μαθαίνω- αυτή την περίοδο προς την κατεύθυνση της απόκτησης ξενοδοχειακών μονάδων ενώ κοιτάζει και εισηγμένες με σημαντικά assets από πλευράς ακινήτων. Τα βήματα είναι προσεκτικά και δεν αποκλείεται πριν την νέα χρονιά να έχουμε ανακοινώσεις που θα επιβεβαιώσουν την κατεύθυνση του ομίλου. Όσον αφορά στην Intracom Defense η κατάσταση δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη, καθώς δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα πουληθεί ή όχι παρ' ότι υπάρχουν δελεαστικές προτάσεις. Εγώ θα στοιχημάτιζα στην πώληση μιας και η άποψη του πατριάρχη της οικογένειας έχει πάντα βαρύνουσα σημασία.

Η Ιντεάλ και ο υαλοκαθαριστήρας

Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τι γίνεται με τις ίδιες μετοχές της Ιντεάλ, καθώς οι κινήσεις που γίνονται παραπέμπουν σε trading. Η εταιρία παραπέμπει σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έγινε στα τέλη του 2021 και η οποία εξουσιοδότησε το Δ.Σ. να καθορίσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Αυτό τον Ιανουάριο του 2022 αποφάσισε ότι «σκοπός του προγράμματος είναι η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με την ακύρωση των μετοχών που θα αγοραστούν κατά τη διάρκειά του ή/και η διανομή των μετοχών που θα αγοραστούν στο προσωπικό της Εταιρείας ή/και στο προσωπικό εταιρειών συνδεδεμένων με αυτή κατά την έννοια του άρθρου 32 του Ν.4308/2014, σύμφωνα και με τις διατάξεις του άρθρου 49 του Ν.4548/2018». Όμως στην ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής είναι σαφές ότι έχουμε πώληση ιδίων μετοχών σε πακέτο. Και το ερώτημα είναι αν η εταιρία νομιμοποιείται να το κάνει δεδομένων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί. Εκτός και αν η εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης μεταφράζεται σε αποφάσεις… υαλοκαθαριστήρα.

«Βγαίνουν» και πάνω από το 2019 οι οδικές παραχωρήσεις

Εξ όσων αναφέρει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα ισχυρά αποτελέσματα 9μήνου που μόλις προ ημερών γνωστοποίησε, η κίνηση στους οδικούς άξονες που έχουν κατασκευαστεί με μοντέλο σύμβασης παραχώρησης όχι μόνο έχει ενισχυθεί σε σχέση με το 2021, εξέλιξη αναμενόμενη καθώς πέρυσι είχαμε και περιορισμούς στην κυκλοφορία, αλλά παραπέμπει σε προ πανδημίας εποχή (2019), επιβεβαιώνοντας όσα κατά καιρούς έχει αναδείξει το insider.gr. Βέβαια, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναφέρεται κατά βάση σε δύο αυτοκινητόδρομους όπου ελέγχει το 100% (Νέα Οδός και Κεντρική Οδός) αλλά θυμίζουμε ανάλογες εκτιμήσεις έχουν κάνει και οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ (ακόμα η δεύτερη δεν έχει ανακοινώσει 9μηνο) που έχουν αναφερθεί σε σημαντική άνοδο της κυκλοφορίας και σε νούμερα που θυμίζουν προ πανδημίας επίπεδα ή και υψηλότερα σε κάποιους μήνες του χρόνου (π.χ. Αττική Οδός, δευτερευόντως σε Ολυμπία Οδό κ.α.), όπως παλιότερα είχαμε αποκαλύψει.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημείωνε ότι τα επίπεδα κυκλοφορίας πλέον έχουν ξεπεράσει τα αντίστοιχα του 2019 (+3,8% έναντι 9μήνου 2019). Φίλος της στήλης που κάνει μάλιστα συχνή χρήση της Αττικής Οδού, για να έρθουμε πίσω στην πρωτεύουσα, ισχυρίζονταν ότι έχει καταγραφεί στη «μνήμη» του η ενίσχυση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, δηλαδή, για παράδειγμα φορτηγών. Και σημείωνε ότι αυτά πληρώνουν και περισσότερα από τα οχήματα (2,8 ευρώ). Αν ισχύει, μπορεί αυτό να δώσει ώθηση στα έσοδα. Ενδιαφέρουσα παρατήρηση, για αυτό και την καταγράφει η στήλη. Και για να κλείσουμε το θέμα όπως το ανοίξαμε, δηλαδή με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με «γεμάτο» ταμείο, υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο, ισχυρά EBITDA και ανεκτέλεστο στα «ύψη», έχει βάσιμους λόγους να αισθάνεται αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Δίνουν προσφορές για οδικά ΣΔΙΤ 550 εκατ. ευρώ

Σας το έχουμε πει. Οι επόμενες εβδομάδες έως τα τέλη του 2022 θα είναι «πυκνές» εξελίξεων στον χώρο των υποδομών και σε επίπεδο δημοπρασιών. Για σήμερα, καθώς δεν έχουμε πάρει χαμπάρι κάποια παράταση, οι κατασκευαστές καλούνται να υποβάλουν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος (αρχική φάση) σε 2 διαγωνισμούς, μέσω ΣΔΙΤ, για οδικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα (προς Έδεσσα και Δράμα μεριά). Όσον αφορά στην εκτιμώμενη αξία των δύο συμβάσεων, αυτή ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ. Για να δούμε ποιοι θα ενδιαφερθούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

18:03

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: Η μοναδική επιδίωξη του κ. Τσίπρα είναι η εξουσία για την εξουσία

18:01

Νεκρός ανασύρθηκε άνδρας από τη θαλάσσια περιοχή του λιμανιού του Πειραιά κοντά στην πύλη Ε-8

17:54

Νέα Γουινέα: Σεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών

17:47

ΝΔ: Τι εννοεί ο κ. Σπίρτζης για επαναφορά της δημοκρατίας με το καλό ή το άγριο;

17:42

Ξενογιαννακοπούλου: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κορόιδεψε και έπληξε με τις πολιτικές της τους συνταξιούχους

17:13

ΤτΕ: Στην Εθνική Τράπεζα μεταβιβάζονται οι καταθέσεις της Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος

17:00

Τουρισμός: Με το δεξί μπαίνει το 2023 - Ο πυλώνας κρουαζιέρα και το βαρόμετρο της ITB Berlin

16:54

Κακοκαιρία «Barbara»: Χιόνια και στην Αττική αύριο - Μηνύματα 112 σε Εύβοια, βόρειες Σποράδες, Μαγνησία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αττική

16:47

Κλειστός αύριο για το κοινό ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου

16:35

Χανιά: Σε επιφυλακή οι Αρχές για την κακοκαιρία

16:22

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι στο ΧΑ τον Ιανουάριο - Οι προβλέψεις για την πορεία της αγοράς

16:13

ΔΕΗ: Παράταση διαπραγματεύσεων με την Enel για την απόκτηση όλων των δραστηριοτήτων της στην Ρουμανία

16:08

Τσαπανίδου: Ελπίζαμε το ΠΑΣΟΚ να είχε βγάλει τα συμπεράσματά του για τη συνεργασία του με τη ΝΔ

15:51

Γεραπετρίτης: Μια Ελλάδα αξιόπιστη σε όλα τα επίπεδα

15:42

Σε επιφυλακή όλος ο μηχανισμός του OΣΕ εν όψει της κακοκαιρίας «Barbara»

15:34

Η επόμενη ημέρα για οικονομία και τράπεζες μετά την αναβάθμιση από Fitch

15:14

Πού ψηφίζουν οι Κύπριοι στην Ελλάδα για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής

14:58

Πορτογαλία: Η Λισαβόνα θα στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στο Κίεβο

14:52

Γαϊτάνης: Ανιστόρητος και προσβλητικός ο κ. Τσίπρας

14:46

Hellenic Train: Τι θα ισχύσει με τους συρμούς του προαστικού αν εκδηλωθεί έντονη χιονόπτωση

14:32

Χανιά: Σύλληψη τριών αλλοδαπών για κλοπές και ληστεία

14:30

Μήνυμα Ν. Δένδια για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του καρκίνου

14:27

Λαμία: Σε πλήρη ανάπτυξη ο μηχανισμός αντιμετώπισης της κακοκαιρίας στη Στερεά Ελλάδα

14:23

Χανιά: Οι ειδικές μορφές τουρισμού στο επίκεντρο για το 2023

14:18

Ουκρανία: Εξήντα τρεις ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου απελευθερώθηκαν

14:10

Σε επιφυλακή οι δήμοι της Αττικής ενόψει της κακοκαιρίας

14:07

Γερμανία: Τουλάχιστον 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναμένονται στη Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια

13:57

Ποσοστό 5% των Ελλήνων του εξωτερικού προγραμματίζει την επιστροφή του στην Ελλάδα τα επόμενα πέντε χρόνια

13:48

Μήνυμα Μ. Βαρβιτσιώτη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου

13:43

ΗΠΑ: Προειδοποιήσεις προς την Άγκυρα για εξαγωγές προς τη Ρωσία «ευαίσθητων» προϊόντων