BACKSTORY

Τράπεζες: Μην τα βάζεις με το γκουβέρνο - Τι έρχεται για Intracom - Η Ιντεάλ και ο…υαλοκαθαριστήρας - Πάνε καλά οι Οδοί 

05-12-2022 | 07:12
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Τράπεζες: Μην τα βάζεις με το γκουβέρνο - Τι έρχεται για Intracom - Η Ιντεάλ και ο…υαλοκαθαριστήρας - Πάνε καλά οι Οδοί 
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Φως στο βάθος του τούνελ

Ένα πέρα δώθε τραπεζών κυβέρνησης θα το έχουμε. Και θα καταλήξουμε να είστε σίγουροι πως το κράτος είναι πιο δυνατό και εν προκειμένω και ένα κάποιο δίκιο το έχει. Όταν τα έσοδα από προμήθειες θα φθάσουν κοντά στα 1,8 δισ. ευρώ για τις τράπεζες, ε, όπως και να το κάνουμε μια έκπτωση τη δικαιούνται και αυτοί οι δόλιοι οι πελάτες που πληρώνουν στις τράπεζες και για να πουν καλημέρα.

Και καλό θα ήταν εδώ που τα λέμε να ενημερωθούν, αν δεν το ξέρουν, οι σημερινοί μάνατζερ των τραπεζών αυτό που παρά πολλές δεκαετίες πριν είχε πει ο κορυφαίος Έλληνας βιομήχανος ο Μποδοσάκης Αθανασιάδης. «Εγώ είμαι με το γκουβέρνο». Μάλιστα κατά κάποιους τότε συνομιλητές του υπήρχε και άλλη παραλλαγή της φράσης πιο… off the record από αυτή που σώζεται. «Μην τα βάζεις ποτέ με το γκουβέρνο, έχει πολλούς τρόπους να σε χτυπήσει». Είτε έτσι είτε αλλιώς το νόημα είναι το ίδιο. Θυμηθείτε τι έπαθε ο Ανδρεάδης στην κόντρα του με τον Εθνάρχη… Βέβαια τώρα βασικό κουμάντο κάνουν άλλοι... Αλλά μην υποτιμά κανείς τον ρόλο μιας κυβέρνησης και τις ανάγκες της ειδικά σε… προεκλογική περίοδο… Και κυρίως όταν οι μισοί τραπεζίτες είναι… διορισμένοι.

Πάντως, έμαθα από πηγή καλή, πως το θέμα έγινε τόσο μεγάλο καθώς υπήρξε αντίδραση στις πιέσεις από τις τράπεζες που επιθυμούν να δώσουν μέρισμα, μιας και φοβούνται πως στο τέλος της ημέρας, ο SSM δεν το έχει σε τίποτα να σημειώσει πως δεν είναι αυτή η καλή η ώρα για κάτι τέτοιο.

Τελειώσαμε με τα MREL;

Από τα MREL θυμίζω πως υπολείπεται η έκδοση της Alpha Bank η οποία μπορεί να γίνει φέτος, ίσως όμως να λάβει χώρα και κατά τη νέα χρονιά. Θα είναι πάντως μικρή και συφερτική.

Χαμηλά ο πήχης στη Wood

Χαμηλά τον πήχη θα κρατήσουν σήμερα και αύριο σε ό,τι αφορά την Πράγα και το συνέδριο της Wood οι τράπεζες που άλλωστε θα εκπροσωπηθούν σε ανώτερο και όχι σε ανώτατο επίπεδο, μιας και ότι είχαν να πουν φαίνεται να το είπαν. Το road show αυτό πιο πολύ διαμορφώνει την εικόνα των σχεδίων της επόμενης χρονιάς, παρά είναι απολογιστικό, μιας και σε όλο το προηγούμενο διάστημα οι τράπεζες εξετέθησαν σε αρκετά συνέδρια δίνοντας το στίγμα τους.

Άνευ ουσίας η αναβαθμίσεις της οικονομίας

Άλλη μια αναβάθμιση όμως χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπήρξε για την ελληνική οικονομία από το γερμανικό οίκο Scope που διαμόρφωσε από ουδέτερο σε θετικό το outlook της χώρας. Ωστόσο σημασία πια για μας έχει μόνον η επενδυτική βαθμίδα και αυτό δεν είναι κάτι που θα λάβει χώρα πριν τις εκλογές.

Οι επόμενες κινήσεις της Intracom

Στο real estate πλέον θα ρίξει το βάρος του ο όμιλος Intracom ο οποίος έχει υψηλά διαθέσιμα. Και κινείται -όπως μαθαίνω- αυτή την περίοδο προς την κατεύθυνση της απόκτησης ξενοδοχειακών μονάδων ενώ κοιτάζει και εισηγμένες με σημαντικά assets από πλευράς ακινήτων. Τα βήματα είναι προσεκτικά και δεν αποκλείεται πριν την νέα χρονιά να έχουμε ανακοινώσεις που θα επιβεβαιώσουν την κατεύθυνση του ομίλου. Όσον αφορά στην Intracom Defense η κατάσταση δεν είναι απολύτως ξεκάθαρη, καθώς δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα πουληθεί ή όχι παρ' ότι υπάρχουν δελεαστικές προτάσεις. Εγώ θα στοιχημάτιζα στην πώληση μιας και η άποψη του πατριάρχη της οικογένειας έχει πάντα βαρύνουσα σημασία.

Η Ιντεάλ και ο υαλοκαθαριστήρας

Ειλικρινά δεν έχω καταλάβει τι γίνεται με τις ίδιες μετοχές της Ιντεάλ, καθώς οι κινήσεις που γίνονται παραπέμπουν σε trading. Η εταιρία παραπέμπει σε απόφαση της Γενικής Συνέλευσης που έγινε στα τέλη του 2021 και η οποία εξουσιοδότησε το Δ.Σ. να καθορίσει τις λεπτομέρειες του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών. Αυτό τον Ιανουάριο του 2022 αποφάσισε ότι «σκοπός του προγράμματος είναι η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Εταιρείας με την ακύρωση των μετοχών που θα αγοραστούν κατά τη διάρκειά του ή/και η διανομή των μετοχών που θα αγοραστούν στο προσωπικό της Εταιρείας ή/και στο προσωπικό εταιρειών συνδεδεμένων με αυτή κατά την έννοια του άρθρου 32 του Ν.4308/2014, σύμφωνα και με τις διατάξεις του άρθρου 49 του Ν.4548/2018». Όμως στην ανακοίνωση της περασμένης Παρασκευής είναι σαφές ότι έχουμε πώληση ιδίων μετοχών σε πακέτο. Και το ερώτημα είναι αν η εταιρία νομιμοποιείται να το κάνει δεδομένων των αποφάσεων που έχουν ληφθεί. Εκτός και αν η εξουσιοδότηση της Γενικής Συνέλευσης μεταφράζεται σε αποφάσεις… υαλοκαθαριστήρα.

«Βγαίνουν» και πάνω από το 2019 οι οδικές παραχωρήσεις

Εξ όσων αναφέρει και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα ισχυρά αποτελέσματα 9μήνου που μόλις προ ημερών γνωστοποίησε, η κίνηση στους οδικούς άξονες που έχουν κατασκευαστεί με μοντέλο σύμβασης παραχώρησης όχι μόνο έχει ενισχυθεί σε σχέση με το 2021, εξέλιξη αναμενόμενη καθώς πέρυσι είχαμε και περιορισμούς στην κυκλοφορία, αλλά παραπέμπει σε προ πανδημίας εποχή (2019), επιβεβαιώνοντας όσα κατά καιρούς έχει αναδείξει το insider.gr. Βέβαια, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναφέρεται κατά βάση σε δύο αυτοκινητόδρομους όπου ελέγχει το 100% (Νέα Οδός και Κεντρική Οδός) αλλά θυμίζουμε ανάλογες εκτιμήσεις έχουν κάνει και οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ – ΑΒΑΞ (ακόμα η δεύτερη δεν έχει ανακοινώσει 9μηνο) που έχουν αναφερθεί σε σημαντική άνοδο της κυκλοφορίας και σε νούμερα που θυμίζουν προ πανδημίας επίπεδα ή και υψηλότερα σε κάποιους μήνες του χρόνου (π.χ. Αττική Οδός, δευτερευόντως σε Ολυμπία Οδό κ.α.), όπως παλιότερα είχαμε αποκαλύψει.

Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σημείωνε ότι τα επίπεδα κυκλοφορίας πλέον έχουν ξεπεράσει τα αντίστοιχα του 2019 (+3,8% έναντι 9μήνου 2019). Φίλος της στήλης που κάνει μάλιστα συχνή χρήση της Αττικής Οδού, για να έρθουμε πίσω στην πρωτεύουσα, ισχυρίζονταν ότι έχει καταγραφεί στη «μνήμη» του η ενίσχυση της κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων, δηλαδή, για παράδειγμα φορτηγών. Και σημείωνε ότι αυτά πληρώνουν και περισσότερα από τα οχήματα (2,8 ευρώ). Αν ισχύει, μπορεί αυτό να δώσει ώθηση στα έσοδα. Ενδιαφέρουσα παρατήρηση, για αυτό και την καταγράφει η στήλη. Και για να κλείσουμε το θέμα όπως το ανοίξαμε, δηλαδή με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με «γεμάτο» ταμείο, υψηλής ποιότητας χαρτοφυλάκιο, ισχυρά EBITDA και ανεκτέλεστο στα «ύψη», έχει βάσιμους λόγους να αισθάνεται αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Δίνουν προσφορές για οδικά ΣΔΙΤ 550 εκατ. ευρώ

Σας το έχουμε πει. Οι επόμενες εβδομάδες έως τα τέλη του 2022 θα είναι «πυκνές» εξελίξεων στον χώρο των υποδομών και σε επίπεδο δημοπρασιών. Για σήμερα, καθώς δεν έχουμε πάρει χαμπάρι κάποια παράταση, οι κατασκευαστές καλούνται να υποβάλουν φακέλους εκδήλωσης ενδιαφέροντος (αρχική φάση) σε 2 διαγωνισμούς, μέσω ΣΔΙΤ, για οδικά έργα στη Βόρεια Ελλάδα (προς Έδεσσα και Δράμα μεριά). Όσον αφορά στην εκτιμώμενη αξία των δύο συμβάσεων, αυτή ξεπερνά τα 550 εκατ. ευρώ. Για να δούμε ποιοι θα ενδιαφερθούν.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:56

Φινλανδία: Οι αρχές συνεδριάζουν για την αυξανόμενη απειλή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών

23:44

e-ΕΦΚΑ: Τροποποιητική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών μη μισθωτών έτους 2025

23:33

Ζελένσκι: «Μικρή πρόοδος» στις συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την αντιπυραυλική άμυνα

23:22

Μαρινάκης: Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια αν η Τουρκία προχωρήσει σε μονομερή ενέργεια

23:12

Ισπανία: Περισσότερα από 9 δισ. ευρώ για τη στήριξη της ενεργειακής μετάβασης

22:58

Handelsblatt: Η Κομισιόν ετοιμάζει να επιβάλει πρόστιμο εκατοντάδων εκατομμυρίων στην Google

22:37

Τηλεφωνική επικοινωνία Λαβρόφ - Ρούμπιο για τις ρωσικές επιθέσεις στο Κίεβο

22:23

Θεμιστοκλέους: «Διασφαλίζουμε τη συνέχιση λειτουργίας του ΑΧΕΠΑ»

22:10

Ρεκόρ ζέστης στη Βρετανία - Στους 33,5 βαθμούς το θερμόμετρο στο Λονδίνο

21:56

Νετανιάχου: «Ζήτησα να επιταχύνουμε τα πλήγματα εναντίον της Χεζμπολάχ»

21:47

Πιτσιλής: «Είμαστε καταδικασμένοι να πετύχουμε» - Η ΑΑΔΕ αναλαμβάνει τις αγροτικές επιδοτήσεις

21:39

Ισπανία: Θετικός στον χανταϊό επιβάτης του MV Hondius που βρισκόταν σε καραντίνα

21:28

Αποκαθίσταται η πρόσβαση στο διαδίκτυο στο Ιράν με εντολή Πεζεσκιάν

21:05

Nikkei: Τα Στενά του Ορμούζ θα ανοίξουν για όλα τα πλοία 30 ημέρες μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

21:02

Κώτσηρας: «Προτεραιότητά μας οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας»

20:48

Ισπανία: Ο πρώην πρωθυπουργός Φελίπε Γκονθάλεθ ζητά πρόωρες εκλογές

20:41

ΔΕΗ: Πώς κατανεμήθηκαν οι νέες μετοχές στην ΑΜΚ - Στο ταμπλό από 26/5

20:33

Βουλή: Υπερψηφίστηκε στην επιτροπή το νομοσχέδιο για τη διασυνοριακή ανταλλαγή δικαιολογητικών

20:20

Απανωτές παραβιάσεις και μια εμπλοκή στο Αιγαίο με οπλισμένα τουρκικά F-16

20:09

ΗΠΑ - Ιράν: Τι θα συμβεί όταν τελειώσει πραγματικά ο πόλεμος - Το δύσκολο restart του πετρελαίου

20:05

Γαλλία: Ενισχύεται το πρώιμο κύμα ζέστης - Πορτοκαλί συναγερμός αύριο σε 8 περιοχές

19:59

Ιταλία: Δημοτικές εκλογές σε 894 δήμους της χώρας - Προβάδισμα της κεντροδεξιάς στη Βενετία

19:37

AVE: Εξαγορά του 24,98% της PROBOTEK έναντι €150.000

19:32

Ουκρανία: «Οι σύμμαχοι δεν πρέπει να ενδώσουν στον ρωσικό εκβιασμό»

19:23

Σε υψηλό 2,5 μηνών οι ευρωαγορές με ώθηση από προσδοκίες για συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

19:03

Συνεδριάζει την Τρίτη το Υπουργικό υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη - Η ατζέντα

19:00

Βολιβία: O πρόεδρος Πας μειώνει κατά 50% τους μισθούς των υπουργών του

18:50

NielsenIQ: Πώς επηρεάζει ο Κώδικας Δεοντολογίας προσφορές και εκπτώσεις

18:33

Βραζιλία: Ο πρόεδρος Λούλα ξεκινά προληπτική ακτινοθεραπεία για καρκίνο του δέρματος

18:24

Κύπρος: Ανακηρύχθηκαν οι 56 νέοι βουλευτές της Βουλής των Αντιπροσώπων