BACKSTORY

ΧΑ: Τι έδειξε ο νέος πρόεδρος - Δεν παίζονται στα Πλαστικά Θράκης - Καλά τα δάνεια, αλλά…

16-09-2022 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΧΑ: Τι έδειξε ο νέος πρόεδρος - Δεν παίζονται στα Πλαστικά Θράκης - Καλά τα δάνεια, αλλά...

Έχω ένα άγχος δεν σας το κρύβω... Να... Πώς αυτά τα δάνεια για νέους και νέες ίσως, λέω ίσως, να αποτελέσουν τα νέα κόκκινα δάνεια. Μου θυμίζουν τα δάνεια με τις εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ που ακόμα ψάχνουν οι τράπεζες τρόπο να αποζημιωθούν. Μακάρι να βγω ψεύτης. Εν τω μεταξύ οι τράπεζες σβήνουν γράφουν, σβήνουν γράφουν... τα καινούρια business plans έχοντας κατά νου να προβλέψουν ρεαλιστικά τη νέα πραγματικότητα.

Αυτό που σώζει την κατάσταση είναι πως η ανάπτυξη προβλέπεται υψηλή. Στο 6% την ανεβάζει η Εθνική Τράπεζα.

Παρατηρώ πως η ειδησιογραφία περί της Βασιλείας έχει χάσει το μέτρο... Τόσο που έχει αρχίσει να κουράζει τους κανονικούς όχι απλώς τους απλούς ανθρώπους... Mε τι κοσμήματα θα ταφεί η Ελισάβετ; Σιδερώνει τα κορδόνια του ο Κάρολος... Ήμαρτον!

Eπιτέλους μετά από κάμποσους μήνες οι δημοσιογράφοι είδαν τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου. Για να μην τον αδικήσω θεωρώ ότι έχει καλές προθέσεις και ιδέες. Και έχει και τη στήριξη της κυβέρνησης. Το τι θα καταφέρει στην πράξη δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί απλά έχω την αίσθηση ότι δεν έχει πλήρη αντίληψη για το που ακριβώς βρίσκεται.

Βεβαίως σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, είναι η μέρα με τη νύχτα. Η σύγκριση τον ευνοεί. Ο άνθρωπος δείχνει τεχνοκράτης. Βέβαια, όταν τον ρώτησε συνάδελφος για τις τρύπες της ΕΧΑΕ στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και τι σκοπεύει να κάνει, είπε με άνεση «εγώ δεν είμαι επικεφαλής, άλλος είναι». Τώρα να λέει ένας CEO ότι δεν είναι επικεφαλής είναι ένα ζήτημα... Και αν δεν είναι αυτός επικεφαλής προφανώς είναι ο Πρόεδρος του ΔΣ για τον οποίο μάλλον χτυπά η καμπάνα.

Και κάτι ακόμα. Είναι σαφής η πρόθεση να αναπτύξει το ΧΑ μέσω… εξαγορών και η Κύπρος είναι προφανής στόχος. Μόνο που εμένα μου έχουν πει ότι και άλλο, ξένο Χρηματιστήριο ψάχνει «δεκανίκια» όπως και εμείς, μόνο που εκείνοι έχουν στόχο εμάς… Για να δούμε ποιοι θα κερδίσουν… Αν και με τα χάλια που έχει το ΧΑ, με τέτοιους τζίρους, είναι να απορεί κανείς γιατί να προσελκύει ενδιαφέρον…

Μιας και αναφερθήκαμε στο Χρηματιστήριο ο Αλέξης Πατέλης ετοιμάζει σαρωτικές θεσμικές αλλαγές που θα τις δούμε έως το τέλος του χρόνου. Για να δούνε μήπως αυτές βοηθήσουν. Ούτε ψύλλος πάντως στον κόρφο ορισμένων τραπεζιτών που είχαν άλλα στο μυαλό τους.

Δεν παίζονται εκεί στα Πλαστικά Θράκης. Ανακοίνωσαν αποτελέσματα εξαμήνου που τα συγκρίνουν με το εξάμηνο του 2019 στην ανακοίνωση τους. Γιατί δεν το συγκρίνουν αναρωτιέμαι με το 1940 που δεν υπήρχαν ως εταιρεία. Πάντως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είναι στο εξάμηνο τα κέρδη προ φόρων ήταν 20,1 εκατ. ευρώ από 62,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Και ως γνωστόν οι αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο γίνονται από τα κέρδη που παράγεις και όχι από αυθαίρετες συγκρίσεις.

Σε σχέση με τα παράπονα των ξενοδόχων, δεν το συζητάμε είμαστε με τον Υπουργό! Μιας και αυτό που έγινε φέτος στη χώρα ήταν πρωτοφανές και όντως οι ξενοδόχοι δεν μπορούν, δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να «κλαίνε» ούτε να γκρινιάζουν. Να τελειώνουμε πια με την κλαδική αντίληψη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

08:15

Η χαμένη επενδυτική πενταετία των Ελλήνων αποταμιευτών

08:10

Σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» η Αργεντινή λόγω των πυρκαγιών στην Παταγονία

08:07

Ανώτατη διπλωματική πηγή: Κρίσιμη συγκυρία για το Κυπριακό

07:59

Τραμπ: Eπιπρόσθετοι δασμοί σε κάθε χώρα που πουλάει πετρέλαιο στην Κούβα

07:57

Καύσωνες, ηλεκτρική πίεση και κλίμα: Τι σημαίνει το έργο Gregy για Ελλάδα και Ευρώπη

07:45

Ο Τραμπ «ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί» να διατάξει πλήγματα στο Ιράν

07:36

Βιομηχανικό ρεύμα: Το επικρατέστερο «πακέτο» στήριξης - Διαβουλεύσεις με Βρυξέλλες

07:26

Τεκτονικές αλλαγές λόγω Καρυστιανού - Το αίτιο και το αιτιατό - Συνεδριακές πράσινες αλχημείες

07:17

Υποδομές - Κρήτη: Ξεκινά η παραχώρηση του ΒΟΑΚ - Έρχεται διαγωνισμός συστημάτων αεροναυτιλίας του Αεροδρομίου Ηρακλείου

07:10

Μικρές επιχειρήσεις: Χωρίς ΦΠΑ οι διασυνοριακές συναλλαγές έως 100.000 ευρώ

07:04

Προσοχή στις μικρές τράπεζες - Οι φήμες και το ράλι - Οι επίμονοι σορτάκηδες

23:58

«Στρατιωτική δύναμη εφέδρων» σχεδιάζει να αποκτήσει η Ιταλία

23:54

Κοκτέιλ φυτοφαρμάκων στα μήλα στην Ευρώπη - «Καμπανάκι» από ΜΚΟ

23:53

Η Μόσχα αντιμέτωπη με τις χειρότερες χιονοπτώσεις των τελευταίων δύο αιώνων

23:43

ΕΛΑΣ: Απαγόρευση συγκεντρώσεων στο κέντρο της Αθήνας για την επέτειο των Ιμίων

23:39

Apple: Ισχυρές επιδόσεις στο τρίμηνο με καταλύτη το iPhone

23:30

Η Amazon εξετάζει επένδυση-μαμούθ στην OpenAI

23:25

Wall Street: «Βαρίδι» για τον S&P 500 η Microsoft

23:06

Μερτς: Το κλειδί για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι στη Ρωσία

22:51

Γεωπολιτικό ρίσκο εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου

22:40

Ρεκόρ για τον χαλκό

22:27

Ιράν: Η Τεχεράνη «θα απαντήσει αμέσως» αν δεχτεί επίθεση, δηλώνει ο εκπρόσωπος του στρατού

22:08

Ο Ζελένσκι αναμένει από τη Ρωσία να σταματήσει τους βομβαρδισμούς για μία εβδομάδα, όπως συμφώνησε

22:02

Ιταλός ναύαρχος: Δεν χρειάζεται ευρωπαϊκός στρατός, το ΝΑΤΟ διαθέτει τα αναγκαία εργαλεία

21:56

Τετραμερής συνάντηση για τον Κάθετο Διάδρομο Αιγαίου–Μαύρης Θάλασσας

21:55

Κτηνοτρόφοι: Έως 23/2 τα δικαιολογητικά για τις αιτήσεις αναγνώρισης ανωτέρας βίας

21:42

Ο Τραμπ εξηγεί γιατί... κλείνει τα μάτια στα υπουργικά συμβούλια

21:34

Χρυσός: Οι επενδυτές εκμεταλλεύτηκαν το ρεκόρ και κατοχύρωσαν κέρδη

21:28

Έκρηξη σε διυλιστήριο στην Τουρκία

21:19

Η Apple εξαγόρασε την ισραηλινή startup τεχνητής νοημοσύνης Q.ai