BACKSTORY

ΧΑ: Τι έδειξε ο νέος πρόεδρος - Δεν παίζονται στα Πλαστικά Θράκης - Καλά τα δάνεια, αλλά…

16-09-2022 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΧΑ: Τι έδειξε ο νέος πρόεδρος - Δεν παίζονται στα Πλαστικά Θράκης - Καλά τα δάνεια, αλλά...

Έχω ένα άγχος δεν σας το κρύβω... Να... Πώς αυτά τα δάνεια για νέους και νέες ίσως, λέω ίσως, να αποτελέσουν τα νέα κόκκινα δάνεια. Μου θυμίζουν τα δάνεια με τις εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ που ακόμα ψάχνουν οι τράπεζες τρόπο να αποζημιωθούν. Μακάρι να βγω ψεύτης. Εν τω μεταξύ οι τράπεζες σβήνουν γράφουν, σβήνουν γράφουν... τα καινούρια business plans έχοντας κατά νου να προβλέψουν ρεαλιστικά τη νέα πραγματικότητα.

Αυτό που σώζει την κατάσταση είναι πως η ανάπτυξη προβλέπεται υψηλή. Στο 6% την ανεβάζει η Εθνική Τράπεζα.

Παρατηρώ πως η ειδησιογραφία περί της Βασιλείας έχει χάσει το μέτρο... Τόσο που έχει αρχίσει να κουράζει τους κανονικούς όχι απλώς τους απλούς ανθρώπους... Mε τι κοσμήματα θα ταφεί η Ελισάβετ; Σιδερώνει τα κορδόνια του ο Κάρολος... Ήμαρτον!

Eπιτέλους μετά από κάμποσους μήνες οι δημοσιογράφοι είδαν τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου. Για να μην τον αδικήσω θεωρώ ότι έχει καλές προθέσεις και ιδέες. Και έχει και τη στήριξη της κυβέρνησης. Το τι θα καταφέρει στην πράξη δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί απλά έχω την αίσθηση ότι δεν έχει πλήρη αντίληψη για το που ακριβώς βρίσκεται.

Βεβαίως σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, είναι η μέρα με τη νύχτα. Η σύγκριση τον ευνοεί. Ο άνθρωπος δείχνει τεχνοκράτης. Βέβαια, όταν τον ρώτησε συνάδελφος για τις τρύπες της ΕΧΑΕ στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και τι σκοπεύει να κάνει, είπε με άνεση «εγώ δεν είμαι επικεφαλής, άλλος είναι». Τώρα να λέει ένας CEO ότι δεν είναι επικεφαλής είναι ένα ζήτημα... Και αν δεν είναι αυτός επικεφαλής προφανώς είναι ο Πρόεδρος του ΔΣ για τον οποίο μάλλον χτυπά η καμπάνα.

Και κάτι ακόμα. Είναι σαφής η πρόθεση να αναπτύξει το ΧΑ μέσω… εξαγορών και η Κύπρος είναι προφανής στόχος. Μόνο που εμένα μου έχουν πει ότι και άλλο, ξένο Χρηματιστήριο ψάχνει «δεκανίκια» όπως και εμείς, μόνο που εκείνοι έχουν στόχο εμάς… Για να δούμε ποιοι θα κερδίσουν… Αν και με τα χάλια που έχει το ΧΑ, με τέτοιους τζίρους, είναι να απορεί κανείς γιατί να προσελκύει ενδιαφέρον…

Μιας και αναφερθήκαμε στο Χρηματιστήριο ο Αλέξης Πατέλης ετοιμάζει σαρωτικές θεσμικές αλλαγές που θα τις δούμε έως το τέλος του χρόνου. Για να δούνε μήπως αυτές βοηθήσουν. Ούτε ψύλλος πάντως στον κόρφο ορισμένων τραπεζιτών που είχαν άλλα στο μυαλό τους.

Δεν παίζονται εκεί στα Πλαστικά Θράκης. Ανακοίνωσαν αποτελέσματα εξαμήνου που τα συγκρίνουν με το εξάμηνο του 2019 στην ανακοίνωση τους. Γιατί δεν το συγκρίνουν αναρωτιέμαι με το 1940 που δεν υπήρχαν ως εταιρεία. Πάντως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είναι στο εξάμηνο τα κέρδη προ φόρων ήταν 20,1 εκατ. ευρώ από 62,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Και ως γνωστόν οι αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο γίνονται από τα κέρδη που παράγεις και όχι από αυθαίρετες συγκρίσεις.

Σε σχέση με τα παράπονα των ξενοδόχων, δεν το συζητάμε είμαστε με τον Υπουργό! Μιας και αυτό που έγινε φέτος στη χώρα ήταν πρωτοφανές και όντως οι ξενοδόχοι δεν μπορούν, δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να «κλαίνε» ούτε να γκρινιάζουν. Να τελειώνουμε πια με την κλαδική αντίληψη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:00

Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές σε νεόδμητες και παλαιότερες κατοικίες την περίοδο 2017-2025

11:47

Μπέσεντ: Η Ουάσινγκτον εξετάζει την άρση των κυρώσεων σε περισσότερο ρωσικό πετρέλαιο

11:40

Χρηματιστήριο Αθηνών: Στα 10 δισ. το «κόστος» του πολέμου

11:33

Το 61% των θυμάτων από πλημμύρες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο είναι άνδρες

11:27

Ανδρουλάκης: Η ειρήνευση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από διπλωματία, συνεννόηση και σεβασμό του διεθνούς δικαίου

11:10

Πεζεσκιάν: Όνειρο που θα πάρουν στον τάφο τους η παράδοση του Ιράν

10:50

Ελληνική αμυντική βιομηχανία: Ο ρόλος του Δημοσίου και το νέο οικοσύστημα εταιρειών και καινοτομίας

10:29

Σε «αδράνεια» η ναυσιπλοΐα στον Περσικό – Εκτίναξη ναύλων και ασφαλίστρων

10:20

Emirates: Ανακοινώνει ότι θα αποκαταστήσει τις πτήσεις της προς και από το Ντουμπάι

10:03

NBC: Ο Τραμπ έχει εκφράσει σοβαρό ενδιαφέρον για ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στο Ιράν

09:46

ΥΠΕΞ: Ολοκληρώθηκαν οι επιχειρήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων απ' τη Μέση Ανατολή

09:39

Ουκρανία: Τέσσερις νεκροί σε ρωσικό πλήγμα στο Χάρκοβο

09:21

6 χωριά κοντά στη Θεσσαλονίκη για ανοιξιάτικες αποδράσεις

09:14

Bloomberg: Δεν υπάρχει λύση στο Ιράν χωρίς κίνδυνο χάους

09:12

ΗΠΑ: Τουλάχιστον τέσσερις νεκροί από ανεμοστρόβιλους στο Μίσιγκαν

08:59

Έξι στους 10 άνεργους αναζητούν δουλειά για πάνω από ένα έτος - Το 92,7% όσων βρίσκονται εκτός αγοράς αρνούνται να δουλέψουν

08:53

Canadair στην Ελλάδα: Πόσο νερό ρίχνουν στις φωτιές και τι αλλάζει με την αναβάθμιση

08:45

Πέντε ή έξι καράβια με αργεντινέζικο ηλιόσπορο, αλλάζουν όσα ξέραμε (ή νομίζαμε) για την Mercosur

08:38

Λιανεμπόριο: Το στοίχημα των εκπτώσεων που χάθηκε και η αβεβαιότητα για το 2026

08:28

Πειραιώς: Το σχέδιο και οι στόχοι μέχρι το 2030

08:23

Lamda - Ελληνικό: Οι δράσεις για τις τοπικές κοινωνίες, το περιβάλλον, τις ευπαθείς ομάδες - Τα μέτρα «θωράκισης»

08:20

Για όγδοη μέρα στις φλόγες η Μέση Ανατολή - Ασταμάτητο εκατέρωθεν σφυροκόπημα

08:00

ΑΕΠ: Πώς οι στατιστικές «διορθώσεις» και το επενδυτικό κρεσέντο έσωσαν τη χρονιά

23:39

ΗΠΑ: Οι αμερικανικές δυνάμεις έπληξαν περισσότερους από 3.000 στόχους στο Ιράν μέσα σε μία εβδομάδα

23:30

Ρωσικές μυστικές υπηρεσίες φέρεται να κρύβονται πίσω από εκρήξεις δεμάτων στην Ευρώπη το 2024

23:23

Ρωσία: Τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου Πούτιν με τον πρόεδρο του Ιράν

23:12

DBRS: Αμετάβλητη η αξιoλόγηση ΒΒΒ (stable) για την Ελλάδα

23:11

Wall Street: Η χειρότερη εβδομάδα του Dow εδώ και σχεδόν ένα χρόνο

23:00

Το Ισραήλ επιβεβαιώνει πως βάζει στο στόχαστρο «μονάχα στρατιωτικούς στόχους»

22:51

Ο Λευκός Οίκος υποβαθμίζει τις πληροφορίες ότι η Ρωσία ενημερώνει το Ιράν για αμερικανικούς στόχους