BACKSTORY

ΧΑ: Τι έδειξε ο νέος πρόεδρος - Δεν παίζονται στα Πλαστικά Θράκης - Καλά τα δάνεια, αλλά…

16-09-2022 | 07:03
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΧΑ: Τι έδειξε ο νέος πρόεδρος - Δεν παίζονται στα Πλαστικά Θράκης - Καλά τα δάνεια, αλλά...

Έχω ένα άγχος δεν σας το κρύβω... Να... Πώς αυτά τα δάνεια για νέους και νέες ίσως, λέω ίσως, να αποτελέσουν τα νέα κόκκινα δάνεια. Μου θυμίζουν τα δάνεια με τις εγγυήσεις του ΕΤΕΑΝ που ακόμα ψάχνουν οι τράπεζες τρόπο να αποζημιωθούν. Μακάρι να βγω ψεύτης. Εν τω μεταξύ οι τράπεζες σβήνουν γράφουν, σβήνουν γράφουν... τα καινούρια business plans έχοντας κατά νου να προβλέψουν ρεαλιστικά τη νέα πραγματικότητα.

Αυτό που σώζει την κατάσταση είναι πως η ανάπτυξη προβλέπεται υψηλή. Στο 6% την ανεβάζει η Εθνική Τράπεζα.

Παρατηρώ πως η ειδησιογραφία περί της Βασιλείας έχει χάσει το μέτρο... Τόσο που έχει αρχίσει να κουράζει τους κανονικούς όχι απλώς τους απλούς ανθρώπους... Mε τι κοσμήματα θα ταφεί η Ελισάβετ; Σιδερώνει τα κορδόνια του ο Κάρολος... Ήμαρτον!

Eπιτέλους μετά από κάμποσους μήνες οι δημοσιογράφοι είδαν τον πρόεδρο του Χρηματιστηρίου. Για να μην τον αδικήσω θεωρώ ότι έχει καλές προθέσεις και ιδέες. Και έχει και τη στήριξη της κυβέρνησης. Το τι θα καταφέρει στην πράξη δεν μπορώ να σας απαντήσω γιατί απλά έχω την αίσθηση ότι δεν έχει πλήρη αντίληψη για το που ακριβώς βρίσκεται.

Βεβαίως σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση, είναι η μέρα με τη νύχτα. Η σύγκριση τον ευνοεί. Ο άνθρωπος δείχνει τεχνοκράτης. Βέβαια, όταν τον ρώτησε συνάδελφος για τις τρύπες της ΕΧΑΕ στο θέμα της εταιρικής διακυβέρνησης και τι σκοπεύει να κάνει, είπε με άνεση «εγώ δεν είμαι επικεφαλής, άλλος είναι». Τώρα να λέει ένας CEO ότι δεν είναι επικεφαλής είναι ένα ζήτημα... Και αν δεν είναι αυτός επικεφαλής προφανώς είναι ο Πρόεδρος του ΔΣ για τον οποίο μάλλον χτυπά η καμπάνα.

Και κάτι ακόμα. Είναι σαφής η πρόθεση να αναπτύξει το ΧΑ μέσω… εξαγορών και η Κύπρος είναι προφανής στόχος. Μόνο που εμένα μου έχουν πει ότι και άλλο, ξένο Χρηματιστήριο ψάχνει «δεκανίκια» όπως και εμείς, μόνο που εκείνοι έχουν στόχο εμάς… Για να δούμε ποιοι θα κερδίσουν… Αν και με τα χάλια που έχει το ΧΑ, με τέτοιους τζίρους, είναι να απορεί κανείς γιατί να προσελκύει ενδιαφέρον…

Μιας και αναφερθήκαμε στο Χρηματιστήριο ο Αλέξης Πατέλης ετοιμάζει σαρωτικές θεσμικές αλλαγές που θα τις δούμε έως το τέλος του χρόνου. Για να δούνε μήπως αυτές βοηθήσουν. Ούτε ψύλλος πάντως στον κόρφο ορισμένων τραπεζιτών που είχαν άλλα στο μυαλό τους.

Δεν παίζονται εκεί στα Πλαστικά Θράκης. Ανακοίνωσαν αποτελέσματα εξαμήνου που τα συγκρίνουν με το εξάμηνο του 2019 στην ανακοίνωση τους. Γιατί δεν το συγκρίνουν αναρωτιέμαι με το 1940 που δεν υπήρχαν ως εταιρεία. Πάντως αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι είναι στο εξάμηνο τα κέρδη προ φόρων ήταν 20,1 εκατ. ευρώ από 62,1 εκατ. ευρώ πέρυσι. Και ως γνωστόν οι αποτιμήσεις στο Χρηματιστήριο γίνονται από τα κέρδη που παράγεις και όχι από αυθαίρετες συγκρίσεις.

Σε σχέση με τα παράπονα των ξενοδόχων, δεν το συζητάμε είμαστε με τον Υπουργό! Μιας και αυτό που έγινε φέτος στη χώρα ήταν πρωτοφανές και όντως οι ξενοδόχοι δεν μπορούν, δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να «κλαίνε» ούτε να γκρινιάζουν. Να τελειώνουμε πια με την κλαδική αντίληψη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

21:53

Ισραήλ: Ο στρατός δεν αποκλείει χερσαία επιχείρηση εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

21:46

Βουλή: Κατατέθηκαν προς κύρωση οι συμβάσεις με τις Chevron - Helleniq για τους υδρογονάνθρακες

21:41

Επικοινωνία Μητσοτάκη - Κόστα με έμφαση στην Κύπρο

21:30

Ουκρανία: Οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν 9 οικισμούς στο μέτωπο της Ζαπορίζια

21:15

Ερντογάν: «Γνωρίζουμε τα σενάρια για το Ιράν και τους ύπουλους υπολογισμούς που γίνονται»

21:14

Το Ισραήλ έπληξε οικονομική εταιρεία στον Λίβανο επειδή «χρηματοδοτεί τη Χεζμπολάχ»

21:05

Σούδα: Προσήχθη Γεωργιανός για κατασκοπεία

20:59

Φρουροί Επανάστασης: «Οι εχθροί του Ιράν δεν θα είναι πλέον ασφαλείς πουθενά στον κόσμο»

20:59

Aegean: Επιπλέον ακυρώσεις πτήσεων από και προς Ισραήλ, Ιράκ, Λίβανο, ΗΑΕ και Σ. Αραβία

20:53

Ρούτε: «Το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλακεί στον πόλεμο στο Ιράν»

20:38

Μιχαηλίδου: «Οι πολιτικές για την οικογένεια και τη στέγαση πρέπει να προχωρούν μαζί»

20:29

Bloomberg: ΗΑΕ και Κατάρ πιέζουν παρασκηνιακά τον Τραμπ για λύση στο θέμα του Ιράν

20:25

Ανθεκτικά τα ελληνικά κρατικά ομόλογα παρά τις μεγάλες απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές

20:11

Μέχρι τις 6 Μαρτίου η αναστολή πτήσεων από Τουρκία προς τα κράτη Κόλπου λόγω Ιράν

19:56

Στην Κύπρο τέσσερα ελληνικά F-16: Μέχρι αύριο οι φρεγάτες «Κίμων» και «Ψαρά»

19:49

Νετανιάχου: «Πλησιάζει η μέρα που ο ιρανικός λαός θα αποτινάξει τον ζυγό της τυραννίας»

19:35

Το Κατάρ ανακοίνωσε ότι κατέρριψε δύο ιρανικά αεροσκάφη τύπου SU24

19:29

Κομισιόν για Μ. Ανατολή: «Προτεραιότητες η υποστήριξη των κρατών μελών και η προστασία των πολιτών της ΕΕ»

19:16

Η κυβέρνηση του Ιράν καλεί τους πολίτες να υποστηρίξουν με την Ισλαμική Δημοκρατία

19:13

Ομάδα υψηλού επιπέδου για την πυρηνική άμυνα από Γαλλία και Γερμανία

19:08

Στάρμερ: «Οι βάσεις στην Κύπρο δεν χρησιμοποιούνται από βομβαρδιστικά των ΗΠΑ»

19:08

Ιράν μετά τον θάνατο του Χαμενεΐ: Ποιος ελέγχει τη χώρα - Πώς θα εξελιχθεί η διαδοχή

19:08

Βουτιά τριμήνου για τις ευρωαγορές - Ο Stoxx 600 σε χαμηλό δύο εβδομάδων

19:07

Ο φόβος για ενεργειακό πληθωρισμό ρίχνει τα ευρωπαϊκά ομόλογα

19:00

Επικοινωνία Ερντογάν με Μερτς - Ρούτε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή

18:47

Η TELEKOM συνεργάζεται με την Starlink για κάλυψη παντού στην Ευρώπη

18:43

Υπερταμείο: Ενδιαφέρον από 9 σχήματα για το πλειοψηφικό ποσοστό στις Ελληνικές Αλυκές ΑΕ

18:34

Ζελένσκι: «Η Ουκρανία ολοκληρώνει τις προετοιμασίες για έναρξη διαπραγματεύσεων με ΕΕ»

18:31

Ο Πούτιν συζήτησε την κατάσταση στο Ιράν με τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας

18:26

Παρατείνεται το lockdown στο Ισραήλ - Κλείσιμο σχολείων και χώρων εργασίας έως 7 Μαρτίου