BACKSTORY

Η Εθνική, το Αρκαλοχώρι και τα... μάτια - Eurobank: Οι συζητήσεις για το μέρισμα 

26-11-2021 | 07:34
Μοιράσου το
Eurobank

To πιο σημαντικό που ξεχώρισε στη χθεσινή ειδησεογραφία προήλθε από τη Eurobank. Ρωτήθηκε λοιπόν η διοίκηση και είπε πως επεξεργάζεται λύσεις όπως το να επιβαρύνει με έξοδα τους λογαριασμούς, εννοείται - δεν το είπε- έναντι αρνητικών επιτοκίων. Συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει ωστόσο κάποια απόφαση. Βεβαίως να ξέρετε πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει από μια μόνο τράπεζα γιατί μοιραία θα χάσει σημαντικό τμήμα της ρευστότητάς της... Αν αποφασιστεί θα γίνει από όλο το τραπεζικό σύστημα όπως ήδη εφαρμόζεται στην Κύπρο παραδείγματος χάριν.

Αν θέλετε πάντως μια πρόχειρη εκτίμηση, οι τράπεζες δεν θα το τολμήσουν. Καθώς για να το τολμήσουν θα χρειαστούν και ένα πολιτικό «ok» και δεν πιστεύω πως θα το 'χουν. 

Τώρα, 24 ολάκαιρες ρυθμίσεις ολοκληρώθηκαν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Δεν θέλω να με πιάσει το αντισυμβατικό μου αλλά μοιάζει με σκορ σε αγώνα ποδοσφαίρου Γ' Εθνικής... Ο υπουργός βέβαια προσπαθεί και πιέζει αλλά όταν οι τράπεζες αποφασίζουν με τον αραμπά, τα πράγματα δεν είναι εύκολα.

Και μιας και αναφέρθηκα στη Eurobank νωρίτερα, δεν μπορώ να μην πω πως ξεκίνησαν τις συζητήσεις με τους Θεσμούς προκειμένου να μοιράσουν για την επόμενη χρήση μέρισμα! Άλλη εποχή, άλλη σελίδα για το τραπεζικό σύστημα και για τους μετόχους του. 

Δεν θέλω να γίνω κακός αλλά δε μου αφήνουν περιθώρια. Διάβασα αυτήν την γενναιόδωρη προσφορά της Εθνικής Τράπεζας προς τους σεισμόπληκτους του Αρκαλοχωρίου- στο πλαίσιο και της πρόσφατης επίσκεψης του «πρίγκηπος» Παύλου στην Κρήτη και ασφαλώς εντυπωσιάστηκα.

Η Εθνική Τράπεζα διέθεσε λέει 200 κοτζαμάν επιτραπέζιες κουζίνες. Για να το μεταφράσω στα ελληνικά και να καταλαβαινόμαστε όλοι, πρόκειται για ηλεκτρικά «μάτια» ένα ή δύο και μάλλον για ένα το κόβω ένεκα χουβαρντοσύνης.

Όλα τούτα τα πολλά και σημαντικά για τους πληγέντες στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, οι οποίοι υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό του Σεπτεμβρίου όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Εθνικής.

Εξοδεύτηκε λοιπόν και ο «πρίγκηψ» και η Εθνική που αποτελεί ιδέα! Τι είναι η πατρίδα μου; Μην είναι οι κάμποι, μην είναι τα ψηλά βουνά;

Eίδε λέει η κα Θεοφιλίδη το δράμα των σεισμοπλήκτων συγκινήθηκε ασφαλώς  και συμφώνησε πως χρειάζονται μάτια κουζίνας. Και όλο αυτό αποτέλεσε αντικείμενο ανακοίνωσης 300 λέξεων ώστε να καταστεί γνώστης ο κόσμος για τις προσφορές της μεγάλης μας φίλης! 

Δε νομίζω πως χωρεί σχολιασμό μεγαλύτερο το θέμα τούτο. Ας ενδοσκοπηθεί η εταιρική διακυβέρνηση της τράπεζας για το πώς διαχειρίζεται θέματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Βέβαια άνευ λόγου νομίζω ότι θα σχολιάσω δια μια εισέτι φορά την κατάσταση με τις αγορές ιδίων μετοχών. Από τη μια αγοράζει η εταιρία και από την άλλη πωλούν χωρίς φειδώ  οι μεγαλομέτοχοι. Και δεν είναι μια δεν είναι δύο οι περιπτώσεις όπου οι μεγαλομέτοχοι έχουν βρει τρόπο να βγάζουν τα προς το ζην (που λέει ο λόγος).

Και να σου βραδιάτικα ένα ΤΧΣ που ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το προτιμητέο consortium ΤΜΕΔΕ/Ellington σε ότι αφορά την Attica Bank. Eίδαν και αποείδαν και κατέληξαν στην αφετηρία. Από την αφετηρία όμως μέχρι το τέρμα ξέρετε πόσος δρόμος είναι; Μεγάλος, πολύς και δύσβατος... 

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.