BACKSTORY

ΔΕΗ: Η... αγελάδα για άρμεγμα έγινε κυρίαρχος παίκτης - Ο Σαράντης και οι Σουηδοί

27-09-2021 | 06:37
Μοιράσου το

Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα οι θεσμοί επανέρχονται και θα συζητήσουν με τις τράπεζες πολλά και ποικίλα.

Τα κόκκινα δάνεια παρά τη μείωση παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο στην ατζέντα της συζήτησης ενώ δίπλα συμπλέουν και θέματα κερδοφορίας και όχι μόνον.

Μειώσεις κόστους βρίσκονται προ των πυλών. Και για να μην ξεχνιόμαστε όταν λέμε προ των πυλών να ξέρετε πως αυτές θα γίνουν με μείωση προσωπικού η οποία μείωση δεν θα έχει μόνον τη γνωστή μορφή εθελουσίας.

Καθώς οι τράπεζες θα πωλούν τα κομμάτια τους μαζί με τα πωλούμενα θα βρίσκεται και το προσωπικό.

Σιγά σιγά και αθόρυβα. Άλλωστε έχουμε μια τέτοια διαδικασία σε εξέλιξη.

Σήμερα μάλλον θα γνωρίζουμε αν υπάρχει ή όχι πραγματικό ενδιαφέρον για την Τράπεζα Αττικής. Αλλιώς ο δρόμος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι στρωμένος με ροδοπέταλα…

Και όσοι πιστεύουν πως το Ταμείο θα αποεπενδύσει άμεσα ας μην το πιστεύουν. Το Ταμείο θέλει να βγάλει κάποια κέρδη από τις επενδύσεις του για να καλύψει προηγούμενες απώλειες. Έτσι οι τράπεζες μπορούν να αναμένουν.

Aς σημειωθεί πως οι μεγάλες business, ιδιωτικοποιήσεις και αυξήσεις έχουν μία κυρίως ταυτότητα, αυτήν της Goldman Sachs. Δεν το κρίνουμε.... Απλώς το αναφέρουμε.

Όπως σας αναφέραμε, έχουν βγει τα μεγάλα μαχαίρια μετά την ανακοινωθείσα αύξηση της ΔΕΗ. Και το επόμενο διάστημα θα δουν πολλά ενδιαφέροντα τα μάτια μας. Γιατί αρκετοί έρχονται σε δύσκολη θέση πλέον. Είτε για να δικαιολογήσουν ρόλους που χάνουν, είτε γιατί πλέον θα δώσουν αγώνα επιβίωσης. Το παιχνίδι στο ρεύμα περνάει σε άλλο επίπεδο γιατί κακά τα ψέμματα, η ΔΕΗ από… αγελάδα προς άρμεγμα και πάρκινγκ πολιτικών ρουσφετιών που υπήρξε επί δεκαετίες στο παρελθόν καθίσταται στο εξής κορυφαίος παίκτης. Και από αυτό προφανώς πλήττονται συμφέροντα. Πλάκα πλάκα φαίνεται ότι μάλλον τον είχαν υποτιμήσει τον Στάση. Και εκείνος όχι μόνο έκανε τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα μεταρρύθμιση αλλά φτιάχνει και έναν όμιλο στην ενέργεια κατ’ αντιστοιχία του ΟΤΕ στα telecoms…

Και είναι βέβαιο - εδώ θα είμαστε…- ότι και η αύξηση θα υπερκαλυφθεί και μεγάλα επενδυτικά ονόματα θα εμπλακούν και η αποτίμησή της στο Χρηματιστήριο θα λειτουργήσει μεσοπρόθεσμα υπέρ των μετόχων αλλά και του Δημοσίου. 

Άσχετο αλλά πότε θα δούμε εκείνη την περίφημη συμφωνία ΕΥΔΑΠ δημοσίου; Το ερώτημα απευθύνεται στον κ. Καραμανλή γιατί από όσο αντιλαμβάνομαι στην ΕΥΔΑΠ εδώ και πολύ πολύ καιρό θέλουν να τελειώνουν, όπως και οι μέτοχοι για να γίνει ο τελικός λογαριασμός.

Κατά τα λοιπά έχω αρχίσει να μελετώ οργανογράμματα εισηγμένων για να διαπιστώσω τα της εταιρικής τους διακυβέρνησης. Η μελέτη προχωρά και έχω την εντύπωση ότι κάποιοι έχουν βαφτίσει το συγκεντρωτισμό εταιρική διακυβέρνηση. Ποιοι; Θέλω να σας κρατήσω σε αγωνία για να είμαι σίγουρος πριν σκάσει η βόμβα που θα δικαιώνει το ρητό « Δάσκαλε που δίδασκες και λόγο δεν εκράτεις».

Μια κίνηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον έγινε στη Σαράντης όπου η Swedbank Robur Fonder AB πλέον εμφανίζεται να κατέχει ποσοστό άνω του 5%. Πρόκειται για fund της τράπεζας Swedbank που εκτός από τη Σουηδία έχει δραστηριότητα σε Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία. Η τράπεζα έχει 7 εκ ιδιώτες πελάτες και 500.000 εταιρικούς… και επαγγέλλεται επενδύσεις στη βιώσιμη ανάπτυξη.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.