BACKSTORY

Backstory: Οι ηλεκτρονικές απάτες με Carousel και η τοκογλυφία μέσω πιστωτικής

09-09-2021 | 07:33
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Βιάζεται τώρα η Ευρώπη να εισέλθει στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Η πολύ βιασύνη φοβούμαι πως θα την οδηγήσει στη κρυπτογραφημένη μνα, Crypto ΜΝΑ επί το λατινικότερο. Είναι να μη βιαστεί η Ευρώπη γιατί σαν βιαστεί… σκιάζεται το σύμπαν.

Στην στρατηγική έκθεση της Commission για το 2021 είδαμε ενδιαφέροντα σχεδιαγράμματα που δείχνουν πόσο σταδιακά μειώνεται η συμβολή της Ευρώπης στο διεθνές ΑΕΠ. Θα γίνουμε μια ήπειρος παροχής υπηρεσιών..... Τα λέω αυτά για να μην ανησυχούν κάποιοι που ως χώρα θα γίνουμε οι καμαρότοι της Ευρώπης. Η Ευρώπη θα είναι γεμάτη από παρόμοιες υπηρεσίες.

Μπορεί το Bitcoin να βρίσκεται σε πτώση ελεύθερη αλλά.... το Σαλβαδόρ το ανέδειξε ως επίσημο νόμισμα.

Η σημερινή συνέντευξη Τύπου της κας Λαγκάρντ έχει ιδιαίτερη σημασία ως προς τη διαχείριση των PEPP ως το Μάρτιο. Σημαντικότατο θέμα για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες.

Επιστρέφουμε στο μικρόκοσμο του ελληνικού Χρηματιστηρίου όπου θέλω να επισημάνω ότι αυτή την Ιντραλότ που ξέραμε τα προηγούμενα χρόνια, με τα πολλά προβλήματα, σύντομα θα την ξεχάσουμε και θα μιλάμε για μια άλλη εταιρία. Τα πρώτα αποτελέσματα έχουν αρχίσει να φαίνονται ενώ το μεγάλο άλμα θα γίνει με την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης της αμερικάνικης θυγατρικής η οποία προετοιμάζεται μεθοδικά. Μέχρι να έλθει πιθανόν να δούμε και άλλες εκπλήξεις που θα σχετίζονται με την προετοιμασία εισαγωγής αλλά θα αλλάζουν το status quo της Εν Ελλάδι μητρικής.

Από την άλλη πλευρά, δεν είναι έκπληξη αυτά που βλέπουμε με τις εταιρίες-ηλεκτρονικά καταστήματα που κάνουν απάτες με τη μέθοδο Carousel. Η υπόθεση είναι παλιά αλλά ένα κεφάλι κόβει το ΣΔΟΕ δέκα φυτρώνουν. Όμως μέσα σε αυτό το … κύκλωμα φαίνεται να υπάρχουν και άλλα παρεπόμενα. Παραδείγματος χάριν ακούγονται διάφορα για τοκογλυφία μέσω πιστωτικών καρτών η οποία μπορεί να περιορίστηκε τα τελευταία χρόνια λόγω μείωσης των πιστωτικών αλλά … υπάρχει.

Πως γίνεται; Πολύ απλά. Γίνεται μια εικονική πώληση μέσω πιστωτικής που περιλαμβάνει και το ποσό του τόκου του τοκογλύφου. Ο δανειζόμενος παίρνει τα μετρητά, ο τοκογλύφος όλο το ποσό από την τράπεζα και στο τέλος το … λογαριασμό τον τρώει η τράπεζα αφού ένας άνθρωπος που πάει να δανειστεί με αυτό τον τρόπο είναι τουλάχιστον απελπισμένος. Ακούγονται βέβαια και διάφορα για κυκλώματα που έχουν ανθρώπους μέσα σε τράπεζες και ανοίγουν προσωρινά τα όρια των πιστωτικών αλλά δεν θέλω ειλικρινά να το πιστέψω.

Ταύτα είχα να πω δίνοντας τροφή για σκέψη και προβληματισμό στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ. Άσχετο αλλά προσοχή σε καταστήματα που κάνουν ανταλλαγές κινητών, αγοράζουν μεταχειρισμένα κλπ κλπ.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

09:05

Prodea Investments: Γιατί κάνει focus στον τουριστικό τομέα

09:00

Τι αυξήσεις έρχονται στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα στα τέλη Ιανουαρίου - Αναλυτικά παραδείγματα

23:57

Ελβετία: Ελεύθερος ο ιδιοκτήτης του μπαρ στο Κραν Μοντανά με εγγύηση 215.000 ευρώ

23:43

Γαλλία: Το Πολεμικό Ναυτικό οδηγεί στη Μασσαλία ύποπτο ρωσικό δεξαμενόπλοιο του «σκιώδους στόλου»

23:29

e-ΕΦΚΑ: Προσωρινή μη διαθεσιμότητα των ηλεκτρονικών υπηρεσιών τη Δευτέρα 26/1

23:15

Δεύτερη σερί «κόκκινη» εβδομάδα στη Wall Street - Κατακρήμνιση 17% για Intel

23:02

Εκπρόσωπος ΕΕ στον ΟΗΕ: Η πολυμέρεια σήμερα δέχεται επίθεση

22:49

Γαλλία: Η Danone ανακαλεί «περιορισμένες παρτίδες βρεφικού γάλακτος»

22:36

Σκέψεις από ΗΠΑ για αποκλεισμό στις εισαγωγές πετρελαίου στην Κούβα - Τι εξετάζει το Μεξικό

22:23

Πέμπτη «πράσινη» εβδομάδα για το πετρέλαιο - Κέρδη πάνω από 2,5%

22:10

Τραμπ σε Ιράν: Μεγάλη αρμάδα κατευθύνεται προς τον Περσικό Κόλπο

21:57

Ουκρανοί και Ρώσοι θα συνεχίσουν τις συνομιλίες το Σάββατο

21:44

Συναγερμός για τη γρίπη: 6χρονη διασωληνωμένη με εγκεφαλίτιδα

21:30

Κλήρωση Eurojackpot: Οι αριθμοί που κερδίζουν 52 εκατ. ευρώ

21:17

Εκατοστάρισε το ασήμι - Σε απόσταση βολής από τα 5.000 δολάρια ο χρυσός

21:03

Ο «χάρτης» πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως 30 Ιανουαρίου

20:49

Σαμαράς: Ο Σήφης Βαλυράκης ήταν ανυστερόβουλος, θαρραλέος, Δημοκράτης και Πατριώτης

20:35

ΟΗΕ: Η Συρία σε κρίσιμο σταυροδρόμι ασφάλειας και μετάβασης - Τι ζητεί η Ελλάδα

20:22

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Κάτω του 5% το ποσοστό της Marble Bar

20:11

Χρυσός - Ασήμι: Οι λόγοι που πυροδοτούν το ακατάσχετο ράλι

20:00

ΗΠΑ: Γενική απεργία και διαδήλωση στη Μινεσότα κατά της ICE

19:48

Στάρμερ: «Αποκρουστική» η δήλωση Τραμπ για τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν

19:35

IndiGo: Απευθείας πτήσεις από Βομβάη και Δελχί για Αθήνα

19:23

Εβδομάδα απωλειών στις ευρωαγορές - Τέλος θετικό σερί 8 μηνών

19:13

ΕΕ - Ινδία: Στο Νέο Δελχί οι Λάιεν και Κόστα για τη διμερή σύνοδο κορυφής

19:00

Σημαντική σύγκλιση Μελόνι - Μερτς: Ενισχύεται η ιταλογερμανική συνεργασία

18:54

Πιερρακάκης: Η ΑΑΔΕ δείχνει τον δρόμο για το πώς πρέπει να λειτουργεί το Δημόσιο

18:48

Ideal: Από 4/2 η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου 0,15 ευρώ/μετοχή

18:33

BBC: Στους 165.661 νεκρούς, οι ρωσικές απώλειες στον πόλεμο της Ουκρανίας

18:20

Profile: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Algosystems έναντι €3,7 εκατ.