BACKSTORY

Backstory: Ποιους επηρεάζει το ράλι στα commodities - Attica και συνδικαλιστές

26-08-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών συνεχίζεται και οι παρενέργειες αρχίζουν να είναι ορατές στην αγορά. Πρώτο θύμα η κατασκευαστική δραστηριότητα όπου το κόστος έχει εκτιναχθεί. Και αν η κατάσταση συνεχιστεί ειλικρινά αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα και τα υλοποιούν. Γιατί ως γνωστόν όταν κάποιος χτυπά ένα έργο τα περιθώρια κέρδους του είναι χαμηλά. Έτσι κινδυνεύει να γράψει τεράστιες από την εκτίναξη του κόστους. Αναρωτιέμαι δε μήπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε να απευθύνει ένα ερώτημα στις κατασκευαστικές του ΧΑ αν και σε ποιο βαθμό επηρεάζονται από την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών.

Η στήλη πάντως εδώ και καιρό είχε επισημάνει τι έρχεται βλέποντας το ράλι του σιδήρου, του χαλκού, του αλουμινίου και του πετρελαίου αλλά και την εκτίναξη του μεταφορικού κόστους παγκοσμίως. Βέβαια μην μένετε μόνο στην οικοδομή καθώς εκεί που θα γίνει το μεγάλο μπαμ είναι οι τιμές των τροφίμων. Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι καθώς έρχονται ανατιμήσεις ή για την ακρίβεια έχουν ξεκινήσει ανατιμήσεις. Και όχι μόνο το ψωμί αλλά και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, τα τυριά, το λάδι και το κρέας. Δεν ξέρω αν στην κυβέρνηση το έχουν αντιληφθεί αλλά οι ανατιμήσεις αποτελούν ωρολογιακή βόμβα που θα τη βρει μπροστά της.

Πάντως στο Χρηματιστήριο υπάρχουν και ευνοημένοι από το ράλι τιμών, όπως για παράδειγμα ο όμιλος Βιοχάλκο, που μπορεί σε κάποιες εταιρείες να τρίβουμε τα μάτια μας με τις φετινές επιδόσεις. Και το πράγμα είναι απλό. Άνοδος τιμών σημαίνει υψηλότερος τζίρος και ακόμα και με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους αύξηση της καθαρής κερδοφορίας. Επίσης ένα ενδιαφέρον το έχουν οι αλευροβιομηχανίες και θα ήταν μεγαλύτερο αν οι μετοχές του είχαν και στοιχειώδη εμπορευσιμότητα.

Η Αλουμύλ επίσης αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση δεδομένου ότι και εξυγιάνθηκε και οι πωλήσεις της πάνε σφαίρα. Οι μονάδες παραγωγής της εταιρείας δουλεύουν στο φουλ και όσο να είναι η αύξηση των τιμών του Αλουμινίου θα ενισχύει και την καθαρή κερδοφορία. Στα υπ' όψιν και η Βιοκαρπέτ η οποία δεν έχει εμπορευσιμότητα αλλά και ο Κορδέλος όπου εκεί βέβαια υπάρχει και το ζήτημα της αντιπαράθεσης των μετόχων.

Τελικώς η Attica Bank επέσπευσε τις διαδικασίες και προχωράει σε αναπτυξιακή αύξηση. Για το σκοπό αυτόν συγκαλεί συνέλευση στις 15 Σεπτεμβρίου. Σε ό, τι αφορά τους παλιούς μετόχους δηλαδή τον ΕΦΚΑ πλέον, ε αυτό θα πράξει ότι πει το γκουβέρνο. Δεν έχει άλλωστε και κάποιο περιθώριο περισσότερο ή λιγότερο.

Εντυπωσιακή πάντως μου φάνηκε η κατάληξη της δήλωσης της διοίκησης στα 6μηνα αποτελέσματα στην οποία «ζιπαρίστηκε» η βούληση των μετόχων -έτσι και αλλιώς μετέχουν στη διοίκηση- αλλά και των εργαζομένων που πιθανόν να συνδιοικούν. Το' χε πάντοτε αυτό ο συγκεκριμένος CEO της τράπεζας: «Κουλάντριζε» τους συνδικαλιστές που λένε και στο χωριό μου.

Και για του λόγου το αληθές: «Η Διοίκηση της Attica Bank, οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοί της δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας, ώστε να πρωταγωνιστήσει με το δικό της διακριτό και υποστηρικτικό ρόλο στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:39

FDA: Ενέκρινε νέο φάρμακο για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού

14:26

CNN: Χαοτική η κατάσταση στα στενά του Ορμούζ - Στα «χαρτιά» η συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν

14:00

Εξοικονομώ: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι μετά τη νέα προθεσμία

13:51

Σχοινάς: Τη Δευτέρα το μεγάλο πακέτο αγροτικών πληρωμών μέσω ΑΑΔΕ

13:39

Ανδρουλάκης: Θα καταθέσει άμεσα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή ζητώντας εξηγήσεις για την ακρίβεια

13:34

Πυρκαγιά στον Άγιος Βασίλειο Βοιωτίας - Μήνυμα του 112

13:26

Κοντογεώργης: Μέτρο σύγκρισης για εμάς είναι η προσδοκία των Ελλήνων για μια καλύτερη πατρίδα, όχι η περίοδος Τσίπρα

13:10

Καύσωνας στην Ευρώπη: Στο «κόκκινο» μεγάλο μέρος της ηπείρου

13:03

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για την Κυριακή

12:58

Φλωρίδης: Το έργο αυτό αξίζει στον Πειραιά, στη Δικαιοσύνη και την αποστολή της

12:49

Επίσκεψη κλιμακίου της ΝΔ στην Αρκαδία

12:42

Στην ΕΟΕ η Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ

12:25

Αυξημένη έως 20% η φετινή παραγωγή κορινθιακής σταφίδας

12:16

Tesla: Η NHTSA ολοκλήρωσε την έρευνα για το σύστημα διεύθυνσης σε 376.000 EV της αυτοκινητοβιομηχανίας

11:58

Πιερρακάκης: Οι αποταμιεύσεις μπορούν να χρηματοδοτήσουν το μέλλον της Ευρώπης

11:46

Δημοσκόπηση GPO για τα «Παραπολιτικά»: Πρώτη η ΝΔ με 29,4%, στο 16,3% η ΕΛ.Α.Σ.

11:18

Το στοίχημα του 25% στα εξοπλιστικά μπορεί να αλλάξει τον χάρτη της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας

11:03

Οι ελλείψεις υποδομών νερού είναι το πρόβλημα στα νησιά - Όχι η ξηρασία

10:48

Μαρινάκης: Η κυβέρνηση αξιοποιεί στο μέγιστο βαθμό τον δημοσιονομικό χώρο που επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες

10:42

Πράσινο φως για τον απόπλου του «ΚΙΣΣΑΜΟΣ» από τη Μήλο - Συνεχίζει κανονικά το δρομολόγιό του

10:29

Real Consulting: Ανοιχτό το παράθυρο για εξαγορές μετά την ενσωμάτωση της OTS

10:26

Τζιτζικώστας: Εγκαινίασε τη σιδηροδρομική σύνδεση Πράγας – Βερολίνου - Κοπεγχάγης

10:18

Κεραμέως: Καλύτεροι μισθοί και όροι εργασίας

10:09

Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Η ψηφιακή μετάβαση δεν αφορά το μέλλον, αλλά το παρόν της μικρής επιχείρησης

09:40

Στουρνάρας: Αναγκαία και χρήσιμη η νομοθετική ρύθμιση για το ν. Κατσέλη

09:26

Τα επόμενα βήματα της Ελλάδας στο διάστημα

09:23

Αναθέρμανση στη διακίνηση containers για το λιμάνι του Πειραιά

09:09

Βενεζουέλα: Αγωνιώδεις προσπάθειες για την ανεύρεση επιζώντων στα ερείπια

08:56

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Οι εκτιμήσεις για τις βάσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ

08:44

Τρία γραφικά ψαροχώρια γύρω από τη Μονεμβασιά που αξίζει να ανακαλύψετε