BACKSTORY

Backstory: Ποιους επηρεάζει το ράλι στα commodities - Attica και συνδικαλιστές

26-08-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών συνεχίζεται και οι παρενέργειες αρχίζουν να είναι ορατές στην αγορά. Πρώτο θύμα η κατασκευαστική δραστηριότητα όπου το κόστος έχει εκτιναχθεί. Και αν η κατάσταση συνεχιστεί ειλικρινά αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα και τα υλοποιούν. Γιατί ως γνωστόν όταν κάποιος χτυπά ένα έργο τα περιθώρια κέρδους του είναι χαμηλά. Έτσι κινδυνεύει να γράψει τεράστιες από την εκτίναξη του κόστους. Αναρωτιέμαι δε μήπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε να απευθύνει ένα ερώτημα στις κατασκευαστικές του ΧΑ αν και σε ποιο βαθμό επηρεάζονται από την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών.

Η στήλη πάντως εδώ και καιρό είχε επισημάνει τι έρχεται βλέποντας το ράλι του σιδήρου, του χαλκού, του αλουμινίου και του πετρελαίου αλλά και την εκτίναξη του μεταφορικού κόστους παγκοσμίως. Βέβαια μην μένετε μόνο στην οικοδομή καθώς εκεί που θα γίνει το μεγάλο μπαμ είναι οι τιμές των τροφίμων. Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι καθώς έρχονται ανατιμήσεις ή για την ακρίβεια έχουν ξεκινήσει ανατιμήσεις. Και όχι μόνο το ψωμί αλλά και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, τα τυριά, το λάδι και το κρέας. Δεν ξέρω αν στην κυβέρνηση το έχουν αντιληφθεί αλλά οι ανατιμήσεις αποτελούν ωρολογιακή βόμβα που θα τη βρει μπροστά της.

Πάντως στο Χρηματιστήριο υπάρχουν και ευνοημένοι από το ράλι τιμών, όπως για παράδειγμα ο όμιλος Βιοχάλκο, που μπορεί σε κάποιες εταιρείες να τρίβουμε τα μάτια μας με τις φετινές επιδόσεις. Και το πράγμα είναι απλό. Άνοδος τιμών σημαίνει υψηλότερος τζίρος και ακόμα και με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους αύξηση της καθαρής κερδοφορίας. Επίσης ένα ενδιαφέρον το έχουν οι αλευροβιομηχανίες και θα ήταν μεγαλύτερο αν οι μετοχές του είχαν και στοιχειώδη εμπορευσιμότητα.

Η Αλουμύλ επίσης αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση δεδομένου ότι και εξυγιάνθηκε και οι πωλήσεις της πάνε σφαίρα. Οι μονάδες παραγωγής της εταιρείας δουλεύουν στο φουλ και όσο να είναι η αύξηση των τιμών του Αλουμινίου θα ενισχύει και την καθαρή κερδοφορία. Στα υπ' όψιν και η Βιοκαρπέτ η οποία δεν έχει εμπορευσιμότητα αλλά και ο Κορδέλος όπου εκεί βέβαια υπάρχει και το ζήτημα της αντιπαράθεσης των μετόχων.

Τελικώς η Attica Bank επέσπευσε τις διαδικασίες και προχωράει σε αναπτυξιακή αύξηση. Για το σκοπό αυτόν συγκαλεί συνέλευση στις 15 Σεπτεμβρίου. Σε ό, τι αφορά τους παλιούς μετόχους δηλαδή τον ΕΦΚΑ πλέον, ε αυτό θα πράξει ότι πει το γκουβέρνο. Δεν έχει άλλωστε και κάποιο περιθώριο περισσότερο ή λιγότερο.

Εντυπωσιακή πάντως μου φάνηκε η κατάληξη της δήλωσης της διοίκησης στα 6μηνα αποτελέσματα στην οποία «ζιπαρίστηκε» η βούληση των μετόχων -έτσι και αλλιώς μετέχουν στη διοίκηση- αλλά και των εργαζομένων που πιθανόν να συνδιοικούν. Το' χε πάντοτε αυτό ο συγκεκριμένος CEO της τράπεζας: «Κουλάντριζε» τους συνδικαλιστές που λένε και στο χωριό μου.

Και για του λόγου το αληθές: «Η Διοίκηση της Attica Bank, οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοί της δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας, ώστε να πρωταγωνιστήσει με το δικό της διακριτό και υποστηρικτικό ρόλο στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:49

Ιταλία, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία καλούν το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς

23:36

Καλαφάτης: Χτίζουμε τη Θεσσαλονίκη του 2030 ως Ψηφιακό Λιμένα της ΝΑ Ευρώπης

23:23

Με μέριμνα του ΥΠΕΞ επέστρεψαν στην Αθήνα οι 19 Έλληνες του «Global Sumud Flotilla»

23:10

Wall Street: Νέο ρεκόρ για Dow Jones - Σε εβδομαδιαίο «πράσινο» σερί 2,5 ετών ο S&P 500

22:57

H Ιταλία παρατείνει την μείωση των φόρων στα καύσιμα έως 8 Ιουνίου

22:44

Η Ελβετία ευθυγραμμίζεται με ΕΕ - Διευρύνει τις κυρώσεις κατά Ρωσίας και Λευκορωσίας

22:31

Στολίσκος για τη Γάζα: Ακτιβιστές καταγγέλουν κακοποίηση από Ισραηλινούς

22:18

Ο Τραμπ δεν θα παραστεί στον γάμο του γιου του λόγω κυβερνητικών υποχρεώσεων

22:05

Δανία: Παρατείνεται το πολιτικό αδιέξοδο - Ναυάγιο στον κεντροδεξιό κυβερνητικό σχηματισμό

21:52

Κύπρος: Άλμα 250% στη βιολογική γεωργία - Στα 350 εκατ. ευρώ οι εξαγωγές χαλουμιού

21:39

«Κόκκινη» η εβδομάδα για το πετρέλαιο

21:26

Δεύτερη εβδομάδα απωλειών για τον χρυσό

21:13

Κλήρωση Eurojackpot: Οι τυχεροί αριθμοί για τα 120 εκατ. ευρώ

21:00

Κίνα: Ο πόλεμος στο Ιράν εκτοξεύει ηλεκτρικά αυτοκίνητα, μπαταρίες και φωτοβολταϊκά

20:51

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε η διευθύντρια Εθνικών Πληροφοριών Τούλσι Γκάμπαρντ

20:50

Final Four: Στον τελικό της Ευρωλίγκας ο Ολυμπιακός με 79-61 τη Φενέρ

20:37

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 25 έως 29 Μαΐου

20:28

Τραμπ: «Το Ιράν είναι απεγνωσμένο για συμφωνία»

20:15

Τσίπρας για το όνομα του κόμματος: «Ήταν καλή ιδέα, αλλά άργησε»

20:04

Ο Γιάνεζ Γιάνσα εξελέγη πρωθυπουργός της Σλοβενίας

19:54

Αλλαγές στην αίθουσα διεξαγωγής της δίκης για τα Τέμπη - Αναρτήθηκε η νέα κάτοψη

19:44

Ζελένσκι: Ανάγκη αναζωογόνησης διπλωματικών προσπαθειών για τον τερματισμό του πολέμου

19:39

Επιστολή Κοβέσι στην Κομισιόν για την τροπολογία Φλωρίδη

19:30

Αναδρομική υπαγωγή αγροτών στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ - Οδηγίες και διευκρινίσεις

19:21

Ορκίστηκε πρόεδρος της Fed ο Κέβιν Γουόρς

19:16

Θερινές κατασκηνώσεις e-ΕΦΚΑ: Ξεκινούν οι αιτήσεις - 36.000 θέσεις για παιδιά

19:15

Τουρκία: Αντιδράσεις και φοιτητικές κινητοποιήσεις μετά το κλείσιμο του Πανεπιστημίου Bilgi

19:06

Τέταρτη εβδομάδα κερδών για τις ευρωαγορές

19:00

Γαλλία: Υποψήφιος για την προεδρία ο πρώην πρωθυπουργός Γκαπριέλ Ατάλ

18:51

Το Πεντάγωνο δημοσίευσε νέα αποχαρακτηρισμένα βίντεο με UFO