BACKSTORY

Backstory: Ποιους επηρεάζει το ράλι στα commodities - Attica και συνδικαλιστές

26-08-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών συνεχίζεται και οι παρενέργειες αρχίζουν να είναι ορατές στην αγορά. Πρώτο θύμα η κατασκευαστική δραστηριότητα όπου το κόστος έχει εκτιναχθεί. Και αν η κατάσταση συνεχιστεί ειλικρινά αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα και τα υλοποιούν. Γιατί ως γνωστόν όταν κάποιος χτυπά ένα έργο τα περιθώρια κέρδους του είναι χαμηλά. Έτσι κινδυνεύει να γράψει τεράστιες από την εκτίναξη του κόστους. Αναρωτιέμαι δε μήπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε να απευθύνει ένα ερώτημα στις κατασκευαστικές του ΧΑ αν και σε ποιο βαθμό επηρεάζονται από την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών.

Η στήλη πάντως εδώ και καιρό είχε επισημάνει τι έρχεται βλέποντας το ράλι του σιδήρου, του χαλκού, του αλουμινίου και του πετρελαίου αλλά και την εκτίναξη του μεταφορικού κόστους παγκοσμίως. Βέβαια μην μένετε μόνο στην οικοδομή καθώς εκεί που θα γίνει το μεγάλο μπαμ είναι οι τιμές των τροφίμων. Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι καθώς έρχονται ανατιμήσεις ή για την ακρίβεια έχουν ξεκινήσει ανατιμήσεις. Και όχι μόνο το ψωμί αλλά και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, τα τυριά, το λάδι και το κρέας. Δεν ξέρω αν στην κυβέρνηση το έχουν αντιληφθεί αλλά οι ανατιμήσεις αποτελούν ωρολογιακή βόμβα που θα τη βρει μπροστά της.

Πάντως στο Χρηματιστήριο υπάρχουν και ευνοημένοι από το ράλι τιμών, όπως για παράδειγμα ο όμιλος Βιοχάλκο, που μπορεί σε κάποιες εταιρείες να τρίβουμε τα μάτια μας με τις φετινές επιδόσεις. Και το πράγμα είναι απλό. Άνοδος τιμών σημαίνει υψηλότερος τζίρος και ακόμα και με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους αύξηση της καθαρής κερδοφορίας. Επίσης ένα ενδιαφέρον το έχουν οι αλευροβιομηχανίες και θα ήταν μεγαλύτερο αν οι μετοχές του είχαν και στοιχειώδη εμπορευσιμότητα.

Η Αλουμύλ επίσης αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση δεδομένου ότι και εξυγιάνθηκε και οι πωλήσεις της πάνε σφαίρα. Οι μονάδες παραγωγής της εταιρείας δουλεύουν στο φουλ και όσο να είναι η αύξηση των τιμών του Αλουμινίου θα ενισχύει και την καθαρή κερδοφορία. Στα υπ' όψιν και η Βιοκαρπέτ η οποία δεν έχει εμπορευσιμότητα αλλά και ο Κορδέλος όπου εκεί βέβαια υπάρχει και το ζήτημα της αντιπαράθεσης των μετόχων.

Τελικώς η Attica Bank επέσπευσε τις διαδικασίες και προχωράει σε αναπτυξιακή αύξηση. Για το σκοπό αυτόν συγκαλεί συνέλευση στις 15 Σεπτεμβρίου. Σε ό, τι αφορά τους παλιούς μετόχους δηλαδή τον ΕΦΚΑ πλέον, ε αυτό θα πράξει ότι πει το γκουβέρνο. Δεν έχει άλλωστε και κάποιο περιθώριο περισσότερο ή λιγότερο.

Εντυπωσιακή πάντως μου φάνηκε η κατάληξη της δήλωσης της διοίκησης στα 6μηνα αποτελέσματα στην οποία «ζιπαρίστηκε» η βούληση των μετόχων -έτσι και αλλιώς μετέχουν στη διοίκηση- αλλά και των εργαζομένων που πιθανόν να συνδιοικούν. Το' χε πάντοτε αυτό ο συγκεκριμένος CEO της τράπεζας: «Κουλάντριζε» τους συνδικαλιστές που λένε και στο χωριό μου.

Και για του λόγου το αληθές: «Η Διοίκηση της Attica Bank, οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοί της δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας, ώστε να πρωταγωνιστήσει με το δικό της διακριτό και υποστηρικτικό ρόλο στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

16:29

Νέο πρόγραμμα επιδότησης 1.000 ανέργων πτυχιούχων με μισθό 1.250 ευρώ και ηλικιακό «κόφτη» - Όλη η απόφαση

16:17

Τι προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΞ και ΕΒΕΑ για την ενίσχυση της ελληνικής επιχειρηματικότητας

16:14

Γεραπετρίτης: Δεν υφίσταται ζήτημα άρσης απαγόρευσης στην Τουρκία για προμήθεια F35

16:10

Μιχαηλίδου: «Για πρώτη φορά η χώρα αποκτά Εθνική Στρατηγική για τη Στέγαση»

16:03

Άβαξ: Πρόωρη λήξη του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών

15:58

FT: Η CVC πούλησε την D-Marin - Άνω του 1 δισ. ευρώ η αποτίμηση

15:57

Τράπεζα Πειραιώς: Σε ανοδική κατεύθυνση παρέμεινε ο δείκτης κλαδικής δυναμικής SDI το α’ τρίμηνο

15:57

5 μικρά νησιά στο Ιόνιο για ήρεμες διακοπές

15:46

Την Πέμπτη συνάντηση Θεοδωρικάκου για προϊόντα και ποσοστό μείωσης τιμών, που θα ισχύσουν από Σεπτέμβριο

15:43

ΕΛΑΣ: «Fake news» και «παραποιήσεις» στον απολογισμό της 7ετίας του πρωθυπουργού

15:25

Πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στο Γάζι Ηρακλείου Κρήτης - Ισχυροί άνεμοι 7 μποφόρ

15:19

ΕΕ: Το νέο σύστημα ελέγχου συνόρων προκαλεί μεγάλες ουρές στα αεροδρόμια- Εξετάζονται μέτρα και η συνδρομή της Frontex

15:15

Επιτροπή Ανταγωνισμού: Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης διευκρινίζει και ενισχύει τις ελεγκτικές εξουσίες της

15:13

Λίβανος: Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ισραηλινό πλήγμα με drone

15:11

H Ισπανία αναμένει να υποδεχθεί φέτος 100 εκατομμύρια τουρίστες

15:05

Μαρινάκης: Δεν απασχολούν τους πολίτες οι προσωπικές ατζέντες

15:02

ΕΕΚΕ: Τι δικαιούμαι ως ενοικιαστής εάν ο ιδιοκτήτης δεν επισκευάζει βλάβες

14:53

Τι είναι το "food noise"

14:51

Helleniq Energy: Νέες πρωτοβουλίες με στόχο τη γυναικεία ενδυνάμωση

14:35

Δεκατρείς μεγάλες πυρκαγιές τα τελευταία 9 χρόνια στην Αττική - Έχουν καεί περισσότερα από 700.000 στρέμματα

14:34

ΥΠΑ: Στα 2,26 λεπτά η μέση καθυστέρηση ανά πτήση στο FIR Αθηνών

14:28

Το Κρεμλίνο υπερασπίζεται τη δοκιμαστική εκτόξευση πυραύλου από την Κίνα «που δεν απειλεί κανέναν»

14:24

Κομισιόν για πυρκαγιές: «Όταν ένα κράτος μέλος βρίσκεται υπό πίεση, η Ευρώπη ανταποκρίνεται από κοινού»

14:13

Τζιτζικώστας: Κορυφαία ευρωπαϊκή στρατηγική επιλογή η σύνδεση του λιμανιού της Θεσσαλονίκης με σιδηροδρομικά και οδικά δίκτυα

14:08

Οι προοπτικές σύνδεσης της Βόρειας Ελλάδας με τον κόσμο της ναυτιλίας στο επίκεντρο του 7ου Balkan Forum

14:07

Τροποποιείται η νομοθεσία για την ασφάλεια των παιχνιδιών όσον αφορά το κοβάλτιο

13:57

Κικίλιας: Τα επαγγέλματα της θάλασσας μπορούν να κρατήσουν τα νέα παιδιά στον τόπο τους

13:56

Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης: Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς αύριο σε ορισμένες περιοχές

13:51

Veolia: Διετές συμβόλαιο για την επεξεργασία λυμάτων Κορωπίου - Παιανίας

13:47

Νέα τρένα στην Ελλάδα μετά από δύο δεκαετίες - Έφτασε στη Θεσσαλονίκη ο πρώτος συρμός Blues Intercity