BACKSTORY

Backstory: Ποιους επηρεάζει το ράλι στα commodities - Attica και συνδικαλιστές

26-08-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών συνεχίζεται και οι παρενέργειες αρχίζουν να είναι ορατές στην αγορά. Πρώτο θύμα η κατασκευαστική δραστηριότητα όπου το κόστος έχει εκτιναχθεί. Και αν η κατάσταση συνεχιστεί ειλικρινά αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα και τα υλοποιούν. Γιατί ως γνωστόν όταν κάποιος χτυπά ένα έργο τα περιθώρια κέρδους του είναι χαμηλά. Έτσι κινδυνεύει να γράψει τεράστιες από την εκτίναξη του κόστους. Αναρωτιέμαι δε μήπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε να απευθύνει ένα ερώτημα στις κατασκευαστικές του ΧΑ αν και σε ποιο βαθμό επηρεάζονται από την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών.

Η στήλη πάντως εδώ και καιρό είχε επισημάνει τι έρχεται βλέποντας το ράλι του σιδήρου, του χαλκού, του αλουμινίου και του πετρελαίου αλλά και την εκτίναξη του μεταφορικού κόστους παγκοσμίως. Βέβαια μην μένετε μόνο στην οικοδομή καθώς εκεί που θα γίνει το μεγάλο μπαμ είναι οι τιμές των τροφίμων. Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι καθώς έρχονται ανατιμήσεις ή για την ακρίβεια έχουν ξεκινήσει ανατιμήσεις. Και όχι μόνο το ψωμί αλλά και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, τα τυριά, το λάδι και το κρέας. Δεν ξέρω αν στην κυβέρνηση το έχουν αντιληφθεί αλλά οι ανατιμήσεις αποτελούν ωρολογιακή βόμβα που θα τη βρει μπροστά της.

Πάντως στο Χρηματιστήριο υπάρχουν και ευνοημένοι από το ράλι τιμών, όπως για παράδειγμα ο όμιλος Βιοχάλκο, που μπορεί σε κάποιες εταιρείες να τρίβουμε τα μάτια μας με τις φετινές επιδόσεις. Και το πράγμα είναι απλό. Άνοδος τιμών σημαίνει υψηλότερος τζίρος και ακόμα και με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους αύξηση της καθαρής κερδοφορίας. Επίσης ένα ενδιαφέρον το έχουν οι αλευροβιομηχανίες και θα ήταν μεγαλύτερο αν οι μετοχές του είχαν και στοιχειώδη εμπορευσιμότητα.

Η Αλουμύλ επίσης αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση δεδομένου ότι και εξυγιάνθηκε και οι πωλήσεις της πάνε σφαίρα. Οι μονάδες παραγωγής της εταιρείας δουλεύουν στο φουλ και όσο να είναι η αύξηση των τιμών του Αλουμινίου θα ενισχύει και την καθαρή κερδοφορία. Στα υπ' όψιν και η Βιοκαρπέτ η οποία δεν έχει εμπορευσιμότητα αλλά και ο Κορδέλος όπου εκεί βέβαια υπάρχει και το ζήτημα της αντιπαράθεσης των μετόχων.

Τελικώς η Attica Bank επέσπευσε τις διαδικασίες και προχωράει σε αναπτυξιακή αύξηση. Για το σκοπό αυτόν συγκαλεί συνέλευση στις 15 Σεπτεμβρίου. Σε ό, τι αφορά τους παλιούς μετόχους δηλαδή τον ΕΦΚΑ πλέον, ε αυτό θα πράξει ότι πει το γκουβέρνο. Δεν έχει άλλωστε και κάποιο περιθώριο περισσότερο ή λιγότερο.

Εντυπωσιακή πάντως μου φάνηκε η κατάληξη της δήλωσης της διοίκησης στα 6μηνα αποτελέσματα στην οποία «ζιπαρίστηκε» η βούληση των μετόχων -έτσι και αλλιώς μετέχουν στη διοίκηση- αλλά και των εργαζομένων που πιθανόν να συνδιοικούν. Το' χε πάντοτε αυτό ο συγκεκριμένος CEO της τράπεζας: «Κουλάντριζε» τους συνδικαλιστές που λένε και στο χωριό μου.

Και για του λόγου το αληθές: «Η Διοίκηση της Attica Bank, οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοί της δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας, ώστε να πρωταγωνιστήσει με το δικό της διακριτό και υποστηρικτικό ρόλο στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:00

Παπαθανάσης: Μεταρρυθμιστικό πλεόνασμα δημιουργεί η επιτυχής υλοποίηση του Αναπτυξιακού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2025

13:46

Πρωτοχρονιάτικος καφές στο Κολωνάκι για Τασούλα, Μητσοτάκη, Κακλαμάνη και Γεωργιάδη

13:31

Κινητοποίηση των ελληνικών διπλωματικών αρχών στην Ελβετία μετά την έκρηξη στο Κραν Μοντανά

13:21

Λαγκάρντ: Η ένταξη της Βουλγαρίας στο ευρώ είναι ένας ισχυρός συμβολισμός για την Ευρώπη

13:11

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ εξαίρει τους στρατιωτικούς του που πολεμούν «σε ξένη γη»

12:58

Οι τράπεζες αλλάζουν «κοστούμι» και αναδιαμορφώνουν το μοντέλο εργασιών τους

12:39

ΥΠΕΞ: Συγχαρητήρια και θερμές ευχές στην Κύπρο για την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ

12:23

Σαουδική Αραβία: Νέο ρεκόρ με 356 εκτελέσεις το 2025

12:10

Ισραήλ: Οι αρχές θα απαγορεύσουν την πρόσβαση στη Γάζα σε 37 ΜΚΟ

11:56

Απακαταστάθηκε η κυκλοφορία στη λεωφόρο Πάρνηθας

11:44

ΔΟΔ: Σε 128 ανήλθαν οι θάνατοι δημοσιογράφων παγκοσμίως το 2025

11:40

Η ΕΕ προειδοποιεί ότι οι εξελίξεις στην Υεμένη θέτουν σε κίνδυνο τη «σταθερότητα» του Κόλπου

11:28

ΗΠΑ: Ο Ζοχράν Μαμντάνι ορκίστηκε δήμαρχος της Νέας Υόρκης

11:17

Τα επτά ορόσημα της αγοράς ενέργειας για το 2026

11:01

4 ελληνικές πόλεις που είναι πιο όμορφες τον χειμώνα

10:47

Ο Τραμπ αποσύρει την Εθνοφρουρά από Σικάγο, Λος Άντζελες και Πόρτλαντ - Προειδοποιεί ότι θα επιστρέψει αν αυξηθεί το έγκλημα

10:35

Ουκρανία: Τουλάχιστον 24 νεκροί σε ουκρανικό πλήγμα με drone εναντίον της Χερσώνας

10:22

Nature: Σημαντικά επιστημονικά γεγονότα που αναμένουμε το 2026

10:09

Βουλγαρία: Η χώρα υιοθέτησε το ευρώ σχεδόν 20 χρόνια μετά την ένταξή της στην ΕΕ

10:04

«Χρύσωσε» και το 2025 τους εργαζόμενους η Καρέλιας - Οι γενναίες παροχές

09:57

Οκτώ νεκροί σε νέα πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον ταχύπλοων ενεχόμενων σε «διακίνηση ναρκωτικών»

09:43

Ζελένσκι: Η συμφωνία ειρήνης για την Ουκρανία είναι έτοιμη κατά 90%, μένει το 10%

09:37

Πιερρακάκης: Το 2026 θα είναι χρονιά ευκαιριών για την Ελλάδα

09:29

Ο Τραμπ χλευάζει τους Τζορτζ και Αμάλ Κλούνεϊ που έγιναν επίσημα Γάλλοι πολίτες

09:20

Ελβετία: Περίπου 40 νεκροί και 100 τραυματίες από την έκρηξη στο θέρετρο σκι Κραν- Μοντανά

09:16

Σε ισχύ από σήμερα το νέο πειθαρχικό δίκαιο για τους δημοσίους υπαλλήλους

09:09

Έντομα, φύκια και άγρια φυτά: Οι απρόσμενοι πρωταγωνιστές της βιώσιμης διατροφής

09:08

ΕΣΠΑ: Οι πρώτες επιδοτήσεις του 2026 – Τρεις νέες δράσεις 150 εκατ. ευρώ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

09:07

Είναι το 2026 η χρονιά για ένα foldable... iPhone - Οι φήμες και οι πρώτες εικόνες

09:03

Λιανεμπόριο: Ποιες ξένες αλυσίδες έρχονται Ελλάδα το 2026