BACKSTORY

Backstory: Ποιους επηρεάζει το ράλι στα commodities - Attica και συνδικαλιστές

26-08-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Το ράλι στις τιμές των πρώτων υλών συνεχίζεται και οι παρενέργειες αρχίζουν να είναι ορατές στην αγορά. Πρώτο θύμα η κατασκευαστική δραστηριότητα όπου το κόστος έχει εκτιναχθεί. Και αν η κατάσταση συνεχιστεί ειλικρινά αναρωτιέμαι τι θα γίνει με τις κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν αναλάβει έργα και τα υλοποιούν. Γιατί ως γνωστόν όταν κάποιος χτυπά ένα έργο τα περιθώρια κέρδους του είναι χαμηλά. Έτσι κινδυνεύει να γράψει τεράστιες από την εκτίναξη του κόστους. Αναρωτιέμαι δε μήπως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα έπρεπε να απευθύνει ένα ερώτημα στις κατασκευαστικές του ΧΑ αν και σε ποιο βαθμό επηρεάζονται από την εκτίναξη του κόστους των πρώτων υλών.

Η στήλη πάντως εδώ και καιρό είχε επισημάνει τι έρχεται βλέποντας το ράλι του σιδήρου, του χαλκού, του αλουμινίου και του πετρελαίου αλλά και την εκτίναξη του μεταφορικού κόστους παγκοσμίως. Βέβαια μην μένετε μόνο στην οικοδομή καθώς εκεί που θα γίνει το μεγάλο μπαμ είναι οι τιμές των τροφίμων. Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι καθώς έρχονται ανατιμήσεις ή για την ακρίβεια έχουν ξεκινήσει ανατιμήσεις. Και όχι μόνο το ψωμί αλλά και άλλα προϊόντα πρώτης ανάγκης, όπως το γάλα, τα τυριά, το λάδι και το κρέας. Δεν ξέρω αν στην κυβέρνηση το έχουν αντιληφθεί αλλά οι ανατιμήσεις αποτελούν ωρολογιακή βόμβα που θα τη βρει μπροστά της.

Πάντως στο Χρηματιστήριο υπάρχουν και ευνοημένοι από το ράλι τιμών, όπως για παράδειγμα ο όμιλος Βιοχάλκο, που μπορεί σε κάποιες εταιρείες να τρίβουμε τα μάτια μας με τις φετινές επιδόσεις. Και το πράγμα είναι απλό. Άνοδος τιμών σημαίνει υψηλότερος τζίρος και ακόμα και με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους αύξηση της καθαρής κερδοφορίας. Επίσης ένα ενδιαφέρον το έχουν οι αλευροβιομηχανίες και θα ήταν μεγαλύτερο αν οι μετοχές του είχαν και στοιχειώδη εμπορευσιμότητα.

Η Αλουμύλ επίσης αποτελεί μια ενδιαφέρουσα περίπτωση δεδομένου ότι και εξυγιάνθηκε και οι πωλήσεις της πάνε σφαίρα. Οι μονάδες παραγωγής της εταιρείας δουλεύουν στο φουλ και όσο να είναι η αύξηση των τιμών του Αλουμινίου θα ενισχύει και την καθαρή κερδοφορία. Στα υπ' όψιν και η Βιοκαρπέτ η οποία δεν έχει εμπορευσιμότητα αλλά και ο Κορδέλος όπου εκεί βέβαια υπάρχει και το ζήτημα της αντιπαράθεσης των μετόχων.

Τελικώς η Attica Bank επέσπευσε τις διαδικασίες και προχωράει σε αναπτυξιακή αύξηση. Για το σκοπό αυτόν συγκαλεί συνέλευση στις 15 Σεπτεμβρίου. Σε ό, τι αφορά τους παλιούς μετόχους δηλαδή τον ΕΦΚΑ πλέον, ε αυτό θα πράξει ότι πει το γκουβέρνο. Δεν έχει άλλωστε και κάποιο περιθώριο περισσότερο ή λιγότερο.

Εντυπωσιακή πάντως μου φάνηκε η κατάληξη της δήλωσης της διοίκησης στα 6μηνα αποτελέσματα στην οποία «ζιπαρίστηκε» η βούληση των μετόχων -έτσι και αλλιώς μετέχουν στη διοίκηση- αλλά και των εργαζομένων που πιθανόν να συνδιοικούν. Το' χε πάντοτε αυτό ο συγκεκριμένος CEO της τράπεζας: «Κουλάντριζε» τους συνδικαλιστές που λένε και στο χωριό μου.

Και για του λόγου το αληθές: «Η Διοίκηση της Attica Bank, οι μέτοχοι και οι εργαζόμενοί της δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε με υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα το στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας, ώστε να πρωταγωνιστήσει με το δικό της διακριτό και υποστηρικτικό ρόλο στην ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Πύργος του Άιφελ: Τμήμα της παλιάς σκάλας πουλήθηκε για 450.000 ευρώ σε δημοπρασία

23:47

Ιταλία, Ιρλανδία και Ισπανία ζητούν ευρωπαϊκές κυρώσεις στον Μπεν Γκβιρ

23:36

Ο Λευκός Οίκος αναβάλλει υπογραφή εκτελεστικού διατάγματος για ΑΙ από Τραμπ

23:24

«Όχι» από Γαλλία στην εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε διεθνή αποστολή για τα Στενά του Ορμούζ

23:12

«Πράσινη» η Wall Street με ιστορικό υψηλό για Dow Jones - Απώλειες 1,77% για Nvidia

23:00

Ιμάμογλου, Γιαβάς και CHP για Οζέλ: «Πολιτικό πραξικόπημα» και «παρέμβαση στη δημοκρατία»

22:50

Νέα ζωή στα δημόσια ανενεργά σιδηροδρομικά ακίνητα από τη ΓΑΙΑΟΣΕ

22:40

ΟΠΕΚΕΠΕ: Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για σύσταση προανακριτικής για Λιβανό και Αραμπατζή

22:30

Ψιλή κυριότητα: Η «σιωπηλή» τάση που αλλάζει την αγορά ακινήτων

22:20

Κλήρωση Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί

22:10

Σταθεροποιητικές τάσεις για τον χρυσό

22:00

Η Νορβηγία αίρει τους περιορισμούς στο αλκοόλ τις μέρες του Μουντιάλ

21:51

«Global Sumud»: Επιστροφή 428 ακτιβιστών με ειδικές πτήσεις στην Κωνσταντινούπολη

21:40

ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών: Με 530 εκατ. ευρώ συμμετέχει στην ΑΜΚ του ΑΔΜΗΕ

21:33

Η οικονομία του διαστήματος «προσγειώνεται» στη Γη - Η SpaceX ανοίγει τον δρόμο

21:21

ΗΠΑ: Αναβλήθηκε η ψηφοφορία του νομοσχεδίου για χρηματοδότηση της ICE

21:10

ΕΟΦ: Καθολική απαγόρευση λιανικής πώλησης προϊόντων κάνναβης με μορφή ξηρού άνθους

21:00

Νέα πτώση για το πετρέλαιο μετά το προσχέδιο συμφωνίας ΗΠΑ - Ιράν

20:51

Σκληρό παζάρι ΗΠΑ - Ιράν: «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία» - Εμπόδια το ουράνιο και τα Στενά του Ορμούζ

20:45

Γαλλία: Ο Λεκορνί αποκλείει ευρείες μειώσεις φόρων στα καύσιμα

20:35

Μητσοτάκης από Μυστρά: Η Ελλάδα μπορεί να χτίζει γέφυρες σε έναν κόσμο που αλλάζει

20:22

Αλέξανδρος Γιωτόπουλος: Αποφυλακίζεται ο αρχηγός της 17 Νοέμβρη

20:14

«Ελπίδα για τη Δημοκρατία» το όνομα του κόμματος της Μαρίας Καρυστιανού

20:09

Στενά του Ορμούζ: Ιράν και Ομάν εξετάζουν μόνιμα διόδια - Αντιδρούν Τραμπ και Ρούμπιο

20:02

Το Κρεμλίνο δηλώνει ανοικτό σε διάλογο με τους Ευρωπαίους για την Ουκρανία

19:50

Πιερρακάκης: «Δύναμη αξιοπιστίας, σταθερότητας και ανάπτυξης και ανάπτυξης Ελλάδα και Κύπρος»

19:41

Βρεττού (Credia): Αρνητική υπεραξία και κεφαλαιακό όφελος από την Ευρώπη Holdings

19:40

Σε Ημαθία και Πέλλα ο Γεωργιάδης: Εγκαίνια και έργα αναβάθμισης σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας

19:38

ΟΠΕΚΕΠΕ: Στην ευρωπαϊκή εισαγγελία για εξηγήσεις 11 βουλευτές την Παρασκευή

19:25

Ρούμπιο: «Το ΝΑΤΟ δεν κάνει το παραμικρό για να στηρίξει τις ΗΠΑ στον πόλεμο με το Ιράν»