BACKSTORY

Η Deutsche Telekom πάει για εξαγορά… Λέτε; Και Keep walking

17-06-2021 | 07:38
Μοιράσου το

Τα «απομνημονεύματα» στο διαδίκτυο, ενός μεγαλοστελέχους τράπεζας - σ.σ. γιος του μπαμπά- μιλούν για 13 χρόνια  γάμου. Ποζάροντας με τη σύζυγο σε στιγμές ευτυχίας... καταγράφει ως τα πολύτιμα του γάμου τούτου τα παιδιά (απολύτως φυσιολογικό) και μαζί με αυτά αναφέρεται και στις  λοιπές ευτυχίες του γάμου: Tρεις χώρες, τρεις δουλειές, πέντε διαμερίσματα και σύντομα... ένα (νέο;)  σπίτι! Tι να πω... Έλεος; Και πάλι δε φθάνει. Keep walking!

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΚΤ, το 97% του τραπεζικού συστήματος βρίσκεται συγκεντρωμένο σε 5 τράπεζες. Μήπως τελικώς αυτό αποτελεί σημαντική απαρχή προβλημάτων; Μηδενικά επιτόκια και υπηρεσίες δημοσίου εκτός και εάν αυτές είναι ηλεκτρονικές οπότε και θεωρούνται ως υπηρεσίες που δεν έχουν «πατρίδα», δηλαδή τράπεζα.

Το 'χω ξαναπει αλλά άλλη μία δεν πειράζει. Μολονότι η απόκτηση του ελληνικού πρωταθλήματος εμφανίζεται ως derby μεταξύ ΟΤΕ και Nova, δεν είναι καθόλου βέβαιο ο ΟΤΕ ενδιαφέρεται στην πραγματικότητα για το ελληνικό πρωτάθλημα. Οι πιθανότητες να χτυπήσει τη διοργάνωση παραμένουν μικρές. Όμως ο ΟΤΕ δεν είναι η μόνη εναλλακτική που έχει στη διάθεσή της η SuperLeague…

Μιας και πιάσαμε τα τηλεπικοινωνιακά, θυμάμαι ότι οι Γερμανοί της Deutsche Telekom έφυγαν από την Ολλανδία όταν ήθελαν ρευστό για να κάνουν εξαγορά. Σήμερα πηγαίνουν να εξαγοράσουν επιπλέον 51% στην Αμερικάνικη T-mobile που είναι πολύ κερδοφόρα. Για να την εξαγοράσουν όμως χρειάζονται λεφτά και μάλιστα πολλά. Και όταν έχεις υψηλό δανεισμό είναι σύνηθες να πουλάς φιλέτα σε καλή τιμή για να πάρεις κάτι μεγαλύτερο και επίσης προσοδοφόρο. Και επειδή το μυαλό σας πήγε φαντάζομαι στον ΟΤΕ, να σας πω… Για συνολική πώληση δεν ξέρω, αλλά κανένα σοβαρό μετοχικό πακετάκι δεν το αποκλείω καθόλου…

Σημειωτέον ότι ο ΟΤΕ λόγω χαμηλού δανεισμού και υψηλής κερδοφορίας είναι ιδανικός για μόχλευση. Και εραστές της μόχλευσης είναι ως γνωστόν μεγάλα funds. Ταύτα είχα να πω προς το παρόν για να μην το έχω κρίμα στη συνείδησή μου ότι δεν σας το είπα. Προς το παρόν κάνω το σταυρό μου γιατί αν βγει ο ΟΤΕ από το Χρηματιστήριο θα είναι πολύ μεγάλο χτύπημα για μια χρηματιστηριακή αγορά που χάνει τη μια εταιρία μετά την άλλη.

Επανέρχομαι στα της Jumbo για να ρωτήσω. Πόσο λογικό είναι και πόσο συμβαδίζει με την εταιρική διακυβέρνηση να παίρνει πολύ μεγαλύτερες αμοιβές ο Πρόεδρος της εταιρίας (και βασικός μέτοχος) από τη Διευθύνουσα Σύμβουλο όταν και οι δύο είναι εκτελεστικά μέλη (άλλο και τούτο ενδιαφέρον στοιχείο ποιότητας εταιρικής διακυβέρνησης); Παρεμπιπτόντως το 2020 ο Αντιπρόεδρος ΔΣ Μη Εκτελεστικός έλαβε υψηλότερες αμοιβές από την Διευθύνουσα Σύμβουλο!!! Αλλά είπαμε υπάρχει πολιτική αποδοχών και ιεραρχία στην εταιρία και όσοι λένε ότι η εταιρία είναι ένας μόνος άνθρωπος προφανώς είναι κακόβουλοι.

Και σήμερα για να μην το ξεχάσω μας έρχεται η Ούρσουλα και μαζί και η διαπίστευση της χρηματοδότησής μας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Καλώς να ορίσει λοιπόν!

Και μια και λόγος για τα λεφτά που περιμένουμε, θυμίζουμε ότι στο νέο ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ, το Υπερταμείο πρόσθεσε και μια θέση Εντεταλμένου Συμβούλου με σκοπό να διαχειριστεί τα έργα που θα προέλθουν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, έρχονται στην ευθύνη του ΤΑΙΠΕΔ. Σοφά σκεπτόμενο το Υπερταμείο διάλεξε έναν άνθρωπο της αγοράς, τον Παναγιώτη Σταμπουλίδη, μέχρι πρότινος Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Πριν από αυτό, ήταν Διευθύνων Σύμβουλος στον Οργανισμό Κεντρικών Αγορών και Αλιείας και το 2013 δημιούργησε την πρότυπη αγορά του Καταναλωτή στο Ρέντη, ενώ κατά την εκεί θητεία του προετοίμασε και δυο έργα ΣΔΙΤ. Τα δύο τελευταία χρόνια ως Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, υλοποίησε δεκάδες μεταρρυθμίσεις για τη λειτουργία της αγοράς, την προστασία των καταναλωτών και την υλοποίηση δημόσιων συμβάσεων που ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ.  Έχει λοιπόν τις προδιαγραφές και την εμπειρία. Οι πράξεις είναι μπροστά…

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.