BACKSTORY

Backstory: Όταν ο Paulson ποιεί τη νήσσα και τα περίεργα του mr Jumbo

16-06-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τελικώς ο Mr Paulson επέλεξε την κομψή στάση της αποχής από τη γενική συνέλευση της Αlpha Bank ενώ εκτιμάται πως ο χρόνος θα δείξει τη συμμετοχή ή την αποχή και την απαξίωση των μετοχών του μεγαλοεπενδυτή.

Όπως άλλωστε έχουμε πει πολλές φορές από αυτήν τη στήλη, υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Το γεγονός πάντως πως ο Mr Paulson δεν επιχείρησε να μπλοκάρει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank δείχνει αφενός πως είχαν γνώση οι φύλακες, αφετέρου πως το γκουβέρνο ήταν και παραμένει ισχυρό και τον προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς. Αν τώρα θα μετάσχει ή όχι στην αύξηση αυτό αποτελεί άλλη παράγραφο. Στο τέλος της ημέρας, δικό του πρόβλημα. Στην ουσία της υπόθεσης, η πλευρά Ψάλτη είχε μία μεγάλη νίκη.

Αυτός ο πανηγυρικός των 130 χρόνων σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική μια σκοτοδίνη μου την έφερε. Μια ιστορία 130 χρόνων που κατέληξε αντί πινακίου φακής στο CVC, όποτε δηλαδή καταλήξει, γιατί κάποια θέματα φαίνεται να υπάρχουν σε επίπεδο ανταγωνισμού. Ωστόσο ο κ. Κωνσταντάς δεν παύει να υπογραμμίζει στη σχετική επιστολή πως η συμφωνία είναι δεσμευτική... Όχι πως δεν το ξέραμε. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το σωματείο της εταιρίας που ζητά τον ουρανό με τ' άστρα και πάλι δε φθάνει.

Όπως τουλάχιστον καταλαβαίνω από τη σχετική ανακοίνωση που διάβασα. Και το μήνυμα είναι να συνδιαμορφωθεί η στρατηγική. Το τι σημαίνει συνδιαμόρφωση ήταν σαφές τα τελευταία χρόνια και να δούμε πως θα τα βγάλουν πέρα εκεί στο CVC. Οι ευχές όλων μας τους συνοδεύουν αν και όταν δεν έχεις πληρώσει πολλά λεφτά δεν έχεις και μεγάλα άγχη.

Αρχίζω να μην τα βγάζω πέρα με τα λεγόμενα του Βακάκη. Μιλά για δύσκολο περιβάλλον, για αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και σημαντική αύξηση των μεταφορικών. Όλα αυτά πραγματικά συμβαίνουν. Όμως δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει επαναξιολόγηση του πλάνου αγορών και ανάπτυξης καταστημάτων. Θα αγοράζει από τους Κινέζους ή όχι ; Και αν όχι από που θα αγοράζει; Θα σταματήσει την ίδρυση νέων καταστημάτων; Κάτι δεν μου αρέσει στην υπόθεση αυτή. Βραχυκυκλωμένη προσέγγιση, που δεν είναι η πρώτη τους τελευταίους μήνες.

Και να φανταστεί κάποιος ότι η εταιρία έχει ανακοινώσει άνοδο πωλήσεων στο πεντάμηνο. Από κέρδη όμως δεν ξέρουμε. Βέβαια υποσχέθηκε ότι θα δώσει και πάλι λεφτά στους μετόχους. Ως μέρισμα που δεν θα είναι μέρισμα αλλά χρηματική καταβολή. Το γιατί το μέρισμα… δεν είναι μέρισμα, παραμένει ζητούμενο.

Η Μάιντα Τζιρακιάν πούλησε μετοχές εν μέσω αύξησης κεφαλαίου. Εμείς απλώς υπενθυμίζουμε ότι είχαμε προβλέψει μετοχικές ανακατατάξεις συμβιβασμού που θα φτάσουν και στη Europa. Και φαίνεται ότι προχωρούν. Τώρα δεν ξέρουμε κατά πόσο θα προχωρήσει η εταιρία που … προχωρά εδώ και κάμποσα χρόνια. Ευνοείται πάντως από την άνοδο των πρώτων υλών και θα έχει ενδιαφέρον αν το δούμε αυτό και στο αποτελέσματα.

Εντελώς άσχετο: το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:50

UBS: Προς τα 150 δολάρια το πετρέλαιο εντός Απριλίου – Για πόσες ημέρες επαρκούν τα ελληνικά αποθέματα

12:49

Πανέτα (ΕΚΤ): «Ακόμα και αν ο πόλεμος σταματήσει άμεσα, η ζημιά έχει ήδη γίνει»

12:41

Απώλειες για το bitcoin μετά τις απειλές Τραμπ στο Ιράν

12:36

SMERC: Σε νέα φάση ανάπτυξης το Patmos Aktis - Ολοκληρώθηκε η επέκταση με 33 σουίτες

12:33

ΟΠΕΚΕΠΕ: Νέα δικογραφία για δύο βουλευτές πάει στη Βουλή

12:21

Ρωσία: Οι πυρηνικές πυραυλικές δυνάμεις διεξάγουν γυμνάσια στη Σιβηρία

12:19

Σίμκους: «Είναι πολύ νωρίς να εξάγουμε συμπεράσματα για την επόμενη κίνηση της ΕΚΤ»

12:01

Μάρτης-γδάρτης λέγαμε από τότε που έκαιγαν ξύλα - Τώρα με το πετρέλαιο τι γίνεται;

11:59

Η ΔΕΗ φέρνει τη δυναμική τιμολόγηση ρεύματος και στα νοικοκυριά με έξυπνο μετρητή

11:56

Σε Ρόδο και Αττική τα πρώτα πρόστιμα για το πλαφόν στα καύσιμα

11:53

Βαθαίνει η έλλειψη ταλέντου στην Ελλάδα - Το 84% των εργοδοτών δυσκολεύονται

11:53

ABN Amro: Έρχεται «προληπτική» αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ μέσα στον Απρίλιο

11:47

Παπαστράτος: Νέος κύκλος 35 προσλήψεων στο εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο

11:44

Απάτη 20 εκατ. δολαρίων με ψεύτικες διασώσεις στο Έβερεστ

11:42

Σε «πορτοκαλί» υποβαθμίστηκε η κακοκαιρία - Αυξημένες συγκεντρώσεις αφρικανικής σκόνης σήμερα

11:37

Υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο Αλτσχάιμερ

11:32

Η Innovis Pharma αποκτά την Pharma Center - Δυναμική είσοδος στα συμπληρώματα διατροφής

11:31

H Κίνα επαναλαμβάνει την έκκληση για άμεση παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή

11:29

Με πτώση αντιδρούν οι ευρωαγορές στο «σκληρό χτύπημα» που ετοιμάζει ο Τραμπ

11:27

Μεγάλα ύψη βροχής σε πολλές περιοχές λόγω της κακοκαιρίας - Στην κορυφή η Ρόδος

11:21

Νέες συνεργασίες της Coffee Berry σε Γαλλία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο

11:13

Hertz - Aegean: Mια ολοκληρωμένη εμπειρία μετακίνησης με ακόμα περισσότερα προνόμια

11:11

Performance Technologies: Αύξηση 44% στα καθαρά κέρδη - Ξεπέρασε τα 89 εκατ. ο κύκλος εργασιών

11:07

ΕΦΕΤ: Καμία εμπλοκή στο περιστατικό παράνομης εκτροφής ζώων σε ταράτσα στους Αμπελόκηπους

11:04

Sunlight Academy: Έτος-ορόσημο το 2025 με 1.000 επισκέψεις μαθητών και φοιτητών στις εγκαταστάσεις σε Ξάνθη και Κομοτηνή

11:04

Ρεύμα: Από 0,138 έως 0,25 ευρώ/kWh τα πράσινα τιμολόγια τον Απρίλιο

10:58

Στο «κόκκινο» το Χρηματιστήριο της Αθήνας

10:53

ΜΕΤΚΑ: Υπεγράφη η σύμβαση υλοποίησης του project VORIA στο Μαρούσι - Τι περιλαμβάνει

10:50

Thanos Hotels & Resorts: Επιστρέφει με νέα μορφή το Anassa μετά από ανακαίνιση 10 εκατ. ευρώ

10:49

ΙΟΒΕ: Yποχώρηση στο οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο, εξασθένιση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης