BACKSTORY

Backstory: Όταν ο Paulson ποιεί τη νήσσα και τα περίεργα του mr Jumbo

16-06-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τελικώς ο Mr Paulson επέλεξε την κομψή στάση της αποχής από τη γενική συνέλευση της Αlpha Bank ενώ εκτιμάται πως ο χρόνος θα δείξει τη συμμετοχή ή την αποχή και την απαξίωση των μετοχών του μεγαλοεπενδυτή.

Όπως άλλωστε έχουμε πει πολλές φορές από αυτήν τη στήλη, υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Το γεγονός πάντως πως ο Mr Paulson δεν επιχείρησε να μπλοκάρει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank δείχνει αφενός πως είχαν γνώση οι φύλακες, αφετέρου πως το γκουβέρνο ήταν και παραμένει ισχυρό και τον προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς. Αν τώρα θα μετάσχει ή όχι στην αύξηση αυτό αποτελεί άλλη παράγραφο. Στο τέλος της ημέρας, δικό του πρόβλημα. Στην ουσία της υπόθεσης, η πλευρά Ψάλτη είχε μία μεγάλη νίκη.

Αυτός ο πανηγυρικός των 130 χρόνων σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική μια σκοτοδίνη μου την έφερε. Μια ιστορία 130 χρόνων που κατέληξε αντί πινακίου φακής στο CVC, όποτε δηλαδή καταλήξει, γιατί κάποια θέματα φαίνεται να υπάρχουν σε επίπεδο ανταγωνισμού. Ωστόσο ο κ. Κωνσταντάς δεν παύει να υπογραμμίζει στη σχετική επιστολή πως η συμφωνία είναι δεσμευτική... Όχι πως δεν το ξέραμε. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το σωματείο της εταιρίας που ζητά τον ουρανό με τ' άστρα και πάλι δε φθάνει.

Όπως τουλάχιστον καταλαβαίνω από τη σχετική ανακοίνωση που διάβασα. Και το μήνυμα είναι να συνδιαμορφωθεί η στρατηγική. Το τι σημαίνει συνδιαμόρφωση ήταν σαφές τα τελευταία χρόνια και να δούμε πως θα τα βγάλουν πέρα εκεί στο CVC. Οι ευχές όλων μας τους συνοδεύουν αν και όταν δεν έχεις πληρώσει πολλά λεφτά δεν έχεις και μεγάλα άγχη.

Αρχίζω να μην τα βγάζω πέρα με τα λεγόμενα του Βακάκη. Μιλά για δύσκολο περιβάλλον, για αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και σημαντική αύξηση των μεταφορικών. Όλα αυτά πραγματικά συμβαίνουν. Όμως δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει επαναξιολόγηση του πλάνου αγορών και ανάπτυξης καταστημάτων. Θα αγοράζει από τους Κινέζους ή όχι ; Και αν όχι από που θα αγοράζει; Θα σταματήσει την ίδρυση νέων καταστημάτων; Κάτι δεν μου αρέσει στην υπόθεση αυτή. Βραχυκυκλωμένη προσέγγιση, που δεν είναι η πρώτη τους τελευταίους μήνες.

Και να φανταστεί κάποιος ότι η εταιρία έχει ανακοινώσει άνοδο πωλήσεων στο πεντάμηνο. Από κέρδη όμως δεν ξέρουμε. Βέβαια υποσχέθηκε ότι θα δώσει και πάλι λεφτά στους μετόχους. Ως μέρισμα που δεν θα είναι μέρισμα αλλά χρηματική καταβολή. Το γιατί το μέρισμα… δεν είναι μέρισμα, παραμένει ζητούμενο.

Η Μάιντα Τζιρακιάν πούλησε μετοχές εν μέσω αύξησης κεφαλαίου. Εμείς απλώς υπενθυμίζουμε ότι είχαμε προβλέψει μετοχικές ανακατατάξεις συμβιβασμού που θα φτάσουν και στη Europa. Και φαίνεται ότι προχωρούν. Τώρα δεν ξέρουμε κατά πόσο θα προχωρήσει η εταιρία που … προχωρά εδώ και κάμποσα χρόνια. Ευνοείται πάντως από την άνοδο των πρώτων υλών και θα έχει ενδιαφέρον αν το δούμε αυτό και στο αποτελέσματα.

Εντελώς άσχετο: το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:59

Ουκρανία: Ο δήμαρχος του Κιέβου προτρέπει τους κατοίκους να φύγουν

23:54

ΟΗΕ: Ζητά τη διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τους θανάτους κατά τις διαδηλώσεις στο Ιράν

23:46

Ο Τραμπ ζητά 100 δισ. δολάρια από πετρελαϊκές εταιρείες για επενδύσεις στη Βενεζουέλα

23:37

Κέρδη 2% για το πετρέλαιο λόγω Ιράν

23:30

Γκουτέρες: Καταδικάζει τις ρωσικές επιθέσεις κατά πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας

23:17

Wall Street: Με κέρδη η πρώτη εβδομάδα του 2026 - Νέα ρεκόρ για Dow και S&P 500

22:59

Ανοδικά ο χρυσός με φόντο απασχόληση και γεωπολιτικά

22:44

Σε ποια σημεία των οδικών δικτύων της Δυτικής Ελλάδας παραμένουν μπλόκα

22:28

Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία καταδικάζουν τις δολοφονίες διαδηλωτών στο Ιράν

22:06

Συμφωνία OpenAI - SoftBank για επένδυση 1 δισ. δολαρίων στην SB Energy

22:04

Η Γαλλία άλλαξε την ημερομηνία της G7 για να ληφθεί υπόψη η ατζέντα του Τραμπ

21:48

Ιράν: Περισσότεροι από 50 νεκροί διαδηλωτές μέχρι ώρας - Πάνω από 24 ώρες το μπλακάουτ στο διαδίκτυο

21:37

Ολλανδία: Ο πρωθυπουργός Γέτεν θα σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας

21:20

Συνομιλία Ρούτε - Ρούμπιο για τη σημασία της Αρκτικής για την κοινή ασφάλεια της συμμαχίας

21:05

Βενεζουέλα: Αμερικανοί διπλωμάτες εξετάζουν το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας της πρεσβείας των ΗΠΑ

20:51

Ζελένσκι: Η επίθεση της Ρωσίας με πύραυλο Oreshnik πραγματοποιήθηκε «επιδεικτικά» κοντά στα σύνορα με την ΕΕ

20:38

Hellenic Train: Ακινητοποίηση αμαξοστοιχίας και καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού Πατρών

20:30

Καύσιμα: Φθηνότερα στα χαρτιά, ακριβά στην πράξη - Τι πληρώνουν οι Έλληνες σε σχέση με πέρυσι

20:20

Ελβετία: Υπό κράτηση ο ιδιοκτήτης του μπαρ στο Κραν Μοντανά

20:14

Ουκρανία: Ρωσικές επιθέσεις με drones έπληξαν δύο ξένα πλοία στην περιοχή της Οδησσού

20:02

Συμφωνία Mercosur: Τα μέτρα προστασίας για τους Έλληνες παραγωγούς και τα 21 ελληνικά ΠΟΠ προϊόντα

19:51

Ο «χάρτης» των πληρωμών από τον e-ΕΦΚΑ και τη ΔΥΠΑ έως τις 16 Ιανουαρίου

19:40

Νέα ιστορικά υψηλά στις ευρωαγορές - Άλμα σχεδόν 10% για την Glencore

19:28

Πιερρακάκης: Έξι υποψήφιοι για τον θώκο της αντιπροεδρίας της ΕΚΤ

19:24

Η Σέινμπαουμ επιδιώκει καλύτερη επικοινωνία με τον Τραμπ μετά τις δηλώσεις του για το Μεξικό

19:10

Λάιεν για Mercosur: Ιστορική συμφωνία - Δημιουργείται κοινή αγορά 700 εκατ. ανθρώπων

19:05

Ο Τραμπ δημοσίευσε στα social media στοιχεία για τις θέσεις εργασίας πριν από την επίσημη ανακοίνωση

18:45

Μητσοτάκης: Το 2025 ήταν μια καλή χρονιά για τα δημόσια πανεπιστήμια

18:30

Βουλή: Eγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ο νέος «Χάρτης μετάβασης των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή»

18:18

Σε τι κόσμο ζούμε φέτος…