BACKSTORY

Backstory: Όταν ο Paulson ποιεί τη νήσσα και τα περίεργα του mr Jumbo

16-06-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Τελικώς ο Mr Paulson επέλεξε την κομψή στάση της αποχής από τη γενική συνέλευση της Αlpha Bank ενώ εκτιμάται πως ο χρόνος θα δείξει τη συμμετοχή ή την αποχή και την απαξίωση των μετοχών του μεγαλοεπενδυτή.

Όπως άλλωστε έχουμε πει πολλές φορές από αυτήν τη στήλη, υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Το γεγονός πάντως πως ο Mr Paulson δεν επιχείρησε να μπλοκάρει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank δείχνει αφενός πως είχαν γνώση οι φύλακες, αφετέρου πως το γκουβέρνο ήταν και παραμένει ισχυρό και τον προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς. Αν τώρα θα μετάσχει ή όχι στην αύξηση αυτό αποτελεί άλλη παράγραφο. Στο τέλος της ημέρας, δικό του πρόβλημα. Στην ουσία της υπόθεσης, η πλευρά Ψάλτη είχε μία μεγάλη νίκη.

Αυτός ο πανηγυρικός των 130 χρόνων σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική μια σκοτοδίνη μου την έφερε. Μια ιστορία 130 χρόνων που κατέληξε αντί πινακίου φακής στο CVC, όποτε δηλαδή καταλήξει, γιατί κάποια θέματα φαίνεται να υπάρχουν σε επίπεδο ανταγωνισμού. Ωστόσο ο κ. Κωνσταντάς δεν παύει να υπογραμμίζει στη σχετική επιστολή πως η συμφωνία είναι δεσμευτική... Όχι πως δεν το ξέραμε. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το σωματείο της εταιρίας που ζητά τον ουρανό με τ' άστρα και πάλι δε φθάνει.

Όπως τουλάχιστον καταλαβαίνω από τη σχετική ανακοίνωση που διάβασα. Και το μήνυμα είναι να συνδιαμορφωθεί η στρατηγική. Το τι σημαίνει συνδιαμόρφωση ήταν σαφές τα τελευταία χρόνια και να δούμε πως θα τα βγάλουν πέρα εκεί στο CVC. Οι ευχές όλων μας τους συνοδεύουν αν και όταν δεν έχεις πληρώσει πολλά λεφτά δεν έχεις και μεγάλα άγχη.

Αρχίζω να μην τα βγάζω πέρα με τα λεγόμενα του Βακάκη. Μιλά για δύσκολο περιβάλλον, για αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και σημαντική αύξηση των μεταφορικών. Όλα αυτά πραγματικά συμβαίνουν. Όμως δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει επαναξιολόγηση του πλάνου αγορών και ανάπτυξης καταστημάτων. Θα αγοράζει από τους Κινέζους ή όχι ; Και αν όχι από που θα αγοράζει; Θα σταματήσει την ίδρυση νέων καταστημάτων; Κάτι δεν μου αρέσει στην υπόθεση αυτή. Βραχυκυκλωμένη προσέγγιση, που δεν είναι η πρώτη τους τελευταίους μήνες.

Και να φανταστεί κάποιος ότι η εταιρία έχει ανακοινώσει άνοδο πωλήσεων στο πεντάμηνο. Από κέρδη όμως δεν ξέρουμε. Βέβαια υποσχέθηκε ότι θα δώσει και πάλι λεφτά στους μετόχους. Ως μέρισμα που δεν θα είναι μέρισμα αλλά χρηματική καταβολή. Το γιατί το μέρισμα… δεν είναι μέρισμα, παραμένει ζητούμενο.

Η Μάιντα Τζιρακιάν πούλησε μετοχές εν μέσω αύξησης κεφαλαίου. Εμείς απλώς υπενθυμίζουμε ότι είχαμε προβλέψει μετοχικές ανακατατάξεις συμβιβασμού που θα φτάσουν και στη Europa. Και φαίνεται ότι προχωρούν. Τώρα δεν ξέρουμε κατά πόσο θα προχωρήσει η εταιρία που … προχωρά εδώ και κάμποσα χρόνια. Ευνοείται πάντως από την άνοδο των πρώτων υλών και θα έχει ενδιαφέρον αν το δούμε αυτό και στο αποτελέσματα.

Εντελώς άσχετο: το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

14:20

Καφούνης: Να επιδείξουμε όλοι την ίδια ωριμότητα και στην εφαρμογή της Εθνικής Κοινωνικής Συμφωνίας

14:08

Πάτησε φρένο στην αυγή του 2026 η BoE: Αμετάβλητα τα επιτόκια - Στο 3,75%

14:07

Και πάλι εκτός αγοράς η έπαυλη Λόπεζ-Άφλεκ - Δεν την αγοράζει κανείς

14:00

Ξάνθη: Ένας προορισμός γεμάτος ιστορία και πολιτισμό

13:59

Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Αντίθετες με το διεθνές δίκαιο οι δηλώσεις» για τα 12 ναυτικά μίλια

13:54

Μητσοτάκης: Ο Πολιτισμός μπορεί να αναδειχθεί κεντρικός αναπτυξιακός πυλώνας

13:49

Συνάντηση Γεωργιάδη - Θεμιστοκλέους με αντιπροσωπεία από τους Συλλόγους Μαιών - Μαιευτών

13:48

Συνελήφθη στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων – Κατηγορείται ότι μετέδιδε μυστικές πληροφορίες

13:40

Κρεμλίνο: «Χάσιμο χρόνου» οι ισχυρισμοί περί σχέσεων του Έπστιν με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες

13:35

Βρετανία: 36 βρέφη πιθανόν με συμπτώματα δηλητηρίασης από μολυσμένο γάλα

13:30

Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τη νόμιμη μετανάστευση

13:28

Χατζηθεοδοσίου: Ρύθμιση 120 δόσεων χωρίς δημοσιονομικό κόστος μπορεί να αυξήσει τα δημόσια έσοδα

13:24

«Το 2026 θα είναι το έτος αντίστασης εναντίον της Shein», λέει Γάλλος υπουργός

13:18

Έκρηξη στη Βιολάντα: Πραγματογνώμονες της ΔΑΕΕ στο σημείο - Νέες έρευνες για τα αίτια

13:06

Κόκκινα δάνεια: Απόφαση σταθμός από Άρειο Πάγο - Τόκος στη μηνιαία δόση και όχι στο σύνολο

13:05

Μπορεί το ευρώ να βάλει δύσκολα στις τράπεζες;

13:03

Νοσοκομείο Μεταξά: Σε λειτουργία η 5η χειρουργική αίθουσα - Έως 500 περισσότερες επεμβάσεις ετησίως

13:03

Σχεδόν το 70% των Ελλήνων μένει σε δικό του σπίτι - Σε ποια χώρα το ποσοστό είναι 94%

12:55

Metron: Θετικό το αποτύπωμα του 2025 - Οι στόχοι για τη νέα χρονιά

12:40

«Διαφάνεια»: Η πρόταση του Ινστιτούτου Τσίπρα για τον έλεγχο του δημόσιου χρήματος

12:37

Στις 11 Φεβρουαρίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

12:33

Bank of America για Metlen: Το επενδυτικό story εξελίσσεται - Διατηρεί «buy» και τιμή στόχο 64 ευρώ

12:29

Profile Software: Θέτει σε λειτουργία την πλατφόρμα Treasury στην Co-operative Bank of Kenya

12:29

Η CIA βάζει τέλος στο «World Factbook»

12:25

Ιαπωνία: Επιζώντες της ατομικής βόμβας ανησυχούν για τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου

12:24

Έξοδο στις αγορές από την ΕΤΕ μέσω AT1, στόχος η άντληση 500 εκατ. ευρώ

12:21

Δεσμεύονται οι λογαριασμοί του Γ. Παναγόπουλου της ΓΣΕΕ - Γιατί ελέγχεται

12:09

Νέο ΔΕΗ Mini Park στον Σταθμό Λαρίσης

12:08

Λαβρόφ: Η Ελλάδα διέκοψε συνεργασία δεκαετιών με τη Ρωσία - Από τους πρώτους που έστειλαν όπλα στην Ουκρανία

12:06

Η ΔΥΠΑ φέρνει την αγορά εργασίας στον Βόλο - 51η «Ημέρα Καριέρας» το Σάββατο 7/2