BACKSTORY

Backstory: Όταν ο Paulson ποιεί τη νήσσα και τα περίεργα του mr Jumbo

16-06-2021 | 07:30
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Τελικώς ο Mr Paulson επέλεξε την κομψή στάση της αποχής από τη γενική συνέλευση της Αlpha Bank ενώ εκτιμάται πως ο χρόνος θα δείξει τη συμμετοχή ή την αποχή και την απαξίωση των μετοχών του μεγαλοεπενδυτή.

Όπως άλλωστε έχουμε πει πολλές φορές από αυτήν τη στήλη, υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια. Το γεγονός πάντως πως ο Mr Paulson δεν επιχείρησε να μπλοκάρει την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank δείχνει αφενός πως είχαν γνώση οι φύλακες, αφετέρου πως το γκουβέρνο ήταν και παραμένει ισχυρό και τον προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς. Αν τώρα θα μετάσχει ή όχι στην αύξηση αυτό αποτελεί άλλη παράγραφο. Στο τέλος της ημέρας, δικό του πρόβλημα. Στην ουσία της υπόθεσης, η πλευρά Ψάλτη είχε μία μεγάλη νίκη.

Αυτός ο πανηγυρικός των 130 χρόνων σε ό,τι αφορά την Εθνική Ασφαλιστική μια σκοτοδίνη μου την έφερε. Μια ιστορία 130 χρόνων που κατέληξε αντί πινακίου φακής στο CVC, όποτε δηλαδή καταλήξει, γιατί κάποια θέματα φαίνεται να υπάρχουν σε επίπεδο ανταγωνισμού. Ωστόσο ο κ. Κωνσταντάς δεν παύει να υπογραμμίζει στη σχετική επιστολή πως η συμφωνία είναι δεσμευτική... Όχι πως δεν το ξέραμε. Και μέσα σε όλα αυτά υπάρχει και το σωματείο της εταιρίας που ζητά τον ουρανό με τ' άστρα και πάλι δε φθάνει.

Όπως τουλάχιστον καταλαβαίνω από τη σχετική ανακοίνωση που διάβασα. Και το μήνυμα είναι να συνδιαμορφωθεί η στρατηγική. Το τι σημαίνει συνδιαμόρφωση ήταν σαφές τα τελευταία χρόνια και να δούμε πως θα τα βγάλουν πέρα εκεί στο CVC. Οι ευχές όλων μας τους συνοδεύουν αν και όταν δεν έχεις πληρώσει πολλά λεφτά δεν έχεις και μεγάλα άγχη.

Αρχίζω να μην τα βγάζω πέρα με τα λεγόμενα του Βακάκη. Μιλά για δύσκολο περιβάλλον, για αύξηση των τιμών των πρώτων υλών και σημαντική αύξηση των μεταφορικών. Όλα αυτά πραγματικά συμβαίνουν. Όμως δεν μπορώ να καταλάβω τι σημαίνει επαναξιολόγηση του πλάνου αγορών και ανάπτυξης καταστημάτων. Θα αγοράζει από τους Κινέζους ή όχι ; Και αν όχι από που θα αγοράζει; Θα σταματήσει την ίδρυση νέων καταστημάτων; Κάτι δεν μου αρέσει στην υπόθεση αυτή. Βραχυκυκλωμένη προσέγγιση, που δεν είναι η πρώτη τους τελευταίους μήνες.

Και να φανταστεί κάποιος ότι η εταιρία έχει ανακοινώσει άνοδο πωλήσεων στο πεντάμηνο. Από κέρδη όμως δεν ξέρουμε. Βέβαια υποσχέθηκε ότι θα δώσει και πάλι λεφτά στους μετόχους. Ως μέρισμα που δεν θα είναι μέρισμα αλλά χρηματική καταβολή. Το γιατί το μέρισμα… δεν είναι μέρισμα, παραμένει ζητούμενο.

Η Μάιντα Τζιρακιάν πούλησε μετοχές εν μέσω αύξησης κεφαλαίου. Εμείς απλώς υπενθυμίζουμε ότι είχαμε προβλέψει μετοχικές ανακατατάξεις συμβιβασμού που θα φτάσουν και στη Europa. Και φαίνεται ότι προχωρούν. Τώρα δεν ξέρουμε κατά πόσο θα προχωρήσει η εταιρία που … προχωρά εδώ και κάμποσα χρόνια. Ευνοείται πάντως από την άνοδο των πρώτων υλών και θα έχει ενδιαφέρον αν το δούμε αυτό και στο αποτελέσματα.

Εντελώς άσχετο: το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

00:01

ΔΝΤ: Πώς η φορολογική διοίκηση στήριξε την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας

23:43

Ιράκ: Ο νέος πρωθυπουργός θέλει το κράτος να έχει το μονοπώλιο των όπλων

23:23

Wall Street: Ανακατέλαβε τις 50.000 μονάδες ο Dow Jones - Ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq

23:05

Κοντά στα 100 δολάρια παρέμεινε το αργό

22:43

Κατέληξε η 17χρονη που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο ΚΑΤ

21:54

Αμελητέες μεταβολές για τον χρυσό

21:43

Ουγγαρία: Η ΥΠΕΞ Ανίτα Όρμπαν επικρίνει τη Ρωσία για τις επιθέσεις drones στην Υπερκαρπαθία

21:38

Nvidia: Πλησιάζει αποτίμηση 6 τρισ. δολαρίων - Εκτόξευση 20% της μετοχής σε επτά ημέρες

21:23

Απορρίφθηκε από το Διεθνές Δικαστήριο το αίτημα πρόωρης αποφυλάκισης του Ράτκο Μλάντιτς

21:06

Στάρμερ σε Στρίτινγκ: Η κυβέρνηση πρέπει να βάλει τέλος στο πολιτικό χάος

20:59

Revolut: Εξετάζει τη δημιουργία μονάδα ιδιωτικής τραπεζικής σε Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες

20:41

ΗΠΑ: Παραιτήθηκε ο αρχηγός της Συνοριοφυλακής Μάικλ Μπανκς

20:33

Τραμπ: Η Κίνα συμφώνησε να αγοράσει 200 αεροσκάφη Boeing

20:23

Allwyn: Μέρισμα 0,5 ευρώ ανά μετοχή ενέκρινε η τακτική γ.σ.

20:18

ΠΑΣΟΚ: «Ο Μαρινάκης όπως φαίνεται ανέλαβε συνήγορος του κ. Γεωργιάδη»

20:05

Ιράκ: Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός Άλι αλ Ζαΐντι

20:03

Χωρίς ρεύμα η Κούβα - Εξετάζει πρόταση βοήθειας 100 εκατ. δολ. των ΗΠΑ

19:51

ΑΔΜΗΕ: Στο 1 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από την ΑΜΚ του 1 δισ. ευρώ

19:43

Τραμπ: Ο Σι δεν θα στείλει όπλα στο Ιράν - Προσέφερε βοήθεια για τα Στενά του Ορμούζ

19:33

Η σημασία του έργου GREGY για τη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας

19:28

Αισιοδοξία στις ευρωαγορές σε αυστηρώς πολιτικό φόντο

19:03

Πληθωρισμός: Η «καμπάνα» από το Βέλγιο που ήχησε σε όλη την Ευρωζώνη

18:57

ΔΑΑ: Σε διαπραγμάτευση από την Παρασκευή οι νέες μετοχές από την ΑΜΚ

18:44

Υπουργική συνάντηση Ελλάδας-Σερβίας-Βόρειας Μακεδονίας-Βουλγαρίας για την Ενέργεια αύριο στην Αθήνα

18:26

Βρετανία: Ο Στάρμερ έχει την στήριξη του υπουργικού συμβουλίου, δηλώνει η υπουργός Παιδείας

18:05

Το Ισραήλ κινείται νομικά κατά των NYT μετά από άρθρο περί εκτεταμένης σεξουαλικής βίας κατά Παλαιστινίων κρατουμένων

17:57

Χρηματιστήριο Αθηνών: Μια «ανάσα» από τις 2.300 ο Γενικός Δείκτης, με τραπεζικό άλμα

17:56

Helleniq Energy: Συγκρίσιμα EBITDA 293 εκατ. ευρώ το α' τρίμηνο - Στα 140 εκατ. τα καθαρά κέρδη

17:46

Γκάλι (ΑΚΤΩΡ LNG): «Κλειδί οι υποδομές και η σταθερότητα για την ενεργειακή ασφάλεια»

17:35

ΗΠΑ: Ξεκίνησε ο νέος γύρος συνομιλιών Λιβάνου - Ισραήλ με στόχο την εδραίωση της εκεχειρίας