ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ταμείο Ανάκαμψης: Αναθεώρηση σε τρεις άξονες, σημαντικά έργα «σπάνε», κλειδί και οι μεταρρυθμίσεις

Γιάννης Παπαγεωργίου
16-03-2026 | 07:11
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Ταμείο Ανάκαμψης: Αναθεώρηση σε τρεις άξονες, σημαντικά έργα «σπάνε», κλειδί και οι μεταρρυθμίσεις
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google
Κανένα περιθώριο εκπτώσεων σε μεταρρυθμίσεις. Ποια είναι τα έργα που προχωρούν κανονικά, ποια δίνουν μάχη με το χρόνο και ποια αναμένεται να αναθεωρηθούν. Ποια πριμοδοτούνται.

Την προηγούμενη Παρασκευή ολοκληρώθηκε ίσως η πλέον καθοριστική επίσκεψη Ευρωπαίων αξιωματούχων στην Αθήνα με θέμα την ολοκλήρωση του ελληνικού σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης. Όχι γιατί δεν προηγήθηκαν ή δε θα ακολουθήσουν και άλλες σημαντικές διαβουλεύσεις με τις ελληνικές αρχές. Αλλά γιατί πλέον είναι απολύτως σαφής και ο χρονικός ορίζοντας και οι εκκρεμότητες ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία το ελληνικό εθνικό πλάνο. Τι ορίζεται ως επιτυχία; Και η ελληνική και η ευρωπαϊκή πλευρά έχουν πλέον έναν κοινό στόχο: Την απορρόφηση του συνόλου των επιδοτήσεων του Ταμείου. Η απορρόφηση των δανείων εξαρτάται κυρίως από τη ζήτηση της αγοράς.

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν τρεις κατηγορίες προαπαιτούμενων που είτε παραμένουν ως έχουν είτε -για τελευταία φορά- αναμένεται να αναθεωρηθούν, με τον τελικό απολογισμό να γίνεται το φθινόπωρο, καθώς η 30η Σεπτεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα που η χώρα μπορεί να καταθέσει αίτημα εκταμίευσης.

Κανένα περιθώριο εκπτώσεων σε μεταρρυθμίσεις

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις, και οι δύο πλευρές γνωρίζουν ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια καθυστερήσεων. Σε αντίθεση με τη στενή ομάδα συντονισμού για το εθνικό πλάνο και ορισμένα υπουργεία, υπάρχει μία σειρά μελών της κυβέρνησης και ένα κομμάτι της δημόσιας διοίκησης που οφείλει να επισπεύσει κρίσιμες διαδικασίες. Υπάρχουν εκκρεμότητες που συνδέονται ακόμα και με την αξιολόγηση του αιτήματος εκταμίευσης που έχει ήδη κατατεθεί. Ο στόχος είναι αυτή να πάρει πράσινο φως τον ερχόμενο μήνα. Οι αντίστοιχες εκκρεμότητες θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Έργα που προχωρούν

Μία σειρά από έργα -μικρά και μεγαλύτερα- φαίνεται να προχωρούν και η ολοκλήρωσή αναμένεται εντός χρονοδιαγραμμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται και «δύσκολες περιπτώσεις» υποδομών, όπως ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη και ο αυτοκινητόδρομος Ε65.

Επίσης, για μία σειρά έργων όπως π.χ. η ολοκλήρωση της ανακαίνισης του ΟΑΚΑ ή ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ΑΑΔΕ, η μάχη με το χρόνο είναι δεδομένη. Ωστόσο, τα έργα θα παραμένουν ενταγμένα στο επόμενο (και τελευταίο) αναθεωρημένο εθνικό πλάνο ανάκαμψης (RRP). Και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι θα επιτευχθεί ο στόχος στα προβλεπόμενα χρονικά πλαίσια. Πότε είναι αυτά; Όταν εκλεχθούν τα προαπαιτούμενα εκταμίευσης και του τελευταία αιτήματος από την Ελλάδα.

Έργα που σπάνε και τελευταίες αλλαγές στο πλάνο

Υπάρχει όμως και εκείνη η σειρά έργων τα οποία και απασχόλησαν έντονα τους Ευρωπαίους αξιωματούχους την εβδομάδα που πέρασε. Σημαντικές υποδομές που εντάχθηκαν στο εθνικό πλάνο -όπως αυτές που συνδέονται με τις καταστροφές του «Ντάνιελ» και του «Ελίας»- δε θα έχουν ολοκληρωθεί έγκαιρα.

Ήδη οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να «σπάσουν» τα έργα αυτά ώστε να χρηματοδοτηθούν στο βαθμό που θα έχουν ολοκληρωθεί. Η χρηματοδότηση των υπό ολοκλήρωση κομματιών αφορούν την ελληνική πλευρά, ενώ τα κονδύλια θα μεταφερθούν σε άλλα έργα υποδομών με προτεραιότητα στην ενεργειακή στήριξη των νησιών. Εκεί η πρόκληση για τον ΑΔΜΗΕ είναι σημαντική.

Με την αναμενόμενη εκταμίευση που συνδέεται με το υπό αξιολόγηση 7ο αίτημα της Ελλάδας, η χώρα θα έχει εισπράξει περίπου 24,5 δισ. ευρώ από τα 36 δισ. τα οποία και της αναλογούσαν. Το προτελευταίο αίτημα αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Απρίλιο και το τελευταίο τον Σεπτέμβριο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:58

Αφγανιστάν: Απαγορεύεται η χρήση smartphone στους δημόσιους υπαλλήλους

23:53

Η Τεχεράνη εξετάζει την υπογραφή συμφωνίας από τους προέδρους Ιράν και ΗΠΑ

23:47

Στο παλάτι των Βερσαλλιών ο Τραμπ για το δείπνο με τον Μακρόν

23:32

Βρετανία: Το BBC θα καταργήσει 550 θέσεις εργασίας έως τον Μάρτιο του 2027

23:24

Πιερρακάκης: «Η ισχυρή πορεία της οικονομίας δεν έχει αξία αν δεν βελτιώνει την καθημερινότητα του πολίτη»

23:13

Απώλειες στη Wall Street μετά το «παράθυρο» για αυξήσεις επιτοκίων από Fed

22:56

Πετρέλαιο: Κέρδη σχεδόν 1% έφερε η νέα απειλή Τραμπ προς το Ιράν

22:47

Τραμπ: Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα παραμείνουν «για κάποιο διάστημα» στην περιοχή του Κόλπου

22:22

Τουρκία: Απορρίπτει ως «αβάσιμη και ανακριβή» την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου

22:14

Χρυσός: Απώλειες 1% μετά την «παύση» Fed

21:55

Το πρώτο μήνυμα Γουόρς στην προεδρία της Fed - Τι αλλαγές φέρνει

21:49

Τσίπρας: Δεν είναι λαϊκισμός η λαϊκότητα - Οι προτάσεις μας μπορούν να αλλάξουν την καθημερινότητα των ανθρώπων

21:47

Στη σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ αύριο ο Ν. Δένδιας

21:28

Παπασταύρου: Εγκριση του Eastern Mediterranean Gateway Act από τις ΗΠΑ

21:01

Fed: Τέταρτο «φρένο» στα επιτόκια στο ντεμπούτο Γουόρς

21:00

ΔΑΑ: Υπερκάλυψη 5,2 φορές για το ομόλογο των 500 εκατ. – Προσφορές άνω των 2,6 δισ.

20:39

ΗΠΑ: Ένα βήμα πιο κοντά στην ολομέλεια το νομοσχέδιο για την Πύλη της Ανατολικής Μεσογείου

20:37

Το πλήρες κείμενο συμφωνίας 14 σημείων ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν

20:24

Κικίλιας: «Μειώνουμε τη γραφειοκρατία και ενισχύουμε τη διαφάνεια για τους ναυτικούς μας»

20:14

Λίβανος: «Μεγάλη νίκη» χαρακτηρίζει ο ηγέτης της Χεζμπολάχ τη συμφωνία ΗΠΑ-Ιράν

19:59

Η Ουκρανία δεσμεύεται να απομονώσει την Κριμαία μέσω επιθέσεων με drones

19:35

Η Βουλγαρία δεν θα στηρίξει κυρώσεις της ΕΕ κατά του πατριάρχη της Ρωσίας ή της εταιρείας Lukoil

19:22

ΕΟΠΥΥ: Προσωρινός διοικητής ο Αθανάσιος Ζαμάνης

19:14

Τραμπ από G7: «Η συμφωνία με το Ιράν θα υπογραφεί αύριο ή την Παρασκευή»

19:14

G7 για κρίσιμα ορυκτά: Μέτρα για τη μείωση της εξάρτησης από την Κίνα

19:08

Ευρωαγορές: Ήπια ανοδικά εν αναμονή Fed - Νέο υψηλό για τον Stoxx 600

19:00

Axios για ΗΠΑ - Ιράν: Εξ αποστάσεως η υπογραφή μνημονίου ακόμη και σήμερα

18:48

Η Ουκρανία προσπαθεί να εξασφαλίσει πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια ύψους 20 δισ. δολ.

18:40

Ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε καλές συνομιλίες με Πούτιν και Ζελένσκι

18:39

Μακρόν: «Ο Τραμπ και οι άλλοι ηγέτες στην G7 παραδέχθηκαν ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί την ειρήνη»