ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΚΑΠ και Συνοχή: Τα δύσκολα για την Επιτροπή δεν έρχονται από τα άκρα αλλά από τα μέσα

Γιάννης Παπαγεωργίου
08-10-2025 | 13:53
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΚΑΠ και Συνοχή: Τα δύσκολα για την Επιτροπή δεν έρχονται από τα άκρα αλλά από τα μέσα
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Κάθε φορά που μία μικρή ομάδα ευρωβουλευτών αποφασίζει να προχωρήσει σε πρόταση μομφής εναντίον της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, ουδείς στις Βρυξέλλες (ή μια φορά τον μήνα στο Στρασβούργο) δεν ανησυχεί για την ίδια τη θέση της προέδρου. Αυτό που πρακτικά συμβαίνει, ωστόσο, είναι η πυροδότηση νέων αντιπαραθέσεων για το (μάλλον μοναδικό) κρίσιμο θέμα στο οποίο το ευρωκοινοβούλιο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο: τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Ατύπως ή και επισήμως, λοιπόν, αυτή την εβδομάδα, στο Στρασβούργο, οι άνθρωποι της Επιτροπής βρέθηκαν μπροστά σε τοίχο σε συζητήσεις για την πρόταση της Επιτροπής αναφορικά με το Πολυετές Δημοσιονομικά Πλαίσιο 2028-2034, ακόμα και όταν απέναντί τους είχαν ευρωβουλευτές ομοϊδεάτες τους (από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα). Στο πυρήνα της αντιπαράθεσης βρέθηκαν τα αγροτικά κονδύλια (ΚΑΠ).

Η πρωτοβουλία της Κομισιόν να συγχωνεύσει παραδοσιακά κονδύλια της (ΚΑΠ και Συνοχής) είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής ειδικά ανάμεσα σε ευρωβουλευτές που επίσης παραδοσιακά στηρίζουν τους αγρότες και… στηρίζονται από αυτούς. Ο έως σήμερα, μάλιστα, σταθερός διαχωρισμός των αγροτικών κονδυλίων εντός του προϋπολογισμού αποτελεί μάλλον ταμπού και η διαμάχη με την Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει (θυμίζουμε ότι ο χρονικός ορίζοντας επίτευξης συμφωνίας είναι το τέλος του 2027 – μέχρι τότε τίποτα δε θα έχει συμφωνηθεί αν δεν έχουν όλα συμφωνηθεί). Ήδη στους πλέον έμπειρους κύκλους των Βρυξελλών είναι προφανές ότι ο συμβιβασμός για έναν σαφώς πιο «κλειστό» προϋπολογισμό για την ΚΑΠ θα αποδειχθεί αναπόφευκτος και εν τέλει επιθυμητός.

Η Συνοχή

Δε θα λέγαμε απολύτως το ίδιο για την Πολιτική Συνοχής και τις Περιφέρειες. Όχι γιατί οι αντιδράσεις είναι λιγότερο έντονες -π.χ. αυτή της Επιτροπής Περιφερειών- αλλά κυρίως γιατί τα ίδια τα κράτη-μέλη διατηρούν τα ίδια τη δυνατότητα να ορίζουν σε σημαντικό βαθμό το ρόλο, τα προγράμματα και την εμπλοκή των Περιφερειών τους. Υπό αυτό το πρίσμα, η Επιτροπή έχει ισχυρά επιχειρήματα να αναπτύξει στο πλαίσιο μάλιστα της επιδιωκόμενης απλοποίησης των διαδικασιών της.

Σε αυτή τη διαπραγμάτευση κράτη-μέλη όπως η Ελλάδα αλλά και οι υπόλοιπες χώρες της Συνοχής πέραν της υποστήριξης των θέσεών τους εντός ΕΕ καλούνται ευρύτερα να προσαρμόσουν ταχύτατα και τον τρόπο εσωτερικής διαχείρισης των κοινοτικών πόρων. Με το κρίσιμο -και απαραίτητο- Ταμείο Ανταγωνιστικότητας «up and running» ανεξαρτήτως της κατάληξης της διαπραγμάτευσης, τίποτα δε θα είναι όπως το έχουμε μάθει έως σήμερα.

Φώτο: @getty images

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

10:03

Το Μουντιάλ βάζει «πλάτη» στην αγορά τηλεοράσεων - Διατηρεί την πρωτιά η Samsung

09:40

Profile: Στροφή στην άμυνα, νέες εξαγορές και στόχος ανάπτυξης 40% το 2026

09:37

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Οι παρεμβάσεις του ΥΠΕΝ για την προστασία της φύσης

09:24

ΔΑΑ: Αύξηση 5,3% στην επιβατική κίνηση το πρώτο πεντάμηνο του έτους

09:13

H Bally’s Intralot υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για την evoke plc

09:13

Η Σίφνος ανάμεσα στα «διαμάντια» της Ευρώπης για το καλοκαίρι του 2026

09:08

ResilienceTech: Παρουσίασε τον πρώτο flight controller που σχεδιάστηκε και κατασκευάζεται στην Ελλάδα

08:54

Ο Τραμπ αποδεσμεύει 700 εκατ. δολάρια για τη βιομηχανία άνθρακα

08:54

Η Ελλάδα στις καλύτερες χώρες του κόσμου για το 2026 - Οι 8 κατηγορίες

08:52

Εγένετο Dakos Food Industries: Η νέα ταυτότητα, οι συνέργειες και οι επενδύσεις των 25 εκατ. ευρώ

08:41

ΗΠΑ: Επιβάλλουν οικονομικές κυρώσεις στον πρόεδρο της Κούβας και μέλη της οικογένειας Κάστρο

08:28

Ο Σι Τζινπίνγκ στη Βόρεια Κορέα τη Δευτέρα και την Τρίτη

08:22

Από το Σέιχ Σου στον Υμηττό: Τα μεγάλα έργα υπογειοποιήσεων που αλλάζουν το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ

08:21

Η ΕΕ εξετάζει τον περιορισμό της προστασίας των Ουκρανών σε στρατεύσιμη ηλικία

08:16

Στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο η δίκη του Δ. Λιγνάδη για βιασμούς ανηλίκων

08:15

Ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης Γραμματέας της ΝΔ - Έρχεται ανασχηματισμός

08:08

«Πράσινο φως» στην τουριστική επένδυση 74 εκατ. στο Λασίθι

08:05

Streem Development - Hull Logistics: «Καθαρός ορίζοντας» για την επένδυση 300 εκατ. στον Ασπρόπυργο

08:02

Συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι στο γαλάζιο ραντάρ - Οι χαμηλοί τόνοι για Σαμαρά - Το «τρένο» η Αχτσιόγλου

07:52

Πανελλαδικές: Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική σήμερα για τους υποψήφιους Γενικών Λυκείων

07:50

Ενέργεια: Επάρκεια αποθεμάτων έως τέλος καλοκαιριού - 600 εκατ. ευρώ την ημέρα το επιπλέον κόστος για την ΕΕ

07:46

ΑΒΑΞ: «Δουλεύει» με διψήφιο ποσοστό κέρδους η κατασκευή, «κρατάνε» ψηλά ανεκτέλεστο και κέρδη

07:36

Ειδικό Χωροταξικό για τη Βιομηχανία: Τα 187.000 νέα στρέμματα, οι Natura και οι «αστερίσκοι» της ΣΜΠΕ

07:30

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: «Κλειδώνουν» πόροι για Μονάδες Αποβλήτων - Αναβαθμίζεται το project ανατολικής Θεσσαλονίκης

07:18

Στάσσης: Η Τεχνητή Νοημοσύνη στο επίκεντρο του μετασχηματισμού της ΔΕΗ - Η Ευρώπη πρέπει να ανεβάσει «στροφές»

07:10

Όλα στη... φόρα στις 30 Ιουνίου για τους μεγαλοφειλέτες του ΕΦΚΑ - Τι πρέπει να κάνουν

07:08

Βιτρίνα, πιέσεις και ουσία - Το πρόβλημα στη γραμμή 4 του Μετρό - Δεν είδες τι έγινε στις τηλεπικοινωνίες;

23:58

Πανελλαδικές: Συνέχεια την Τρίτη στα ΓΕΛ με Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική

23:44

Politico: Το Πεντάγωνο σκοπεύει να ακυρώσει την αποστολή Tomahawk στη Γερμανία

23:35

Το Ιράν «βλέπει αμφισημίες που πρέπει να διευκρινιστούν» στο προσχέδιο συμφωνίας με τις ΗΠΑ