ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η ώρα των δύσκολων (πλειοψηφικών ή κοινών) αποφάσεων έφτασε

Γιάννης Παπαγεωργίου
24-12-2024 | 10:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ώρα των δύσκολων (πλειοψηφικών ή κοινών) αποφάσεων έφτασε

Ποτέ στο παρελθόν οι απαιτούμενες συμμαχίες για τη λήψη αποφάσεων εντός ΕΕ δεν ήταν τόσο δύσκολες. Και ποτέ στο παρελθόν -εύλογα θα πει κανείς- η ανάγκη για συμφωνία σε πεδία που συχνά ακροβατούν στα όρια του κοινοτικού κεκτημένου δεν ήταν τόσο επιτακτική (η άμυνα και η εξωτερική πολιτική π.χ. δεν ορίζονται κεντρικά από τις αποφάσεις των Βρυξελλών).

Στην πράξη, οι συνέπειες της δύσκολης αλλά άμεσης αυτής ανάγκης απεικονίζονται ξεκάθαρα στην αλλαγή του μοντέλου επίτευξης συνεναίσεων μεταξύ κρατών-μελών. Ομάδες χωρών που δεν ορίζονται απαραίτητα από τους παραδοσιακούς διαχωρισμούς (ανατολή- δύση ή βορράς - νότος) αναζητούν κοινό βηματισμό. Η πρόσφατη άτυπη σύνοδος «Βορρά-Νότου» στη Φιλανδία, παρουσία της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Κάγια Κάλλας, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Την ευκαιρία των νέων προσεγγίσεων την έχουμε επισημάνει εδώ και μήνες. Και η αλήθεια είναι ότι σε μία εξαιρετικά δύσκολη γεωπολιτική περίοδο, η Ελλάδα έχει επιτυχώς επιχειρήσει να διευρύνει τις συμμαχίες της. Ξεκινώντας απο την Πολωνία του Τουσκ και περνώντας στις Σκανδιναβικές και τις Βαλτικές χώρες.

Στην προκειμένη περίπτωση, η απειλή της γειτονικής Ρωσίας στα συγκεκριμένα κράτη-μέλη ανοίγει διάπλατα την πόρτα των συνεργασιών σε ζητήματα όπως η δημιουργία ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας. Και αντίστοιχα ευκαιρία πολιτικής αλληλοϋποστήριξης στο μεταναστευτικό, με τη χώρα μας να βρίσκεται σταθερά σε κρίσιμη γεωγραφική θέση και να αποτελεί -όπως και η Ιταλία- πύλη εισόδου μεταναστευτικών ροών.

Στις Βρυξέλλες, οι διμερείς ή ολιγομερείς συναντήσεις εκπροσώπων κρατών-μελών αποτελεί καθημερινότητα. Στις πρωτεύουσες, συναντήσεις που ενίοτε μάλιστα ξεφεύγουν από τη βασική κοινοτική πολιτική (π.χ. επισκέψεις των ηγετών Σλοβακίας ή Ουγγαρίας στη Μόσχα) προχωρούν με εντονότερους ρυθμούς.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ πλησιάζουμε στην εποχή που η ΕΕ θα κληθεί να διαμορφώσει τους νέους εσωτερικούς της κύκλους. Δεν είναι πρωτόγνωρο στην ιστορία της Ενωσης. Η ζώνη Σένγκεν ή η Ευρωζώνη αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τα κριτήρια ωστόσο ειναι πλέον διαφορετικά, δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν από κοινού.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει προφανές συμφέρον να διατηρείται στο στενό πυρήνα κάθε νέου κύκλου. Ακόμα κι αν η ένταξή της συνδέεται με δύσκολες αποφάσεις. Το «κόστος» είναι κατά πολύ μικρότερο της «απόδοσης». Και το «κόστος» της μη-δράσης είναι μεσοπρόθεσμα επώδυνο και εθνικά επιζήμιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

13:35

Lidl Ελλάς: Καθήκοντα Chief People Officer στη Lidl Γερμανίας αναλαμβάνει η Ν. Κολομπούρδα

13:31

ΤτΕ: Μειώθηκαν κατά 5,2 δισ. ευρώ οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο

13:31

ΚΕΦΙΜ: Η αποτελεσματικότητα των μηχανισμών προάσπισης του κράτους δικαίου της ΕΕ

13:22

Ενδιάμεσες εκλογές στη Βρετανία: Οι Εργατικοί χάνουν το Μάντσεστερ - Ελληνίδα από την Άρτα στη «μάχη»

13:22

Τέσσερις συλλήψεις στη Θεσσαλία για παραβίαση μέτρων κατά της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

13:15

Οικονομικό Βαρόμετρο ΒΕΘ: 4 στους 10 βιοτέχνες εξάγουν τα προϊόντα τους

13:05

Γιατί η Binance έδωσε «ψήφο εμπιστοσύνης» στην Ελλάδα: Η εξήγηση του co-CEΟ

12:58

Εξεταστική ΟΠΕΚΕΠΕ: Απορρίφθηκε το αίτημα της αντιπολίτευσης για συνέχιση των εργασιών

12:51

Χρήση του πυραύλου Cruise 9M729 από Μόσχα στην Ουκρανία

12:50

Πόρισμα ΕΜΠ για Βιολάντα: Ο ανεπαρκής σχεδιασμός της εγκατάστασης οδήγησε στην έκρηξη

12:42

Οι γεννήσεις στην Ιαπωνία μειώθηκαν το 2025 για δέκατη σερί χρονιά

12:30

Κατά 14,8% αυξήθηκε ο όγκος της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας τον Νοέμβριο

12:24

Βέλγιο: Σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας θα εγκατασταθεί το 2027 στο λιμάνι της Αμβέρσας

12:15

Από τον σχεδιασμό στην επιχειρησιακή ετοιμότητα: Η παρουσία της Hellas Sat στο Battlefield ReDEFiNED

12:12

Αγορές και εμπόριο στην «κινούμενη άμμο» των δασμών - Η αβεβαιότητα ήρθε για να μείνει

12:11

Αυτιάς στην Ευρωβουλή: Πρόταση με 5 κομβικές χρηματοδοτήσεις για Ελλάδα

12:10

Η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων παρουσιάζει την καμπάνια ενημέρωσης για την αξία του εμβολιασμού

12:04

ΟΠΕΚΑ: Πότε πληρώνει 196,9 εκατ. ευρώ σε 592.761 δικαιούχους

12:02

Η Ρωσία παρέδωσε στην Ουκρανία τα λείψανα 1.000 στρατιωτών με αντάλλαγμα τις σορούς 35 Ρώσων

12:01

Φάκελος «Έπστιν»: Κρίσιμες καταθέσεις των Κλίντον σήμερα

11:44

Κινεζική εταιρεία μοίρασε το 70% των κερδών στους υπαλλήλους της - «Πάρτε όσα μπορείτε»

11:40

Λαγκάρντ: «Η ΕΚΤ να παρακολουθεί τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό»

11:39

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην πράξη, ας μην ταράζονται οι «επαγγελματίες ανησυχούντες»

11:31

ΧΑ: Προσπάθεια για τις 2.300 μονάδες εν μέσω αποτελεσμάτων

11:27

Κεραμέως: Στα 950 ευρώ ο κατώτατος μισθός έως το 2027

11:26

Λαζαρίδης: «Το πρόβλημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ αποδείχθηκε βαθύ και διαχρονικό»

11:18

Profile Software: Ενδυναμώνει τις τράπεζες με έξυπνες και ενσωματωμένες χρηματοοικονομικές λύσεις

11:16

Παραμένει σε επιφυλακή ο Έβρος - Μάχη με τα νερά σε Λάβαρα και γύρω περιοχές

11:01

Ο Ιρανός πρόεδρος επανέλαβε την αντίθεσή του στην κατασκευή πυρηνικών όπλων

11:01

ΑΑΔΕ: Προσωρινή παύση λειτουργίας εφαρμογών Μητρώου έως 10/3