ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η ώρα των δύσκολων (πλειοψηφικών ή κοινών) αποφάσεων έφτασε

Γιάννης Παπαγεωργίου
24-12-2024 | 10:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ώρα των δύσκολων (πλειοψηφικών ή κοινών) αποφάσεων έφτασε

Ποτέ στο παρελθόν οι απαιτούμενες συμμαχίες για τη λήψη αποφάσεων εντός ΕΕ δεν ήταν τόσο δύσκολες. Και ποτέ στο παρελθόν -εύλογα θα πει κανείς- η ανάγκη για συμφωνία σε πεδία που συχνά ακροβατούν στα όρια του κοινοτικού κεκτημένου δεν ήταν τόσο επιτακτική (η άμυνα και η εξωτερική πολιτική π.χ. δεν ορίζονται κεντρικά από τις αποφάσεις των Βρυξελλών).

Στην πράξη, οι συνέπειες της δύσκολης αλλά άμεσης αυτής ανάγκης απεικονίζονται ξεκάθαρα στην αλλαγή του μοντέλου επίτευξης συνεναίσεων μεταξύ κρατών-μελών. Ομάδες χωρών που δεν ορίζονται απαραίτητα από τους παραδοσιακούς διαχωρισμούς (ανατολή- δύση ή βορράς - νότος) αναζητούν κοινό βηματισμό. Η πρόσφατη άτυπη σύνοδος «Βορρά-Νότου» στη Φιλανδία, παρουσία της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Κάγια Κάλλας, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Την ευκαιρία των νέων προσεγγίσεων την έχουμε επισημάνει εδώ και μήνες. Και η αλήθεια είναι ότι σε μία εξαιρετικά δύσκολη γεωπολιτική περίοδο, η Ελλάδα έχει επιτυχώς επιχειρήσει να διευρύνει τις συμμαχίες της. Ξεκινώντας απο την Πολωνία του Τουσκ και περνώντας στις Σκανδιναβικές και τις Βαλτικές χώρες.

Στην προκειμένη περίπτωση, η απειλή της γειτονικής Ρωσίας στα συγκεκριμένα κράτη-μέλη ανοίγει διάπλατα την πόρτα των συνεργασιών σε ζητήματα όπως η δημιουργία ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας. Και αντίστοιχα ευκαιρία πολιτικής αλληλοϋποστήριξης στο μεταναστευτικό, με τη χώρα μας να βρίσκεται σταθερά σε κρίσιμη γεωγραφική θέση και να αποτελεί -όπως και η Ιταλία- πύλη εισόδου μεταναστευτικών ροών.

Στις Βρυξέλλες, οι διμερείς ή ολιγομερείς συναντήσεις εκπροσώπων κρατών-μελών αποτελεί καθημερινότητα. Στις πρωτεύουσες, συναντήσεις που ενίοτε μάλιστα ξεφεύγουν από τη βασική κοινοτική πολιτική (π.χ. επισκέψεις των ηγετών Σλοβακίας ή Ουγγαρίας στη Μόσχα) προχωρούν με εντονότερους ρυθμούς.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ πλησιάζουμε στην εποχή που η ΕΕ θα κληθεί να διαμορφώσει τους νέους εσωτερικούς της κύκλους. Δεν είναι πρωτόγνωρο στην ιστορία της Ενωσης. Η ζώνη Σένγκεν ή η Ευρωζώνη αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τα κριτήρια ωστόσο ειναι πλέον διαφορετικά, δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν από κοινού.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει προφανές συμφέρον να διατηρείται στο στενό πυρήνα κάθε νέου κύκλου. Ακόμα κι αν η ένταξή της συνδέεται με δύσκολες αποφάσεις. Το «κόστος» είναι κατά πολύ μικρότερο της «απόδοσης». Και το «κόστος» της μη-δράσης είναι μεσοπρόθεσμα επώδυνο και εθνικά επιζήμιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

11:03

Χρηματιστήριο Αθηνών: Εναλλαγές προσήμου κάτω από τις 2.300 μονάδες

10:56

Μοιρασμένα πρόσημα στις ευρωαγορές με focus στο Ιράν

10:55

Νέο ανακοινωθέν για τον Γιώργο Μυλωνάκη

10:46

Γερμανία: Πρώτη η AfD σε δημοσκόπηση

10:41

Ηγέτης των προσλήψεων του 2026 ο κατασκευαστικός τομέας - Μεγάλο «ερωτηματικό» η απασχόληση στον τουρισμό

10:40

Πώς να κρατήσετε τα παιδιά σας ασφαλή στο διαδίκτυο: Πρακτικός οδηγός για γονείς

10:19

Eurostat: Ραγδαία συρρίκνωση του πληθυσμού της Ελλάδας έως το 2100 - Στα 7,2 εκατ.

10:18

CEO Clubs Greece Forum Μάιος 2026: Ξεκλειδώνoντας τη Δύναμη των «Πολλαπλασιαστών» στο Ελληνικό Επιχειρείν

09:58

Ελλάδα στον ΟΗΕ: Πυλώνας διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας η ελευθερία ναυσιπλοϊας

09:37

OnlyFans: Συζητά την πώληση μειοψηφικού μεριδίου με αποτίμηση 3 δισ. δολάρια

09:33

Ο Λίβανος κατηγορεί το Ισραήλ ότι παραβίασε την κατάπαυση του πυρός αμέσως μετά την εφαρμογή της

09:14

Κικίλιας: Εγκρίθηκε το Master Plan του Λιμένα Πατρών - Νέα εποχή για ένα από τα βασικά λιμάνια της χώρας

09:10

Σε αναζήτηση νέων πηγών εσόδων οι εταιρείες πληροφορικής

09:02

Bloomberg: Οι οικονομολόγοι βλέπουν αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο

08:56

Τραμπ: Ο πόλεμος στο Ιράν θα τελειώσει «σύντομα»

08:33

Το σχέδιο της Κομισιόν για το ενεργειακό σοκ από τη Μέση Ανατολή

08:23

Ο Τραμπ χαρακτηρίζει τον πόλεμο εναντίον του Ιράν «μικρή παράκαμψη»

08:19

Πιερρακάκης στο ΔΝΤ: «Θετικός ο αντίκτυπος μιας Ενεργειακής Ένωσης στην Ευρώπη»

08:18

Μεξικό: Η PEMEX παραδέχτηκε πως αυτή ευθύνεται για εκτεταμένη μόλυνση στον Κόλπο του Μεξικού

08:07

Γάλλος ΥΠΟΙΚ: Τα Στενά του Ορμούζ πρέπει να ανοίξουν ξανά αλλά όχι με οποιοδήποτε τίμημα

08:05

Οι δουλειές με τα υψηλότερα εισοδήματα στην Ελλάδα

08:01

Ακίνητα: Πού φτάνουν οι τιμές στην Θεσσαλονίκη - Οι 3 καταλυτικοί παράγοντες

07:55

Ποιοι μπαίνουν στο «μάτι» της ΑΑΔΕ - Πάνω από 194.000 φορολογικοί και τελωνειακοί έλεγχοι μέχρι το τέλος του έτους

07:41

Εκκινεί (επιτέλους) το logistics project των 325 εκατ. ευρώ στο Θριάσιο (Goldair - ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ);

07:39

Καστρίσιος (ThermicSol): Η «δύναμη» του Made in Greece στους ηλιακούς θερμοσίφωνες και το στοίχημα των εξαγωγών

07:35

Premia: Έρχονται νέες επενδύσεις σε τουρισμό, φοιτητικές εστίες - Στόχος η προσέλκυση νέων μετόχων

07:34

Καύσιμα: Η αγορά «γράφει» αύξηση στη ζήτηση, αλλά φοβάται για ακριβό καλοκαίρι

07:29

Γερμανική «σφραγίδα» για την «αναγέννηση» των Σιδηρόδρομων Ελλάδας και την προώθηση επενδύσεων 13 δισ.

07:26

Αεροπορικά καύσιμα: Πόσο κοντά είναι οι ακυρώσεις πτήσεων

07:16

Ποια μέτρα στήριξης φέρνει το υπερπλεόνασμα του 2025 - Τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι