ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Η ώρα των δύσκολων (πλειοψηφικών ή κοινών) αποφάσεων έφτασε

Γιάννης Παπαγεωργίου
24-12-2024 | 10:15
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η ώρα των δύσκολων (πλειοψηφικών ή κοινών) αποφάσεων έφτασε

Ποτέ στο παρελθόν οι απαιτούμενες συμμαχίες για τη λήψη αποφάσεων εντός ΕΕ δεν ήταν τόσο δύσκολες. Και ποτέ στο παρελθόν -εύλογα θα πει κανείς- η ανάγκη για συμφωνία σε πεδία που συχνά ακροβατούν στα όρια του κοινοτικού κεκτημένου δεν ήταν τόσο επιτακτική (η άμυνα και η εξωτερική πολιτική π.χ. δεν ορίζονται κεντρικά από τις αποφάσεις των Βρυξελλών).

Στην πράξη, οι συνέπειες της δύσκολης αλλά άμεσης αυτής ανάγκης απεικονίζονται ξεκάθαρα στην αλλαγή του μοντέλου επίτευξης συνεναίσεων μεταξύ κρατών-μελών. Ομάδες χωρών που δεν ορίζονται απαραίτητα από τους παραδοσιακούς διαχωρισμούς (ανατολή- δύση ή βορράς - νότος) αναζητούν κοινό βηματισμό. Η πρόσφατη άτυπη σύνοδος «Βορρά-Νότου» στη Φιλανδία, παρουσία της Υπατης Εκπροσώπου της ΕΕ Κάγια Κάλλας, με τη συμμετοχή του Έλληνα πρωθυπουργού αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα. Την ευκαιρία των νέων προσεγγίσεων την έχουμε επισημάνει εδώ και μήνες. Και η αλήθεια είναι ότι σε μία εξαιρετικά δύσκολη γεωπολιτική περίοδο, η Ελλάδα έχει επιτυχώς επιχειρήσει να διευρύνει τις συμμαχίες της. Ξεκινώντας απο την Πολωνία του Τουσκ και περνώντας στις Σκανδιναβικές και τις Βαλτικές χώρες.

Στην προκειμένη περίπτωση, η απειλή της γειτονικής Ρωσίας στα συγκεκριμένα κράτη-μέλη ανοίγει διάπλατα την πόρτα των συνεργασιών σε ζητήματα όπως η δημιουργία ευρωπαϊκής ασπίδας αεράμυνας. Και αντίστοιχα ευκαιρία πολιτικής αλληλοϋποστήριξης στο μεταναστευτικό, με τη χώρα μας να βρίσκεται σταθερά σε κρίσιμη γεωγραφική θέση και να αποτελεί -όπως και η Ιταλία- πύλη εισόδου μεταναστευτικών ροών.

Στις Βρυξέλλες, οι διμερείς ή ολιγομερείς συναντήσεις εκπροσώπων κρατών-μελών αποτελεί καθημερινότητα. Στις πρωτεύουσες, συναντήσεις που ενίοτε μάλιστα ξεφεύγουν από τη βασική κοινοτική πολιτική (π.χ. επισκέψεις των ηγετών Σλοβακίας ή Ουγγαρίας στη Μόσχα) προχωρούν με εντονότερους ρυθμούς.

Σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ πλησιάζουμε στην εποχή που η ΕΕ θα κληθεί να διαμορφώσει τους νέους εσωτερικούς της κύκλους. Δεν είναι πρωτόγνωρο στην ιστορία της Ενωσης. Η ζώνη Σένγκεν ή η Ευρωζώνη αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τα κριτήρια ωστόσο ειναι πλέον διαφορετικά, δυσκολότερο να αντιμετωπιστούν από κοινού.

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει προφανές συμφέρον να διατηρείται στο στενό πυρήνα κάθε νέου κύκλου. Ακόμα κι αν η ένταξή της συνδέεται με δύσκολες αποφάσεις. Το «κόστος» είναι κατά πολύ μικρότερο της «απόδοσης». Και το «κόστος» της μη-δράσης είναι μεσοπρόθεσμα επώδυνο και εθνικά επιζήμιο.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:46

Nike: Νέος γύρος απολύσεων, επηρεάζει 1400 θέσεις

23:41

Ανακάμπτει η Intel: Εξέπληξαν πολύ ευχάριστα τα μεγέθη α' τριμήνου

23:40

Eurostat: Η Κύπρος είναι η μόνη χώρα της ΕΕ όπου τα κορίτσια ξεπερνούν τα αγόρια στον προγραμματισμό

23:27

Τουρκία: Ανακάλυψη αγάλματος της Αθηνάς ύψους 2 μέτρων στη Λαοδικεία

23:23

Wall Street: Οπισθοχώρησαν οι μετοχές από τα υψηλά

22:51

Έκλεισε πάνω από τα 105 δολάρια το brent

22:30

Το νέο στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ - Επενδύσεις 24 δισ. ευρώ για επιτάχυνση ανάπτυξης

22:12

Βρετανία: «Συναγερμός» για την αύξηση των τιμών παρακεταμόλης λόγω του πολέμου στο Ιράν

21:59

Ο πρόεδρος Τραμπ λέει ότι «δεν βιάζεται» για μια συμφωνία με το Ιράν

21:54

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας από την αρχή του πολέμου

21:44

Βουλή: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την απλούστευση του επιχειρείν και την ανάπτυξη

21:43

Στηρίζει την ΑΜΚ της ΔΕΗ και η CVC με νέα επένδυση έως 1,2 δισ. ευρώ

21:30

Meta: Προχωρά σε 8.000 απολύσεις για να συνεχίσει τις επενδύσεις στο ΑΙ

21:15

ΝΥΤ: Σοβαρά τραυματίας, όμως οξύνους και δραστήριος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ

21:04

Ρωσία: Απειλεί την Ευρώπη να μη φιλοξενήσει γαλλικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη ικανά να μεταφέρουν πυρηνικά

21:03

Το «διόδιο της Τεχεράνης»: Πώς ο έλεγχος των Στενών του Ορμούζ απειλεί τις τιμές ενέργειας και το παγκόσμιο εμπόριο

20:55

Χρίστος Δήμας: Η Ελλάδα αξιοποιεί το Ταμείο Ανάκαμψης στην κατασκευή εμβληματικών έργων

20:26

ΟΚ από τους μετόχους της Warner Bros στην εξαγορά των 111 δισ. δολαρίων από την Paramount

20:23

Η Cloud Office ανακηρύσσεται «Google Cloud Partner of the Year 2026» για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη

20:17

Βρεττού: Ο πραγματικός ανταγωνισμός είναι μεταξύ παραδοσιακών τραπεζών και νέων χρηματοπιστωτικών οργανισμών

19:56

Τζαννετάκης (Motor Oil): «Ισορροπία μεταξύ διύλισης καυσίμων και πράσινης μετάβασης – Kρίσιμος ο ρόλος της ρυθμιστικής ευελιξίας»

19:46

Επίσκεψη Παπαθανάση - Ντομπρόβσκις σε επένδυση που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης

19:44

Επιτακτική ανάγκη η Ε.Ε. να δημιουργήσει Ένωση Κεφαλαιαγορών

19:41

Νέα Υόρκη: Το τριήμερο που ανοίγει την αυλαία της ελληνικής παρέλασης στην 5η Λεωφόρο

19:35

Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Έρχεται νέο deal για την Ideal Holdings έως αρχές Ιουνίου

19:30

Τζούρος (Πειραιώς): Επενδύσεις έως 15 δισ. ετησίως για ενεργειακή αυτονομία και «θωράκιση»

19:30

Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές - Ράλι για L' Oreal και Nokia

19:25

45 φορές αυξήθηκαν τα κρούσματα ιλαράς στην ΕΕ από το 2019 έως και το 2023

19:02

Νίκος Ταχιάος: Αυτοψία στα εργοτάξια και τις αρχαιολογικές εργασίες του ΒΟΑΚ

19:01

Αφθώδης πυρετός στην Λέσβο: Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων - Στήριξη και στους τυροκόμους