ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Λάθος αιτήματα στη λάθος ώρα για τους (Έλληνες και Ευρωπαίους) αγρότες; Ή μήπως όχι;

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-02-2024 | 17:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λάθος αιτήματα στη λάθος ώρα για τους (Έλληνες και Ευρωπαίους) αγρότες; Ή μήπως όχι;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το γεγονός ότι σήμερα καταναλώνουμε προϊόντα ίδιας ποιότητας με τους καταναλωτές των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της χώρας μας και φυσικά είναι αποτέλεσμα της ένταξής της στην Ένωση. Αν αυτό ακούγεται ευνόητο, εύλογο και αναμενόμενο είναι επειδή εύκολα ή δύσκολα θεσμοθετήσαμε κοινούς κανόνες προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν ήταν καθόλου δεδομένο.

Η προσπάθεια αυτή παραμένει διαρκής. Δεν αρκούσαν και δεν αρκούν εφάπαξ αποφάσεις και δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η προσπάθεια συνεχίζεται με την ίδια ευκολία προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό αφορά το σύνολο των αγαθών συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών προϊόντων. Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η επιδιωκόμενη στρατηγική «από την παραγωγή στο τραπέζι» των νοικοκυριών είναι πράγματι επιδιωκόμενη. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρωτοβουλία «Food 2 Fork» που χρονολογείται από το 2020 και έχει ως στόχο να πετύχει βιώσιμες διατροφικές αλυσίδες με (περαιτέρω) έμφαση στην υγεία των πολιτών.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την υιοθέτηση της νομοθετικής πρότασης SUR (Sustainable Use Regulation). Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προτίθεται να την αποσύρει. Πρόκειται για το νομοθέτημα που εντάσσεται στο πλαίσιο του Green Deal και μεταξύ άλλων επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση φυτοφαρμάκων. Οι πρώτοι που αντιτάχθηκαν σθεναρά σε αυτό ήταν οι ίδιοι οι αγρότες. Τα συνδικάτα. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση (το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να είμαστε ακριβείς) στήριξε τις αγροτικές θέσεις και υποστήριξε την καταψήφισή του.

Αν μάλιστα η ψηφοφορία γινόταν σήμερα, πιθανότατα θα ήταν η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου -σχεδόν το σύνολο των πολιτικών ομάδων- που θα καταψήφιζε το νομοθέτημα. Το πολιτικό κόστος είναι πλέον πολύ μεγαλύτερο εν μέσω κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Αν υπάρχει κάποιος που σίγουρα χαίρεται από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι οι μεγάλες και οι μεγαλύτερες φάρμες του Βορρά. Είναι αυτές που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτικών επιδοτήσεων μέσω της ΚΑΠ και αυτές που -βάσιμα πιθανολογώ- θα μπορούσαν να σηκώσουν αναλογικά σημαντικό βάρος του κόστους της πράσινης αγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Αύριο Τετάρτη, είναι μία κρίσιμη μέρα για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα. Δεν έχω ιδέα αν και πώς θα εξελιχθεί ο σχετικός διάλογος ή αν τα τρακτέρ θα βρεθούν τελικά στο Σύνταγμα. Δεν είναι η Ελλάδα το κέντρο του κόσμου. Ούτε της Ευρώπης. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι -στον όποιο διάλογο- οι αγρότες αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους περισσότερο ως πληττόμενο καταναλωτή (προφανώς και είναι) παρά ως σύγχρονο επαγγελματία. Ως αναμένεται, συνεπώς, και η άλλη πλευρά τους αντιμετωπίζει έτσι. Και φυσικά ως ψηφοφόρους. Κι αυτό μάλιστα συμβαίνει εντονότερα εις Παρισίους και Βρυξέλλας παρά εις τας Αθήνας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

23:55

Ισπανία: Περίπου 400 πελαργοί βρέθηκαν νεκροί κοντά στη Μαδρίτη, θύματα της γρίπης των πτηνών

23:45

Capital Link Forum: Η Ελλάδα στο κέντρο της περιφερειακής ανάπτυξης και επενδυτικής εμπιστοσύνης

23:35

Ουκρανία: Το μισό Κίεβο αντιμετωπίζει διακοπές ρεύματος μετά τις ρωσικές επιθέσεις

23:26

Σουδανοί στρατιώτες πέρασαν στο Νότιο Σουδάν και κατέθεσαν τα όπλα τους

23:17

Wall Street: Σε αναζήτηση κατεύθυνσης οι δείκτες - Όλη η προσοχή στη Fed

23:05

Αγρότες: Παραμένουν στην αποκεντρωμένη διοίκηση στο Ηράκλειο Κρήτης - Τα μπλόκα σε όλη τη χώρα

22:55

Κακλαμάνης: Η Δημοκρατία είναι ζωντανός οργανισμός που εξελίσσεται μέσα στον χρόνο

22:41

Πτώση «2x2» για το πετρέλαιο με το βλέμμα σε Ουκρανία και Fed

22:32

Δήμας: Χρειαζόμαστε ένα νέο μοντέλο σχεδιασμού στις κατασκευές

22:25

Συρία: Οβίδες άγνωστης προέλευσης έπεσαν κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Μεζά

22:15

Ισραήλ-Βολιβία: Αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις δύο χρόνια μετά τη διακοπή τους

21:57

Άνοδος για τον χρυσό ενόψει της απόφασης της Fed - Νέο ιστορικό υψηλό για το ασήμι

21:52

Exxon Mobil: Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που εισήλθαμε στο θαλάσσιο Οικόπεδο 2 της Ελλάδας - Πιθανές γεωτρήσεις το 2027

21:47

Ουκρανία: «Δύσκολη» η κατάσταση στο Ποκρόφσκ, ορισμένες μονάδες διατάχθηκαν να αποχωρήσουν

21:45

Γερμανία: Καγκελάριος Μερτς για το πρόστιμο στην πλατφόρμα Χ: Συμμορφωθείτε με τους νόμους μας

21:40

Στα 374.900 ευρώ η μέση περιουσία των Γάλλων

21:28

Μπιλ Γκέιτς: Γιατί η τεχνητή νοημοσύνη θα γίνει υπέρ-ανταγωνιστική

21:23

Στρατηγική συνεργασία Ford και Renault Group

21:08

Φιντάν: Η Τουρκία υπέρ της δίκαιης κατανομής στην Ανατολική Μεσόγειο

20:52

Υπογραφή μνημονίου μεταξύ ΕΛΑΣ και ΕΟΔΑΣΑΑΜ για διερεύνηση ατυχημάτων

20:45

Μπλόκα αγροτών: Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Πατρών – Πύργου

20:39

ΗΠΑ σε Ζελένσκι: «Έχεις διορία μερικών ημερών να απαντήσεις» - «Έτοιμος για εκλογές» ο Ουκρανός πρόεδρος

20:31

Υπ. Δικαιοσύνης: Επεκτείνεται η δυνατότητα να δημοσιεύονται διαθήκες και να κηρύσσονται κυρίες

20:27

Ουκρανία: Περιορισμοί στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος μετά τις ρωσικές επιθέσεις

20:16

ΥΠΑΑΤ: Υπερκαλύφθηκε κατά 80% ο προϋπολογισμός της παρέμβασης για επενδύσεις σε θερμοκήπια

20:09

Πιερρακάκης: Αποζημιώσεις, ειδικές συντάξεις και διαγραφή οφειλών για Μάτι και Μάνδρα

20:05

Κικίλιας στη συνάντηση με Γκίλφοϊλ: Συνεργασία με ΗΠΑ σε θέματα λιμενικών υποδομών, ναυτιλίας και ασφάλειας

19:56

Η Fed ενόψει «ιστορικής» συνεδρίασης - Τα διλήμματα του Πάουελ και η επόμενη μέρα

19:54

ΕΛΑΣ: Ψευδές ότι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν «πλαστικές σφαίρες» κατά αγροτών στην Κρήτη

19:51

Μεξικό: Η πρόεδρος Σεϊνμπάουμ αισιοδοξεί ότι θα καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ για το νερό