ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Λάθος αιτήματα στη λάθος ώρα για τους (Έλληνες και Ευρωπαίους) αγρότες; Ή μήπως όχι;

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-02-2024 | 17:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λάθος αιτήματα στη λάθος ώρα για τους (Έλληνες και Ευρωπαίους) αγρότες; Ή μήπως όχι;
Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης.
Προσθήκη του insider.gr στην Google

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το γεγονός ότι σήμερα καταναλώνουμε προϊόντα ίδιας ποιότητας με τους καταναλωτές των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της χώρας μας και φυσικά είναι αποτέλεσμα της ένταξής της στην Ένωση. Αν αυτό ακούγεται ευνόητο, εύλογο και αναμενόμενο είναι επειδή εύκολα ή δύσκολα θεσμοθετήσαμε κοινούς κανόνες προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν ήταν καθόλου δεδομένο.

Η προσπάθεια αυτή παραμένει διαρκής. Δεν αρκούσαν και δεν αρκούν εφάπαξ αποφάσεις και δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η προσπάθεια συνεχίζεται με την ίδια ευκολία προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό αφορά το σύνολο των αγαθών συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών προϊόντων. Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η επιδιωκόμενη στρατηγική «από την παραγωγή στο τραπέζι» των νοικοκυριών είναι πράγματι επιδιωκόμενη. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρωτοβουλία «Food 2 Fork» που χρονολογείται από το 2020 και έχει ως στόχο να πετύχει βιώσιμες διατροφικές αλυσίδες με (περαιτέρω) έμφαση στην υγεία των πολιτών.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την υιοθέτηση της νομοθετικής πρότασης SUR (Sustainable Use Regulation). Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προτίθεται να την αποσύρει. Πρόκειται για το νομοθέτημα που εντάσσεται στο πλαίσιο του Green Deal και μεταξύ άλλων επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση φυτοφαρμάκων. Οι πρώτοι που αντιτάχθηκαν σθεναρά σε αυτό ήταν οι ίδιοι οι αγρότες. Τα συνδικάτα. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση (το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να είμαστε ακριβείς) στήριξε τις αγροτικές θέσεις και υποστήριξε την καταψήφισή του.

Αν μάλιστα η ψηφοφορία γινόταν σήμερα, πιθανότατα θα ήταν η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου -σχεδόν το σύνολο των πολιτικών ομάδων- που θα καταψήφιζε το νομοθέτημα. Το πολιτικό κόστος είναι πλέον πολύ μεγαλύτερο εν μέσω κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Αν υπάρχει κάποιος που σίγουρα χαίρεται από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι οι μεγάλες και οι μεγαλύτερες φάρμες του Βορρά. Είναι αυτές που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτικών επιδοτήσεων μέσω της ΚΑΠ και αυτές που -βάσιμα πιθανολογώ- θα μπορούσαν να σηκώσουν αναλογικά σημαντικό βάρος του κόστους της πράσινης αγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Αύριο Τετάρτη, είναι μία κρίσιμη μέρα για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα. Δεν έχω ιδέα αν και πώς θα εξελιχθεί ο σχετικός διάλογος ή αν τα τρακτέρ θα βρεθούν τελικά στο Σύνταγμα. Δεν είναι η Ελλάδα το κέντρο του κόσμου. Ούτε της Ευρώπης. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι -στον όποιο διάλογο- οι αγρότες αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους περισσότερο ως πληττόμενο καταναλωτή (προφανώς και είναι) παρά ως σύγχρονο επαγγελματία. Ως αναμένεται, συνεπώς, και η άλλη πλευρά τους αντιμετωπίζει έτσι. Και φυσικά ως ψηφοφόρους. Κι αυτό μάλιστα συμβαίνει εντονότερα εις Παρισίους και Βρυξέλλας παρά εις τας Αθήνας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:43

Ράτκο Μλάντιτς: Πέθανε ο «χασάπης της Βοσνίας»

17:39

ΥΠΑΑΤ: Παράταση εφαρμογής της υποχρεωτικής δήλωσης συγκομιδής ελαιοκάρπου

17:36

ΧΑ: Πρώτη «μάχη» στις 2.700 μονάδες - Βγήκαν πωλητές στα υψηλά

17:35

Χάμακ (Fed): Ώρα για δράση με αύξηση επιτοκίων

17:15

ΟΠΕΚΑ: 180,87 εκατ. ευρώ καταβάλλονται σε 570.792 δικαιούχους στις 31 Aυγούστου

17:12

Τουρνάς: «Ιδιαίτερα δύσκολες οι συνθήκες - Αναδιάταξη και ενίσχυση των δυνάμεων λόγω των ισχυρών ανέμων»

17:09

ΗΠΑ: Μικρή μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας - Σε υψηλό 16 μηνών το εμπορικό έλλειμμα αγαθών τον Ιούλιο

17:00

Η Γαλλία χαλαρώνει τους αυστηρούς κανόνες παραγωγής τυριών λόγω καύσωνα

16:51

Κέρδη στη Wall Street δια χειρός Nvidia

16:48

Κικίλιας: Νέα πλοία, περισσότερα στελέχη και ενίσχυση της παρουσίας του Λιμενικού στο Αιγαίο

16:44

Συνάντηση προέδρων Κοινοβουλίων Ελλάδας-Ιορδανίας - Επιβεβαιώθηκε το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων

16:44

Ξεκίνησε η κατεδάφιση του κτιρίου του Badminton με εντολή Δένδια

16:30

Λιανεμπόριο: Η υποτονική κίνηση των εκπτώσεων και οι φωνές που ζητούν αλλαγές στον θεσμό

16:27

«Φειδώ» στον προϋπολογισμό της ΕΕ ζητά «συμμαχία» χωρών υπό τη Γερμανία

16:21

Στην Τεχεράνη η ηγεσία του Κατάρ σε μια προσπάθεια επανέναρξης της διπλωματίας

16:04

Οικονομικό κλίμα: Υποχώρηση για τις ΜμΕ στο α' εξάμηνο - «Βαρίδι» το λειτουργικό κόστος

16:02

Τουρνάς: Ένα κράτος ταχύτερο και περισσότερο οργανωμένο δίπλα στον πολίτη μετά από μια φυσική καταστροφή

15:58

ΕΕ: Η Meta οφείλει «να προστατεύσει επίσης τα δικά μας παιδιά»

15:57

Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες για τις επιταγές βιβλίων της ΔΥΠΑ

15:55

Νέα θεραπεία για τον καρκίνο του παγκρέατος - Τι λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας

15:48

Moderna: Αντλεί έως 2,3 δισ. δολάρια με μετατρέψιμα ομόλογα μετά το ράλι της μετοχής

15:46

Νεπάλ: Οι αγνοούμενοι από την καταστροφική πλημμύρα - Τουλάχιστον 359 οι νεκροί

15:29

Στο ΙΤΕ ο επίγειος σταθμός του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων

15:23

5 ελληνικά skincare brands που αξίζουν το hype

15:19

ΟΛΠ: Νέο καταστατικό για επέκταση σε λιμάνια, επενδύσεις και logistics

15:15

Ξεκινούν έργα για περιβάλλον, στέγαση και μεταφορές - «Εθνική επιτυχία η έγκριση του ελληνικού σχεδίου»

15:10

Γιαγιόι Κουσάμα: Έφυγε από τη ζωή η «βασίλισσα» των πουά

14:55

ΕΕΘ: Προτείνει ειδικό αναπτυξιακό πλαίσιο για να αντιμετωπιστεί ο ανταγωνισμός από τα Βαλκάνια

14:30

Πέντε οικονομικές αποδράσεις δίπλα στη θάλασσα για να παρατείνετε το καλοκαίρι

14:28

ΥΠΑΑΤ: Συνεχίζονται οι εντατικοί έλεγχοι για την προστασία των καταναλωτών και της αγοράς