ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Λάθος αιτήματα στη λάθος ώρα για τους (Έλληνες και Ευρωπαίους) αγρότες; Ή μήπως όχι;

Γιάννης Παπαγεωργίου
06-02-2024 | 17:36
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Λάθος αιτήματα στη λάθος ώρα για τους (Έλληνες και Ευρωπαίους) αγρότες; Ή μήπως όχι;

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Το γεγονός ότι σήμερα καταναλώνουμε προϊόντα ίδιας ποιότητας με τους καταναλωτές των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οφέλη της χώρας μας και φυσικά είναι αποτέλεσμα της ένταξής της στην Ένωση. Αν αυτό ακούγεται ευνόητο, εύλογο και αναμενόμενο είναι επειδή εύκολα ή δύσκολα θεσμοθετήσαμε κοινούς κανόνες προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν ήταν καθόλου δεδομένο.

Η προσπάθεια αυτή παραμένει διαρκής. Δεν αρκούσαν και δεν αρκούν εφάπαξ αποφάσεις και δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η προσπάθεια συνεχίζεται με την ίδια ευκολία προς την ίδια κατεύθυνση. Αυτό αφορά το σύνολο των αγαθών συμπεριλαμβανομένων των αγροτικών προϊόντων. Δεν είναι καθόλου αυτονόητο ότι η επιδιωκόμενη στρατηγική «από την παραγωγή στο τραπέζι» των νοικοκυριών είναι πράγματι επιδιωκόμενη. Πρόκειται ουσιαστικά για την πρωτοβουλία «Food 2 Fork» που χρονολογείται από το 2020 και έχει ως στόχο να πετύχει βιώσιμες διατροφικές αλυσίδες με (περαιτέρω) έμφαση στην υγεία των πολιτών.

Τον περασμένο Νοέμβριο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απέρριψε την υιοθέτηση της νομοθετικής πρότασης SUR (Sustainable Use Regulation). Σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προτίθεται να την αποσύρει. Πρόκειται για το νομοθέτημα που εντάσσεται στο πλαίσιο του Green Deal και μεταξύ άλλων επιβάλλει περιορισμούς στη χρήση φυτοφαρμάκων. Οι πρώτοι που αντιτάχθηκαν σθεναρά σε αυτό ήταν οι ίδιοι οι αγρότες. Τα συνδικάτα. Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση (το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για να είμαστε ακριβείς) στήριξε τις αγροτικές θέσεις και υποστήριξε την καταψήφισή του.

Αν μάλιστα η ψηφοφορία γινόταν σήμερα, πιθανότατα θα ήταν η συντριπτική πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου -σχεδόν το σύνολο των πολιτικών ομάδων- που θα καταψήφιζε το νομοθέτημα. Το πολιτικό κόστος είναι πλέον πολύ μεγαλύτερο εν μέσω κινητοποιήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη και ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Αν υπάρχει κάποιος που σίγουρα χαίρεται από το συγκεκριμένο αποτέλεσμα των αγροτικών κινητοποιήσεων είναι οι μεγάλες και οι μεγαλύτερες φάρμες του Βορρά. Είναι αυτές που λαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των κοινοτικών επιδοτήσεων μέσω της ΚΑΠ και αυτές που -βάσιμα πιθανολογώ- θα μπορούσαν να σηκώσουν αναλογικά σημαντικό βάρος του κόστους της πράσινης αγροτικής πολιτικής της ΕΕ.

Αύριο Τετάρτη, είναι μία κρίσιμη μέρα για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα. Δεν έχω ιδέα αν και πώς θα εξελιχθεί ο σχετικός διάλογος ή αν τα τρακτέρ θα βρεθούν τελικά στο Σύνταγμα. Δεν είναι η Ελλάδα το κέντρο του κόσμου. Ούτε της Ευρώπης. Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι -στον όποιο διάλογο- οι αγρότες αντιμετωπίζουν τον εαυτό τους περισσότερο ως πληττόμενο καταναλωτή (προφανώς και είναι) παρά ως σύγχρονο επαγγελματία. Ως αναμένεται, συνεπώς, και η άλλη πλευρά τους αντιμετωπίζει έτσι. Και φυσικά ως ψηφοφόρους. Κι αυτό μάλιστα συμβαίνει εντονότερα εις Παρισίους και Βρυξέλλας παρά εις τας Αθήνας.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης ΑΘΗΝΑ-ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

17:21

Ισραήλ: Οι συνομιλίες με τη Βηρυτό, μια «ιστορική ευκαιρία» για να λήξει ο έλεγχος της Χεζμπολάχ στον Λίβανο

17:16

WSJ: Καταρχήν συμφωνία ΗΠΑ - Ιράν για νέα συνάντηση

17:16

ΗΠΑ: Νέος επικεφαλής της διπλωματικής αντιπροσωπείας στη Βενεζουέλα ο Τζον Μπάρετ

17:03

Allbirds: Από τα παπούτσια...στην τεχνητή νοημοσύνη - Εκτόξευση 300% της μετοχής

16:56

Wall Street: «Φλερτάρει» με ρεκόρ ο S&P 500

16:52

Ρωσία: Ο Πούτιν επέπληξε την επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας και τον ΥΠΟΙΚ για την οικονομική συρρίκνωση

16:38

Χίλιες απολύσεις ετοιμάζει η Snap - Το 16% του εργατικού προσωπικού της

16:38

Η Zalando αναπτύσσεται δυναμικά στην ελληνική αγορά λανσάροντας το Partner Program

16:30

Η Ουκρανία ανακατέλαβε 50 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών τον Μάρτιο

16:25

Νέα απειλή Τραμπ για «καρατόμηση» του Πάουελ

16:16

Ντουμπάι: Το εμβληματικό ξενοδοχείο Burj Al ⁠Arab θα κλείσει για 18 μήνες λόγω ανακαίνισης

16:05

Κύπρος: Ένταση στη Νεκρή Ζώνη ανάμεσα σε δυνάμεις του ΟΗΕ και την τουρκική πλευρά

16:03

BofA: Ρεκόρ 20ετίας στα καθαρά κέρδη α' τριμήνου - Στα 30,4 δισ. δολάρια τα έσοδα

16:02

Το ΔΝΤ προειδοποιεί: Περιορίζεται το περιθώριο διαχείρισης του παγκόσμιου χρέους

16:00

Έκθεση ΔΝΤ: «Πρωταθλήτρια κόσμου» η Ελλάδα στη μείωση του χρέους

15:58

Μέση Ανατολή: Συνεχίζονται οι ανταλλαγές μηνυμάτων ΗΠΑ και Ιράν - Η Τεχεράνη απειλεί να «κλείσει» την Ερυθρά Θάλασσα

15:52

11ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών: Πλούσια ατζέντα με περισσότερες από 200 συζητήσεις

15:43

Alpha Bank Campus: Δύο ιστορικά κτήρια της τράπεζας υποδέχθηκαν πάνω από 500 επισκέπτες

15:26

Πιερρακάκης στο CNBC: Η Ευρώπη είναι λιγότερο ευάλωτη σε σχέση με το 2022

15:14

Ο Τραμπ ζήτησε από την Κίνα να μην δώσει όπλα στο Ιράν - «Το Ορμούζ ανοίγει μόνιμα»

15:07

Χεζμπολάχ: «Οι συνομιλίες του Λιβάνου με το Ισραήλ διευρύνουν το ρήγμα στη χώρα»

15:01

Τα 10 πιο πολύχρωμα μέρη στον κόσμο που πρέπει να επισκεφτεί κάθε λάτρης των λουλουδιών

14:56

MORE: Σε λειτουργία τρία από τα πρώτα έργα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα

14:53

Υδρογονάνθρακες: Restart στις γεωτρήσεις - Το 40% των κερδών στο Δημόσιο

14:50

Ερντογάν: Η Τουρκία εργάζεται προς την παράταση της εκεχειρίας ΗΠΑ - Ιράν

14:45

Το Ισραήλ έπληξε πάνω από 200 στόχους της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

14:44

Συνάντηση Μητσοτάκη - Κόστα σήμερα

14:44

Eurobank Equities: Αυξάνει τιμές-στόχους για τις τραπεζικές μετοχές

14:43

Morgan Stanley: Πάνω από τις εκτιμήσεις κέρδη και έσοδα στο α' τρίμηνο

14:40

Κομισιόν: Επενδύσεις 1,07 δισ. ευρώ σε 57 αμυντικά έργα