Σήμερα, τα μεσάνυχτα λήγει η προθεσμία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων για να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη διαδικασία της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Το οικονομικό επιτελείο έχει αγωνία για το αποτέλεσμα. Περιμένει να δει πόσοι τελικά ιδιώτες εκτιμητές θα βοηθήσουν για να ξετυλιχθεί το κουβάρι των νέων αντικειμενικών αξιών. Όσο περισσότεροι συμμετέχουν στη διαδικασία, τόσο το καλύτερο.

Για τον λόγο αυτόν άλλωστε και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέβασε την αμοιβή τους για κάθε τιμή ζώνης που θα εισηγηθούν.

Οικονομικό κίνητρο για μεγαλύτερη συμμετοχή

Από 50 ευρώ που είχαν λάβει το 2018, τώρα θα εισπράξουν από 75 έως 85 ευρώ για κάθε τιμή ζώνης με ανώτατο όριο τις 300 τιμές. Δηλαδή η ανώτατη αμοιβή που θα δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους ιδιώτες εκτιμητές ανέρχεται σε 25.500 ευρώ.

Οι εκτιμητές θα πληρωθούν με την παράδοση του έργου τους, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Μαρτίου. Ωστόσο το 50% των εισηγήσεών τους θα πρέπει να έχει παραδοθεί εντός 25 ημερών από την ημερομηνία που θα υπογραφεί η πρόσληψή τους.

Οι τιμές ζώνης που θα εισηγηθούν δεν δεσμεύουν το υπουργείο Οικονομικών και θα περάσουν από το κόσκινο της ειδικής επιτροπής του υπουργείου, αφού αντιπαρατεθούν με τα στοιχεία που έχουν στο αρχείο τους οι τράπεζες και τα γραφεία των συμβολαιογράφων.