Εκτός σχεδίου οικόπεδα: Για ποια έρχεται ρύθμιση τις επόμενες εβδομάδες – «Ξεκλειδώνουν» χιλιάδες ιδιοκτησίες

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εκτός σχεδίου οικόπεδα: Για ποια έρχεται ρύθμιση τις επόμενες εβδομάδες – «Ξεκλειδώνουν» χιλιάδες ιδιοκτησίες
Λύση στο πρόβλημα χιλιάδων ιδιοκτησιών σε εκτός σχεδίου περιοχές που δεν έχουν πρόσωπο σε νομικά αναγνωρισμένη οδό και είναι μικρότερα των 4 στρεμμάτων αναμένεται να δώσει η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ.

Λύση στο πρόβλημα χιλιάδων ιδιοκτησιών σε εκτός σχεδίου περιοχές που δεν έχουν πρόσωπο σε νομικά αναγνωρισμένη οδό και είναι μικρότερα των 4 στρεμμάτων αναμένεται να δώσει η νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ και θα κατατεθεί στην Βουλή μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους.

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία αποτελεί αίτημα ιδιοκτητών και επαγγελματιών του κλάδου (δικηγόρων, συμβολαιογράφων, μηχανικών, μεσιτών) καθώς ουσιαστικά με το ισχύον καθεστώς χανόταν το δικαίωμα δόμησης για εκτάσεις που εμπίπτουν στο συγκεκριμένο καθεστώς. Πρόκειται για έναν περιορισμό που προέκυψε ύστερα από απόφαση του ΣτΕ για οικοδομή στην Πάτμο, σύμφωνα με την οποία δεν μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια για κάθε εκτός σχεδίου οικόπεδο που δεν έχει «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη νομικά οδό, ένα πρόβλημα το οποίο, σύμφωνα με εκπροσώπους φορέων, υφίσταται για σχεδόν το 90% των ιδιοκτησιών.

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, η κυβέρνηση αναμένεται να νομοθετήσει σχετικά με το δικαίωμα δόμησης στα εκτός σχεδίου ακίνητα τόσο για εκείνα που έχουν δημιουργηθεί πριν από το 1985, όσο και για αυτά που δημιουργήθηκαν μεταξύ 1985 και 2003 και στα οποία ουσιαστικά εντοπίζεται το πρόβλημα δεδομένου ότι το ΣτΕ επιβάλει ότι πρέπει να έχουν «πρόσωπο» σε συγκεκριμένη οδό. Συγκεκριμένα, μέσω της νομοθετικής ρύθμισης θα παρέχεται η δυνατότητα δόμησης σε οικόπεδα τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων που βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές λαμβάνοντας υπ’ όψιν δύο κριτήρια, τον χρόνο δημιουργίας και το πρόσωπο που διαθέτουν σε νόμιμα αναγνωρισμένο δρόμο. Πρόκειται για οικόπεδα που δημιουργήθηκαν από τις 31 Μαΐου 1985 έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2003 τα οποία θα πρέπει να έχουν πρόσωπο ή να εφάπτεται ένα εκ των ορίων τους σε μήκος τουλάχιστον 3,5 μέτρων σε οδό που εμφανίζεται σε αεροφωτογραφίες πριν από τις 27 Ιουλίου 1977 και έχει πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρων, που συνδέεται με διεθνή, επαρχιακή, δημοτική ή κοινοτική οδό ή εγκαταλελειμμένα τμήματα αυτών, και που έχει διανοιχτεί με απόφαση κρατικού οργάνου, είτε να είναι καταχωρισμένη στα κτηματολογικά βιβλία, είτε να έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες οδοστρωσίας της από αρμόδια για τη συντήρηση και βελτίωση των οδών Αρχή, είτε οργανισμό, είτε να διέρχεται από αυτήν δίκτυο κοινής ωφελείας.

Όσον αφορά στα οικόπεδα πριν από το 1985, για να λάβουν άδεια δόμησης, θα πρέπει να πληρούν επίσης τις παραπάνω προϋποθέσεις, δηλαδή να έχουν πρόσωπο ή το ένα από τα όριά τους να εφάπτεται σε μήκος τουλάχιστον 3,5 μέτρων σε οδό που εμφανίζεται σε αεροφωτογραφίες πριν από τις 27 Ιουλίου 1977, που έχει πλάτος τουλάχιστον 3,5 μέτρων, και που έχει διανοιχτεί με απόφαση κρατικού οργάνου, είτε είναι καταχωρισμένη με την ένδειξη «ειδική έκταση», είτε έχουν πραγματοποιηθεί εργασίες οδοστρωσίας από αρμόδια για τη συντήρηση και βελτίωση των οδών Αρχή, είτε να διέρχεται από αυτήν δίκτυο κοινής ωφελείας.

Ενιαίους κανόνες για την εκτός σχεδίου δόμησης ζητά η αγορά

Η επερχόμενη νομοθετική ρύθμιση αποτελούσε αίτημα εκπροσώπων της αγοράς οι οποίοι, για την οριστική επίλυση του προβλήματος είχαν προτείνει λύση η οποία βασίζεται σε τρεις άξονες, την άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου αρτίων και οικοδομήσιμων ακινήτων, την άμεση θέσπιση και υλοποίηση διαδικασίας καθορισμού κοινοχρήστων οδών και την θέσπιση ενιαίων κανόνων εφαρμογής για την εκτός σχεδίου δόμησης στην Ελληνική Επικράτεια.

Τώρα, με τη νέα ρύθμιση, αναμένεται να ξεκλειδώσουν χιλιάδες ιδιοκτησίες οι οποίες δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν. Μάλιστα, όπως είχε αναφέρει πριν από λίγο καιρό σε σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Δ. Βερβεσός, το ισχύον καθεστώς υποχρεώνει τους πολίτες να πληρώνουν φόρους για οικόπεδα που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν αναφέροντας συγκεκριμένα ότι: «Οι πολίτες καλούνται σήμερα άδικα να πληρώσουν λάθη και αδιέξοδα της Ελληνικής Πολιτείας, που μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε χαρακτηρισμό του δικτύου κοινόχρηστων οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ ταυτόχρονα η άναρχη χωροθέτηση των οικισμών έχει καταστήσει μεγάλο μέρος των εντός σχεδίου οικοπέδων μη οικοδομήσιμα, ενώ οι πολίτες πληρώνουν αδρά τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Στον «αέρα» χιλιάδες ιδιοκτησίες στις εκτός σχεδίου περιοχές

Στασινός (ΤΕΕ): Προτάσεις για τα εκτός σχεδίου ώστε να μην βγει κανένας χαμένος

Άμεση λύση για τα εκτός σχεδίου ζητούν οι φορείς – Οι προτάσεις και η απάντηση στις fast track επενδύσεις

gazzetta
gazzetta reader insider insider