Ακίνητα: Επανέρχεται η ανοδική τάση στην Αττική με μεγάλο «νικητή» τον Πειραιά

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακίνητα: Επανέρχεται η ανοδική τάση στην Αττική με μεγάλο «νικητή» τον Πειραιά
Μεγάλη άνοδο έως και 143% στη συνολική αξία των αγοραπωλησιών και αύξηση έως 47% στην τιμή του μέσου ακινήτου στην Αττική το πρώτο εξάμηνο του 2023, προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE. «Πρωταθλητής» ο Πειραιάς. Ποια είναι η κατάσταση στο Λεκανοπέδιο.

Μεγάλη άνοδο έως και 143% στη συνολική αξία των αγοραπωλησιών και αύξηση έως 47% στην τιμή του μέσου ακινήτου στην Αττική το πρώτο εξάμηνο του 2023, προκύπτει από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Παρατηρητήριο Αγοράς Κατοικιών TOPO GES IKE. Τα δεδομένα της έρευνας έχουν συγκεντρωθεί από το Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων, ψηφιακό εργαλείο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Ανοδική τάση, «νικητής» ο Πειραιάς

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 φαίνεται ότι επανέρχεται η ανοδική τάση στην αγορά κατοικιών στην Αττική με μεγάλο «νικητή» τον Πειραιά όπου η αύξηση είναι πολύ μεγάλη. Οι περιοχές που είχαν φρενάρει, δηλαδή η Ανατολική Αττική, τα Προάστια του Πειραιά, τα Βόρεια και Δυτικά Προάστια παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στις αγοραπωλησίες και ακολουθούν τις περιοχές που μέχρι τώρα οδηγούσαν την κούρσα, όπως το Κέντρο της Αθήνας και τα Νότια Προάστια. Φαίνεται ξεκάθαρα ότι η αλλαγή της πολιτικής για την Golden Visa έπαιξε τον ρόλο της στην διαμόρφωση της αγοράς στις περιοχές αυτές συνολικά. Επιπλέον, είναι ξεκάθαρη και η αύξηση της δηλωμένης αξίας των ακινήτων που ξεπερνά κατά πολύ τα προηγούμενα χρόνια, ιδιαιτέρως στις περιοχές, όπου παρέμεινε το πόσο των 250.000 ευρώ στην Golden Visa.

Ειδικότερα, η λειτουργία της Γραμμής 3 του Μετρό που «έπιασε λιμάνι» οδήγησε στη μεγαλύτερη αύξηση (65%) σε αγοραπωλησίες μεταξύ πρώτου εξαμήνου φέτος και του αντίστοιχου διαστήματος πέρυσι σημείωσε στην περιοχή του Πειραιά. Κατά το εξεταζόμενο διάστημα η συνολική αξία των αγοραπωλησιών στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αυξήθηκε 143% και η τιμή του μέσου ακινήτου 47%.

Οι συναλλαγές και η μέση αξία ακινήτων στην Αττική

Στην Αθηναϊκή Ριβιέρα (Νότια Προάστια) οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν 19%, η συνολική τους αξία 65% και η αξία του μέσου ακινήτου 39% (σε σχέση με το 2021 η τιμή του μέσου ακινήτου αυξήθηκε 43%). Όσον αφορά στο κέντρο της πρωτεύουσας, δηλαδή στον Δήμο Αθηναίων, το μέσο ακίνητο που πωλήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023 κόστισε 16% παραπάνω από ότι το 2022 και 34% σε σχέση με το 2021. Οι αγοραπωλησίες ήταν αυξημένες 15% και η συνολική τους αξία 34%. Στα Βόρεια Προάστια το μέσο ακίνητο πωλήθηκε 2% παραπάνω, οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν 18% και η συνολική αξία τους 21%.

Αναφορικά με τα Δυτικά Προάστια το μέσο ακίνητο πωλήθηκε 20% παραπάνω, οι αγοραπωλησίες αυξήθηκαν 18% και η συνολική αξία τους 42%, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ανατολική Αττική είναι 18%, 28% και 52%. Στη Δυτική Αττική η μέση αξία ενισχύθηκε 42%, οι συνολικές αγοραπωλησίες ενισχύθηκαν κατά 11% και η συνολική αξία συναλλαγών κατά 59%. Στα προάστια του Πειραιά μέση αξία ενισχύθηκε 7%, οι συνολικές αγοραπωλησίες ενισχύθηκαν κατά 22% και η συνολική αξία συναλλαγών κατά 30%.

Αντιθέτως, στα νησιά του Αργοσαρωνικού σημειώνεται μείωση της τιμής του μέσου ακινήτου 25%, κατά 7% μειώθηκαν οι αγοραπωλησίες και κατά 20% η συνολική αξία τους. Αρνητικό πρόσημο καταγράφεται και για τις Κυκλάδες, με πτώση 14% στη μέση αξία, με -7% στις συναλλαγές και μείωση 21% στη συνολική αξία αγοραπωλησιών.

Η «εικόνα» σε σχέση με το εμβαδόν των πωληθέντων κατοικιών – Η ηλικία

Το βασικό συμπέρασμα από την έρευνα αναφορικά με το εμβαδόν των πωληθέντων κατοικιών είναι πως στην πλειονότητα των περιοχών που μελετήθηκαν, δεν παρουσιάστηκαν σημαντικές αλλαγές. Ωστόσο, στα Νότια Προάστια καταγράφεται σταδιακή αύξηση της επιφάνειας της μέσης κατοικίας, από 74 τ.μ. το 2021 σε 80 τ.μ. το 2023 και στα Βόρεια Προάστια μείωση κατά 6 τ.μ.

Στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής, ενώ το εμβαδόν του μέσου ακινήτου σημείωσε πτώση το 2022 κατά 7 τ.μ., το 2023 επανήλθε στα 103 τ.μ. Στο κέντρο του Πειραιά το εμβαδόν της μέσης κατοικίας καταγράφει πτώση από το 2021 και η ηλικία το 2023 μειώθηκε κατά 4 έτη.

Στις περιοχές του Δήμου Αθηναίων για το πρώτο εξάμηνο του 2023 η μέση κατοικία που πουλήθηκε κατασκευάστηκε το 1971 και έχει εμβαδόν 67 τ.μ. Στα Νότια Προάστια το εμβαδόν της είναι 80 τ.μ. και έχει ηλικία 41 έτη και στα Βόρεια η επιφάνεια του μέσου ακινήτου είναι 97 τ.μ. και η ηλικία του 34 έτη.

Αναφορικά με τα Δυτικά Προάστια, το έτος κατασκευής της μέσης κατοικίας ήταν το 1982 και η επιφάνειά της 77 τ.μ., ενώ στα Ανατολικά προάστια της Αττικής η χρονολογία κατασκευής του μέσου ακινήτου είναι το 1992 και το εμβαδόν του 103 τ.μ.

Το ίδιο διάστημα, η μέση κατοικία που πωλήθηκε στη Δυτική Αττική έχει ηλικία 34 έτη και εμβαδόν 79 τ.μ. Στο κέντρο του Πειραιά προκύπτει πως η ηλικία του μέσου ακινήτου είναι τα 41 έτη και η επιφάνειά του τα 73 τ.μ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς θα είναι η επέκταση της Ιόνιας Οδού στη ΒΔ Ελλάδα ύψους 310 εκατ. ευρώ

ΥΠΕΝ – ΤΑΙΠΕΔ: «Βγήκε» διαγωνισμός 69 εκατ. ευρώ για Αναδασώσεις 56,9 χιλ. στρεμμάτων σε Αττική και Κ. Μακεδονία

Γιατί θεωρούνται «καυτές» 3 συμβάσεις παραχώρησης 6,5 δισ. ευρώ – Η Αττική Οδός, η Εγνατία και ο ΒΟΑΚ

gazzetta
gazzetta reader insider insider