Trastor: Πώς η ΑΕΕΑΠ αναχρηματοδοτεί δανεισμό και ενισχύει τη «δύναμη πυρός»

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Trastor: Πώς η ΑΕΕΑΠ αναχρηματοδοτεί δανεισμό και ενισχύει τη «δύναμη πυρός»
Την αναχρηματοδότηση του συνόλου των δανειακών της υποχρεώσεων και την εξασφάλιση έως και 100 εκατ. για τις επενδύσεις της την επόμενη διετία πετυχαίνει η  ΑΕΕΑΠ με την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων, συνολικού ύψους 305 εκατ. ευρώ.

Την αναχρηματοδότηση του συνόλου των δανειακών της υποχρεώσεων και την εξασφάλιση έως και 100 εκατ. για τις επενδύσεις της την επόμενη διετία πετυχαίνει η Trastor ΑΕΕΑΠ με την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων, συνολικού ύψους 305 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω γίνονται εφικτά καθώς έπειτα από την αποχώρηση της Varde Partners και της δημόσιας πρότασης που ακολούθησε στη διάρκεια του 2022, η Πειραιώς κατέχει το 98,3% του μετοχικού κεφαλαίου της Trastor. Με την αναχρηματοδότηση των δανείων της η ΑΕΕΑΠ εξασφαλίζει καλύτερους όρους δανεισμού και μειώνει το χρηματοοικονομικό της κόστος.

Αρχικά ανακοινώθηκε η σύναψη Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ), ύψους 55 εκατ. που θα εκδώσει η ΑΕΕΑΠ και θα καλύψει η Τράπεζα Πειραιώς και στη συνέχεια η έκδοση κοινού εμπραγμάτως ασφαλισμένου ομολογιακού δανείου (ΚΟΔ) έως του ποσού των 250 εκατ. ευρώ επίσης από την Πειραιώς μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης.

Προ ημερών η Trastor ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΕΕΑΠ αποφάσισε και ενέκρινε την έκδοση από την εταιρεία κοινού εμπραγμάτως ασφαλισμένου ομολογιακού δανείου ποσού έως €250.000.000 και τη διάθεση του συνόλου (100%) των ομολογιών που πρόκειται να εκδοθούν στο πλαίσιο του ΚΟΔ, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, στην πλειοψηφούσα μέτοχο της Εταιρείας, ήτοι στην ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Ανώνυμος Εταιρεία». Δεδομένου ότι η βασική πλειοψηφούσα μέτοχος κατέχει ποσοστό πλέον του 98% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της ΑΕΕΑΠ, δεν υφίσταται άλλος μέτοχος που να κατέχει ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της Εταιρείας τουλάχιστον 5%, ώστε να δύναται να ζητήσει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης για να αποφασίσει για το ζήτημα αυτό.

Βάσει των τελευταίων δημοσιοποιημένων στοιχείων οι δανειακές υποχρεώσεις της Trastor (30.06.2022) ήταν 168,153. Οι υποχρεώσεις μισθώσεων επενδυτικών ακινήτων, λόγω της σύναψης σύμβασης χρηματοδοτικής μίσθωσης, είναι ύψους 17,059 εκατ. και αφορούν το ακίνητο «THE 80» στην οδό Μιχαλακοπούλου 80, στην Αθήνα το οποίο θα περάσει στην ιδιοκτησία της ΑΕΕΑΠ. Το εν λόγω ακίνητο είναι το πρώην κτίριο γραφείων του ΔΟΛ στην οδό Μιχαλακοπούλου, επιφάνειας 15.000 τ.μ., το οποίο η Trastor έχει ανακατασκευάσει και εκμισθώνει σε σειρά εταιρειών.

Στις αγορές νέων ακινήτων περιλαμβάνονται ορισμένες που αφορούν περιουσιακά στοιχεία της Πειραιώς, συνολικής αξίας 25 εκατ. ευρώ. Στις νέες επενδύσεις της ΑΕΕΑΠ περιλαμβάνονται και ενεργειακές αναβαθμίσεις κτηρίων όπως στο συγκρότημα γραφειακών χώρων Σωρού 18 - 20 και Αμαρουσίου Χαλανδρίου στο Μαρούσι, το οποίο είναι μισθωμένο στην Bayer Ελλάς και την Φουρλής, καθώς και στα γραφεία της στη Βασιλίσσης Σοφίας, απέναντι από την αμερικάνικη πρεσβεία με μισθωτή την Πειραιώς.

Η Trastor σχεδιάζει παράλληλα να ξεκινήσει και την κατασκευή νέων γραφείων (6.000 τ.μ.) σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της στο Μαρούσι και με αυτή την επένδυση εισέρχεται στο development.

Βάσει όσων αναφέρονταν στην κατάσταση επενδύσεων που προ ημερών δημοσιοποίησε η ΑΕΕΑΠ, στο τέλος του 2022 η αξία του χαρτοφυλακίου της Trastor είχε αυξηθεί σε 392,3 εκατ. ευρώ, από 325 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2021, καθώς η εισηγμένη επένδυσε συνολικό ποσό 49 εκατ. ευρώ για την απόκτηση επτά επενδυτικών ακινήτων και την ανέγερση δύο αποθηκευτικών χώρων logistics.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Real Estate - ΑΕΕΑΠ: Εκτινάχθηκε στα 4,135 δισ. ευρώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο  – Αύξηση 17% το 2022

Μονάδες Αποβλήτων: «Τρέχουν» 4 διαγωνισμοί ύψους 570 εκατ. ευρώ για περιφερειακά projects με… «αστερίσκους»

Το τουριστικό project αναβάθμισης στη Χαλκιδική ύψους 107 εκατ. ευρώ

gazzetta
gazzetta reader insider insider