Σκέφτεσαι να χτίσεις σπίτι; 4 παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκέφτεσαι να χτίσεις σπίτι; 4 παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη
Αναζητώντας την ιδανική κατοικία, αρκετά άτομα επιλέγουν να χτίσουν το δικό τους σπίτι – ένα σπίτι που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και θα ταιριάζει με το στυλ και την προσωπικότητά τους.

Αναζητώντας την ιδανική κατοικία, αρκετά άτομα επιλέγουν να χτίσουν το δικό τους σπίτι – ένα σπίτι που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και θα ταιριάζει με το στυλ και την προσωπικότητά τους. Αν σκέφτεσαι κι εσύ ότι αυτή είναι η πιο κατάλληλη επιλογή για σένα, είτε στο άμεσο είτε στο πιο μακρινό μέλλον, καλό είναι να λάβεις υπόψη 4 βασικούς παράγοντες που σου προτείνει η ομάδα της Delfi Properties, για να σε βοηθήσει να υλοποιήσεις την απόφασή σου.

Το κόστος της κατασκευής

Σε γενικές γραμμές, η κατασκευή σπιτιού κοστίζει περισσότερο από την αγορά έτοιμης κατοικίας – τουλάχιστο στο ξεκίνημα. Υπάρχουν όμως τρόποι να κάνεις έγκαιρα καλή διαχείριση αυτού του κόστους, για να μην σου φανεί αφόρητο όταν έρθει η ώρα των πληρωμών.

Αν το πλάνο σου για κατασκευή σπιτιού αφορά το μακρινό μέλλον και δεν έχεις ήδη δικό σου οικόπεδο, τότε καλό είναι να… αποκτήσεις ένα από τώρα. Η αγορά γης μερικά χρόνια πριν την κατασκευή του σπιτιού, όπως εξηγεί η ομάδα της Delfi Properties, θα σε βοηθήσει να κάνεις καλύτερη κατανομή του κόστους σε βάθος χρόνου και ευκολότερη διαχείριση των δανείων που θα χρειαστείς.

Επιπλέον, μια επιλογή που θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις αρκετό budget είναι τα προκατασκευασμένα σπίτια. Στην περίπτωση αυτή, τα δομικά στοιχεία και οι τοίχοι του σπιτιού κατασκευάζονται στο εργοστάσιο και ενώνονται μεταξύ τους στο εργοτάξιο. Με άλλα λόγια, το σπίτι «συναρμολογείται» στο οικόπεδό σου αντί να χτίζεται όπως τα συμβατικά σπίτια – φυσικά με ασφαλείς τρόπους που πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές και χωρίς να σου στερεί τη δυνατότητα επιλογής design, υλικών κλπ.

Ακόμη, μην ξεχάσεις να εξερευνήσεις την πιθανότητα επιδότησης για συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και προδιαγραφές του νέου σου σπιτιού, όπως για παράδειγμα για τεχνολογίες που θα αυξήσουν την ενεργειακή του απόδοση.

Η έγκαιρη προετοιμασία για το στεγαστικό δάνειο

Η σωστή προετοιμασία μπορεί να σου γλυτώσει κόστος και χρόνο. Φρόντισε να συμβουλευτείς τον τραπεζίτη που σε εξυπηρετεί, ή και τους συναδέλφους του στους οποίους θα σε παραπέμψει αν δεν εξειδικεύεται ο ίδιος στα στεγαστικά δάνεια. Εξετάστε μαζί την οικονομική σου κατάσταση, τις δυνατότητες και τις επιλογές σου.

Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τους ειδικούς της Delfi Properties, η διαδικασία δανειοδότησης για την απόκτηση κατοικίας μπορεί να γίνει περίπλοκη για κάποιο άτομο που δεν γνωρίζει τι συνυπολογίζεται στο ποσό του δανείου, πώς καθορίζονται τα επιτόκια κλπ., επομένως είναι σημαντικό να έχεις δίπλα σου έναν επαγγελματία που να μπορείς να τον εμπιστευτείς.

Η προετοιμασία για απροσδόκητα έξοδα

Όσο οργανωμένος/η κι αν είσαι, πάντα υπάρχει η πιθανότητα να προκύψουν κάποια απροσδόκητα έξοδα, γιατί πολύ απλά, είναι αδύνατο να προβλέψεις τι προβλήματα θα εμφανιστούν στην πορεία και πόσο θα σου κοστίσουν. Φυσικά, όσο πιο έμπειροι και έμπιστοι είναι οι κατασκευαστές και οι εργολάβοι με τους οποίους συνεργάζεσαι, τόσο λιγότερα θα είναι τα προβλήματα και τόσο πιο εύκολα θα βρουν τις πιο αποδοτικές λύσεις.

Επιπλέον, όσο πιο προσεκτικά εξετάσεις τα σχέδια και τις προδιαγραφές του νέου σου σπιτιού, τόσο περισσότερα προβλήματα – και έξοδα – θα αποφύγεις, σύμφωνα με την ομάδα της Delfi Properties. Δεν θέλεις για παράδειγμα να ακούγεται ο ήχος της αυτόματης καγκελόπορτας του γκαράζ σου στα υπνοδωμάτια των παιδιών κάθε φορά που ανοίγει. Αν όμως δεν μελετήσεις αρκετά τα σχέδια που έχεις, ίσως να αντιληφθείς το πρόβλημα μετά που θα το δεις στην πράξη – όταν πια θα χρειάζονται επιπλέον έξοδα για να το φτιάξεις.

Η δημιουργία του ιδανικού χώρου για σένα και την οικογένειά σου

Όταν πάρεις την απόφαση να χτίσεις αντί να αγοράσεις σπίτι, στην ουσία αποφασίζεις να δημιουργήσεις κάτι μοναδικό για σένα και την οικογένειά σου. Κάτι που να είναι ακριβώς όπως το θέλεις. Πάρε όλο το χρόνο που χρειάζεσαι, σκέψου προσεκτικά το σχεδιασμό, τα χρώματα και τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις, συμβουλέψου τα κατάλληλα άτομα και παρακολούθησε την εξέλιξη του πρότζεκτ από την αρχή μέχρι το τέλος. Μόνο έτσι θα δημιουργήσεις το χώρο όπου θα νιώθεις πραγματικά «σπίτι σου»!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αγοράς νέας κατοικίας;

6 έξυπνοι τρόποι να φέρεις έναν αέρα ανανέωσης στο σπίτι σου

3 υπέροχα σπίτια που... μυρίζουν χειμώνα!

gazzetta
gazzetta reader insider insider