ΟΟΣΑ: Εισοδήματα 13 ετών «κοστίζει» μια κατοικία 100 τμ στην Ελλάδα - Σε ποιες χώρες είναι ακριβότερη η απόκτηση στέγης

Μοιράσου το
ΟΟΣΑ: Εισοδήματα 13 ετών «κοστίζει» μια κατοικία 100 τμ στην Ελλάδα - Σε ποιες χώρες είναι ακριβότερη η απόκτηση στέγης
Σε ποιες χώρες είναι «ακριβότερη» η απόκτηση στέγης και σε ποιες «φθηνότερη».

Ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό για να αγοράσει μια μέση κατοικία 100 τετραγωνικών μέτρων στην Ελλάδα θα πρέπει να εργάζεται 13 χρόνια και να διαθέσει το σύνολο των εισοδημάτων του για την απόκτησή της. Αντίθετα ένα μέσο νοικοκυριό στις Ηνωμένες Πολιτείες για να αγοράσει μια κατοικία 100 τμ. θα πρέπει να διαθέσει εισοδήματα 4,1 ετών.

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για το υψηλό κόστος απόκτησης στέγης στη χώρα μας που περιλαμβάνει έκθεση του ΟΟΣΑ (Housing taxation in OECD countries) σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα καταλαμβάνει την 6η υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών του Οργανισμού μετά τη Νέα Ζηλανδία, τη Ν. Κορέα, την Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και την Αυστραλία.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με την έκθεση η αγορά μίας κατοικίας 100 τετραγωνικών μέτρων το 2020 αντιστοιχούσε στα εισοδήματα σχεδόν 13 ετών ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού έναντι 11,7 ετών το 2000.

Στη κορυφή βρίσκεται η Νέα Ζηλανδία με 18,7 ετήσια εισοδήματα και ακολουθούν η Κορέα με 16,6, η Ιρλανδία με 16,1, το Λουξεμβούργο με 15,8 και η Αυστραλία με 14,4. Η ευκολότερη συγκριτικά αγορά κατοικίας καταγράφεται στις ΗΠΑ όπου χρειάζονται τα εισοδήματα 4,1 ετών και ακολουθούν η Λιθουανία με 6,5, η Φινλανδία με 6,7, η Ιαπωνία με 7,5, η Νορβηγία με 7,8 και η Ιταλία με το εισοδήματα 8,7 ετών.

Στη Ελλάδα αν και καταγράφεται υψηλό ποσοστό ιδιοκτησίας κύριας κατοικίας (72%), η αύξηση στις τιμές των κατοικιών και των ενοικίων τα τελευταία χρόνια κάνει όλο και λιγότερο προσιτή την απόκτηση κατοικίας, ιδιαίτερα για τους νεότερους.

Όπως αποκαλύπτει η έκθεση του ΟΟΣΑ στην Ελλάδα:

  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα απόκτησης κατοικίας εντοπίζεται στους νέους έως 34 ετών καθώς το ποσοστό αυτής της ηλικιακής ομάδας που έχουν αποκτήσει δικό τους σπίτι, χωρίς να το έχουν κληρονομήσει ή να έχει περάσει στα χέρια τους με γονική παροχή ή δωρεά, είναι μόλις 13%, που είναι το χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ.
  • Στην 20ετία 2000-2020 οι πραγματικές τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν λιγότερο από τις υπόλοιπες χώρες του ΟΟΣΑ, με εξαίρεση την Ιαπωνία, ωστόσο η αγορά κατοικιών έχει γίνει πολύ δύσκολη για τους Έλληνες οι οποίοι ειδικά στην δεκαετία των μνημονίων είδαν τα εισοδήματά τους να μειώνονται και τους φόρους να αυξάνονται.
  • Οι πραγματικές τιμές των ακινήτων, μετά την αφαίρεση του πληθωρισμού, αυξήθηκαν περίπου 10% από το τέταρτο τρίμηνο του 2019 έως το τρίτο τρίμηνο του 2021 έναντι 13% κατά μέσο όρο στις χώρες του ΟΟΣΑ.
  • Η Ελλάδα βρίσκεται στην 13η θέση μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ στους φόρους που επιβάλλει στην ακίνητη περιουσία. Το 7% των φορολογικών εσόδων προέρχεται από φόρους στα ακίνητα με βάση τα στοιχεία του 2020, ενώ υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό έχει μειωθεί μετά τις νέες μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ. Σημειώνεται ότι ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι στο 6%.
  • Η απόκτηση κατοικίας παραμένει μια σταθερή και σίγουρη επένδυση για τους ‘Έλληνες. Το 92% της περιουσίας που μεταβιβάζουν οι Έλληνες αφορά ακίνητα και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από τις χώρες του ΟΟΣΑ, με το χαμηλότερο να καταγράφεται στην Ολλανδία με 19%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καύσιμα: Τσουχτερό παραμένει το γέμισμα των διακοπών - Σταθεροποίηση τιμών βλέπει η αγορά

Lamda –Ελληνικό: Πώς αντιμετωπίζει το αυξημένο κόστος υλών και ενέργειας – Ισχυρό ενδιαφέρον για το Vouliagmeni Malls

ΒΟΑΚ: Σε θέση «μάχης» οι ισχυροί κατασκευαστές για την παραχώρηση – «φιλέτο» των 1,5 δισ. ευρώ