Γερμανία: Νίκη του CDU στη Ρηνανία - Παλατινάτο έπειτα από 35 χρόνια

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Γερμανία: Νίκη του CDU στη Ρηνανία - Παλατινάτο έπειτα από 35 χρόνια
Σύμφωνα με την πρώτη πρόγνωση αποτελέσματος για λογαριασμό του ARD, το CDU συγκεντρώνει 30,5% (+2,8 από τις εκλογές του 2021).

Τελευταία ενημέρωση 21:37

Την επικράτηση του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στις κρατιδιακές εκλογές της Ρηνανίας - Παλατινάτου επιβεβαιώνουν και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα από την καταμέτρηση.

Στους κερδισμένους της σημερινής αναμέτρησης συγκαταλέγεται επίσης η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), η οποία εμπεδώνει την παρουσία της και στις δυτικές περιοχές, ενώ ένας «μεγάλος» συνασπισμός, μεταξύ CDU και Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) φαίνεται ως η πιθανότερη προοπτική για την επόμενη κυβέρνηση στο Μάιντς.

Σύμφωνα με τα έως τώρα αποτελέσματα, όπως τα μεταδίδει το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το CDU του Γκόρντον Σνίντερ κερδίζει τις εκλογές με 30,8% (+3,1 από τις εκλογές του 2021), αφήνοντας δεύτερο το SPD και τον νυν πρωθυπουργό του κρατιδίου Αλεξάντερ Σβάιτσερ, με το ιστορικά χαμηλό 26% (-9,7).

Στην τρίτη θέση βρίσκεται η AfD με 19,9% (+11,7), καταγράφοντας νέο ρεκόρ για το κρατίδιο, ενώ οι Πράσινοι συγκεντρώνουν ποσοστό 7,9% (-1,4) και συμπληρώνουν τα κόμματα που εξασφαλίζουν την είσοδό τους στο τοπικό κοινοβούλιο. Η Αριστερά, παρότι ενισχύθηκε, έμεινε και πάλι εκτός κοινοβουλίου, με 4,4% (+1,9). Κάτω από το όριο του 5% έμειναν και οι Φιλελεύθεροι (FDP) με 2,2% (-3,4), οι οποίοι αντιμετωπίζουν πλέον ζήτημα ύπαρξης.

Ως «απόφαση αλλαγής», περιέγραψε ο νικητής των εκλογών Γκόρντον Σνίντερ τη νίκη του κόμματός του για πρώτη φορά έπειτα από 35 χρόνια και επαίνεσε την «ισχυρή θέληση» του CDU για τη νίκη. Στόχος του, τόνισε, είναι η αποκατάσταση της αποτελεσματικότητας της πολιτικής σε τοπικό επίπεδο.

Ο Αλεξάντερ Σβάιτσερ εξέφρασε από την άλλη πλευρά την απογοήτευσή του για το αποτέλεσμα, επισήμανε ωστόσο ότι το SPD συγκέντρωσε στη Ρηνανία-Παλατινάτο πάνω από το διπλάσιο ποσοστό από αυτό του κόμματος σε εθνικό επίπεδο.

Τα δύο πρώτα κόμματα έχουν ήδη αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με την AfD, προκαλώντας την κριτική της αρχηγού της ακροδεξιάς Αλίς Βάιντελ. Σύμφωνα πάντως με τη σημερινή δημοσκόπηση που διενήργησε το ARD, η AfD είναι η πρώτη δύναμη μεταξύ των νέων 18-24 ετών, το 71% των ψηφοφόρων του κρατιδίου ωστόσο αντιτίθεται στην προοπτική συμμετοχής της στην κυβέρνηση. Οι Πράσινοι, οι οποίοι ήταν μέχρι τώρα ο ένας από τους «μικρούς» εταίρος του SPD στην κυβέρνηση, θα περιοριστούν πλέον στην αντιπολίτευση. Εκτός κυβέρνησης, αλλά και εκτός κοινοβουλίου θα μείνει και το FDP που, μετά την Βάδη-Βυρτεμβέργη, δεν κατάφερε ούτε στη Ρηνανία-Παλατινάτο να συγκεντρώσει το απαιτούμενο 5%.

Στη συμμετοχή στις κάλπες έφθασε σήμερα στο 69%, με την προεκλογική εκστρατεία να επικεντρώνεται στα θέματα απασχόλησης, οικονομίας παιδείας και δημόσιων συγκοινωνιών. Καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου το CDU αναδεικνυόταν ως το ικανότερο από τα κόμματα προκειμένου για να διαχειριστεί τα τρέχοντα προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Στις 26 Μαρτίου η ανακοίνωση του νέου κατώτατου μισθού - Συνετή αύξηση εισηγείται η Νίκη Κεραμέως

«Δια χειρός» ΤΕΡΝΑ το οικιστικό project «Park Rise» της Lamda στο Ελληνικό

Τράπεζα που δάνειζε χρήματα σε πάπες και αυτοκράτορες βγαίνει προς πώληση

Φόρτωση BOLM...
gazzetta
gazzetta reader insider insider