ΥΠΕΘΟ: Πλαίσιο για τη δημοσιονομική ισορροπία, ρυθμίσεις για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΥΠΕΘΟ: Πλαίσιο για τη δημοσιονομική ισορροπία, ρυθμίσεις για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο
Τη δημιουργία ξεχωριστού τμήματος με αντικείμενο τη συστηματική παρακολούθηση του δημοσιονομικού αντίκτυπου των προεκλογικών προγραμμάτων, από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη δημοσιονομική εποπτεία, το οποίο συζητείται από σήμερα στη Βουλή.

Τη δημιουργία ξεχωριστού τμήματος με αντικείμενο τη συστηματική παρακολούθηση του δημοσιονομικού αντίκτυπου των προεκλογικών προγραμμάτων, από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τη δημοσιονομική εποπτεία, το οποίο συζητείται από σήμερα στη Βουλή.

Με το σχέδιο νόμου, οι υπηρεσίες του Δημοσιονομικού Συμβουλίου θα διαρθρώνονται σε τέσσερα τμήματα, τα τμήματα Διοικητικής-Οικονομικής Υποστήριξης, Στρατηγικού Σχεδιασμού, Μακροοικονομικών Προβλέψεων και το τμήμα Δημοσιονομικής Ανάλυσης το οποίο θα είναι αρμόδιο για τη συστηματική παρακολούθηση και ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους, της συμμόρφωσης με τους δημοσιονομικούς κανόνες και στόχους, καθώς και του δημοσιονομικού αντίκτυπου των προεκλογικών προγραμμάτων. Οι προβλέψεις του νομοσχεδίου για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο βρέθηκαν στο στόχαστρο των κομμάτων της αντιπολίτευσης που κατήγγειλαν ότι υπονομεύεται η ανεξαρτησία του με την πρόβλεψη για δυνατότητα ανανέωσης της θητείας του.

Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο διαθέτει λειτουργική ανεξαρτησία, διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα, κρατικούς φορείς ή άλλες διοικητικές αρχές, είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς και επισήμανε ότι ο πρόεδρος, τα μέλη του ΔΣ, καθώς και το προσωπικό του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, δεν λαμβάνουν οδηγίες από οποιονδήποτε κυβερνητικό φορέα ή άλλο δημόσιο ή ιδιωτικό οργανισμό, διαθέτουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία. «Η διαδικασία επιλογής του ΔΣ πραγματοποιείται με ανοικτό διαγωνισμό. Επιτροπή που αποτελείται από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, τον υπουργό Οικονομικών και τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, καταρτίζει κατάλογο με αντικειμενικά κριτήρια, γίνεται, λοιπόν, επιλογή από το Υπουργικό Συμβούλιο και μετά πηγαίνει στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Αυτή η διαδικασία θα ακολουθηθεί και σε περίπτωση ανανέωσης της θητείας ή μη ανανέωσης της κυρίας Μιαούλη», ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών.

Το σχέδιο νόμου "Διασφάλιση δημοσιονομικής ισορροπίας: Μεταρρύθμιση πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης - Τροποποίηση ν. 4270/2014 για την ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2024/1265 του Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2024 για την τροποποίηση της Οδηγίας 2011/85/ΕΕ σχετικά με τις απαιτήσεις για τα δημοσιονομικά πλαίσια των κρατών μελών και λοιπές διατάξεις" , αναμένεται να τεθεί στην κρίση της ολομέλειας την προσεχή εβδομάδα, αφού έχει προηγηθεί η ακρόαση φορέων και η συζήτηση των άρθρων. Όπως είπε ο υφυπουργός Οικονομικών, με το σχέδιο νόμου εισάγονται το πλαίσιο δημοσιονομικής διαχείρισης και οι κανόνες ώστε να μην παρεκκλίνει η χώρα από τους στόχους και να τηρούνται οι στόχοι πρωτογενών πλεονασμάτων, πλέον και οι στόχοι δαπανών, που υπάρχουν. «Ο στόχος ουσιαστικά είναι να μην ξανασυμβεί ποτέ στη χώρα αυτό που συνέβη την προηγούμενη δεκαετία. Άρα η απάντηση στην ερώτηση, αν αυτό είναι περιοριστικό και μοιάζει με νέο μνημόνιο, είναι, ότι αυτό βάζει τους όρους και τους κανόνες ώστε να μην ξαναπεράσουμε ποτέ σε νέο μνημόνιο. Αυτή είναι η βασική αρχή», είπε ο κ. Πετραλιάς.

Στον ρόλο του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για τα οικονομικά προγράμματα των κομμάτων, στάθηκε ιδιαίτερα ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κωτσός, κατά την παρουσίαση των διατάξεων του σχεδίου νόμου στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. «Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο αναβαθμίζεται, αποκτά πραγματική ανεξαρτησία, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, και αρμοδιότητες που το καθιστούν θεματοφύλακα της δημοσιονομικής αλήθειας, θα έχει λόγο για κάθε προϋπολογισμό, για κάθε απόκλιση από τον κανόνα, για κάθε κοστολόγηση προγράμματος που καταθέτει κάποιο κόμμα και δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να λέει ψέματα στους πολίτες και κυρίως, να μην διασφαλίζει όσα υπόσχεται, ως παροχές», υπογράμμισε ο εισηγητής της ΝΔ.

Την απόσυρση όλου του κεφαλαίου του σχεδίου νόμου που αναφέρεται στο Δημοσιονομικό Συμβούλιο ζήτησε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος που κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση παρατείνει τη θητεία του που λήγει το 2027 αν και ο αρχικός νόμος προέβλεπε ρητώς μια θητεία. «Ανανεώνει ο ελεγχόμενος τη θητεία του ελεγκτή του; Τι είναι αυτό αν δεν είναι μια συναλλαγή στο φως του ήλιου;», ανέφερε ο κ. Κουκουλόπουλος και κάλεσε το Υπουργείο Οικονομικών να απαντήσει αν παρατείνει τη θητεία του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, για να εξασφαλίσει "καλές εκθέσεις". «Με όλα αυτά που συμβαίνουν από ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι την Ομάδα Αλήθειας, δεν σας παίρνει. Πώς να το πούμε αλλιώς;», είπε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ.

Να αποσυρθούν οι διατάξεις για το Δημοσιονομικό Συμβούλιο ζήτησε και ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκκαλης που δήλωσε αντίθετος με την κατάργηση της μίας θητείας. «Η μία θητεία ήταν μια θεσμική εγγύηση και σήμερα η κυβέρνηση υπονομεύει τον χαρακτήρα ανεξαρτησίας. Η δυνατότητα ανανέωσης της θητείας και των μελών, είναι ξεκάθαρα εργαλείο πολιτικής επιρροής», είπε ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς την κοστολόγηση των πολιτικών προγραμμάτων, ο κ. Κόκκαλης είπε ότι θεωρητικά, είναι μια διαδικασία που εξασφαλίζει τη διαφάνεια και την υπεύθυνη δημοσιονομική στάθμιση, στην πράξη όμως, με την αποδυνάμωση της ανεξαρτησίας του Δημοσιονομικού Συμβουλίου (βάσει της πρόβλεψης για ανανέωση θητείας), το κύρος του εξανεμίζεται. «Πώς είναι δυνατό, να αξιολογεί αντικειμενικά τις θέσεις των κομμάτων ένας φορέας που εξαρτάται θεσμικά και διοικητικά από το κόμμα που κυβερνά;», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Βασίλης Βιλιάρδος είπε ότι με το νομοσχέδιο, επέρχονται διαφοροποιήσεις στο πλαίσιο λειτουργίας του Δημοσιονομικού Συμβουλίου, με την παροχή «δήθεν περαιτέρω ανεξαρτησίας» και ευρύτερης στελέχωσης. «Έχουμε λάβει ήδη αρκετές ενστάσεις που αφορούν αυτές τις ρυθμίσεις, ενώ εγείρουν σοβαρά ερωτήματα πολιτικής σκοπιμότητας και λειτουργικής υπονόμευσης», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης.

«Πρέπει οι προοδευτικές δυνάμεις να σκεφτούν ξανά τη σημασία των Ανεξάρτητων Κεντρικών Τραπεζών προφανώς και της ανεξάρτητης κρίσης της δημοσιονομικής πολιτικής, γιατί όλοι ξέρουμε ότι δεν μπορεί να είναι ουδέτερο οποιοδήποτε Δημοσιονομικό Συμβούλιο, γιατί πάντα θα έχουν μια ιδεολογία», είπε ο ειδικός αγορητής της Νέας Αριστεράς Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Τη διαμόρφωση ενός πλαισίου δημοσιονομικής διαχείρισης σύγχρονου, σοβαρού, κοινωνικά βιώσιμου και υποστηρικτικού προς την ανάπτυξη», ζήτησε ο ειδικός αγορητής της "Νίκης" Ανδρέας Βορύλλας και σημείωσε: «Για εμάς το ζητούμενο δεν είναι μια επιτυχημένη λογιστική διαχείριση, όπως φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας. Η χώρα μας δικαιούται ένα πλαίσιο δημοσιονομικών κανόνων που δεν θα περιορίζει αλλά θα την ενθαρρύνει να οικοδομήσει ένα καλύτερο βιώσιμο μέλλον».

«Αν δείχνουν κάτι η διεθνής βιβλιογραφία, αλλά και η διεθνής πρακτική, είναι ότι η ενδυνάμωση των ανεξάρτητων δημοσιονομικών Αρχών, όπως είναι το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, βοηθούν και στη δημοσιονομική πειθαρχία και στη συνετή δημοσιονομική διαχείριση, που όλοι μας εδώ θα έπρεπε να το επιδιώκουμε», σχολίασε ο συντονιστής Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας στην επιτροπή Στέλιος Πέτσας και σημείωσε: «Μπορεί να έχει κάποιος επιμέρους διαφωνίες, ενδεχομένως για το ζήτημα των μετακλητών ή κάτι άλλο, αλλά αν μη τι άλλο, το νομοσχέδιο ενισχύει το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, άρα δεν θα περίμενα μια συλλήβδην καταδίκη, αλλά προτάσεις βελτίωσης ενδεχομένως σε σημεία που σας απασχολούν, αλλά πρέπει να είμαι ξεκάθαρος σε όσους μας ακούν και στους Έλληνες πολίτες, ότι η άποψη, όχι μόνο η δική μου, αλλά όπως είπα και πριν, της διεθνούς βιβλιογραφίας και της διεθνούς πρακτικής, είναι υπέρ της ενδυνάμωσης των ανεξάρτητων δημοσιονομικών Αρχών, όπως το ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο».

«Το νομοσχέδιο αυτό μας λέει το πρωτοφανές ότι η ελεγχόμενη Αρχή θα προσλαμβάνει εξωτερικό ελεγκτή, που θα πληροί τις προϋποθέσεις που δεν περιγράφει το νομοσχέδιο και είναι εύκολο να συμπεράνουμε ότι είναι άλλη μία δοσμένη εργολαβία που θα δοθεί, πριν στεγνώσει το μελάνι του Εθνικού Τυπογραφείου, ανέφερε η ανεξάρτητη βουλευτής Θεοδώρα Τζάκρη.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Αυτοί είναι οι μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας και του e-ΕΦΚΑ - Δείτε τις λίστες

Προς εξαγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών η Euronext - ΕΧΑΕ: Αξιολογούμε την πρόταση

Κοινοτικά λεφτά υπάρχουν - Ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό - ΠΑΣΠ ΑΣΟΕΕ στο Κίνημα Δημοκρατίας

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider