Δίκη για τη Novartis: Κατέθεσε ο πρώην υπουργός Δ. Αβραμόπουλος

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Δίκη για τη Novartis: Κατέθεσε ο πρώην υπουργός Δ. Αβραμόπουλος
Δήλωση στην οποία αναφέρει ότι «αποκλειστική πηγή πληροφόρησης μου ήταν ο Φρουζής. Δεν γνωρίζω αν τα χρήματα δόθηκαν στον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο» έκανε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ο Φιλίστορας Δεστεμπασίδης, κατηγορούμενος με τη Μαρία Μαρεγγέλη για όσα ψευδή κατέθεσαν ως προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση των πρακτικών της Novartis.

Δήλωση στην οποία αναφέρει ότι «αποκλειστική πηγή πληροφόρησης μου ήταν ο Φρουζής. Δεν γνωρίζω αν τα χρήματα δόθηκαν στον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο» έκανε στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο ο Φιλίστορας Δεστεμπασίδης, κατηγορούμενος με τη Μαρία Μαρεγγέλη για όσα ψευδή κατέθεσαν ως προστατευόμενοι μάρτυρες στην υπόθεση των πρακτικών της Novartis.

Ο κατηγορούμενος, πρώην στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας, λίγο πριν ανέβει στο βήμα τού μάρτυρα ο πρώην υπουργός Υγείας και πρώην Ευρωπαίος επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκ των μηνυτών στην υπόθεση, ανέφερε στο δικαστήριο ότι πηγή γνώσης του τόσο για τον κ. Αβραμόπουλο όσο και για τα άλλα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία ενέπλεξε σε δωροδοκίες, ήταν ο τότε επικεφαλής του ελληνικού τμήματος της Novartis Κωνσταντίνος Φρουζής.

«Αποκλειστική πηγή πληροφόρησής μου ήταν ο Φρουζής. Δεν γνωρίζω εάν αυτά τα χρήματα δόθηκαν στον κ. Αβραμόπουλο. Δηλώνω ότι πηγή πληροφόρησης για δωροδοκίες οποιοδήποτε πολιτικού ή μη προσώπου ήταν πάντα ο Φρουζής», είπε.

Στην κατάθεσή του, ο κ. Αβραμόπουλος χαρακτήρισε «σκοτεινή και βρώμικη υπόθεση» την εμπλοκή του από τους προστατευόμενους μάρτυρες σε δωροδοκίες της φαρμακοβιομηχανίας, ενώ, όπως και οι άλλοι μηνυτές που έχουν προηγηθεί οι καταθέσεις τους, μίλησε για σκευωρία με πολιτικά κίνητρα «δείχνοντας» τόσο τον τότε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο όσο και τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

«Εκείνες τις ημέρες "έτρεχε" το όνομά μου για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Και είπε ο Παπαγγελόπουλος "ρίξτε και Αβραμόπουλο για να τον τρενάρουμε για δυο τρία χρόνια. Αυτή είναι μια σκοτεινή και βρώμικη υπόθεση. Είπα ότι κάποιος από τους μάρτυρες μπορεί να είναι και θύμα. Είτε για λόγους εκβίασης είτε για λόγους απειλής είτε για άλλους λόγους… Εγώ ήμουν επίτροπος τότε. Θα μπορούσα να ενεργοποιήσω την ιδιότητά μου και να προσφύγω κατά της Ελλάδος. Δεν το έκανα», κατέθεσε ο κ. Αβραμόπουλος.

Αναφερόμενος στο τότε πρωθυπουργό, ο μάρτυρας τόνισε: «Ήταν λάθος του Τσίπρα, εξ ού και ανακάλεσε και έκανε λόγο για "ατυχή διαχείριση"... Του είπαν (σ.σ. Τσίπρα), αυτός ο συρφετός, έχουμε δύναμη να εξοντώσουμε την αντιπολίτευση και το δέχθηκε. Ο ηγέτης δεν ακούει κανέναν, παραδέχεται μόνο την κρίση του. Ευτυχώς που δεν τον πίστεψε ο κόσμος. Όταν κατέβηκα, επανεκλέχτηκα. Η μήνυση δεν είναι εκδίκηση, ήταν δικαιοσύνη».

Στην έναρξη της κατάθεσής του, ο κ. Αβραμόπουλος, σχολιάζοντας τη δήλωση Δεστεμπασίδη, σημείωσε: «Άκουσα με ιδιαίτερη προσοχή τη δήλωση. Αντιλαμβάνομαι ότι αναιρείται όλη η αρχική κατάθεση που μου προκάλεσε πρόβλημα. Δεν έχω δει ποτέ τον Φρουζή, είχε κάνει και ο ίδιος και σχετική δήλωση τον Φεβρουάριο 2018, στην οποία έλεγε ότι δεν με γνωρίζει. Την εποχή που ήμουν εγώ υπουργός Υγείας, το φάρμακο δεν ήταν αρμοδιότητα του υπουργείου, άρα δεν υπήρχε καμία σχέση με φαρμακευτικές εταιρείες. Από τη στιγμή αυτή της δήλωσης πιστεύω ότι ο κατηγορούμενος αφαιρεί το στοιχείο του δόλου απέναντί μου. Δεν γνώριζα τον Δεσπεμπασίδη».

Και ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε στο δικαστήριο ότι η σκευωρία Novartis αποτελεί «κατάχρηση εξουσίας» με αμιγώς πολιτικά κίνητρα.

«Είχε δίκιο ο κατά την κυρία Ράικου "Ρασπούτιν" Παπαγγελόπουλος όταν είπε ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο: Ήταν η μεγαλύτερη σκευωρία», ανέφερε ο μάρτυρας.

Εισαγγελέας: Για ποιο λόγο να τα είπε ο κ. Φρουζης αυτά;

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Εγώ δεν τα ξέρω αυτά. Άκουσα τον κ. Δεστεμπασίδη σήμερα. Αυτά πρέπει να κληθεί να τα πει ο κ. Φρουζής.

Εισαγγελέας: Θα κληθεί.

Εισαγγελέας: Γιατί δεν υποβάλλετε τη μήνυση και σε βάρος των υπόλοιπων προσώπων που συμμετείχαν;

Δημήτρης Αβραμόπουλος: Γιατί όλα έγιναν με βάση μία κατάθεση. Τηρήσαμε τη διαδικασία που έπρεπε. Είπαμε να βρεθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί. Εγώ είμαι θεσμικός. Εγώ βρίσκομαι εδώ σήμερα γιατί πιστεύω στη δικαιοσύνη.

Κατά την εκτίμηση του πρώην υπουργού, οι τότε προστατευόμενοι μάρτυρες «είτε εκβιάστηκαν είτε τους προσφερθεί μια προστασία, δεν μπορώ να ξέρω εγώ. Δεν ξύπνησαν ένα πρωί και είπαν "ε! δεν χτυπάμε και δέκα πολιτικούς;". Κάποιοι το μεθόδευσαν».

Η δίκη συνεχίζεται.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λοβέρδος στη δίκη Novartis: Έπρεπε να έχω μηνύσει τον Τσίπρα

Βενιζέλος: Πλήγμα στην Δημοκρατία και το κράτος Δικαίου η σκευωρία Novartis

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider