Τελευταία ενημέρωση 14:25
«Θεωρώ ότι έχει έλθει η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 του Συντάγματος, που καθιερώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.
«Δεν νοείται κάποιος δημόσιος υπάλληλος να αρνείται την αξιολόγηση», ανέφερε, συμπληρώνοντας πως σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρχουν κυρώσεις. Έχει έρθει η ώρα να συζητήσουμε την αναθεώρηση του Συντάγματος για τη μονιμότητα στο Δημόσιο, συνέχισε ο πρωθυπουργός, διευκρινίζοντας πως αυτό θα αφορά και τους υφιστάμενους υπαλλήλους αλλά και ζητήματα ανεπάρκειας.
«Σήμερα υπάρχουν πάρα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν καλά τη δουλειά τους και αυτή η κυβέρνηση είναι η πρώτη που καθιέρωσε bonus για τους δημοσίους υπαλλήλους. Πρέπει να δούμε πως κυλάει η αξιολόγηση στη Δημόσια Διοίκηση, αυτή η κυβέρνηση εφαρμόζει μία ουσιαστική αξιολόγηση. Θεωρώ ότι έχει έλθει η ώρα να αναθεωρήσουμε το άρθρο 103 του Συντάγματος, που καθιερώνει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων κατά την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση, κάτι, που θα αφορά σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους. Για λόγους διαπιστωθείσας δομικής και συστημικής ανεπάρκειας θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα της απομάκρυνσης τους», συμπλήρωσε.
Ξεκινώντας τη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Γάζα και την κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για τη στάση της. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως πάνω στο θέμα, τόνισε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης ανάγκης κατάπαυσης του πυρός και αποκατάστασης της απρόσκοπτης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας.
«Αυτό που συμβαίνει στη Γάζα είναι αδικαιολόγητο και απαράδεκτο», ξεκαθάρισε, και «πρέπει το Ισραήλ να σταματήσει άμεσα αυτές τις επιχειρήσεις». «Η Ελλάδα διατηρεί μία στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ και πρέπει στους συμμάχους μας να λέμε αλήθειες. Το έχω πει και κατ' ιδίαν στον κ. Νετανιάχου ότι η φρικτή επίθεση της 7ης Οκτωβρίου δεν μπορεί να δικαιολογεί επιχειρήσεις με δυσανάλογο ανθρωπιστικό κόστος, η Ελλάδα δεν μένει σιωπηλή και θα επιδιώξουμε το ρόλο γεφυροποιού με ενεργητική διπλωματία», πρόσθεσε.
Για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι αναζητούνται ημερομηνίες για τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας τους επόμενους μήνες, ωστόσο η Τουρκία πρέπει να άρει το casus beli. «Εάν η Τουρκία θέλει να μπει στα ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα τότε θα πρέπει να λάβει υπ' όψιν τις δικές μας ανησυχίες. Θα ζητήσουμε ευθέως από τους Τούρκους φίλους μας να βγάλουν από το τραπέζι το casus belli ύστερα από 30 χρόνια, θα το πω και κατ' ιδίαν στον Ταγίπ Ερντογάν», τόνισε.
Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στα ελληνικά Πανεπιστήμια, παραδέχτηκε πως συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα, ωστόσο τα πράγματα έχουν βελτιωθεί. «Έχουμε κατοχυρώσει την κατάργηση του ασύλου, δεν υπάρχει ενεργή κατάληψη εντός πανεπιστημιακού campus, ενώ η παρουσία της αστυνομίας και όχι της πανεπιστημιακής -που είχαμε σχεδιάσει- είναι πιο αποτελεσματική και έτσι θα συνεχίσουμε». Πρόσθεσε πως οι πρυτάνεις πρέπει να καταρτίσουν άμεσα τα σχέδια ασφαλείας για τα πανεπιστήμια γιατί υπάρχει συνυπευθυνότητα και «όποιοι δεν το κάνουν θα υπάρξουν κυρώσεις».
Για την υπόθεση των Τεμπών, δήλωσε ότι σε ό,τι αφορά τα πεπραγμένα της ΝΔ δεν υπάρχει καμία παραγραφή. «Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε το άρθρο 86, εμείς το έχουμε ήδη τροποποιήσει με την κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας. Σε ό,τι αφορά στα πεπραγμένα της ΝΔ δεν υπάρχει καμία παραγραφή, θα πρέπει να το ξέρουν οι πολίτες αυτό. Και ο πρώην υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής με τον τρόπο αυτόν που έγινε και στην περίπτωση του κ. Τριαντόπουλου, ήτοι να παραπεμφθεί στον φυσικό δικαστή. Απεδείχθη πως δεν υπήρξε συγκάλυψη καθώς αποδεικνύεται ότι δεν υπήρχε παράνομο φορτίο καθώς και ότι η αντιπολίτευση εργαλειοποιεί πολιτικά τη συγκεκριμένη τραγωδία», είπε.
«Η ΝΔ δεν θα αργήσει να καταθέσει τη δική της πρόταση και να υπενθυμίσουμε ότι το Δικαστικό Συμβούλιο ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορεί να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, εμείς θα σεβαστούμε τη Δικαιοσύνη. Δεν έχω δει καμία πρόταση από την αντιπολίτευση για τον εκσυγχρονισμό των τρένων», πρόσθεσε ο ίδιος.
Για την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας, έχουμε μειώσει φόρους και έχουμε στηρίξει ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και έχουμε τη δυνατότητα να στηρίξουμε περαιτέρω τη μεσαία τάξη». «Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν στην οικονομία», επεσήμανε, συνιστώντας λίγη υπομονή για τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ για το οικονομικό έτος του 2026.
Αναφέρθηκε στο στεγαστικό ζήτημα, λέγοντας «τώρα θα δούμε πολύ περισσότερο τους ενοικιαστές. Κάναμε την κίνηση με την επιστροφή ενός ενοικίου. Πρέπει να βρούμε τρόπους κλειστά σπίτια να μπουν στην αγορά. Και εάν πρέπει να αυξήσουμε τα κίνητρα με περισσότερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση θα το εξετάσουμε. Η προσοχή μας θα στραφεί περισσότερο στην αξιοποίηση υφιστάμενων σπιτιών αλλά και στη στήριξη του εισοδήματος των ενοικιαστών. Το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει στη ΔΕΘ».
Επανέλαβε πως η συζήτηση για εκλογές θα γίνει το 2027, σημειώνοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε πως θα είναι το πολιτικό σκηνικό το 2027. «Το 2027 θα παρουσιάσουμε το σχέδιο μας για την Ελλάδα του 2031. Με τον πρόσφατο ανασχηματισμό επιτύχαμε η κυβέρνηση να ανεβάσει ρυθμούς. Προφανώς υπάρχουν δομικές αλλαγές, που χρειάζεται να γίνουν, μία τέτοια είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, που θέλω να βάλω το λιθαράκι μου. Οι πολίτες αναμένουν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα μας», τόνισε.