Λειψυδρία: Η στρατηγική της κυβέρνησης και το νέο έργο που θα αυξήσει τα αποθέματα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Λειψυδρία: Η στρατηγική της κυβέρνησης και το νέο έργο που θα αυξήσει τα αποθέματα
Νέα έργα μπαίνουν στην κυβερνητική ατζέντα για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας.

Η ανομβρία της τελευταίας διετίας και η έλλειψη χιονοπτώσεων ως συνέπειες της κλιματικής αλλαγής έχουν επιταχύνει την πτώση της στάθμης και έχουν αποδυναμώσει το σύστημα παροχής νερού της χώρας με την Αττική, η οποία συγκεντρώνει και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να δέχεται τις μεγαλύτερες πιέσεις. Η Αττική υδροδοτείται από τον Μόρνο, τον Εύηνο, την φυσική λίμνη Υλίκη και την τεχνητή λίμνη του Μαραθώνα. Η έλλειψη βροχοπτώσεων τους τελευταίος 24 μήνες έχει οδηγήσει σε σημαντική μείωση των αποθεμάτων και η κυβέρνηση αναζητά εναλλακτικές πηγές ενεργοποιώντας γεωτρήσεις και προχωρώντας σε νέες επενδύσεις και έργα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΕΝ, το υδροδοτικό σύστημα είναι σχεδιασμένο, ώστε τα αποθέματα των ταμιευτήρων να μην μειώνονται. Τα τελευταία δύο έτη όμως, λόγω της ανομβρίας, τα αποθέματα μειώθηκαν από 1.158.127 εκατ. κυβικά μέτρα στις 26/8/2022 σε 703.339 εκατ. κυβικά μέτρα στις 26/08/2024, δηλαδή κατά μέσο όρο περίπου 225 εκατ. κυβικά μέτρα το έτος. Και εάν συνεχιστεί η ανομβρία των περασμένων ετών, θα έχουμε έλλειμμα 150 εκατ. κυβικά μέτρα το έτος και ένα απόθεμα που μπορεί να διαρκέσει περίπου 4 έτη.

Η διαπίστωση αυτή έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση και ήδη έχει δρομολογηθεί σειρά δράσεων για την εξασφάλιση πόσιμου νερού για το λεκανοπέδιο σε βάθος χρόνου. Ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Κυριακή στο πλαίσιο της ΔΕΘ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι «η λειψυδρία είναι η πιο έντονη εκδήλωση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης» και τόνισε ότι η διαχείριση του υδάτινου δυναμικού της χώρας είναι μια πρώτη προτεραιότητα. Όπως επεσήμανε, έχουμε μία όχι ευκαταφρόνητη αλλά όχι και τόσο ανησυχητική μείωση του νερού που έχουμε στους βασικούς ταμιευτήρες που καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής ενώ για το πρόβλημα ύδρευσης των νησιών υπογράμμισε ότι αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά. Ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πιθανότητα να έχουμε άλλα τέσσερα χρόνια με προβλήματα αντίστοιχα της τελευταίας διετίας είναι μικρή αλλά επειδή η ελπίδα δεν συνιστά στρατηγική, όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, δρομολογείται μαζί με την ΕΥΔΑΠ ένα εμβληματικό έργο για το οποίο θα απαιτηθούν τρία με τέσσερα χρόνια. Αυτό δεν είναι άλλο από την ένωση του ταμιευτήρα του Ευήνου και του Μόρνου με την τεχνητή λίμνη των Κρεμαστών, που έχει από μόνη της τετραπλάσιο δυναμικό από όλους τους ταμιευτήρες που καλύπτουν τις ανάγκες της Αττικής μαζί.

Πρόκειται για μια ανακοίνωση η οποία έρχεται σε συνέχεια των δυσμενών προβλέψεων για την επάρκεια νερού τα επόμενα χρόνια με το νέο έργο να λειτουργεί παράλληλα με άλλες δράσεις που έχει ανακοινώσει το ΥΠΕΝ.

Προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα, το Υπουργείο Περιβάλλοντος μελετά, το κατάλληλο μείγμα μεσοπρόθεσμων έργων που μπορεί να περιλάβει την αξιοποίηση υφιστάμενων υδάτινων πόρων της Κεντρικής Ελλάδος (λίμνη Κρεμαστών), αφαλατώσεων και αξιοποίησης για νερό άρδευσης και βιομηχανικό νερό των ομβρίων υδάτων και του νερού που προέρχεται από επεξεργασία λυμάτων. Άλλες λύσεις που μελετώνται είναι η μείωση των απωλειών στα δίκτυα ύδρευσης, η ένταξη νέων ταμιευτήρων, η χρήση ανακυκλωμένου νερού για άρδευση και βιομηχανικές χρήσεις, καθώς και ο εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφορέα με ανακυκλωμένο νερό, η βέλτιστη διαχείριση ομβρίων υδάτων και η αφαλάτωση, με χρήση πράσινων, ενεργειακών πόρων. Ήδη, για την αντιμετώπιση του προβλήματος η ΕΥΔΑΠ έχει ήδη ενεργοποιήσει συμπληρωματικές πηγές υδροδότησης, με την επαναλειτουργία 17 γεωτρήσεων, κατά κύριο λόγο στην περιοχή Μαυροσουβάλα και θα ενεργοποιήσει γεωτρήσεις και στο μέσο ρου του Βοιωτικού Κηφισού, ενώ επίσης νερό πλέον αντλείται και από την Υλίκη, που μέχρι τώρα ήταν εφεδρικός ταμιευτήρας. Αυτές οι ενέργειες θα συνεισφέρουν περίπου 75 εκατ. κυβικά μέτρα το έτος.

Σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία το τελευταίο 9μηνο στη χώρα μας οι βροχές ήταν πολύ λιγότερες απ’ ό,τι συνήθως. Είναι ενδεικτικό ότι στην Αττική από Οκτώβριο έως και Ιούλιο έπεσε το 50% του νερού που πέφτει κατά μέσο όρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόβλημα της λειψυδρίας, η περιβαλλοντική κατάσταση της λίμνης Κάρλα και τα ιχθυοπαθέματα, θα βρεθούν αύριο, Τρίτη, στο επίκεντρο της συνεδρίασης της υποεπιτροπής υδατικών πόρων της Βουλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Λειψυδρία: Οι προβλέψεις για το 2045 και το κόστος για τις επιχειρήσεις

Λειψυδρία: Οι προκλήσεις στα Βαλκάνια - Η διπλωματία υδάτων, τα μέτρα και οι επενδύσεις στην Ελλάδα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider