Με φιέστα Πούτιν για Κριμαία η επόμενη των ρωσικών εκλογών – Κρεμλίνο: Προβλέψιμες οι επικρίσεις της Δύσης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με φιέστα Πούτιν για Κριμαία η επόμενη των ρωσικών εκλογών – Κρεμλίνο: Προβλέψιμες οι επικρίσεις της Δύσης
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν / Πηγή Φωτογραφίας: ΑΡ
«Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ απέχει μόλις ένα βήμα από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είναι η δήλωση Πούτιν που συζητείται την επόμενη ημέρα της επανεκλογής του.

«Η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ απέχει μόλις ένα βήμα από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο», είναι η δήλωση Πούτιν που συζητείται την επόμενη ημέρα της επανεκλογής του, ενώ διαμήνυσε και ότι η Ρωσία δεν εκφοβίζεται. Η ομιλία του μετά την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος στη Ρωσία μπήκε στο μικροσκόπιο των αναλυτών, ενώ σύσσωμη η Δύση επέκρινε την εκλογική διαδικασία στη Ρωσία, στην οποία δεν προσκλήθηκε ούτε ένας παρατηρητής του ΟΑΣΕ, κι ενώ οι βομβαρδισμοί δεν σταμάτησαν ούτε λεπτό στην Ουκρανία.

Ακόμη μία ομιλία του Πούτιν προστέθηκε από χθες καθώς διοργανώθηκε «φιέστα» στην Κόκκινη Πλατεία, για τα 10 χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν χαρακτήρισε «ιστορικό γεγονός την επιστροφή εδαφών της ανατολικής Ουκρανίας» και ανακοίνωσε σιδηροδρομική σύνδεση με τις προσαρτημένες περιοχές.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν «στοιχημάτισε» ότι θα λάβει για την πέμπτη θητεία του τις περισσότερες ψήφους από ποτέ και τις πήρε, μετατρέποντας τις προεδρικές σε δημοψήφισμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Εννέα στους 10 τον ψήφισαν. Αυτό σημαίνει ότι αύξησε το ποσοστό του κατά 10% σε σχέση με τις εκλογές του 2018 και 22% σε σχέση με το 2012.

Από τα 87 εκατομμύρια Ρώσους που πήγαν στις κάλπες, τα 76 ψήφισαν Πούτιν, ενώ οι αντίπαλοι του συνολικά δεν ξεπέρασαν το 11%. Το ίδιο το καθεστώς είχε φροντίσει να διαμορφωθούν ιδανικές συνθήκες, με τρεις αόρατους αντιπάλους και επιβολή της αυστηρότερης καταστολής της αντιπολίτευσης και της ελευθερίας του λόγου από τη σοβιετική εποχή, όπως σχολιάζει το πρακτορείο Associated Press.

Eνδεικτικό είναι ότι απέναντι στον Πούτιν κατέβηκαν 3 υποψήφιοι εγκεκριμένοι από το Κρεμλίνο, υποστηρικτές του πολέμου, ελάχιστα γνωστοί μέσα στη Ρωσία. Επιτράπηκε η παρουσία των λιγότερων από ποτέ ανεξάρτητων παρατηρητών εντός Ρωσίας και ο ΟΑΣΕ δεν προσκλήθηκε ποτέ. Στο εκλογικό αποτέλεσμα συνυπολογίστηκαν ακόμα και οι ψήφοι από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε πρώτη φορά με το όνομά του στον Αλεξέι Ναβάλνι, για να δείξει ότι νιώθει ασφαλής. Χαιρέτισε ακόμα και την ειρηνική και συμβολική δράση των υποστηρικτών του Ναβάλνι και μίλησε για κίνδυνο τρίτου παγκοσμίου πολέμου, αν υπάρξει απευθείας εμπλοκή χωρών του ΝΑΤΟ στον πόλεμο.

Στην ομιλία του υπαινίχθηκε τόσο κλιμάκωση του πολέμου όσο και πρόθεση για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Αλλά εμφανώς πρόκρινε την κλιμάκωση, γιατί μίλησε για την ανάγκη δημιουργίας μίας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των ρωσοουκρανικών συνόρων λόγω των επιθέσεων που δέχονται οι ρωσικές παραμεθόριες περιοχές.

Αυτό σημαίνει ότι η Μόσχα διαμηνύει ότι ανανεώνει το ενδιαφέρον της για κατάληψη των επαρχιών Σούμι και Χάρκοβο. Στο εσωτερικό της Ρωσίας, η μεγάλη πρόκληση είναι η στήριξη της οικονομίας που διατηρείται σε ρυθμό ανάπτυξης λόγω πολέμου με ερώτημα αν θα καταφέρει να επεκτείνει τις εμπορικές και ενεργειακές συμφωνίες με χώρες της Ανατολής και την Τουρκία για να αντισταθμίσει τις απώλειες από τις κυρώσεις της Δύσης.

Καταδίκες και συγχαρητήρια

Ηνωμένες Πολιτείες, Βρετανία και Ε.Ε έκαναν λόγο για εκλογές που δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες, δεν μίλησαν ωστόσο για νοθεία. Το Βερολίνο κατέστησε σαφές ότι δεν αναγνωρίζει ως νόμιμη την εκλογική νίκη του Βλαντίμιρ Πούτιν. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θεωρεί τις εκλογές στην Ρωσία «ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες», δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Χόφμαν και διευκρίνισε ότι ο καγκελάριος δεν θα συγχαρεί τον κ. Πούτιν.

«Δεν υπήρξαν παρατηρητές. Ήταν ένα αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτές οι εκλογές βασίστηκαν στην καταπίεση και τον εκφοβισμό και διεξήχθησαν στα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, παραβιάζοντας την ουκρανική κυριαρχία», τόνισε ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Θα έρθει μια μέρα όπου και η Ρωσία θα κυβερνηθεί δημοκρατικά», τόνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, «Δεν μπορεί καμία κλίκα, καμία αυθαιρεσία να στερήσει ένα λαό όπως το ρωσικό από τα αγαθά της δημοκρατίας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν είναι και μακριά αυτή η μέρα που η Ρωσία θα κυβερνηθεί δημοκρατικά», τόνισε.

Τον Ρώσο πρόεδρο έσπευσαν να συγχαρούν οι σύμμαχοι του, με τον Κινέζο πρόεδρο να χαιρετίζει τη νίκη του Πούτιν λέγοντας ότι θα ενδυναμωθούν οι σινορωσικές σχέσεις. Ο πρώτος που συνεχάρη τον Πούτιν ήταν ο Βορειοκορεάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν. Συγχαρητήρια έστειλαν και οι ηγέτες του Ιράν, της Βολιβίας, της Κούβας και της Βενεζουέλας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οριακά κέρδη για τον χρυσό

Σε υψηλό 4,5 μηνών το πετρέλαιο

CEO της Saudi Aramco: Ανέφικτη η σταδιακή κατάργηση του πετρελαίου

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider