Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό άνω του... 87%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία: Επανεκλογή Πούτιν με ποσοστό άνω του... 87%
Οι ρωσικές εκλογές δεν ήταν «ούτε δίκαιες, ούτε ελεύθερες», τονίζει ο Λευκός Οίκος. Ο Πούτιν επιδιώκει να κυβερνήσει για πάντα, η αντίδραση Ζελένσκι.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε «περίπατο» στις προεδρικές εκλογές της Ρωσίας, κάτι το οποίο φυσικά ήταν εξαρχής αναμενόμενο. Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα συγκέντρωσε το 87,97% των ψήφων στην εκλογική διαδικασία η οποία διεξήχθη στην Ρωσία με στόχο την ανανέωση της προεδρικής του θητείας.

Το πρώτα αποτέλεσμα σηματοδοτούν ότι ο Πούτιν, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το 1999, φαίνεται ότι κέρδισε εύκολα μια νέα εξαετή θητεία κάτι θα του επέτρεπε να ξεπεράσει τον Ιωσήφ Στάλιν και να γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης της Ρωσίας εδώ περισσότερα από 200 χρόνια.

Επίσης, το ποσοστό που συγκεντρώνει, είναι το υψηλότερο εκλογικό αποτέλεσμα στη μετασοβιετική ιστορία της Ρωσίας.

Διεθνείς αντιδράσεις

Ο Λευκός Οίκος με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων χαρακτήρισε τις εκλογές «ούτε δίκαιες, ούτε ελεύθερες», με δεδομένο ότι ο Ρώσος πρόεδρος φυλάκισε ή εμπόδισε τους αντιπάλους του να λάβουν μέρος στις εκλογές.

Αντιδράσεις υπήρχαν και από το Κίεβο όπου ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν υπάρχει νομιμότητα σε «κάτι που μιμείται τις εκλογές» στην Ρωσία, ενώ πρόσθεσε ότι ο Πούτιν επιδιώκει να κυβερνήσει για πάντα.

Από την πλευρά του το βρετανικό ΥΠΕΞ με μήνυμά του στο Χ, δήλωσε ότι «διεξάγοντας παράνομα εκλογές στο ουκρανικό έδαφος, η Ρωσία δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται να βρει έναν δρόμο προς την ειρήνη».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τσεχίας με ανακοίνωση του τόνισε ότι οι ρωσικές εκλογές δεν συμβαδίζουν με τα διεθνή στάνταρτ, ενώ κατηγόρησε το καθεστώς Πούτιν ότι προληπτικά φίμωσε όλες τις αντιπολιτευόμενες φωνές.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider