Καμπανάκι από τον Πρόεδρο της Πολωνίας: Αν ο Πούτιν κερδίσει την Ουκρανία, θα επιτεθεί κι αλλού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καμπανάκι από τον Πρόεδρο της Πολωνίας: Αν ο Πούτιν κερδίσει την Ουκρανία, θα επιτεθεί κι αλλού
Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιτεθεί και σε άλλα κράτη εάν κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να πείσει τις ΗΠΑ να εγκρίνουν περαιτέρω βοήθεια για το Κίεβο.

Ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα προειδοποίησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα επιτεθεί και σε άλλα κράτη εάν κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε μια προσπάθεια να πείσει τις ΗΠΑ να εγκρίνουν περαιτέρω βοήθεια για το Κίεβο.

«Αυτό που χρειάζεται η Ουκρανία σήμερα είναι να διασφαλίσει ότι ο Πούτιν δεν θα κερδίσει τον πόλεμο», είπε ο Ντούντα στην εκπομπή «Balance of Power» του Bloomberg.

«Είμαστε ένα έθνος που υποδουλώθηκε από τη Ρωσία πολλές φορές. Εάν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, θα επιτεθεί ξανά. Θα επιτεθεί και σε άλλα κράτη», πρόσθεσε. «Γι’ αυτό πρέπει να τους σταματήσουμε. Πρέπει να τους μπλοκάρουμε. Πρέπει να τιμωρηθούν».

Τα σχόλια του Ντούντα έρχονται μετά την επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο μαζί με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, σε μια κρίσιμη στιγμή του πολέμου της Ουκρανίας. Οι ΗΠΑ, η Πολωνία και άλλοι σύμμαχοι της Ουκρανίας προσπαθούν να παράσχουν περισσότερη βοήθεια στο Κίεβο, καθώς ο πόλεμος διανύει πλέον τον τρίτο χρόνο και τα αποθέματα όπλων της χώρας μειώνονται.

Χθες ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ένα πακέτο 300 εκατ. δολαρίων σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, στην τελευταία προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να εξασφαλίσει βοήθεια με ένα Κογκρέσο που βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η βοήθεια των ΗΠΑ έχει διακοπεί καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής χρησιμοποιούν το αίτημα του Μπάιντεν ως μοχλό για να πάρουν αυτά που θέλουν στην εσωτερική διαμάχη για τη μεταναστευτική και συνοριακή πολιτική.

Ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, έπειτα από οκτώ χρόνια πολέμου στην ανατολική Ουκρανία ανάμεσα σε δυνάμεις του Κιέβου και φιλορώσους αυτονομιστές, που η Δύση λέει πως υποστηρίζονταν από ρωσικές δυνάμεις, στην άλλη. Η Δύση έχει υποσχεθεί να εγγυηθεί πως η Ρωσία θα «ηττηθεί» στην Ουκρανία, αλλά, έπειτα από δυο χρόνια πολέμου, τα ρωσικά στρατεύματα ελέγχουν χονδρικά το ένα πέμπτο του εδάφους της χώρας αυτής.

Οι δαπάνες του ΝΑΤΟ

Η επίσκεψη του Ντούντα στην Ουάσιγκτον σηματοδότησε την 25η επέτειο από την ένταξη της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ. Ο Πολωνός πρόεδρος επανέλαβε τις εκκλήσεις του προς τα μέλη της συμμαχίας να αυξήσουν τις δεσμεύσεις τους για αμυντικές δαπάνες. Ο Μπάιντεν χαιρέτισε την Πολωνία που ξοδεύει σχεδόν το 4% του ΑΕΠ της για την άμυνα, διπλάσιο από το ελάχιστο όριο του 2% για τα μέλη του ΝΑΤΟ. Ο Ντούντα έχει ασκήσει πιέσεις για να αυξηθεί το κατώτατο όριο για τα μέλη του ΝΑΤΟ στο 3%.

Ωστόσο, υπάρχει ολοένα και αυξανόμενη ανησυχία σε ορισμένες ξένες πρωτεύουσες σχετικά με το μέλλον της στρατιωτικής συμμαχίας και ευρύτερα τη δέσμευση των ΗΠΑ προς τους συμμάχους τους. Ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία, είπε σε σύμμαχο του ΝΑΤΟ κατά τη διάρκεια της προεδρίας του ότι θα άφηνε τη Ρωσία να κάνει «ό,τι διάολο θέλει» σε χώρες που δεν ανταποκρίθηκαν στις υποχρεώσεις της συμμαχίας για τις αμυντικές δαπάνες. Ο Τραμπ υπήρξε επίσης σφοδρός επικριτής της συνεχιζόμενης βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μπάιντεν και Τραμπ εξασφάλισαν το χρίσμα των κομμάτων τους για τις προεδρικές εκλογές

gazzetta
gazzetta reader insider insider