Μητσοτάκης: Απάντηση στην ακρίβεια, οι αυξήσεις μισθών - Δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μητσοτάκης: Απάντηση στην ακρίβεια, οι αυξήσεις μισθών - Δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα. Με αυξήσεις μισθών η απάντηση στην ακρίβεια. Τι είπε για Τέμπη, Υγεία, Πανεπιστήμια και βία.

Η απάντηση στην ακρίβεια, που αποτελεί το πρώτο και σημαντικότερο πρόβλημα για την ελληνική κοινωνία, είναι οι αυξήσεις μισθών, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, διαμηνύοντας πως ο νέος κατώτατος θα αυξηθεί από 1η Απριλίου και θα ξεπερνά τα 800 ευρώ, ενώ ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως δεν θα δοθεί επίδομα Πάσχα.

Kατώτατος μισθός

«Έχουμε θέσει στόχο το 2027 ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος 950. Οι επιχειρήσεις πρέπει να πληρώσουν περισσότερο για να προσελκύσουν εργαζόμενους. Αυτή είναι η διαρθρωτική απάντηση αλλά δεν αρκεί μόνο αυτό» επεσήμανε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας πως «στηρίζουμε πάντα τους πιο αδύναμους. Θα υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού που θα φτάσει πάνω από 800 ευρώ. Η αύξηση θα είναι αξιόλογη».

Έλεγχοι και πρόστιμα

Σχετικά με την ακρίβεια, δήλωσε πως οι τιμές αυξήθηκαν επειδή ανέβηκαν οι συντελεστές κόστους και η πιο δραστική κυβερνητική παρέμβαση στον ίδιο τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς έγινε ώστε «να μην κρύβονται μέσα από ένα πολυδαίδαλο σύστημα ανατιμήσεις που επωφελούνταν εταιρείες και σούπερ μάρκετ».

«Οικογένειες που απέκτησαν παιδί το 2023 θα αποκτήσουν πρόσθετη στήριξη» διαπίστωσε και συμπλήρωσε πως το συνολικό πλέγμα παρέμβασης στην αγορά περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ελέγχους και πρόστιμα. «Όποιος παραβιάζει τον νόμο θα πάρει πρόστιμο. Έχουμε επιβάλει πρόστιμα 16 εκατ. ευρώ. Τα πρόστιμα εισπράττονται και η πληρωμή του προστίμου αμέσως συνιστά μόνιμη αναγνώριση της παρανομίας που διαπράχθηκε» ανέφερε και απέρριψε τα σενάρια περί παροχής δώρου Πάσχα.

Δώρο Πάσχα

«Όχι δεν θα υπάρξει (σσ: Δώρο Πάσχα). Αυτή τη στιγμή έχουμε έναν δύσκολο προϋπολογισμό να υλοποιήσουμε. Έχουμε κάνει παρεμβάσεις σε τομείς όπως τους γιατρούς που θέλουμε να ενισχύσουμε. Αν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τους πιο ευάλωτους, θα το κάνουμε με την αύξηση του κατώτατου μισθού και απολογιστικά στο τέλος του χρόνου. Θα ήταν πολύ εύκολο να πω ότι έρχονται εκλογές θα δώσω χρήματα. Δεν νομίζω ότι αυτές οι παρεμβάσεις έχουν πολιτικό αποτέλεσμα» επεσήμανε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως «πρέπει να σιγουρευτούμε ότι το τραπέζι της Σαρακοστής και του Πάσχα θα είναι ανεκτό».

«Οι μισθοί στον τουρισμό είναι καλύτεροι και θα είναι καλύτεροι. Είναι πολύ πιο σημαντικό να αυξάνονται οργανικά οι μισθοί από το να δίνουμε επίδομα» πρόσθεσε και σημείωσε πως «είναι πολύ πιο σημαντικό να αυξάνονται οργανικά οι μισθοί από το να δίνουμε επίδομα».

Τέμπη

«Είναι πολύ στενάχωρη και δυσάρεστη συζήτηση. Οφείλω να δώσω απαντήσεις. Το τελευταίο που θέλω είναι να πέσει ο διάλογος στην παγίδα των fake news. Δεν διευκολύνουν στην απόδοση των ευθυνών. Είναι απολύτως λογικό να σπεύδει η αντιπολίτευση να κατηγορεί την κυβέρνηση. Αλλά η δικαιοσύνη θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα. Είναι σημαντικό ότι ορίστηκε δεύτερος πραγματογνώμονας από τη δικαιοσύνη» ανέφερε για την τραγωδία στα Τέμπη.

«Να συγκαλύψουμε τι ακριβώς; Δεν θα ξεχάσω τις εικόνες και τις μυρωδιές όταν επισκέφθηκα το σημείο της τραγωδίας. Είναι ότι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου. Έπρεπε να σταθεροποιηθούν οι γερανοί για να βρεθούν πιθανοί εγκλωβισμένοι. Ψάχναμε σορούς. Μιλάνε κάποιοι για μπάζωμα; Λυπάμαι και οργίζομαι. Η δουλειά έγινε όσο καλύτερα μπορούσαν οι αρμόδιοι. Είναι δυνατόν να λέμε για βαγόνια που εξαφανίστηκαν; Τα έχω ακούσει και περιμένω και τον δεύτερο πραγματογνώμονα. Μου λέτε ότι εξαφανίστηκαν δύο βαγόνια; Επειδή σέβομαι τις οικογένειες των θυμάτων, έχουν το δικαίωμα να είναι οργισμένοι. Δεν έχουν το δικαίωμα να το εκμεταλλευτούν αυτό κάποιοι πολιτικά. Γιατί να θέλουμε να συγκαλύψουμε το γεγονός; Ποιο είναι το κίνητρο; Όσοι το πιστεύουν, να καταθέσουν αίτημα για προανακριτική με συγκεκριμένο κατηγορητήριο. Είναι βαρύ αυτό. Είναι απόδοση ποινικών ευθυνών. Πρώτος εγώ αναλαμβάνω την ευθύνη. Ο σιδηρόδρομος είναι τώρα όσο ασφαλής μπορεί να είναι, κουβαλά παθογένειες δεκαετιών. Πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να δούμε τον ανθρώπινο παράγοντα» πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις κατηγορίες περί μπαζώματος απάντησε: «Το είπε η πυροσβεστική. Έπρεπε να σηκωθούν τα βαγόνια να δουν αν υπήρχαν νεκροί από κάτω. Λυπάμαι πολιτικοί αρχηγοί προσπαθούν να χτίσουν καριέρα πάνω στα Τέμπη. Ο Κυριάκος Βελόπουλος αυτό κάνει. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Θέλω να πιστέψω ότι θα εμπιστευτεί τους πραγματογνώμονες. Οι ρυθμοί πρέπει να είναι γρήγοροι. Τριάντα είναι οι κατηγορούμενοι ήδη».

Παρεμβάσεις κατά του μπούλινγκ στα σχολεία

Για τα φαινόμενα βίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα φαινόμενα βίας στα σχολεία και υποστήριξε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες μετά και τόσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη προ ημερών. «Οι ύποπτοι θα δικαστούν» υποστήριξε και τόνισε ότι πλέον υπάρχει και μια κινητοποίηση της κοινωνίας. Σχετικά με το μπούλινγκ στα σχολεία ο κ.Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ενεργοποιείται η πλατφόρμα για το μπούλινγκ ενώ παράλληλα υπάρχει ενίσχυση με ψυχολόγους στα σχολεία. Έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας κυρίως στις γειτονιές. Υπάρχει μια αισθητή βελτίωση αλλά αυτό δεν ανταποκρίνεται στο αίσθημα του πολίτη. «Υπάρχει πρόοδος ως προς την Greek mafia» υποστήριξε.

«Στόχος μέσα στην τετραετία να οικοδομήσουμε το νέο ΕΣΥ»

«Ο στόχος είναι να πούμε ότι σε αυτή την τετραετία κάτι άλλαξε στο ΕΣΥ χωρίς τις διακρίσεις που υπάρχουν σήμερα γιατί το ΕΣΥ είναι σήμερα ανομοιομόρφο. Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν σήμερα επιτέλους. Εγώ δεν ακούω ότι δεν υπάρχει προσωπικό, ακούω ότι υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς και νοσηλευτές. Σε πρώτη φάση τα χειρουργεία αυτά είναι πιο ανταγωνιστικά από ό,τι αν πήγαινε κάποιος στον ιδιωτικό τομέα. Θα διαθέσουμε ένα σημαντικό ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε τα απογευματινά χειρουργεία για τους πιο αδύναμους που είναι καιρό στη λίστα θα είναι δωρεάν. Τα νοσοκομεία θα πληρώνονται» τόνισε όσον αφορά το ΕΣΥ. «Κάνουμε πολλές παρεμβάσεις για το θέμα των νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Σημαντικοί πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης κατευθύνονται στα ΤΕΠ. Δίνουμε έμφαση στον προσωπικό γιατρό και στην πρωτοβάθμια υγεία» πρόσθεσε.

«Η πανδημία μας άφησε περισσότερο προσωπικό και ΜΕΘ. Και έχουμε σημαντικούς πόρους από το ταμείο Ανάκαμψης για την βελτίωση των υποδομών. Όλο αυτό είναι μια διαδικασία μεταρρύθμισης του ΕΣΥ που τώρα ξεκινάει. Βλέπουμε τις πρώτες ψηφίδες μιας εικόνας που θέλει μια τετραετία για να δείξει αποτελέσματα» συμπλήρωσε

Ιδιωτικά πανεπιστήμια

«Είναι μια επιλογή ελευθερίας και μπορέσαμε να την υλοποιήσουμε και θα προχωρήσουμε και στην αλλαγή του άρθρου 16. Τουλάχιστον με το ΠΑΣΟΚ να είχαμε γέφυρες συναίνεσης για τα πανεπιστήμια. Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής. Έχουμε θέσει αυστηρό πλαίσιο. Εμείς θέλουμε την Ελλάδα περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα. Δεν σκεπτόμαστε να βάλουμε δίδακτρα στα δημόσια. Είναι δωρεάν και θέλουμε να τα αναβαθμίσουμε».

ΣΥΡΙΖΑ και Κασσελάκη

«Έκανα μια ομιλία 50 λεπτά και μίλησα για τον κ. Κασσελάκη μισό λεπτό. Ομιλώ και ως παθών: Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε έναν νόμο που δεν επέτρεπε σε πολιτικά πρόσωπα και συζύγους να έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός Ελλάδος. Ένας νόμος που δεν είχε λογική. Έγινε για συγκεκριμένους λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε εμένα και τη σύζυγό μου. Προσαρμοστήκαμε εντελώς και ο νόμος ισχύει ακόμα. Μην μας κουνάει το δάχτυλο. Δεν μας ενδιαφέρει πώς απέκτησε αστακοκάραβα. Ούτε θέτει κανείς θέμα φοροδιαφυγής. Άλλα τον ρωτάμε και άλλα απαντάει. Να μας κουνάει ο ΣΥΡΙΖΑ το δάχτυλο για θέματα δικαίου όταν μίλησε ο κ. Κοντονής για παραϋπουργείο και ο Τσίπρας mea culpa ότι κρεμάσαμε στα μανταλάκια πολιτικούς αντιπάλους, πάει πολύ. Ας είμαστε σοβαροί, είναι αδιανόητο να λέγεται ότι πρότεινα κυβερνητική θέση στον Κασσελάκη. Η μεγαλύτερη σαχλαμάρα που έχω ακούσει ποτέ μου. Δεν ξέρω τι σκεφτόταν όταν το είπε».

Ευρωεκλογές

«Ο στόχος της ΝΔ για τις ευρωεκλογές είναι το καλύτερο δυνατόν. Εμείς καθόμαστε το βράδυ των εκλογών με την οικογένειά μου και γράφουμε τις προβλέψεις και μετά βλέπουμε αν πέσαμε μέσα. Η υπόθεση της κυρίας Ασημακοπούλου πρέπει να ερευνηθεί και από τη δικαιοσύνη και από το υπουργείο Εσωτερικών. Κάνουμε και εμείς τη δική μας έρευνα. Υπάρχει απόσταση ανάμεσα στις ευρωεκλογές και τις εκλογές. Θυμίζω ιστορικά ότι λάβαμε 33% και μετά από έναν μήνα συγκεντρώσαμε 39%. Στόχος είναι να εκλέξουμε όσο το δυνατόν περισσότερους ευρωβουλευτές».

Άνοδος της ακροδεξιάς

«Η ακροδεξιά είχε πάντα μια διακριτή εκλογική παρουσία τα τελευταία 10-15 χρόνια με διαφορετικούς εκλογικούς σχηματισμούς. Πιστεύω ότι θα υπάρχει και τώρα όχι στον βαθμό που θα προκαλέσει σημαντικές πολιτικές αναταράξεις. Θα ήθελα να κάνουμε την διάκριση ανάμεσα στον υπεύθυνο πατριώτη και αυτόν που πουλάει τον πατριωτισμό του εύκολα χωρίς δεσμεύσεις».

Για την Τουρκία

«Υπάρχει ειλικρινής διάθεση από την πλευρά της τουρκικής ηγεσίας να γεφυρώσουμε τις εντάσεις. Ο προγραμματισμός είναι κάποια στιγμή τον Μάιο να βρεθώ στην Άγκυρα σε ανταπόδοση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Συζητάμε για το μεγάλο αγκάθι της οριοθέτησης ΑΟΖ αλλά και να μην το λύσουμε μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ικανότητα. Η Μπελαρά θα φτάσει στην Ελλάδα μέσα στο 2025».

Μητσοτάκης για Μπελέρη

«Έχουμε εκφράσει τις επιφυλάξεις μας για το γεγονός ότι δεν του επετράπη να ορκιστεί αλλά και το αν ήταν μια δίκαιη δίκη. Θα επιμείνουμε, δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση αλλά πρωτόδικη. Ο τρόπος με τον οποί διαχειρίστηκε η Αλβανία το θέμα αυτό έχει επηρεάσει αρνητικά τις σχέσεις με την Ελλάδα».

Επίθεση στην Οδησσό

«Στην Οδησσό δεν καταλάβαμε ακριβώς τι συνέβη αλλά σίγουρα καταλαβαίνει κανείς τις σημαίνει να είναι κάποιος σε εμπόλεμη ζώνη. Δεν είμαστε υπέρ της πολιτικής των ίσων αποστάσεων αλλά είμαστε υπέρ του αμυνόμενου και γι αυτό θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε την Ουκρανία».

Τραμπ ή Μπαίντεν;

«Όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι πολύ ισχυρές και δεν πιστεύω ότι θα βγουν από τις ράγες όποιος και να εκλεγεί».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Δημογραφικό: Οι «ταχύτητες» συρρίκνωσης του ελληνικού πληθυσμού - Ποιο είναι το μόνο νησί που εμφανίζει αύξηση

Η Airbnb απαγορεύει τις κάμερες ασφαλείας στο εσωτερικό των καταλυμάτων

Μιχαηλίδου: Η Ελλάδα υπέρ της ευρωπαϊκής οδηγίας για τις ψηφιακές πλατφόρμες

gazzetta
gazzetta reader insider insider