Η ιταλική μεσαία τάξη προστατεύει την Μελόνι από τους «τιμωρούς των ομολόγων»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η ιταλική μεσαία τάξη προστατεύει την Μελόνι από τους «τιμωρούς των ομολόγων»
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι «καταδιώκεται» από τους «τιμωρούς» των ομολόγων και για την... διάσωσή της, ποντάρει στους ίδιους ανθρώπους που την ανέβασαν στην εξουσία: τη μεσαία τάξη της χώρας της.

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, Τζόρτζια Μελόνι «καταδιώκεται» από τους «τιμωρούς» των ομολόγων και για την... διάσωσή της, ποντάρει στους ίδιους ανθρώπους που την ανέβασαν στην εξουσία: τη μεσαία τάξη της χώρας της. Σύμφωνα με το Bloomberg, παρότι η Ιταλία πουλά περισσότερα ομόλογα ίσως από κάθε άλλη φορά στην ιστορία της, φαίνεται να παίρνει μια ανάσα από τις πιέσεις των αγορών, καθώς η κυβέρνηση στηρίζεται όλο και περισσότερο στη μεσαία τάξη της χώρας.

Η Μελόνι προσπαθεί να αποφύγει την όποια περαιτέρω επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας, με τη στρατηγική της να στηρίζεται στις αγορές κρατικών ομολόγων καταφέρνοντας να βελτιώσει περαιτέρω τη θέση της, αφότου ξεκίνησε τη χρονιά δυναμικά, έχοντας αποφύγει την απειλή της υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας της στο junk, έπειτα από μία σειρά αξιολογήσεων από τους οίκους. Το spread των ιταλικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών μόλις άγγιξε τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών.

Βέβαια, όλα αυτά δεν αναιρούν το γεγονός ότι η Ιταλία είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το χρέος της διαμορφώνεται γύρω στο 140% του ΑΕΠ, είναι δηλαδή το υψηλότερο μετά το ελληνικό. Και το κόστος εξυπηρέτησής του αναμένεται να εκτιναχθεί. «Ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και οι αναιμικές προοπτικές ανάπτυξης κάνουν την Ιταλία πολύ ευάλωτη σε κινδύνους που σχετίζονται με το αξιόχρεο», σημειώνει η Σιμόνα ντε Γκαλ, του Bloomberg Economics.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, περίπου το 1/5 των ιταλικών ομολόγων θα ωριμάσει και θα πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί μέσα σε διάστημα ενός έτους. Πρόκειται για αισθητά μεγαλύτερο μερίδιο σε σχέση με τους άλλους μεγάλους εκδότες. Και την ίδια στιγμή, η Ιταλία έχει να καλύψει το δημοσιονομικό κόστος που προκύπτει από την ενεργειακή μετάβαση, την αύξηση των αμυντικών δαπανών και τις φουσκωμένες δαπάνες για συντάξεις, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Μπροστά σε αυτά τα δημοσιονομικά βαρίδια, η Μελόνι ξέρει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες που αντιμετωπίζει σήμερα στην αγορά ομολόγων, με τα spreads να πέφτουν κάτω από τις 150 μονάδες βάσης τις τελευταίες ημέρες, είναι κάτι σπάνιο, που δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτο. «Η Ιταλία δεν κάνει κάτι ιδιαιτέρως ριζοσπαστικό σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά την ίδια στιγμή, δεν κάνει και κάτι λάθος», υπογραμμίζει ο Τσαρλς Ντίμπελ, αναλυτής ομολόγων της Mediolanum International Funds, διαπιστώνοντας πολύ ισχυρή ζήτηση για τα ομόλογα της Ιταλίας από τους εγχώριους αποταμιευτές ενώ εκτιμά ότι το spread θα μειωθεί περαιτέρω.

Η Μελόνι ξέρει ότι τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι, καθώς έχει βιώσει τη δύναμη των λεγόμενων «τιμωρών των ομολόγων» από κοντά. Το 2011 ήταν υπουργός στην κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που κατέρρευσε, όταν το spread έφτασε στις 570 μονάδες βάσης. Δύο ημέρες αφότου ανέβηκε στην εξουσία, τον Οκτώβριο του 2022, είδε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Liz Truss να χάνει τη θέση της, όταν οι επενδυτές απέρριψαν τις οικονομικές πολιτικές της.

Για αυτό τον λόγο, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, προτιμά να έχει ένα μεγαλύτερο ποσοστό των ιταλικών ομολόγων στα χέρια ντόπιων. Αυτοί τείνουν να αποτελούν μια πιο σταθερή επενδυτική βάση, καθώς είναι λιγότερο πιθανό ότι θα σπεύσουν να ξεφορτωθούν τα ομόλογα με την πρώτη ένδειξη εντάσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

ΥΠΕΘΟ – ΑΑΔΕ: Online η μείωση ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες για φυσικές καταστροφές

Με «σούπερ» τράπεζες σε νέα υψηλά το Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 1.200 ο τραπεζικός δείκτης

Wall Street: Προσπάθεια ανασύνταξης από την χειρότερη ημέρα του 2024 και την «ψυχρολουσία» Πάουελ - Fed

gazzetta
gazzetta reader insider insider