Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης
Αντιδράσεις ξεσήκωσε η κατηγορία για γενοκτονία που εξακοντίστηκε κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η κατηγορία για γενοκτονία που εξακοντίστηκε κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης είναι «εξωφρενική» και τόνισε ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να υπερασπιστεί τον εαυτό της. «Όπως κάθε χώρα, το Ισραήλ έχει ένα εγγενές δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του», τόνισε σε μια ανακοίνωση στα αγγλικά. «Η αχρεία προσπάθεια να αρνηθεί κανείς στο Ισραήλ αυτό το θεμελιώδες δικαίωμα είναι μια κατάφωρη διάκριση σε βάρος του εβραϊκού κράτους και δικαίως απορρίφθηκε», πρόσθεσε.

Ο ακροδεξιός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας του Ισραήλ Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ φάνηκε να χλευάζει το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που διέταξε σήμερα το Ισραήλ να αποτρέψει ενέργειες γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων και να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει τους αμάχους στη Γάζα. «Χάγη και κουραφέξαλα», ανέφερε ο πρώτος Ισραηλινός αξιωματούχος που κάνει κάποιο σχόλιο μετά το τέλος της ανάγνωσης της απόφασης του δικαστηρίου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή χαιρέτισε την απόφαση της Χάγης, δήλωσε σήμερα ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ-Μάλικι, καθώς η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Δικαστηρίου στην υπόθεση της προσφυγής της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ, βρισκόταν σε εξέλιξη. «Οι δικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης αξιολόγησαν τα γεγονότα και τη νομοθεσία, αποφάνθηκαν υπέρ του ανθρωπισμού και του διεθνούς δικαίου», τόνισε σε τηλεοπτικό δίκτυο. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Παλαιστίνη καλεί όλα τα κράτη να διασφαλίσουν ότι τα μέτρα που διέταξε το Δικαστήριο θα εφαρμοστούν «συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ, της δύναμης κατοχής».

Για μια σημαντική εξέλιξη που συμβάλλει στην απομόνωση του Ισραήλ που εκθέτει τα εγκλήματά του στη Γάζα, έκανε λόγο ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς, ο Σάμι Αμπού Ζούχρι. «Ζητάμε να αναγκαστεί η κατοχική δύναμη να εφαρμόσει τις αποφάσεις του δικαστηρίου», πρόσθεσε. Τέλος, η Νότια Αφρική ανέφερε πως η απόφαση είναι μια «αποφασιστική νίκη», για το διεθνές κράτος δικαίου, που επιβάλει έκτακτα μέτρα κατά του Ισραήλ για τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί μια αποφασιστική νίκη για το διεθνές κράτος δικαίου και ένα σημαντικό ορόσημο στην επιδίωξη δικαιοσύνης για τον παλαιστινιακό λαό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής. «Η Νότια Αφρική εκφράζει την ειλικρινή ελπίδα ότι το Ισραήλ δεν θα ενεργήσει για να εμποδίσει την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου, όπως έχει απειλήσει δημόσια ότι θα κάνει, αλλά ότι θα ενεργήσει για να συμμορφωθεί πλήρως με την απόφαση, όπως υποχρεούται να κάνει». Παράλληλα, η ανακοίνωση αναφέρει ότι η Νότια Αφρική θα συνεχίσει να ενεργεί στο πλαίσιο των θεσμών της παγκόσμιας διακυβέρνησης για την προστασία των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προέβη στην εξής δήλωση: «Θεωρώ πολύτιμη την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την έκδοση προσωρινής διαταγής σχετικά με τις απάνθρωπες επιθέσεις στη Γάζα και την χαιρετίζω. Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τη διαδικασία για να διασφαλίσουμε ότι τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν κατά αθώων Παλαιστινίων πολιτών δεν θα μείνουν ατιμώρητα. Ελπίζουμε ότι η απόφαση αυτή, η οποία είναι δεσμευτική για τις χώρες που είναι συμβαλλόμενα μέρη της Σύμβασης (σ.σ. για την Πρόληψη και Καταστολή του Εγκλήματος) κατά της Γενοκτονίας, θα θέσει τέλος στις επιθέσεις του Ισραήλ που γίνονται χωρίς διακρίσεις σε βάρος γυναικών, παιδιών και ηλικιωμένων. Ως Τουρκία, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός και την πορεία προς τη διαρκή ειρήνη και να συμπαραστεκόμαστε στους Παλαιστίνιους αδελφούς μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider