Τουρκία: Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στην Άγκυρα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τουρκία: Ακυρώθηκε η επίσκεψη του Ιρανού προέδρου στην Άγκυρα
Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 10:36

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα η τουρκική προεδρία χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει στα μέσα Νοεμβρίου την επίσκεψη του Ραϊσί, επισημαίνοντας ότι στόχος της είναι Άγκυρα και Τεχεράνη να συμφωνήσουν σε κοινή θέση στον πόλεμο στη Γάζα.

Περίπλοκη ιστορία

Η Τουρκία και το Ιράν έχουν κοινά σύνορα μήκους 535 χιλιομέτρων και μια περίπλοκη ιστορία που έχει σημαδευτεί από στενές οικονομικές σχέσεις, αλλά και διαφωνίες αναφορικά με περιφερειακές συγκρούσεις.

Η Άγκυρα στηρίζει ομάδες ανταρτών στη Συρία που μάχονται κατά του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, τον οποίο στηρίζουν η Τεχεράνη και η Μόσχα.

Η στήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν στην εδαφική του διαμάχη με την Αρμενία για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο κατέλαβε το Μπακού στην πιο πρόσφατη επιχείρηση- αστραπή του, έχει επίσης ενοχλήσει το Ιράν.

Η Τεχεράνη ανησυχεί ότι η άνοδος της ισχύος του Μπακού στην περιοχή του Καυκάσου ενδέχεται να τροφοδοτήσει τις αυτονομιστικές φιλοδοξίες της δικής της αζέρικης μειονότητας.

Εξάλλου το Ιράν αντιμετωπίζει με καχυποψία τις φιλοδοξίες του Αζερμπαϊτζάν να δημιουργήσει έναν διάδρομο στο έδαφος της Αρμενίας προς τον θύλακα Ναχιτσεβάν, κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ιράν, κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει την πρόσβαση της Τεχεράνης στην Αρμενία.

«Η μεγαλύτερη διαφωνία μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράν αφορά τον Καύκασο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ», επιβεβαιώνει ο Αρίφ Κεσκίν ερευνητής ειδικός στις ιρανοτουρκικές σχέσεις με έδρα την Άγκυρα.

«Με τη σύγκρουση στη Γάζα αυτό το θέμα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα, αλλά παραμένει σημαντικό», προσθέτει.

«Βιώσιμη ειρήνη»

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, ο Ερντογάν είχε τηλεφωνική επικοινωνία την Κυριακή με τον Ιρανό πρόεδρο με θέμα «την κοινή θέση ενάντια στη βιαιότητα του Ισραήλ».

Σύμφωνα με έκθεση του Eurasia Group, «το Ιράν διστάζει να επέμβει στην τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή και πιθανόν θα αποφύγει οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να την επιδεινώσει».

Και ο Ερντογάν έχει εκφράσει επανειλημμένα την ανησυχία του για το ενδεχόμενο εξάπλωσης του πολέμου.

«Το Ιράν και η Τουρκία θα εξακολουθήσουν να συνεργάζονται ώστε η προσωρινή εκεχειρία να γίνει μόνιμη και να επιτευχθεί βιώσιμη ειρήνη», τόνισε η τουρκική προεδρία μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των δύο ηγετών.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ενοχλημένη η Αθήνα από τη στάση Σούνακ - «Θυμωμένος» ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Μπελέρης: Το κράτος δικαίου στην Αλβανία δεν λειτουργεί

gazzetta
gazzetta reader insider insider