Σε «ενεργή άμυνα» οι Ρώσοι στην Ουκρανία μετά την «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε «ενεργή άμυνα» οι Ρώσοι στην Ουκρανία μετά την «έκρηξη» στη Μέση Ανατολή;
Αλλαγή στην τακτική της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία βλέπουν αναλυτές, σύμφωνα με τη Welt, ειδικά τις τελευταίες μέρες, ενώ δηλαδή ξέσπασε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Αλλαγή στην τακτική της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία βλέπουν αναλυτές, σύμφωνα με τη Welt, ειδικά τις τελευταίες μέρες, ενώ δηλαδή ξέσπασε ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως οι Ρώσοι από την τακτική της επίθεσης περνούν στην τακτική της «ενεργής άμυνας». Σ’ αυτή την αλλαγή μπορεί να έχει συμβάλλει και η απόκτηση νέων αμερικανικών πυραύλων από πλευράς Κιέβου.

Πιο αναλυτικά, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως επί μήνες, το Κίεβο είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ πυραύλους ATACMS. Τώρα οι πρώτοι παραδόθηκαν - και αναπτύχθηκαν. Η επίθεση σε δύο στρατιωτικά αεροδρόμια θεωρείται μία από τις σοβαρότερες από το ξέσπασμα του πολέμου, με δραματικές συνέπειες για τον στρατό του Πούτιν, ο οποίος βιώνει επίσης μια δυσάρεστη έκπληξη στο μέτωπο.

Μόλις οι Αμερικανοί παρέδωσαν μυστικά τους πρώτους πυραύλους ATACMS, οι Ουκρανοί είχαν μια κυριολεκτικά ηχηρή επιτυχία με αυτούς: την Τρίτη επιτέθηκαν σε στρατιωτικά αεροδρόμια που χρησιμοποιούν οι Ρώσοι στα κατεχόμενα Μπερντιάνσκ και Λουχάνσκ. Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβεβαίωσε έμμεσα την επιχείρηση. Είπε ότι τα ATACMS «απέδειξαν την αξία τους». Τα βίντεο που κυκλοφόρησαν από τον ουκρανικό στρατό μετέφεραν το ίδιο μήνυμα.

Σύμφωνα με ουκρανικές πηγές, στις επιθέσεις καταστράφηκαν εννέα ελικόπτερα, ένα σύστημα αεράμυνας, μια αποθήκη όπλων και άλλες υποδομές του αεροδρομίου. Οι φιλορώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ κάνουν λόγο για «μία από τις πιο βαριές επιθέσεις, αν όχι την πιο βαριά» αυτού του πολέμου, σύμφωνα με τη Welt. Πιθανότατα ήταν η πιο βαριά ημέρα απωλειών της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Από τις φωτογραφίες των συντριμμιών του πυραύλου που δημοσίευσαν Ρώσοι στρατιωτικοί bloggers, οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι χρησιμοποιήθηκε η τυπική έκδοση του ATACMS με κεφαλή βόμβας διασποράς M74. Αυτή η παραλλαγή διασκορπίζει περίπου 950 μικρές πολεμικές κεφαλές σε μεγάλη ακτίνα και ως εκ τούτου είναι ικανή να καταστρέψει πολλά αεροσκάφη ή ελικόπτερα που είναι σταθμευμένα σε ένα αεροδρόμιο ταυτόχρονα με μία επίθεση.

Αρκετά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Αμερικανοί είχαν παραδώσει αρχικά μόνο 20 ATACMS στην Ουκρανία - και μάλιστα την παλαιότερη έκδοση με βεληνεκές 165 χιλιομέτρων και όχι την έκδοση των 300 χιλιομέτρων. Οι πύραυλοι παραδόθηκαν «κρυφά», ώστε να μη στερηθεί το Κίεβο το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Νέοι κίνδυνοι για τα ρωσικά logistics

Παρόλο που οι ΗΠΑ κράτησαν μυστικό τον ακριβή χρόνο της παράδοσης, θα έπρεπε να είναι σαφές στη Ρωσία ότι το Κίεβο θα λάμβανε αυτά τα όπλα. Πόσο μάλλον που είχαν σταθμεύσει μεγάλο αριθμό αεροσκαφών σε απόσταση βολής από τα ATACMS, τα οποία μπορούν να καταρριφθούν τόσο από τους πολλαπλούς εκτοξευτές πυραύλων HIMARS όσο και από τα Mars II που προμηθεύτηκαν από τη Γερμανία.

Για τη Ρωσία, αυτό αλλάζει σημαντικά την τακτική κατάσταση. Ο στρατός πρέπει τώρα να τοποθετήσει βασικές υποδομές πιο μακριά από το μέτωπο.
«Η πιθανή διασπορά των ρωσικών αεροσκαφών σε αεροδρόμια σε όλη την κατεχόμενη Ουκρανία και η μετεγκατάσταση των αεροσκαφών πιο μακριά από τη γραμμή του μετώπου θα διαταράξει πιθανότατα την αεροπορική υποστήριξη των αμυντικών προσπαθειών του μετώπου και των τοπικών επιθετικών ενεργειών»
, αναλύει το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) στην τελευταία του έκθεση για την κατάσταση.

Τα αεροσκάφη θα πρέπει να παραμείνουν στον αέρα περισσότερο για να φτάσουν στο μέτωπο, σύμφωνα με τους Αμερικανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ελικόπτερα, τα οποία μέχρι στιγμής χρησιμοποιούνταν σε μεμονωμένα τμήματα του μετώπου για να επιτεθούν στις προελαύνοντες ουκρανικές τεθωρακισμένες μονάδες.

Το ίδιο ισχύει και για τις αποθήκες πυρομαχικών. Οι Ρώσοι θα πρέπει τώρα είτε να σκληρύνουν τις υπάρχουσες αποθήκες έναντι επιθέσεων είτε να διασκορπίσουν τις αποθήκες τους ακόμη περισσότερο στην περιοχή, γεγονός που πιθανόν να οδηγήσει σε περαιτέρω υπερέκταση της ήδη επιβαρυμένης ρωσικής εφοδιαστικής.

Στην πραγματικότητα, πολλά συνέβησαν στο μέτωπο της Ουκρανίας, ενώ η προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης ήταν στραμμένη σχεδόν αποκλειστικά στον νέο πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Την περασμένη εβδομάδα, για παράδειγμα, οι Ρώσοι κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τους Ουκρανούς με μια επίθεση στην περιοχή γύρω από την Αβντίβκα στην περιφέρεια του Ντονέτσκ.

Προφανώς, δεν είχαν παρατηρήσει ότι η Ρωσία είχε συγκεντρώσει δυνάμεις στην περιοχή αυτή για να τους περικυκλώσει εκεί. Την περασμένη Παρασκευή, ο πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένσια μίλησε μάλιστα για μια «νέα φάση» του πολέμου ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ωστόσο, η Ουκρανία κατάφερε να αποκρούσει σε μεγάλο βαθμό τις ρωσικές επιθέσεις και να προκαλέσει μεγάλες απώλειες στους Ρώσους. Ανεξάρτητοι ερευνητές OSINT, αξιολογώντας και επαληθεύοντας εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εντόπισαν πολλές δεκάδες κατεστραμμένα τεθωρακισμένα οχήματα στη ρωσική πλευρά.

Η επίθεση μετατρέπεται σε «ενεργή άμυνα»

Σύμφωνα με ουκρανικές αναφορές, οι Ρώσοι ανέπτυξαν και πάλι κύματα κακώς προστατευμένων στρατιωτών πεζικού -όπως έκαναν στο τέλος του χειμώνα στην περιοχή του Μπαχμούτ- γεγονός που λέγεται ότι οδήγησε σε υψηλές απώλειες από τη ρωσική πλευρά. Η Μόσχα είχε εξαπολύσει μια «συντονισμένη επίθεση που αποτελείται από πολλούς άξονες στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε την Τρίτη το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Ο στρατός είχε πραγματοποιήσει μια «μάχη της επίθεσης των συνδεδεμένων όπλων εναντίον της βαριά οχυρωμένης πόλης Αβντίβκα, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του μετώπου από το 2014». Για τη σημαντικότερη επίθεσή τους από τον Ιανουάριο, οι Ρώσοι ανέπτυξαν πολλά τάγματα αρμάτων μάχης, αλλά υπέστησαν μεγάλες απώλειες σε εξοπλισμό και προσωπικό.

Ως εκ τούτου, το Κρεμλίνο άλλαξε από το να αποκαλεί την επιχείρηση επίθεση σε «ενεργή άμυνα», επειδή η επιτυχία είναι όλο και πιο απίθανη. Το ISW σημειώνει επίσης μείωση της έντασης των ρωσικών επιθέσεων τις τελευταίες ημέρες. Η Ρωσία προσπαθεί επίσης να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην περιοχή του Κουπιάνσκ στα βορειοδυτικά, αλλά χωρίς σημαντική επιτυχία.

Εν τω μεταξύ, ο «Rybar», ένας από τους πιο γνωστούς Ρώσους στρατιωτικούς μπλόγκερ, κάνει λόγο για αμφίβια επίθεση των Ουκρανών στην περιοχή της Χερσώνας. Σύμφωνα με αυτό, τα στρατεύματα του Κιέβου έχουν δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα βόρεια της γέφυρας Αντονίβκα στην άλλη πλευρά του Δνείπερου, λέγεται ότι προχώρησαν γρήγορα εκεί και απελευθέρωσαν δύο χωριά.

Δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση γι' αυτό. Ωστόσο, είχε παρατηρηθεί εδώ και μέρες ότι οι Ουκρανοί είχαν συγκεντρώσει στρατεύματα στη δική τους πλευρά του ποταμού και προσπαθούσαν επανειλημμένα να διασπάσουν τις αραιωμένες ρωσικές γραμμές του μετώπου στην άλλη πλευρά. Είναι επομένως πιθανό αυτό το τμήμα του μετώπου να αποκτήσει μεγαλύτερη δυναμική τις επόμενες ημέρες.

Η επίθεση με πυραύλους ATACMS κατά της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας δείχνει επίσης για άλλη μια φορά ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να κατακτήσει γρήγορα τα νέα δυτικά οπλικά συστήματα και να τα χρησιμοποιήσει τακτικά. Και ότι ο συνεχής φόβος για δήθεν ρωσική «κλιμάκωση» ήταν για άλλη μια φορά αβάσιμος.

Σχετικά με τους πυραύλους ATACMS, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε στην Κίνα την Τετάρτη μόνο ότι οι πύραυλοι δεν θα αλλάξουν την κατάσταση στο μέτωπο και ότι η Ρωσία θα τους αναχαιτίσει. Αυτό αντιστοιχεί σε ένα γνωστό μοτίβο: πριν αποφασίσει να παραδώσει νέα οπλικά συστήματα, η Μόσχα πάντα απειλεί. Όταν παραδίδονται, το Κρεμλίνο το υποβαθμίζει.

Γι' αυτό και τίθεται τώρα για άλλη μια φορά το ερώτημα πότε η Γερμανία θα ακολουθήσει τελικά το παράδειγμα των Βρετανών, των Γάλλων και των Αμερικανών και θα στείλει συστήματα με μεγαλύτερο βεληνεκές - όπως οι πύραυλοι κρουζ Taurus.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γάζα: Βομβαρδίστηκε η ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγ. Πορφυρίου - Δυο νεκροί και πολλοί τραυματίες

Διάγγελμα Μπάιντεν: Χαμάς και Πούτιν θέλουν να «αφανίσουν» δημοκρατίες - Οικονομική βοήθεια σε Ισραήλ και Ουκρανία

«Μάχη εξουσίας» πίσω από την κόντρα ΗΠΑ - Κίνας για τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ  

gazzetta
gazzetta reader insider insider