Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου - Δεκάδες τραυματίες στα σύνορα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνεται η ένταση μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου - Δεκάδες τραυματίες στα σύνορα
Ο ρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι θα περάσει τη νύχτα με τα στρατεύματά του στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, τα οποία τέθηκαν σε ύψιστη κατάσταση συναγερμού με εντολή του την περασμένη εβδομάδα

Τουλάχιστον 25 άτομα των ένστολων δυνάμενων διατήρησης της τάξης του στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) έχουν τραυματιστεί συγκρούσεις με Σέρβους που διαμαρτύρονται για την ανάληψη καθηκόντων Αλβανών δημάρχων σε δήμους της σερβικής πλειοψηφίας στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο.

Οι στρατιώτες έριξαν δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να προστατεύσουν τους Κοσσοβάρους αξιωματικούς και να διαλύσουν τους διαδηλωτές, σύμφωνα με μάρτυρες. Οι συγκεντρωμένοι Σέρβοι απάντησαν πετώντας τους πέτρες και άλλα σκληρά αντικείμενα.

«Αρκετοί στρατιώτες του ιταλικού και ουγγρικού αποσπάσματος της KFOR δέχθηκαν απρόκλητες επιθέσεις και υπέστησαν τραύματα με κατάγματα και εγκαύματα λόγω της έκρηξης εμπρηστικών μηχανισμών», ανέφεραν σε τα στελέχη του ΝΑΤΟ.

Απευθυνόμενος στο έθνος αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι θα περάσει τη νύχτα με τα στρατεύματά του στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, τα οποία τέθηκαν σε ύψιστη κατάσταση συναγερμού με εντολή του την περασμένη εβδομάδα. Είπε ότι 52 Σέρβοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις, τρεις σοβαρά, και τέσσερις συνελήφθησαν.

«Οι συνέπειες (των συγκρούσεων) είναι μεγάλες και σοβαρές και ο μοναδικός ένοχος είναι ο (πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου) Άλμπιν Κούρτι», δήλωσε ο Βούτσιτς.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις αλβανικές δυνάμεις στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο ως «κατακτητές». «Επαναλαμβάνω για τελευταία φορά και ικετεύω τη διεθνή κοινότητα να φροντίσει ώστε ο Κούρτι να λογικευτεί», υπογράμμισε ο Βούτσιτς.

«Αν δεν το κάνουν, φοβάμαι ότι θα είναι πολύ αργά για όλους μας».

Το ιστορικό

Τα βίαια επεισόδια ήταν το τελευταίο περιστατικό καθώς οι εντάσεις αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, με τη Σερβία να θέτει τον στρατό της χώρας σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού και να στέλνει περισσότερα στρατεύματα στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, το οποίο κήρυξε την ανεξαρτησία του από το Βελιγράδι το 2008.

Το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία είναι εχθροί εδώ και δεκαετίες, με το Βελιγράδι να αρνείται να αναγνωρίσει την κυριαρχία του Κοσσυφοπεδίου.

Οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν εντείνει τις προσπάθειές τους να βοηθήσουν στην επίλυση της διαφοράς Κοσσυφοπεδίου-Σερβίας, φοβούμενες περαιτέρω αστάθεια στην Ευρώπη καθώς μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η ΕΕ έχει καταστήσει σαφές τόσο στη Σερβία όσο και στο Κοσσυφοπέδιο ότι πρέπει να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους, εάν πρόκειται να σημειώσουν πρόοδο προς την ένταξή τους στο μπλοκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.