ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν καταγγέλλει την «τραγική παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν καταγγέλλει την «τραγική παραβίαση» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Eπικαλούμενος πιθανές συνέπειες στη βοήθεια και τις επενδύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη χώρα αυτή.

Ο νόμος "κατά της ομοφυλοφιλίας" που θεσπίστηκε στην Ουγκάντα συνιστά "τραγική παραβίαση" των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πρέπει να καταργηθεί, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, επικαλούμενος πιθανές συνέπειες στη βοήθεια και τις επενδύσεις των Ηνωμένων Πολιτειών προς τη χώρα αυτή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος διευκρίνισε ότι ζήτησε από τις υπηρεσίες του να μελετήσουν τις συνέπειες αυτού του "επαίσχυντου" νόμου σε "όλες τις πλευρές της συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ουγκάντας", κυρίως στη βοήθεια και τις επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας των ΗΠΑ να παρέχουν με ασφάλεια υπηρεσίες στο πλαίσιο του Σχεδίου Έκτακτης Ανάγκης του προέδρου των ΗΠΑ για την ανακούφιση από το AIDS (PEPFAR) και άλλες μορφές βοήθειας και επενδύσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση.

Η έγκριση αυτού του νόμου "υπονομεύει τις προοπτικές ουσιαστικής οικονομικής ανάπτυξης για όλη τη χώρα", πρόσθεσε ο Μπάιντεν ζητώντας την "άμεση απόσυρσή του".

Οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν "πρόσθετα μέτρα" όπως κυρώσεις ή περιορισμοί εισόδου στο έδαφος των ΗΠΑ για "κάθε πρόσωπο που συνδέεται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή υποθέσεις διαφθοράς", πρόσθεσε ο Δημοκρατικός πρόεδρος.

Ο νόμος, που προκαλεί αγανάκτηση στις οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προβλέπει βαριές ποινές για τις ομοφυλοφιλικές σχέσεις και την "προώθηση" της ομοφυλοφιλίας.

"Κανείς δεν θα έπρεπε να έχει συνεχώς φόβο για τη ζωή του, ούτε να υφίσταται βία και διακρίσεις. Αυτό είναι απαράδεκτο", δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η σεξουαλική επαφή μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου απαγορευόταν ήδη στην Ουγκάντα όπως και σε περισσότερες από 30 αφρικανικές χώρες, αλλά ο νέος νόμος προβλέπει αυστηρότατες ποινές για μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.