Στην Αίγυπτο τα C-130 και C-27 για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην Αίγυπτο τα C-130 και C-27 για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν
Προσγειώθηκαν τα 2 μεταγωγικά αεροσκάφη στη νότια Αίγυπτο για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων από το Σουδάν.

Τα δυο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j που είχαν απογειωθεί με προορισμό την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο της χώρας.

Νωρίτερα, η πρώτη ομάδα Ελλήνων πολιτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι δύο τραυματίες, αποχώρησε από το Σουδάν, με τη βοήθεια της Γαλλίας, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Βρίσκεται εν πτήσει με προορισμό το Τζιμπουτί ενώ για το γεγονός αυτό ενημερώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Εκεί ευρίσκονται ήδη η Πρέσβης της Ελλάδας στην Αιθιοπία και ο Επίτιμος Πρόξενος της χώρας μας στο Τζιμπουτί για την υποδοχή των συγκεκριμένων Ελλήνων πολιτών και την παροχή οποιασδήποτε βοήθειας. Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την Γαλλίδα ομόλογό του, Catherine Colonna, καθώς και προς την Γαλλίδα Υφυπουργό Εξωτερικών, Κατερίνα Ζαχαροπούλου, για την ουσιαστική βοήθεια της Γαλλίας στην ασφαλή απομάκρυνση των ανωτέρω Ελλήνων από το Σουδάν. Η διαδικασία και ο συντονισμός με εταίρους στην ΕΕ και συμμάχους για τον απεγκλωβισμό και των υπολοίπων Ελλήνων και των μελών των οικογενειών τους βρίσκονται σε εξέλιξη» υπογραμμίζει το ΥΠΕΞ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός τόνισε πως δύο αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας θα μεταβούν στην Αίγυπτο για την απομάκρυνση των Ελλήνων εγκλωβισμένων, ενώ ο Νίκος Δένδιας επισήμανε πως ενεργοποιήθηκε η μονάδα διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί. Βλέπετε ότι αντιμετωπίζουμε ακόμα μεγάλες κρίσεις. Βλέπετε τι γίνεται, ας πούμε, σήμερα στο Σουδάν, όπου ήδη έχω δώσει εντολή για δύο αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας να μετακινηθούν στη νότια Αίγυπτο, ώστε να είναι έτοιμα, σε συνδυασμό με την Ευρωπαϊκή Ένωση, να μπορέσουμε να απομακρύνουμε συμπολίτες μας οι οποίοι βρίσκονται σε μία ζώνη πολέμου», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες μετά την ενημέρωση από τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Υπενθυμίζεται πως αποφασίστηκε η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας μαζί με στελέχη των ειδικών δυνάμεων στην Αίγυπτο, ώστε να είναι σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού.

«Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και προστασία των Ελλήνων πολιτών στη χώρα αυτή» υπογράμμισε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε ότι «το Σάββατο 15 Απριλίου, με την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων εκδόθηκε ανακοίνωση με την οποία συνεστήθη στους Έλληνες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Σουδάν αλλά και σε όσους βρίσκονται στη χώρα αυτή να ενημερώνονται για τις εξελίξεις εκεί, να αποφεύγουν τις μετακινήσεις. Στις 16 Απριλίου το ΥΠΕΞ επανέλαβε τις παραπάνω οδηγίες». Πρόσθεσε ότι έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ μέσω του συστήματος προξενικής συνεργασίας και συνεδριάζει δύο φορές την ημέρα παρουσία στελεχών του υπουργείου Άμυνας.

Σημείωσε ότι το θέμα θα θέσει ο ίδιος αύριο στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας. «Κύριο μέλημα μας είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν. Η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτόν τον σκοπό. Στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας», επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Σελτσούκ Μπαϊρακτάρ: Ο Τούρκος «πρίγκιπας» των drones και γαμπρός του Ερντογάν

Βρετανία: Οι Εργατικοί διέγραψαν βουλευτή για αντισημιτικά σχόλια

Το διττό μήνυμα Ερντογάν για τουρκικές εκλογές και Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider