«Μπλόκο» στη διέλευση πολλών αγαθών μέσω Ρωσίας σχεδιάζει η ΕΕ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Μπλόκο» στη διέλευση πολλών αγαθών μέσω Ρωσίας σχεδιάζει η ΕΕ
Η Μόσχα έχει καταφέρει να παρακάμψει τους περιορισμούς σε διάφορα προϊόντα που τελούν υπό κυρώσεις.

Η ΕΕ θα προτείνει την απαγόρευση της διέλευσης πολλών αγαθών από τη Ρωσία, ώστε να ενταθεί το αποτύπωμα των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η απαγόρευση διαμετακόμισης θα επεκταθεί σε πολυάριθμα τεχνολογικά προϊόντα και άλλα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων διαφόρων τύπων οχημάτων, αλλά δεν θα μπει μπλόκο σε όλα τα είδη να ταξιδεύουν μέσω της Ρωσίας καθ' οδόν προς τρίτες χώρες.

Η απαγόρευση θα αποτελεί μέρος μιας νέας δέσμης κυρώσεων που ετοιμάζει η Κομισιόν καθώς η Μόσχα έχει καταφέρει να παρακάμψει τους περιορισμούς σε διάφορα προϊόντα που τελούν υπό κυρώσεις όπως προηγμένα τσιπ και ολοκληρωμένα κυκλώματα που κατασκευάζονται στην ΕΕ και σε άλλες συμμαχικές χώρες ενώ καταφτάνουν στη Μόσχα μέσω τρίτων χωρών, όπως η Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Καζακστάν.

Παράλληλα, ορισμένα κράτη της ΕΕ που συνορεύουν με τη Ρωσία, όπως η Φινλανδία και η Εσθονία, είδαν αύξηση του εμπορίου με χώρες της κεντρικής Ασίας και ότι τα εμπορεύματα αυτά συχνά διέρχονταν από τη Ρωσία.

Η νέα δέσμη προτεινόμενων κυρώσεων, η οποία θα είναι η ενδέκατη της ΕΕ από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, θα μπορούσε επίσης να στοχεύει δεξαμενόπλοια που δεν ενεργοποιούν τα συστήματα πλοήγησης που επιτρέπουν τον εντοπισμό των κινήσεών τους, ανέφεραν οι άνθρωποι.

Η δέσμη μέτρων είναι απίθανο να στοχεύσει τη Rosatom, τη ρωσική κρατική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας, παρά το γεγονός ότι πολλά κράτη μέλη ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις στην εταιρεία λόγω του ρόλου της στην κατάληψη του πυρηνικού σταθμού της Ουκρανίας στη Ζαπορίζια και της φερόμενης συνενοχής στην απαγωγή προσωπικού που εργαζόταν εκεί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Γερμανία και Ρωσία απελαύνουν μαζικά διπλωμάτες

«Εκτινάχθηκε» ο συνολικός πλούτος των Ρώσων ολιγαρχών στα 505 δισ. δολάρια

Τουρκία: Η τελευταία δημοσκόπηση πριν από τις εκλογές – Προηγείται ο Ερντογάν

gazzetta
gazzetta reader insider insider