Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ουκρανία: Ο Ζελένσκι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη
Επιστρέφοντας από τη Χερσώνα, κοντά στο νότιο μέτωπο της Ουκρανίας, ο πρόεδρος μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης μέσα από το τρένο του με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε σήμερα τους Ευρωπαίους για τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχουν στη χώρα του, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι οι δισταγμοί όσον αφορά τον εφοδιασμό της με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς και μαχητικά αεροσκάφη μπορεί να παρατείνουν τον πόλεμο.

Επιστρέφοντας από τη Χερσώνα, κοντά στο νότιο μέτωπο της Ουκρανίας, ο πρόεδρος μίλησε μέσω βιντεοσύνδεσης μέσα από το τρένο του με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συνεδριάζουν στις Βρυξέλλες. Η σύνδεση διακόπηκε μία φορά, όμως ο Ζελένσκι κατάφερε να περάσει το μήνυμά του, είπε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Ζελένσκι ζήτησε επίσης να επιβληθούν και νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, να προχωρήσει η ενταξιακή διαδικασία για τη χώρα του στην ΕΕ και να επιτευχθεί πρόοδος στο ειρηνευτικό σχέδιο. Οι καθυστερήσεις σε αυτά τα σημεία μπορεί να παρατείνουν τον πόλεμο, προειδοποίησε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμύνεται απέναντι στην επιθετικότητα της Ρωσίας και ότι οι ίδιοι συμβάλλουν σε αυτήν την άμυνα παρέχοντάς της στρατιωτικό εξοπλισμό. Πολλοί όμως διστάζουν να την εφοδιάσουν με όπλα που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κλιμάκωση της σύγκρουσης και θα έδιναν στο Κίεβο τη δυνατότητα να πλήξει ρωσικά εδάφη.

Ορισμένες χώρες πάντως δηλώνουν έτοιμες να στείλουν στην Ουκρανία μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικής κατασκευής. Η Σλοβακία έστειλε σήμερα τέσσερα MiG-29 και η Πολωνία έχει υποσχεθεί άλλα τόσα. Το Κίεβο ωστόσο ζητά σύγχρονα βομβαρδιστικά-καταδιωκτικά, όπως τα αμερικανικά F-16.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Google: Ομάδα «κρούσης» ενάντια σε κυβερνοεπιθέσεις και απειλές στο Διαδίκτυο - Η δράση της Red Team