Σκληρό πόκερ στο τραπέζι του ΕΣΡ

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Σκληρό πόκερ στο τραπέζι του ΕΣΡ

Αν ένα πράγμα είναι γνωστό από τώρα όσον αφορά τη σημερινή μέρα είναι το εξής: ο Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος θα εκτεθεί στη βάσανο των μελών της Διάσκεψης των Προέδρων δεν πρόκειται να εκλεγεί νέος πρόεδρος του ΕΣΡ. Από εκεί και πέρα, το παίγνιο που εξελίσσεται στο τραπέζι του ΕΣΡ είναι πολύ ευρύτερο και υπερβαίνει το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα.

Σύμφωνα λοιπόν με όλα τα δεδομένα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς πρόκειται να φέρει στη Βουλή τροπολογία, με την οποία θα καταργεί το Α’ κεφάλαιο του νόμου του. Μπορεί το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ να μην έχει δημοσιευτεί (σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό μπορεί να γίνει ίσως την Τρίτη ή την Τετάρτη), πάντως, με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά, οι βασικότερες ενστάσεις έχουν να κάνουν με τις αρμοδιότητες επί της διαδικασίας αδειοδότησης. Σε μια κίνηση-ρελάνς, επομένως, ο κ. Παππάς πρόκειται να επιστρέψει τις αρμοδιότητες αδειοδότησης στο ΕΣΡ (και το οποίο θα είναι πλέον αρμόδιο και για τον καθορισμό των αδειών, συνεπώς ο αριθμός «4» δεν είναι θέσφατο). Με αυτό τον τρόπο, το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί να βγει από τη δύσκολη θέση και να φέρει σε αυτή την αντιπολίτευση και ειδικά τη ΝΔ, προκειμένου να καταδείξει πως η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να στηρίξει τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου σε καμία περίπτωση.

Από εκεί και περα και με δεδομένο πως το ΕΣΡ δεν πρόκειται να συγκροτηθεί, δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ακόμα μια προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ μετά από μικρό χρονικό διάστημα, πλην όμως δεν πρόκειται να αναλώσει μήνες επιχειρώντας…το ακατόρθωτο. Το plan B, επομένως, είναι η επιστροφή στο καθεστώς των προσωρινών αδειών για όλους, δηλαδή για παλιούς και νέους παίκτες, κάτι που θα γίνει μέσω της κοινοβουλευτικής οδού και… ό,τι γίνει. Το σκεπτικό, δηλαδή, είναι το εξής: το τηλεοπτικό τοπίο θα επιστρέψει στην προτεραία κατάσταση και γαία πυρί μειχθήτω. Πλην όμως, αν υπάρξει ατύχημα με κάποιον τηλεοπτικό σταθμό, λόγω έλλειψης βιωσιμότητας της αγοράς, η κυβέρνηση δεν θα φέρει την ευθύνη.

Μέχρι τότε όμως υπάρχουν πρακτικές εκκρεμότητες. Αρχικά, ένα ερώτημα είναι τι πρόκειται να κάνουν η ΝΔ και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ως προς τη νομοθετική παρέμβαση του κ. Παππά, η οποία κινείται επί του άξονα που και αυτά έχουν θέσει με σαφήνεια. Η τελική άποψη της ΝΔ θα αποκρυσταλλωθεί…άμα τη καταθέσει, μιας και στην Πειραιώς περιμένουν να δουν τι θα περιλαμβάνει η ρύθμιση του υπουργού Επικρατείας. Η γενικότερη συλλογιστική όμως διαρθρώνεται ως εξής: κατάργηση του νόμου Παππά, επιστροφή επίσης δια νόμου των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης στο ΕΣΡ, διαβούλευση επί των προσώπων που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ. Χωρίς να συντρέχουν και οι δύο περιστάσεις, από τη ΝΔ δεν πρόκειται να συναινέσουν στις κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ενώ, ως προς το πρόσωπο του κ. Πολύδωρα, είναι σαφέστατα διατυπωμένη η αντίθεση του κόμματος (δεν υπερψηφίζουν ούτε Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων), η οποία και ενισχύθηκε και από την παρουσία του κ. Πολύδωρα την Κυριακή στην ΕΡΤ, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε τη ΝΔ πως δεν τον ψηφίζει «επειδή δεν είναι φίλος του Χριστοφοράκου», με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή των γαλάζιων επιτελών.

Φυσικά, είναι διακεκηρυγμένη η πρόθεση της ΝΔ να καταθέσει άμεσα τη δική της νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία είναι έτοιμη, ενώ και ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να πάει στις 12:00 στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου έχει ραντεβού με τον ΠτΔ Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει πως ο Πρόεδρος είναι θεματοφύλακας του πολιτεύματος, θα του υπενθυμίσει τις κατ’ αυτόν παρεμβάσεις της εκτελεστικής στη δικαστική εξουσία και θα ζητήσει την πλήρη αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης, η οποία κατά τη ΝΔ επλήγη από το νόμο Παππά και τον διαγωνισμό που βασίστηκε σε αυτόν.

Μένει, βεβαίως, να φανεί μέχρι σε ποιο σημείο θα εκταθεί η άρνηση της ΝΔ στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του Μεγάρου Μαξίμου και αν μπορεί να υπάρξει σημείο συναίνεσης μεταξύ των δύο αντίθετων πόλων, χωρίς την οποία δεν μπορεί να υπάρξει συγκρότηση ΕΣΡ και άρα μόνιμη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Παράλληλα, μένει να φανεί, αν το Μαξίμου μπορεί να κερδίσει κάτι από μια ζοφερή γι’ αυτό κατάσταση, μιας και η κρίση του ΕΣΡ συνιστά μια καθαρή πολιτική ήττα για το κυβερνητικό αφήγημα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Είμαστε έτοιμοι να σώσουμε τα ελληνικά λιβάδια της Ποσειδωνίας και τα ψάρια μας από τους Τούρκους;

Τράπεζες: Πού θα φτάσει ο «λογαριασμός» για τις χρεώσεις στα ATMs

Καλπάζει το Airbnb - Οι περιοχές πρωταθλητές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider