«Μπούμερανγκ» για το Μαξίμου ο Πολύδωρας- Προσπάθεια συναίνεσης ή blame game;

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
«Μπούμερανγκ» για το Μαξίμου ο Πολύδωρας- Προσπάθεια συναίνεσης ή blame game;

Είναι προφανές πως και η νέα απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ την ερχόμενη Δευτέρα θα αποτύχει και αυτό γιατί επ’ ουδενί δεν συγκεντρώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5, παρά την πρόθεση της κυβέρνησης να φέρει και τροπολογία που θα καταργεί το άρθρο του νόμου Παππά που φέρεται να κρίθηκε αντισυνταγματικό από το ΣτΕ, επιστρέφοντας έτσι τις αρμοδιότητες αδειοδότησης στο ΣτΕ. Συνεπώς, το ερώτημα που συζητείται σε πολιτικούς κύκλους από το πρωί του Σαββάτου, μετά και την επισημοποίηση της πρότασης του Βύρωνα Πολύδωρα για τη θέση του προέδρου του ΕΣΡ, είναι το εξής: ήθελε πραγματικά η κυβέρνηση τη συγκρότηση ΕΣΡ ή παίζεται ένα blame game μεταξύ Μαξίμου και ΝΔ, προκειμένου να δούμε, στα χέρια ποιου θα μείνει ο μουντζούρης;

«Τι άλλο θέλετε πια;»

Επισήμως, το Μέγαρο Μαξίμου από το πρωί του Σαββάτου εξέπεμπε σε μονότονο τέμπο. Κυβερνητικοί επιτελείς έλεγαν πως προτάθηκε ένα στέλεχος με μεγάλη ιστορία στην ελληνική Κεντροδεξιά, ενώ παράλληλα η κυβέρνηση επιστρέφει και τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, προκειμένου να γίνει αυτό που θέλει η ΝΔ και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Τι άλλο θέλουν πια;», διερωτάτο κυβερνητικό στέλεχος στο Insider.gr.

Φυσικά, η πρόταση του ονόματος του Βύρωνα Πολύδωρα έχει συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά. Το Μαξίμου, αλλά και οι ΑΝΕΛ, τον παρουσιάζουν ως έναν «γνήσιο Δεξιό», με αναφορές στον καραμανλισμό, προσπαθώντας έτσι τεχνηέντως να συντηρήσουν ένα «ρήγμα» στο εσωτερικό της ΝΔ. Όπως πληροφορείται το Insider.gr, ο ίδιος ο κ. Πολύδωρας θεωρούσε το νομοθέτημα Παππά ως φυσική συνέχεια του «βασικού μετόχου» που είχε εισηγηθεί η κυβέρνηση Καραμανλή, γι’ αυτό έσπευσε και να το στηρίξει ασμένως, ενώ η πρόταση φέρεται να του έγινε την επομένη της απόφασης του ΣτΕ, όταν και το Μαξίμου αποφάσισε να προβεί σε ρελάνς και να επιχειρήσει να φέρει τη ΝΔ σε δύσκολη θέση με «ένα πρόσωπο που δεν θα μπορεί να απορρίψει». Φυσικά, αυτή η αναφορά που πηγάζει από τον «Νονό», πάει πακέτο και με την τροπολογία Παππά για επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΣτΕ.

Μπούμερανγκ γύρισε η επιλογή Πολύδωρα

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως η υποδοχή της πρότασης του κ. Πολύδωρα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ήταν…παγωμένη, ενώ δεν έλειψαν και οι ευθείες βολές. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ από τη Δράμα, ο Χρήστος Καραγιαννίδης, απασφάλισε μέσω facebook. «Φαντάζομαι το καταλαβαίνετε ότι μας ξεφτιλίζετε. Γιατί αν δεν το καταλαβαίνετε θα πέσετε από τα σύννεφα λίαν συντόμως», έγραψε, ενώ επίσης διερωτήθηκε «Και γιατί όχι η γράνα; Αφού το ξεφτιλίσαμε που το ξεφτιλίσαμε». Ο κ. Καραγιαννίδης προέρχεται από τους 53+, στελέχη των οποίων ήταν στα…κάγκελα με την πρόταση του Μαξίμου. Άλλωστε, ο διάβολος κρύβεται στα… likes, μιας και με τα post του κ. Καραγιαννίδη συμφώνησαν μεταξύ άλλων η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Μιχάλης Υδραίος, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς Χάρης Γολέμης και άλλοι. Και αυτοί είναι μερικοί από αυτούς που εκδηλώθηκαν δημοσίως. Γιατί, για πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πολύδωρας συμβολίζει τη «μαύρη Δεξιά», τόσο με τα όσα έχει πει κατά καιρούς για τη σύμπραξη της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή (2012) όσο και με την πολιτεία του όταν ήταν υπουργός Δημοσίας Τάξεως (υπόθεση Ζαρντινιέρα κ.α.). Ενδεικτική ήταν η φράση που έλεγε στο Insider.gr βουλευτής περιφέρειας του ΣΥΡΙΖΑ: «Μα να βγω και να υπερασπιστώ δημοσίως τον Πολύδωρα; Ε, δεν γίνεται!».

Αντιπολιτευτική συμφωνία πως…διαφωνούν

Από την άλλη, στην αντιπολίτευση είχαν πιο εύκολο έργο. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε το όνομα του Βύρωνα Πολύδωρα, οι αντιδράσεις ποίκιλαν από…γέλιο έως και οργή. Στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη έλεγε στο Insider.gr πως η στάση της κυβέρνησης είναι υποκριτική και πως στην πράξη δεν επιδιώκει τη συναίνεση. «Αν ήθελαν να συμφωνήσουμε θα έκαναν το εξής: θα έφερναν μια νομοθετική πρωτοβουλία για κατάργηση του νόμου Παππά, ώστε να μην μπει ξανά από το παράθυρο και μετά θα έπρεπε να συζητήσουμε για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΕΣΡ. Δεν μπορούμε εκ προοιμίου να δεχθούμε τον Πολύδωρα, ο οποίος στήριζε τον νόμο Παππά και μιλούσε υπέρ της σύμπραξης ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή», ανέφερε. Έτερος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη εκτιμούσε πως η κυβέρνηση δεν θέλει πραγματικά να συγκροτηθεί ΕΣΡ, αλλά μόνο να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης στη ΝΔ, καθώς στο Μοσχάτο βλέπουν να διαμορφώνεται ένα αφήγημα σύγκρουσης, κάτι που θα μπορούσε να αποτελεί και πρελούδιο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Από την άλλη, στη Δημοκρατική Συμπαράταξη βρήκαν την ευκαιρία να…τη βγουν στην κυβέρνηση από την αριστερή μπάντα, λέγοντας πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να στηρίξουν τον «υπουργό της ζαρντινιέρας», ενώ επιτέθηκαν και στην κυβέρνηση για τον εναγκαλισμό με τον «καραμανλισμό». Σε παρόμοιο μήκος κύματος και από το Ποτάμι, το οποίο επίσης δεν θα στηρίξει την κυβερνητική πρόταση, επικαλούμενο με τη σειρά του το πολιτικό ποιον και παρελθόν του κ. Πολύδωρα, ενώ και το ΚΚΕ δεν πρόκειται να τον υπερψηφίσει. Κάπως έτσι και ανεξάρτητα από την πρόθεση του κ. Παππά να επαναφέρει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ-ενέργεια που και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης κρίνουν ως υποκριτική, όπως γίνεται-, η πολυπόθητη για την κυβέρνηση πλειοψηφία των 4/5 δεν φαίνεται να είναι διόλου εφικτή, καθώς δεν είναι καν σίγουρο, αν άλλο κόμμα πέραν του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θα υπερψηφίσει τον κ. Πολύδωρα.

Υπάρχει πραγματική βούληση συγκρότησης ΕΣΡ ή εξελίσσεται ένα blame game;

Και κάπως έτσι, επανέρχεται ο αρχικός προβληματισμός που αποτελεί πλέον τη νέα ερώτηση του ενός εκατομμυρίου: θέλει η κυβέρνηση τη συγκρότηση ΕΣΡ ή εξελίσσεται ένα blame gameγια το ποιος θα φταίει, αν δεν συγκροτηθεί. Με βάση τα παρόντα δεδομένα, η κυβέρνηση δεν μπορεί να πίστευε πως η πρόταση ενός προσώπου, όπως ο κ. Πολύδωρας, που είναι personanon grata όχι μόνο στη ΝΔ, αλλά και στα κόμματα της Κεντροαριστεράς, θα αρκούσε για ευρύτερες συμπράξεις. Έτσι, πιο πιθανό μοιάζει η κυβέρνηση να επιδιώκει να βγάλει στη σέντρα τη ΝΔ, χρεώνοντάς της εναγκαλισμό με τη διαπλοκή και άρνηση οιασδήποτε συναίνεσης, ακόμα και όταν γίνεται λόγος για επιστροφή των αρμοδιοτήτων στο ΕΣΡ, ενώ παράλληλα να επιδιώκει να συντηρεί και «ρήγματα» στο εσωτερικό της. Γιατί θα μπορούσε να συμβαίνει κάτι τέτοιο; Γιατί, η κυβέρνηση έχει υποστεί μια σημαντική πολιτική ήττα στο ΣτΕ, όπως ομολογούν και κυβερνητικά στελέχη, ενώ παράλληλα τα μαντάτα από το μέτωπο της οικονομίας δεν είναι θετικά. Ενώ, δεν είναι και λίγοι εκείνοι οι πολιτικοί παρατηρητές που εκτιμούν πως τα «κανονάκια» της κυβέρνησης «σώνονται» σταδιακά και ίσως πιο γρήγορα του αναμενομένου, συνεπώς μια ρητορική ρήξης θα μπορούσε να εξυπηρετεί ένα τέτοιο αφήγημα. Από την άλλη, το ίδιο blamegame, αν όχι βολεύει, τουλάχιστον δεν ενοχλεί τη ΝΔ, η οποία καταγγέλλει θεσμικές ακροβασίες της κυβέρνησης, χωρίς παράλληλα να χρειάζεται να συναινέσει σε κάποια κυβερνητική πρόταση και προωθώντας το δικό της σχέδιο νόμου.

Πάντως, με τα παρόντα δεδομένα και εφόσον και Διάσκεψη της Δευτέρας αποβεί άκαρπη, θα παγιωθεί η εντύπωση πως η συγκρότηση ΕΣΡ…κείται μακράν. Πολύ μακράν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Είμαστε έτοιμοι να σώσουμε τα ελληνικά λιβάδια της Ποσειδωνίας και τα ψάρια μας από τους Τούρκους;

Τράπεζες: Πού θα φτάσει ο «λογαριασμός» για τις χρεώσεις στα ATMs

Καλπάζει το Airbnb - Οι περιοχές πρωταθλητές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider