Μπρος ΕΣΡ και πίσω διαπραγμάτευση για την κυβέρνηση

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μπρος ΕΣΡ και πίσω διαπραγμάτευση για την κυβέρνηση

Μπορεί το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου να ενδείκνυεται για χαλάρωση, πλην όμως για την κυβέρνηση δεν υφίσταται αυτή η πολυτέλεια, μιας και τα μέτωπα, με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη είναι πολλαπλά και δύσκολα. Διότι, δεν είναι μόνο η διαχείριση της επόμενης μέρας μετά την απόφαση του ΣτΕ, αλλά και η στενωπός της διαπραγμάτευσης, για την οποία τα αρνητικά μηνύματα πυκνώνουν. Έτσι, οι δηλώσεις Regling, ο οποίος τόνισε πως για την επόμενη δεκαετία δεν υφίσταται ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωσης του χρέους, προκάλεσαν αναταραχή στο Μαξίμου ενώ και το ΔΝΤ έριξε προειδοποιητική βολή, λέγοντας πως θα αποφασίσει μεν τη συμμετοχή του έως τον Δεκέμβριο, πλην όμως αυτή θα εξαρτηθεί είτε από τη μείωση του στόχου για πλεόνασμα στο 1,5% είτε από δέσμευση για ένα ακόμα πιο φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Με άλλα λόγια, νέα μέτρα.

Μπρος ΕΣΡ…

Όπως και να έχει, το σημαντικότερο ζήτημα αυτή τη στιγμή έχει να κάνει με το πολιτικό «τσαλάκωμα» που έχει υποστεί η κυβέρνηση, μετά την απόφαση του ΣτΕ για ακύρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Έτσι, έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε ένα ντεμαράζ, προκειμένου να «ρεφάρει» τις εντυπώσεις και να μεταθέσει την ευθύνη της επιλογής στη ΝΔ. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να συγκληθεί άμεσα η Διάσκεψη των Προέδρων, η οποία ορίστηκε για το απόγευμα της Δευτέρας, ενώ θα προχωρήσει κανονικά η νομοθετική πρωτοβουλία του κ. Παππά για τις «προσωρινές βεβαιώσεις λειτουργίας» για παλιούς και νέους σταθμούς, οι οποίοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό, εξαιρώντας όμως τα κανάλια που αποκλείστηκαν στην προδιαδικασία του διαγωνισμού (ΑΡΤ, Epsilon, Mega). Σε αυτό το πλαίσιο, από το Μαξίμου διαμηνύουν πως χάθηκε μια σημαντική μάχη, αλλά και ο πόλεμος της συνολικής ρύθμισης του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Είναι σαφές πως οι ενέργειες της κυβέρνησης έχουν ως στόχο την αλλαγή της ατζέντας, το οποίο όμως μόνο εύκολο δεν είναι. Αρχής γενομένης από το ΕΣΡ, η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι στη ΝΔ, λέγοντας πως πρέπει η αξιωματική αντιπολίτευση πλέον να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να συναινέσει στη συγκρότηση ΕΣΡ. Πλην όμως, από την Πειραιώς απαντούν πως «πρώτα η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική πρωτοβουλία που θα επιστρέφει τις αρμοδιότητες για την αδειοδότηση από τον κ. Παππά στο ΕΣΡ και μετά θα συζητήσουμε για τη σύνθεσή του», μιας και στη ΝΔ δεν θέλουν να βιώσουν μια κατάσταση, όπου το…κάρο θα μπαίνει μπροστά από το άλογο, κάτι που θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα την επαναφορά του νόμου Παππά εν όλω από το παράθυρο. Μέσα στη ΝΔ ποικίλουν οι εκτιμήσεις, αν πραγματικά η κυβέρνηση θα θελήσει να φέρει μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία, όμως η απόφαση είναι πως το κόμμα θα καταψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για το ΕΣΡ, εφόσον δεν αλλάξει κάτι δραματικά, επικαλούμενο την απόφαση του ΣτΕ και όσα αυτή προβλέπει.

Οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης, άλλωστε, όσον αφορά το ΕΣΡ είναι και το πραγματικό επίδικο. Κάποιοι ισχυρίζονται πως η κυβέρνηση είναι παγιδευμένη και νομοτελειακά θα αναγκαστεί κάποια στιγμή να οπισθοχωρήσει και να μεταβιβάσει τις αρμοδιότητες στο ΕΣΡ, πριν καθοριστεί η σύνθεσή του, ενώ άλλοι εκτιμούν πως η κυβέρνηση θα «στυλώσει τα πόδια», κάτι που συνδυαστικά με κακά μαντάτα από το μέτωπο της αξιολόγησης θα μπορούσαν να αποτελέσουν τα συστατικά ενός αφηγήματος εξόδου, εν μέσω πολεμικής.

Πάντως, όπως και να έχει, η κυβέρνηση προχωρά με τη νομοθετική πρωτοβουλία Παππά για προσωρινή ρύθμιση, με το τίμημα να λέγεται πως θα καθοριστεί μεταξύ 6 και 7 εκ. ευρώ για κάθε κανάλι σε ετήσια βάση. Βέβαια, το ερώτημα είναι, πώς θα μπορέσει έστω και μια ψηφισμένη νομοθετική πρωτοβουλία να εφαρμοστεί, από τη στιγμή που το ΕΣΡ είναι αρμόδιο και με τη βούλα του ΣτΕ για πάσης φύσεως αδειοδότηση. Σχετική προειδοποίηση, άλλωστε, έκανε και ο νομικός σύμβουλος του Alpha και του Star, καθηγητής Πάνος Λαζαράτος. «Η χορήγηση προσωρινών αδειών και ο καθορισμός του τιμήματος αυτών είναι αποκλειστικά και μόνο αρμοδιότητες του ΕΣΡ, το οποίο είναι και το μόνο που μπορεί να υποχρεώσει την Digea να μεταδίδει ή όχι ένα κανάλι. Όλα αυτά που ακούμε τις τελευταίες ώρες είναι παράλογα. Ωσάν η απόφαση του ΣτΕ να μην υπήρξε. Όλες αυτές οι νέες ρυθμίσεις θα καταπέσουν ως αντισυνταγματικές και ειλικρινά απορώ για το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνεχίζει σε αυτό το ολισθηρό μονοπάτι», ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Λαζαράτος, ενώ με την άποψή του συμφωνεί και το σύνολο των νομικών πηγών, με τις οποίες συνομίλησε το Insider.gr. Έτσι, εντός του Μαξίμου συζητείται και ένα ακόμα σενάριο που έχει να κάνει με τον επαναπροσδιορισμό του ισχύοντος τέλους χρήσης συχνοτήτων για τα υπάρχοντα κανάλια, κάτι που δεν αποτελεί αρμοδιότητα του ΕΣΡ και θα έβγαζε την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση της αντισυνταγματικότητας, αν και το εγχείρημα των «προσωρινών βεβαιώσεων λειτουργίας» προχωρά κανονικά.

…και πίσω διαπραγμάτευση

Φυσικά, τα δύσκολα για την κυβέρνηση δεν σχετίζονται μόνο με τον κόλαφο του ΣτΕ, αλλά και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης. Ο επικεφαλής του ESM Klaus Regling τάχθηκε στο πλευρό του Wolfgang Schaueble, λέγοντας πως η Ελλάδα δεν θα έχει πρόβλημα χρέους για τα επόμενα 10 χρόνια, μιας και πληρώνει σταθερά χαμηλό επιτόκιο. Η παρέμβαση Regling αποτελεί πλήγμα για την κυβέρνηση, αν και από το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρούσαν να χαμηλώσουν τους τόνους, λέγοντας πως η διαδικασία για τη η παρασκηνιακή μάχη του χρέους είναι σε εξέλιξη και πως προφανώς θα υπάρχουν και αντικρουόμενες απόψεις. Την ίδια ώρα όμως το ΔΝΤ παρεμβαίνει και ισχυρίζεται πως η συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να λάβει χώρα, εφόσον το πλεόνασμα χαμήλωνε στο 1,5% για το 2018 ή αν εφαρμοζόταν ένα πιο φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, μιας και το Ταμείο επιμένει σε νέα μέτρα για να βγουν οι στόχοι. Και μπορεί η Ουάσινγκτον να είναι σύμμαχος για το χρέος, οι θέσεις του Ταμείου όμως δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση, όπως έχει ήδη φανεί στην τρέχουσα διαπραγμάτευση, όπου εκ νέου προτάσσεται η πιο σκληρή γραμμή σε όλα τα μέτωπα. Και, κάπως έτσι, η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφύγει τη συμπίεση από τη σύγκρουση δύο «ελεφάντων», του Βερολίνου και του ΔΝΤ. Φυσικά, υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο η συμπίεση να καταστεί…αβάσταχτη, για το οποίο ο πρωθυπουργός έχει πάντα στο συρτάρι του το χαρτί των εκλογών, όσο και αν το Μαξίμου το ξορκίζει προσώρας.

Μέχρι τότε και, παρά τις επίσημες διαψεύσεις, ο ανασχηματισμός καθόλου δεν αποκλείεται τις επόμενες μέρες, προκειμένου να δοθεί μια ανάσα στο κυβερνητικό σχήμα. Από τα ποσοτικά και κυρίως τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά θα φανεί κατά πόσον η νέα κυβέρνηση θα είναι μακράς πνοής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Είμαστε έτοιμοι να σώσουμε τα ελληνικά λιβάδια της Ποσειδωνίας και τα ψάρια μας από τους Τούρκους;

Τράπεζες: Πού θα φτάσει ο «λογαριασμός» για τις χρεώσεις στα ATMs

Καλπάζει το Airbnb - Οι περιοχές πρωταθλητές στις βραχυχρόνιες μισθώσεις

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider