«Σπίτι μου»: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική για τους νέους

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σπίτι μου»: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη στεγαστική πολιτική για τους νέους
Έγκριση κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου «Σπίτι μου - στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή 'Μάτι'».

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας με τίτλο: «Σπίτι μου - στεγαστική πολιτική για τους νέους, αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας για κοινωνική κατοικία και στεγαστική αποκατάσταση πυρόπληκτων στην περιοχή 'Μάτι' και άλλες διατάξεις».

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, με το «παρών» τοποθετήθηκαν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, ενώ καταψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και το ΜεΡΑ25 σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Βασικοί άξονες

Νωρίτερα σήμερα, ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη συνέχεια παρουσίασε συνοπτικά τις βασικές δράσεις του Προγράμματος «Σπίτι μου»:

  1. Άτοκα/Χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια για νέους ηλικίας έως 39 ετών
  2. Πρόγραμμα «Κάλυψη» για τους πιο ευάλωτους συνανθρώπους μας (πολύτεκνους, δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος κ.λπ.), που βασίζεται στα 1.000 σπίτια που θα απελευθερωθούν από το πρόγραμμα «Εστία» στο τέλος του έτους
  3. Κοινωνική Αντιπαροχή μέσω της ΔΥΠΑ. Μέσω συμβάσεων παραχώρησης παραχωρούνται «λιμνάζοντα» ακίνητα της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης με διαγωνιστικές διαδικασίες. Ο παραχωρησιούχος παίρνει τμήμα των διαμερισμάτων για δική του εκμετάλλευση και ένα άλλο τμήμα αξιοποιείται για κοινωνικές κατοικίες. Προβλέπεται επίσης ο θεσμός του rent to own, ώστε οι δικαιούχοι να μπορούν να γίνουν κύριοι των διαμερισμάτων που ενοικιάζουν με χαμηλό ενοίκιο.
  4. Κονδύλια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους για την αξιοποίηση κενών ιδιωτικών κατοικιών,
  5. Πιλοτική δράση Κοινωνικής Κατοικίας
  6. Πρόγραμμα Ανακαινίζω- Ενοικιάζω για κενά σπίτια

«Η αμηχανία σας έναντι όλων αυτών των θετικών δράσεων οφείλεται στο ότι σας χαλούν το αφήγημα για το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας. Σας ενοχλεί ότι παραλάβαμε από εσάς την ανεργία στο 17,5% και τη μειώσαμε στο 11,6%. Σας ενοχλεί ότι επί των ημερών σας ο ΟΑΕΔ δημιουργούσε 10.000 θέσεις εργασίας το χρόνο και εμείς πριν από λίγες ημέρες βγάλαμε 68.000 νέες επιδοτούμενες θέσεις εργασίας. Σας ενοχλεί ότι με τα ηλεκτρονικά ραντεβού και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών τα ΚΕΠΑ έπαψαν να είναι Κέντρα Περιφρόνησης Αναπήρων. Σας ενοχλεί ότι έχουμε αυξήσει τις θέσεις σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 30.000 και ότι πολύ σύντομα σε 61 Δήμους που δεν υπάρχει μεγάλη πυκνότητα βρεφονηπιακών σταθμών θα ξεκινήσει το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς». Σας ενοχλεί ότι αυξήσαμε την άδεια μητρότητας. Σας ενοχλεί τέλος ότι αντιμετωπίσαμε το θέμα των εκκρεμών κύριων συντάξεων…. Ετοιμάζεστε να καταψηφίσετε όχι μόνο αυτό το νομοσχέδιο, αλλά και την πρωτοβουλία Food Pass. Με όλα αυτά, να μην παραπονιέστε όμως για τις δημοσκοπήσεις τώρα και τα αποτελέσματα των εκλογών αργότερα. Απέναντι στον φανατισμό και τα μεγάλα λόγια, εμείς μιλάμε με έργα, με κοινωνική πολιτική στην πράξη. Εσείς μείνετε με τα συνθήματα, εμείς κρατάμε τα θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες», κατέληξε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από το βήμα της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Χατζηδάκης προς ΣΥΡΙΖΑ: «Είστε χορηγοί μας! Ενοχλείστε με κάθε κοινωνική πρωτοβουλία της κυβέρνησης»

Market Pass: Στη Βουλή η τροπολογία για την χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης - Φόρος 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, τι προβλέπεται

Χατζηδάκης: Στηρίζουμε 137.000 νέους και ευάλωτους συμπολίτες μας και η αντιπολίτευση δεν ψηφίζει

gazzetta
gazzetta reader insider insider