Χθες το πρωι, λίγες ώρες πριν την έναρξη του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το insider.gr μετέδιδε, αναφορικά με τις σκέψει υψηλόβαθμων επιτελών του κυβερνητικού επιτελείου: «Παρόμοια σκέψη (σ.σ. αν η παραμονή στην εξουσία πρέπει να είναι αυτοσκοπός για τον ΣΥΡΙΖΑ) βρίσκεται και στο μυαλό υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και συνδέεται με δύο παράγοντες: την πορεία της αξιολόγησης και το αν εν τέλει θα δοθεί ο οδικός χάρτης για το χρέος. Αν οι τρικλοποδίες αποδειχθούν...δυσυπέρβλητες και το χρέος ελέω Schaeuble δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, τότε, ενδεχομένως ο κ. Τσίπρας να κοιτάξει ξανά τις επιλογές του».
Περίπου στο μέσον της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός έδωσε το βασικό μήνυμα που έχει να κάνει τόσο με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης όσο και με το ζήτημα του χρέους, το οποίο είναι κεντρικό στρατηγικό ζητούμενο για το Μέγαρο Μαξίμου. «Όπως εμείς τηρούμε τη συμφωνία ανεξαρτήτως του κόστους, έτσι απαιτούμε και αυτοί (σ.σ. οι εταίροι) να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Η καθυστέρηση συγκεκριμενοποίησης για την ελάφρυνση του χρέους και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση, δεν έχει καμία δικαιολογία. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται εδώ και λίγους μήνες σε θετική τροχιά, αρκεί ένα νεύμα. Αλλά το νεύμα που δίνεται από τη διαμάχη των θεσμών, είναι το ακριβώς αντίθετο από αυτό που χρειαζόμαστε. Και αυτό ειναι άδικο», ανέφερε ο κ. Τσίπρας και προσέθεσε: «Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί απο όλους. Η αόριστη προτροπή κάντε τα μαθήματά σας και βλέπουμε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη συμφωνία την τηρήσαμε, η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει εγκαιρα, θα παρθούν τα μέτρα για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση, δεν υπάρχει θα δούμε».
Επρόκειτο για μια πολύ ρητή προειδοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου, το οποίο προσβλέπει σε μια κατά το δυνατόν γρήγορη ολοκληλρωση της αξιολόγησης. Τούτου δοθέντος, ο πρωθυπουργός έχει δώσει εντολή στους υπουργούς της κυβέρνησης να ετοιμάσουν τους φακέλους τους που αφορούν τα 33 προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης εντός του μήνα, προκειμένου μέχρι το Eurogroup στις αρχές Δεκεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Πρόκειται, όπως έχουμε αναφέρει ξανά, για έναν φιλόδοξο στόχο, αλλά και ο χρόνος είναι σχετικός. Πλην όμως, οι προτεραιότητες παραμένουν: και αυτές είναι η περιγραφή ενός σαφούς οδικού άξονα για το χρέος και η ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσωτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ.
Αναλύοντας κανείς το μήνυμα του πρωθυπουργού, πρέπει κανείς να προσθέσει και μια ακόμα παράμετρο. Πως ο πρωθυπουργός, ευθέως πλην σαφώς, διεμήνυσε πως δεν πρόκειται να...βολευτεί στη θέση του εφαρμόζοντας απλά το Μνημόνιο, εφόσοξ παράλληλα δεν τηρηθούν και οι δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι εταίροι. Με απλά λόγια και παραφράζοντας τα όσα ειπε ο πρωθυπουργός: «Εμείς θα κλείσουμε γρήγορα την αξιολόγηση, αλλά και εσείς θα πρέπει να δεσμευθείτε για το χρέος και την ποσοτική χαλάρωση, εφόσον ολοκληρώσουμε ομαλά. Αλλιώς, υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές...».
Ο κ. Τσίπρας ποντάρει προφανώς στη γνώση του ότι οι εταίροι δεν επιθυμούν πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα εν μέσω εκλογικών αναμετρήσεων σε χώρες-κλειδιά, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία κλπ., ενώ προκειμένου να ασκήσει πίεση στο ευρωιερατείο ποντάρει και σε έναν ακόμα παράγοντα: στο άνοιγμα στη Σοσιαλδημοκρατία και στις δυνάμεις των Πρασίνων. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αυτό το εγχείρημα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να δημιουργηθούν ρήγματα στο μπλοκ της Χριστιανοδημοκρατίας, ενώ εξέπληξε και η αναφορά του κ. Τσίπρα στις γερμανικές πολιτικές δυνάμεις, λέγοντας πως η πλειοψηφία των γερμανικών κομμάτων (SPD, Πράσινοι, Die Linke) είναι θετικά διακείμενα προς το ελληνικό αίτημα για ελάφρυνση του χρέους, εφόσον παράλληλα τηρούνται οι δεσμεύσεις του προγράμματος. Πάντως, σε εγχώριο επίπεδο, το άνοιγμα στη σοσιαλδημοκρατία γίνεται μεν, αλλά με..μέτρο, προς χάριν και των εσωτερικών ισορροπίων και της ανάγκης πολλων κομμάτων για διατήρηση ενός αριστερού στίγματος. Έτσι, μπορεί σε μια νέα κυβέρνηση την επαύριο του ανασχηματισμού να μπουν και στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ (π.χ. η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου που έδωσε το παρών και στο συνέδριο), πλην όμως για τον κ. Τσίπρα το άνοιγμα στη σοσιαλδημοκρατία αφορά περισσότερο κοινωνικές δυνάμεις. Πρόκειται για το εγχείρημα του «κοινωνικού ΣΥΡΙΖΑ» που, έστω και υπό αντίξοες συνθήκες, ο πρωθυπουργός θέτει σε εφαρμογή και επιχειρεί να επικυρώσει στο συνέδριο.