Η κυβέρνηση ψάχνει επειγόντως πολιτικές ανάσες

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Η κυβέρνηση ψάχνει επειγόντως πολιτικές ανάσες

Πολιτικές ανάσες επιζητεί εναγωνίως η κυβέρνηση, καθώς το φθινόπωρο αναμένεται να είναι «κολασμένο», τόσο στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης, όσο και στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο, όπου τα σύννεφα σωρεύονται πάνω από τον ορίζοντα του Μεγάρου Μαξίμου.

Το χθεσινό αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Reuters αναφορικά με την εμπλοκή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα εν είδει «ειδικού συμβούλου», ενός καθεστώτος αναβαθμισμένου σε σχέση με του «τεχνικού συμβούλου», αλλά χωρίς τα «προνόμια» που θα είχε το Ταμείο αν ήταν και χρηματοδότης, είναι επί της ουσίας προανάκρουσμα παραμονής του και συνέχισης της πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση σε καίρια μέτωπα, όπως το ασφαλιστικό και τα εργασιακά, όπου το Ταμείο έχει θέσεις πολύ πιο προωθημένες τόσο εν σχέσει με αυτές της κυβέρνησης όσο και με αυτές των Ευρωπαίων εταίρων. Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δεν εμφανίζεται αρνητική προς ένα τέτοιο ενδεχόμενο, με δεδομένο πως το ΔΝΤ είναι ο μόνος παράγοντας που πιέζει πραγματικά για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, συνδυαστικά με τη μείωση των πλεονασμάτων από το 2018 και μετά.


Η αλήθεια είναι όμως πως η συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, έστω και χωρίς χρηματοδότηση, δεν αλλάζει δραματικά τα δεδομένα για την Αθήνα: η πίεση για τις μεταρρυθμίσεις και για την μέχρι κεραίας τήρηση των προαπαιτούμενων θα παραμένει και οι δανειστές, κατά την προσφιλή τους τακτική, θα εμφανίζονται en bloc στις διαπραγματεύσεις, ενώ το ζήτημα του χρέους, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές του Insider.gr έχει μπει ήδη σε φάση δρομολόγησης, πλην όμως με έναν τρόπο που πόρρω απέχει από αυτόν που ευαγγελίζεται το ΔΝΤ και σε κάθε περίπτωση ουδόλως εμπροσθοβαρής είναι.

Κάπως έτσι, η κυβέρνηση προσέρχεται στο σημερινό Eurogroup χωρίς σημαντικές εκκρεμότητες στο μέτωπο των προαπαιτούμενων, μιας και όλες τις προηγούμενες ημέρες οι κυβερνητικές μηχανές, υπό τον συντονισμό συνεργατών-κλειδιά του πρωθυπουργού, όπως π.χ. ο όχι και τόσο προβεβλημένος Δημήτρης Λιάκος, δούλεψαν στο φουλ, προκειμένου να μαζευτούν και οι «ουρές» της αξιολόγησης, αλλά και οι εκκρεμότητες ορισμένων υπουργείων, όπως αυτές που αφορούν το χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος και δη της ενέργειας του κ. Σκουρλέτη, ο οποίος αυτές τις ημέρες έχει μετατοπίσει το ενδιαφέρον του προς το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι, πάντως, κοινή παραδοχή κυβερνητικών στελεχών και πολιτικών παρατηρητών πως η κυβέρνηση χρειάζεται πολιτικές ανάσες. Και, όσο και αν οι επικοινωνιακές ενέσεις, όπως η σημερινή συζήτηση για τη διαπλοκή, για την οποία το πρωθυπουργικό επιτελείο έχει προετοιμαστεί με επιμέλεια, να «μπετονάρουν» κάπως την κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, όλοι γνωρίζουν όμως πως η μάχη κρίνεται στο πεδίο της οικονομίας, μιας και αυτό είναι το καθοριστικό κριτήριο για τη στροφή στην ανάκαμψη. Τούτου δοθέντος, το τρίπτυχο του Μαξίμου συνοψίζεται στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ει δυνατόν μέχρι τα Χριστούγεννα, στην αντιμετώπιση του ζητήματος του χρέους, αλλά και στην ένταξη στο πρόγραμμα QE της ΕΚΤ, το οποίο ο πρωθυπουργός αποτιμά ως ιδιαίτερα βαρύνον, προκειμένου οι τράπεζες να πάρουν ανάσα ρευστοτητας και να πέσει περισσότερο χρήμα στην πραγματική οικονομία, συνδυαστικά με την πιο γρήγορη αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών από τη μεριά του κράτους.

Πλην όμως, οι συνθήκες της πραγματικής οικονομίας δυσκολεύουν το Μέγαρο Μαξίμου. Μπορεί το οικονομικό επιτελείο να «κραδαίνει» την καλή πορεία των εσόδων, αυτό προέρχεται όμως κατά τεκμήριο από την ολική εξόφληση από πολλούς φορολογούμενους του ΕΝΦΙΑ με πλαστικό χρήμα ή με e-banking. Οι εικόνες από τους πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην κυβέρνηση υπό το φόβο γενικευσης της σύγκρουσης, ενώ στο υπουργείο Εργασίας έχουν ήδη αρχίζει να φτάνουν τα πρώτα κακά μαντάτα από το μέτωπο των ελευθέρων επαγγελματιών, οι οποίοι από 1/1/ θα δυσκολεύονται ιδιαίτερα να κόψουν μπλοκάκι λόγω των πολύ υψηλών ασφαλιστικών εισφορών.

Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που θα ξεκινήσει την Πέμπτη, τότε είναι εύκολα αντιληπτό πως η κυβέρνηση δυσκολεύεται να ανταπεξέλθει στον δέοντα βηματισμό. Και αυτό γιατί και το εσωκομματικό μέτωπο δεν θα είναι μια εύκολη πολιτική άσκηση για τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναμένεται, σύμφωνα με συζητήσεις του Insider.gr με κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να βρεθεί αντιμέτωπος με κριτική για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, αλλά και υπουργών προσωπικά, για την «μονόπαντη» κυβερνητική πορεία χωρίς αντίβαρα κοινωνικής ανακούφισης, για τον περιορισμό του ρόλου του κόμματος, ακόμα και για τις σχέσεις με τη διαπλοκή. Πάντως, κυβερνητικές πηγές, ξεκαθαρίζουν πως δεν θα πρόκειται για ένα «συνέδριο εσωστρέφειας», αναγνωρίζοντας όμως πως θα πρέπει να γίνει ουσιώδης συζήτηση σε όλα τα μέτωπα, προκειμένου το κόμμα να ακολουθήσει τον βηματισμό της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Thessaly & Evros Pass 2025: Από σήμερα οι αιτήσεις για voucher έως 200 ευρώ

Έλληνας το φαβορί για νέος CEO της Google - Ποιος είναι ο Ντέμης Χασάμπης

Το ΠΑΣΟΚ σε άμυνα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ - Αποκαλύψεις και διαψεύσεις- Η στρατηγική της Καμόρα

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider