Ποια Μελόνι θα βρουν απέναντι τους οι ΗΠΑ;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ποια Μελόνι θα βρουν απέναντι τους οι ΗΠΑ;
Η νέα, εν αναμονή, πρωθυπουργός της Ιταλίας έχει προβληματίσει την Ουάσινγκτον, που δεν θα ήθελε να προκύψει κάποιος «νέος Όρμπαν».

Μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, λόγω της άμεσης καταγωγής του κόμματός της από το νεοφασιστικό κίνημα της Ιταλίας, η Τζόρτζια Μελόνι, αναμένεται τώρα να γίνει η νεότερη πρωθυπουργός της χώρας αφού το κόμμα της εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές της Κυριακής. Σύμφωνα με το think tank του Atlantic Council, οι αμφιλεγόμενες απόψεις της για τη μετανάστευση, το παλιότερο φλερτ της με τη Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, η αντι-LGBTQ στάση της και η ανοιχτή κριτική προς την Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλαν στην εικόνα της ως μια δυσάρεστης δεξιάς πολιτικού.

Ωστόσο, η Μελόνι έχει προχωρήσει πολύ από τότε που χαρακτήρισε την ΕΕ ως «σάπια μέχρι τον πυρήνα της» το 2016 και αντιτάχθηκε στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Η ίδια χαρακτηρίζει τον εαυτό της και το κόμμα της Αδελφοί της Ιταλίας ως συντηρητικούς – υποστηρίζοντας χαμηλότερους φόρους και μια πιο επιχειρηματική προσέγγιση – ενώ έχει δημιουργήσει ισχυρούς δεσμούς στην Ουάσιγκτον και έχει γίνει ένθερμος υποστηρικτής της αποστολής στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία.

Σήμερα, η θέση της Μελόνι για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι σαφής και σαφώς καθορισμένη. Πρόσφατα συνήψε συμφωνία με το Διεθνές Ρεπουμπλικανικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τη διοργάνωση μιας μεγάλης διάσκεψης για το Αφγανιστάν στη Ρώμη. Είναι επίσης μέλος του Ινστιτούτου Aspen και συμμετείχε στο φετινό Συνέδριο Συντηρητικής Πολιτικής Δράσης. Ανέφερε επίσης ότι η Ιταλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες μοιράζονται «κοινές ρίζες» και συνεχίζει να συνεργάζεται με κορυφαίες αμερικανικές εφημερίδες για να υπερασπιστεί τις θέσεις της.

Φαίνεται επίσης να έχει αντιστρέψει τις άλλοτε φιλικές της θέσεις για το Κρεμλίνο, επικρίνοντας πρόσφατα τη Ρωσία σε πολλές περιπτώσεις για την «απαράδεκτη» εισβολή της στην Ουκρανία. Ήταν μια από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της στάσης του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι για την αποστολή όπλων στο Κίεβο, ερχόμενη σε αντιπαράθεση με τον λαϊκιστή πολιτικό Ματέο Σαλβίνι από το δεξιό κόμμα της Λέγκας και κυβερνητικό της εταίρο (ο οποίος κάποτε μπήκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φορώντας μπλουζάκι με τον Πούτιν).

Ωστόσο, η ρητορική της Μελόνι στο εσωτερικό δημιουργεί μια πιο περίπλοκη εικόνα και εγείρει το ερώτημα: Μπορούν πραγματικά οι Ηνωμένες Πολιτείες να την εμπιστευτούν;

Αν και απεικόνιζε τον εαυτό της και το κόμμα της στις κυβερνώντες ελίτ της Ουάσιγκτον ως συντηρητική, αρνήθηκε επανειλημμένα να αποκηρύξει τους δεσμούς του κόμματος με τον ιταλικό φασισμό. Όταν το ιταλικό κοινοβούλιο ψήφισε για τη διάλυση του νεοφασιστικού κόμματος Forza Nuova τον Οκτώβριο του 2021 -αφού ενορχήστρωσε μια βίαιη επίθεση εναντίον ενός από τα κορυφαία συνδικάτα της Ιταλίας- τα Αδέρφια της Ιταλίας απείχαν από την ψηφοφορία. Πρόσφατα, επανεμφανίστηκε ένα βίντεο που παρουσιάζει τη Μελόνι σε νεαρότερη ηλικία, στο οποίο η ίδια ισχυριζόταν ότι ο δικτάτορας Μπενίτο Μουσολίνι ήταν «καλός πολιτικός» και ότι «δεν υπήρξαν άλλοι πολιτικοί σαν αυτόν». Το λογότυπο των Αδερφών της Ιταλίας μοιάζει πολύ με αυτό του νεοφασιστικού κόμματος της Ιταλίας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, του Ιταλικού Κοινωνικού Κινήματος.

Ένα άλλο, κυρίαρχο θέμα, που δημιουργεί ερωτήματα στις ΗΠΑ, είναι το γεγονός ότι η Μελόνι είναι από καιρό ευρωσκεπτικιστής. Η φαινομενικά φιλοευρωπαϊκή της στάση, που δείχνει ακλόνητη υποστήριξη στην Ουκρανία και φιλοξενεί φιλοευρωπαϊκές διασκέψεις στη Ρώμη, είναι ένα πρόσφατο φαινόμενο. Μέχρι το 2019, τα Αδέρφια της Ιταλίας ήταν μεγάλοι υποστηρικτές της διάλυσης της Ευρωζώνης και ισχυροί υποστηρικτές του Brexit. Επέκριναν επίσης την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αναφέροντας συχνά το ίδρυμα ως τόπο για «τοκογλύφους και λομπίστες». Αλλά κατά τις ευρωεκλογές του 2019, η Μελόνι έθεσε υποψηφιότητα με την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, έγινε πρόεδρός της το 2020 και έκτοτε έχει κάνει μια προσπάθεια να σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

Το μοντέλο Βαρσοβίας-Βουδαπέστης

Αν υπάρχει κάτι που έμαθαν οι Ηνωμένες Πολιτείες τα τελευταία χρόνια, είναι ότι τα ακροδεξιά κόμματα συχνά αρχίζουν να ξεφεύγουν όσον αφορά τις πολιτικές τους - και το κάνουν πολύ γρήγορα. Ενδεικτικές οι περιπτώσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας.

Μετά από μια μακρά πορεία κεντρώων κυβερνήσεων, το Πολωνικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) ανήλθε στην εξουσία το 2015 και άρχισε να αντιτίθεται στην ΕΕ, τη μετανάστευση και τα δικαιώματα της LGBTQ κοινότητας. Ωστόσο, όπως και το κόμμα της Μελόνι, το PiS είναι μέλος της ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών και ιδρύθηκε σε μεγάλο βαθμό με συντηρητικές αρχές εμπνευσμένες από το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα των ΗΠΑ της εποχής του Ρόναλντ Ρίγκαν. Σήμερα, η Πολωνία υπό το PiS βλέπει μια διάβρωση της ελευθερίας της έκφρασης, της δικαστικής ανεξαρτησίας και των δικαιωμάτων των γυναικών.

Στην Ουγγαρία, εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει διαβρώσει τη δημοκρατική σταθερότητα της χώρας από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2010, λαμβάνοντας περισσότερες εξουσίες μέσω συνταγματικών μεταρρυθμίσεων. Έχει επίσης επιτεθεί στα μέσα ενημέρωσης και έχει θεσπίσει αντιμεταναστευτικές πολιτικές. Παρόμοια με το PiS, το κόμμα Fidesz του Όρμπαν συντάχτηκε με τους συντηρητικούς μέσω του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της κεντροδεξιάς ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - χρησιμοποιώντας το ως «δούρειο ίππο» για να εισχωρήσει στις πολιτικές του ευρωπαϊκού κατεστημένου.

Μαζί, η Πολωνία και η Ουγγαρία έχουν λάβει μέτρα τα τελευταία χρόνια για να εμποδίσουν την ΕΕ να εφαρμόσει ένα σχέδιο ανάκαμψης μετά την πανδημία, καθώς και για την επανεγκατάσταση των μεταναστών στην Ένωση, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή του μπλοκ. Η Βουδαπέστη επίσης διαχωρίζει τη θέση της από τις Βρυξέλλες, δεδομένης της κατά κύριο λόγο φιλορωσικής της στάσης, αρνούμενη να στείλει στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και επισημοποιώντας συμφωνίες φυσικού αερίου με το Κρεμλίνο. Επιπλέον, η δημοκρατική της οπισθοδρόμηση έχει σοβαρές επιπτώσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διατλαντική εταιρική σχέση, επειδή αποδυναμώνει την ικανότητά τους να ενισχύουν τους οικονομικούς δεσμούς, να αντιμετωπίζουν κοινές απειλές ασφαλείας όπως η Ρωσία και να καταπολεμούν την κλιματική αλλαγή.

Αναζητώντας την πραγματική Μελόνι

Οι βαθιοί δεσμοί πολιτισμού, εμπορίου και ασφάλειας μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Ρώμης, υποδηλώνουν ότι ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να παρακολουθεί στενά τη θέση του Ιταλού εταίρου του.

Στρατηγικά, η Ιταλία είναι ζωτικός εταίρος για την ασφάλεια της νότιας πτέρυγας του ΝΑΤΟ γύρω από τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου οι δευτερογενείς επιπτώσεις των συγκρούσεων στη Βόρεια Αφρική παρουσιάζουν σοβαρούς κινδύνους για να αποσταθεροποιήσουν τη Συμμαχία. Η Ιταλία διαδραματίζει επίσης κρίσιμο ρόλο στη Λιβύη, υποστηρίζοντας τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη χώρα, όπου η Ρωσία έχει αναπτύξει μισθοφόρους από την Ομάδα Βάγκνερ για να ασκήσει μεγαλύτερη επιρροή στην περιοχή. Η Ιταλία φιλοξενεί επίσης τον Έκτο Στόλο του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη Νάπολη, όπου σταθμεύουν περισσότερα από 33.000 μέλη του αμερικανικού στρατού.

Η Ιταλία από μόνη της δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αποκρούσει τους εχθρούς των Αμερικανών στο εξωτερικό, να εξασφαλίσει τα συμφέροντα των ΗΠΑ και να ενισχύσει τη διατλαντική συμμαχία. Αλλά μπορεί να έχει μεγάλο αντίκτυπο ως πυλώνας πολυμερούς συνεργασίας εντός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, δημιουργώντας ένα ισχυρότερο μπλοκ ενάντια στη Ρωσία, διασφαλίζοντας μια ειρηνική και ευημερούσα Μεσόγειο και βρίσκοντας βιώσιμες λύσεις σε ζητήματα όπως η μετανάστευση και η κλιματική αλλαγή.

Αλλά η Μελόνι έχει δώσει πολλές ενδείξεις ότι μπορεί να μην είναι τόσο αξιόπιστη εταίρος. Έδειξε τα «αληθινά της χρώματα», μετά από ένα ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που χαρακτήρισε την Ουγγαρία ως «ένα υβριδικό καθεστώς εκλογικής απολυταρχίας». Επέκρινε την ψηφοφορία, λέγοντας ότι «ο Όρμπαν κέρδισε τις εκλογές» και ως εκ τούτου η Ουγγαρία είναι ένα «δημοκρατικό σύστημα».

Η στάση της Μελόνι για την ΕΕ, αν και μετριάστηκε λίγο τα τελευταία χρόνια, αντανακλά επίσης μια άποψη τύπου Όρμπαν. Για παράδειγμα, αντιτίθεται στην υπεροχή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας έναντι των εθνικών νόμων και κατά τη προεκλογική της εκστρατεία δήλωσε ότι η υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων έναντι των ευρωπαϊκών, παραμένει πρωταρχικής σημασίας. Αντιτίθεται επίσης σθεναρά, σε ένα νέο σύστημα πλειοψηφικής ψηφοφορίας, στο οποίο τα μεμονωμένα κράτη μέλη της ΕΕ δεν θα έχουν πλέον δικαίωμα βέτο. Πρόσφατα δήλωσε ότι αν κερδίσουν τα Αδέρφια της Ιταλίας, «το αστείο θα τελειώσει» και ότι η Ιταλία θα αρχίσει να «υπερασπίζεται τα συμφέροντά της» όπως και «άλλες χώρες».

Η ανοιχτή υποστήριξη της Μελόνι προς τον Όρμπαν, εγείρει επίσης το ερώτημα εάν θα οπισθοχωρήσει προς τη θέση της Ουγγαρίας και θα αρχίσει να αντιτίθεται σε περαιτέρω κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Μόλις πρόσφατα, φωτογραφήθηκε με έναν αξιωματούχο της περιφέρειας του Πεδεμόντιου, φανατικού υποστηρικτή του Πούτιν, ο οποίος το 2016 ίδρυσε ένα ψεύτικο προξενείο για την αποσχισθείσα Ουκρανική Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ στο Τορίνο. Οι πιθανοί εταίροι της στον κυβερνητικό συνασπισμό, η Λέγκα του Σαλβίνι και η Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι, έχουν μια ιστορία αγάπης για τον Πούτιν.

Το ιστορικό των Αδελφών της Ιταλίας είναι ένα γιγάντιο προειδοποιητικό σημάδι ότι το κόμμα είναι πιθανό να διαταράξει την ευρωπαϊκή ενότητα - εις βάρος του κοινού αγώνα κατά της Ρωσίας και των συμφερόντων της Ουάσιγκτον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να υιοθετήσει μια πιο προσεκτική προσέγγιση έναντι της Μέλονι από ό,τι μέχρι τώρα.

Πρώτον, θα πρέπει να καταστήσει σαφές στη Μελόνι ότι η δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην Ιταλία δεν θα προοιωνίζεται θετικά για τη διατλαντική εταιρική σχέση. Εάν η Ιταλία ακολουθήσει αντιδημοκρατικές πολιτικές στο εσωτερικό και υποστηρίξει ημι-αυταρχικούς ηγέτες στο εξωτερικό, η ένωση των δυνάμεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια στη Ρωσία -όσο χρήσιμη κι αν είναι- θα οπισθοχωρήσει. Η Ουάσιγκτον θα πρέπει επίσης να καταδικάσει σθεναρά όλους τους δεσμούς μεταξύ των Αδελφών της Ιταλίας, με τον νεοφασισμό και των ιδεολογιών υπέρ του Πούτιν, αλλά και να αρνηθεί να συναντηθεί με μέλη του κόμματός της που έχουν αποδεδειγμένη ιστορία υποστήριξης τέτοιων αρχών.

Η διατήρηση μιας τέτοιας σταθερής στάσης θα έστελνε ένα σαφές μήνυμα: Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα ανεχθούν άλλον αδίστακτο ευρωπαϊκό παράγοντα.

Επιμέλεια Τέρρυ Μαυρίδης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Moody's - Standard & Poor's: Ανάμεσα σε «συμπληγάδες» Μελόνι και Ιταλία - «Καμπανάκι» για RRF, χρέος

Θα οδηγήσει η Μελόνι σε αδιέξοδο την Ιταλία;

Ιταλία: Επικοινωνία Μελόνι με τον Ντράγκι - Προς αποκλεισμό του Σαλβίνι από τα βασικά υπουργεία της νέας κυβέρνησης

gazzetta
gazzetta reader insider insider