Η κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αποτυπώνει όσον αφορά τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας τις θεμελιώδεις εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και κάτι ακόμα: την ελπίδα της κυβέρνησης πως θα καταφέρει να πάρει τη δεύτερη αξιολόγηση και τα βραχυ-μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, προκειμένου να αρθεί ο βραχνάς της αβεβαιότητας που κρατά την ελληνική οικονομία σε κατάσταση στασιμότητας και έτσι το ελατήριο της οικονομίας να εκτιναχθεί.
Η πρόβλεψη του οικονομικού επιτελείου για το 2017 θέλει το πλεόνασμα να διαμορφώνεται στο 1,8% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,75%, ενώ η προβλεπόμενη ανάπτυξη είναι 2,7%, αν και το δημοσιονομικό συμβούλιο την κρίνει ως αρκετά αισιόδοξη. Επίσης, με βάση τις ίδιες εκτιμήσεις, το πλεόνασμα φέτος θα διαμορφωθεί περίπου στο 0,6% έναντι στόχου 0,5%, κάτι που απομακρύνει το σενάριο ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη, ενώ η κυβέρνηση είχε και ένα μαξιλαράκι 0,25% από το design του μηχανισμού αυτόματης προσαρμογής (με βάση τον «κόφτη», όπως νομοθετήθηκε, αν το πλεόνασμα διαμορφωθεί π.χ. στο 0,4% πάλι δεν απαιτείται παρέμβαση).
Τα στοιχεία του νέου προϋπολογισμού φυσικά, αναμένεται να τροποποιηθούν ως προς αρκετές παραμέτρους, όπως άλλωστε έχει συμβεί και με όλα τα προσχέδια προϋπολογισμών που έφτασαν στη Βουλή. Άλλωστε, εκκρεμεί η διαπραγμάτευση με τους εταίρους για τη δεύτερη αξιολόγηση, ενώ και το ΔΝΤ δεν έχει διασαφηνίσει τη στάση του αναφορικά με τη συμμετοχή του στο πρόγραμμα, κάτι που επηρεάζει άμεσα τη συζήτηση για τα πλεονάσματα πέραν του 2018 (που πρέπει να εγγραφούν στο μεσοπρόθεσμο) και για το χρέος, με τους Ευρωπαίους να προσπαθούν να σπρώξουν πάλι τις παρεμβάσεις για το 2018, με δεδομένο πως το 2017 είναι εκλογική χρονιά στη Γερμανία, αλλά και στην Ολλανδία.
Όπως και να έχει, η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού αποτυπώνει ορισμένες από τις βασικότερες εκτιμήσεις του Μεγάρου Μαξίμου: πως ο κόφτης δεν θα ενεργοποιηθεί, πως οι στόχοι και ιδίως στα έσοδα θα πιαστούν, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, πως η ανάπτυξη θα έρθει και πως η άρση της αβεβαιότητας θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά για την οικονομία, όπως φαίνεται από τους στόχους του 2017 για πλεόνασμα και ανάπτυξη. Με άλλα λόγια, το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει σε κάτι απλό: να κλείσει τη δεύτερη αξιολόγηση, να κερδίσει κρίσιμο πολιτικό χρόνο, αλλά και να δρέψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ τους καρπούς της στροφής προς την ανάπτυξη, προκειμένου να αντιστραφεί και το αρνητικό κλίμα που διαμορφώνεται στην κοινωνία μέσω της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος με απτό τρόπο. Όπως έλεγε κεντρικός υπουργός στο Insider.gr «αν καταφέρουμε και πάρουμε τη δεύτερη αξιολόγηση, τότε μπορούμε να ελπίζουμε πως η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών θα περάσει και στην κοινωνία και τότε θα αλλάξει το κλίμα».
Αυτό είναι και η ελπίδα της κυβέρνησης: πως θα είναι αυτή που θα κληθεί να διαχειριστεί και τα οφέλη της τυχόν σταθεροποίησης της οικονομίας και πως θα έχει ένα ισχυρό επιχείρημα στα χέρια της. Βέβαια, αν κάτι πάει στραβά με τη δεύτερη αξιολόγηση, κάτι που στο περιβάλλον του Αλέξη Τσίπρα ξορκίζουν, τότε ο σχεδιασμός θα ανατραπεί άρδην και θα μπει μπροστά το Plan B που grosso modo θα έχει ως στρατηγικό στόχο το «μπετονάρισμα» ενός ικανοποιητικού ποσοστού για τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να έχει κεντρικό ρόλο και την επόμενη μέρα. Μέχρι τότε, όμως, τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου επιμένουν πως υπάρχει μόνο ένα πλάνο: να κλείσουν την αξιολόγηση εγκαίρως, αποκρούοντας παράλληλα υπερβολικές απαιτήσεις των θεσμών, να πάρουν και κάποια παρέμβαση για το χρέος, έστω και σε επίπεδο δρομολόγησης των εξελίξεων εν είδει οδικού χάρτη και μετά να μπει η οικονομία σε τροχιά σταθερότητας.